Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
16.2.2021 08:54 - Bouchi
Nemůžu samozřejmě mluvit za tvůrce a adminy kostky, ale co vím, tak takovéhle chování odkazů bývá považováno za designovou prasárnu, protože uživateli bere možnost, aby se sám rozhodl, co chce otevřít v novém tabu či dokonce okně a co ne.
16.2.2021 09:37 - Dukolm
No prasárna to není spíš je to dlouhodobě místo kde je více názorů na věc. Co vím tak se setkávám s těmito případy.

Věci bez jakéhokoliv targetu a spoléhá se na klávesové zkratky a kolečko myši. (Obvykle starší generace)
Target _blank by měly mít odkazy co vedou mimo daný web. (tohle beru jako kompromis, a tohle chování víc vyhovuje mě)
Target balank všude - to souhlasím to je prasárna
Mít u odkazu obě možnosti mírové řešení všech skupin za odkazy mimo web další odkaz s ikonkou který má target blank.

Jako abych řekl co je aktuálně uznávané za správné bych musel chvíli zkusit dohledat nějaký studie a úvahy o UX tohle se mění a s příchodem telefonů obzvláště.
16.2.2021 09:42 - Gergon
Já jsem samozřejmě myslel odkazy vedoucí mimo web - odkazy na youtube a podobně.
16.2.2021 12:38 - sirien
Osobně mám za to že tohle si má řešit uživatel:
- nastavením prohlížeče
- středním myšítkem / controlem / shiftem / long tap
- mouse gestures

Pokud to definuje web, tak uživateli šahá do jeho domácího UI.
16.2.2021 12:44 - Šaman
Taky zastávám názor, že si to má řídit uživatel. Na druhou stranu i v práci po mě občas chtějí natvrdo odkazy do nového okna. Ok, ale považuji to spíš za bad practise určený pro lidi, kteří s počítačem nejsou úplně kamarádi.
16.2.2021 18:10 - malkav
Pokud píšeme v práci články na intranet a odkazujeme se ven, pak vždy s odkazem do nového okna/záložky. Osobně jsem tedy zvyklý dávat odkaz vždy s doplněním target="_blank" a je to. Ostatně to používám i tady a snad si ještě nikdo nestěžoval :)
16.2.2021 18:34 - Dukolm
Tak jsem měl čas si projí UX a další doporučení.

Celkově je standart target _blank nepoužívat. Až na pár výjimek když ej v okně přehráváno video nebo hudba, došlo by k přerušení nějakého procesu. Pak jsou názory že v diskuzních příspěvcích použít target blank na odkazy mimo daný web ale ruku v ruce s tím musí jít i označení odkazů přes css aby mohl uživatel očekávat jiné chování třeba podle ikonky. Ale tady to ej tak 50 na 50 ty názory.

malkav píše:
Pokud píšeme v práci články na intranet a odkazujeme se ven, ...

Tohle sem potkal v jednom manuálu intranetu jako bezpečnostní doporučení, aby se zamezilo odhalení struktury intranetu z venku. Ale je to neučené. A správné řešení bylo mít nastaveny bezpečnostní hlavičky pro tento případ.


Takže mi přijde nejslepější to nechat tak jak je a do Nightfallu určitě implementuji aby odkaz ven mimo kostku měly ikonku že vedou mimo web. A případně pokud bych se někdy nudil bych to zkusil doplnit i do zdejších skinů.
16.2.2021 18:38 - York
Šel by na to udělat checkbox v uživatelskym účtu? Pak by si to každej mohl nastavit, jak mu to vyhovuje.
16.2.2021 18:43 - Dukolm
York tohle řešení se mi popravdě moc nezamlouvá protože by ovlivnilo cache a musel bych mít dvě verze s zapnutým chekboxem a bez. Takže cost benefit mi to nevychází jako věc co by se vyplatila.
16.2.2021 18:51 - York
Předpokládal jsem, že ty stránky vyrábíš dynamicky. Pokud ne, tak to asi opravdu není dobrý řešení.

edit: V čem vlastně Nightfall píšeš?
16.2.2021 19:27 - Dukolm
Stránka jako celek vzniká dynamicky. A na určité bloky nebo procesy můžeš aplikovat cache. A obsah příspěvku u toho to je skoro nutnost protože tam, máš kupu operací který nechceš opakovat s každým načtením stránky s daným příspěvkem. Současná kostka cachuje v db hned po editaci uloží obsah převedený na html do databáze.

York píše:
edit: V čem vlastně Nightfall píšeš?

Pasl jsem to tuhle vedle na konci příspěvku
16.2.2021 19:59 - York
Aha, to jsem minul. Sorry.
17.2.2021 00:08 - Pjotr
Kdyz uz probirame namety, mel bych jeden se kterym by se ani nemuselo cekat na Nightfall - nedalo by se nejak vizualne odlisit odkazy od zbytku textu? Normalne si nepripadam barvoslepy, ale tady na kostce mi odkazy dokonale splyvaji s okolim (i kdyz vim ze maj barvu jinou). Dala by se ve stylu nastavit vic kontrastni barva, nebo aspon lehky podtrzeni i jindy nez na hover?
17.2.2021 00:10 - sirien
...musim dát Pjotrovi trochu za pravdu - v office skinu to je na počítači a telefonu v pohodě, ale když to hodim na televizi, tak se ty odkazy skoro zneviditelněj.
17.2.2021 23:52 - strucky
A pro někoho barvoslepýho jsou dokonale neviditelný furt. Kde je odkaz obvykle odhaduju jen z kontextu. :-)
Edit. Skin default červený
18.2.2021 08:11 - Tarfill
Ono když se ten odkaz jmenuje třeba "odkaz" tak to ani jinak barevně být nemusí. Když to ale někdo pojmenuje jako jiné slovo nebo větu, tak to fakt splyne s okolím...
18.2.2021 08:22 - Gergon
Já teda odkazy vidím naprosto bez problémů. Ať taky někdo mluví za stranu co není barvoslepá =) pro mě je text černý a odkaz pak červeným i když tmavším písmem, tak ho vidím i na dálku.
18.2.2021 08:48 - Nachtrose
Gergon: zalezi od skinu. U mne ( coz je asi Sirienem zminovany office skin ) je text cerny a odkaz tmave modry. A i kdyz se mi to zda ted pomerne dobre rozlisitelne, chapu, ze to nekomu muze splyvat, obzvlastne v zaplave textu a kdyz nekdo oznaci odkaz jen jako "odkaz", "tady", "zde"...
18.2.2021 10:03 - Šaman
Jedu na červeném skinu a na velkém kompu bez problémů. A na mobilu Kostku nečtu, takže u mě no problemo.
18.2.2021 11:30 - Dukolm
Prosím uvádějte skin jaký používáte Defaultní červený a nebo Modrý office ať se v tom mužu zorientovat.

Pokud uvedete i info o zařízení případně další podrobnosti tak taky nebude na škodu. Ono dost dělá na telefonech i nastavení jasu a další vedlejší faktory. Pak něco vymyslíme.

Změnit barvu problém nebude ale spíše bude problém na jakou aby to vyhovovalo.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10799980163574 secREMOTE_IP: 184.72.135.210