Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
19.8.2010 10:44 - Peekay
(vdaka za zmazanie postu, cenim si to)

Fink Ployd píše:
Also, vzdyt ty melo bejt takticky, jenom ne "move enemy 3 quares north" takticky, ne? Jinak to bude nudaaaaa.


Ved to aj je takticke. Ale spominana mailova komunikacia hovorila prave o "move enemy 3 squares north" taktickosti a ShadoWWW mi v nej tvrdil, ze stary dracak mal tento druh taktiky... co teda setsakra ze nemal (s potencialnou vynimkou volitelneho rozsireneho subojaku).
19.8.2010 10:48 - Peekay
p.s. mimochodom logika "Urobte to ako 4e, lebo 4e ma bavi! Ak to nebude ako 4e, bude to zle!" ma naprosto fascinuje. Ak ta bavi 4e, hraj 4e - na to predsa nepotrebujes novu hru.

Mna tiez bavi 4e a obcas ho hravam. Taktiez ma ale bavi Vampire, Mage, Pendragon, Sorcerer, PtA, Universalis a mnoho inych hier. Znamena to, ze od kazdej novo vychadzajucej hry mam ocakavat, ze bude ako vsetky z nich (a naraz)?
19.8.2010 10:50 - Bouchi
ShadoWWW: Nojo, ale ted IMHO michas dohromady fluff a mechaniky:
"To, že se autoři nechtějí inspirovat americkými RPG, protože jsou bez chuti (fluff - k mechanikam mi "bez chuti" sedi podstatne min) (použil jsem eufemizmus "smrdí"), je tam jasně zmíněno."
vs.
"Navíc skrze našeho GM jsem se ptal autorů DRD2, jestli by nemohla být hra inspirovaná víc DnD 4..." + citace z mailu (tykajici se mechanik)

Kazdopadne "zadani vydavatele" nebylo nejak striktni a podrobne, zakazujici apod. - ostatne IMHO se i v nejake diskusi na RPGF objevilo. Ale pokud ma byt vysledkem konzistentni system, tak se proste v prubehu (i na zacatku) vyvoje ukaze, ze nektere prvky do nej nepasuji.

Fink Ployd píše:
Also, vzdyt ty melo bejt takticky, jenom ne "move enemy 3 quares north" takticky, ne?
Vsak jo, a taky tam ty takticke moznosti jsou (ale ctvereckovy ci hexovy papir skutecne potreba neni).
19.8.2010 11:03 - mrtvej bůh
Colombo píše:
Jenže to, jestli to dělal nadšený amatér, babička v důchodu nebo profesionální kaskadér koncového zákazníka nezajímá.

Tak to je koncový zákazník dost idiot, protože normální člověk by pochopil, že RPG od babičky v důchodu bude prostě jiné než RPG od profesionálního kaskadéra (o RPG při jehož výrobě zahynula malá zvířátka ani nemluvě).

ShadoWWW píše:
Být RPG jedničkou v Česku není tak těžké a finančně náročné.

Souhlas. Ale ta jednička v Česku prostě bude na trochu jiné úrovni, než ta jednička světová, což tu ne všichni pochopili.
19.8.2010 13:30 - táá dýý dáá dýý dá
mrtvej bůh píše:
Tak to je koncový zákazník dost idiot, protože normální člověk by pochopil, že RPG od babičky v důchodu bude prostě jiné než RPG od profesionálního kaskadéra (o RPG při jehož výrobě zahynula malá zvířátka ani nemluvě).


uprime - pokud (napr. DrD II) bude pro me nezajimave, nudne a nebude dost cool, tak nevim proc bych do nej mel investovat sve finance (ziskane energii vynalozenou v praci) a nekoupil si misto nej neco (pro me) zajimavejsiho. Jestli jsem proto idiot tak jsem hrdy idiot...
19.8.2010 14:35 - Almi
Colombo píše:
Myslím si, že kvalita téhle diskuze celkem upadla. Což takhle toho uplně nechat nebo se to snažit posunout do přátelské diskuze vysoké kvality?


Teda, když už i Colombo vypouští z klávesnice takové perly, není čas se nad tím zamyslet? Já osobně se hrozně těším, až bude DrD 2 hotové a vydané. Vnímám to tak, že z pohledu komunity to je win x win:

Buď to bude fakt bomba a pak to bude super, že je tu nová další hra, nebo katastrofa a pak si bude moci v konkurzním řízení na Altar někdo podnikavý koupit téměř zadarmo ochrannou známku dračáku, za pár tisíc obšlehnout koncept úspěšného systému do češtiny, vydat to a vydělá balík.

:o))

..jo, já vím, je to ftip, ale tahle diskuze už to fakt potřebovala...
19.8.2010 14:43 - alef0
ShadoWWW píše:
Altar propásl v minulosti svou velkou šanci, udělat DrD2 na OGL D20. Z toho, co jsem viděl, tak ta stará OGL D20 byla bližší starému Dračáku, než to, co přijde.

Toto je názor, ktorý kritizuje Altar za veci, ktoré nie sú dosiahnuteľné.

Argument 1: svojho času sa plánoval český preklad Boxed Set-u k D&D 3.5. Padlo to na finančnej nevýhodnosti. Ale o tom by mohol viac vedieť SEB, čo to mal prekladať.

Argument 2, variant A: problém s d20kovým produktom je ten, že potrebuje mať na obálke nápis ,,Requires the use of Player's Handbook". Keďže PHB oficiálne neexistuje v češtine, znamenalo by to, že produkt by závisel na príručke, ktorú by si hráči museli kúpiť v angličtine. Oficiálny český preklad príručky by znamenal vyjednávania s WoTC, ktoré by padli, viď argument 1.

Variant B: urobíš čisto OGLkovú verziu, obetuješ logo d20 na obálke, ale budeš musieť dorobiť vlastné pravidlá pre tvorbu a vývoj postáv. Toto je potenciálne prijateľný variant (viď Pathfinder), akurát budeš do istej miery nekompatibilný s D&D a budeš musieť nájsť tím, ktorý je v stave urobiť z kostry System Reference Documentu plnoprávnu hru a samozrejme v češtine.
19.8.2010 15:00 - sirien
Peekay píše:
ShadoWWW, koncept dovernosti internej komunikacie ti nieco hovori?

nechci nikoho omlouvat nebo tak něco, ale pokud se domníváš, že testování RPG zůstane v téhle republice v rámci interní komunikace... testerské materiály k DrDII mám od dvou lidí aniž bych si o ně přímo řekl, myslím že kdybych se poptal, budu mít těch zdrojů víc.
Ale uznávám že mail/PM/IM je jedna věc a otevřenej thread druhá... nicméně nemysli si že byste vývoj před místní komunitou nějak utajili, vsadim se že Alnag a mnozí další ne-testeři to už mají na compu taky.

mrtvej bůh píše:
Tak to je koncový zákazník dost idiot

Hm. Nebo tu je idiot někdo kdo si neuvědomuje, že nežijeme v komunismu ale v otevřeném tržním prostředí a zákazníka zajímá kvalita produktu, který si zakoupí - jak tvůrce k této kvalitě přišel mu je ukradené, buď se mu produkt líbí nebo nelíbí, tedy buď si jej oblíbí nebo neoblíbí. Jestli jeho tvorba proběhla za jeden den amatérem a je to dvacet stránek se super nápadem nebo jestli se to vyvýjelo dva roky v týmu deseti lidí s těžkym finančnim zázemim na tom mění totálně kulový.

Zvířátka myslim zahynula dle vyjádření autora při psaní Violance TM (super hra), zbytek RPGček je AFAIK v tomhle nevinně.
19.8.2010 15:20 - táá dýý dáá dýý dá
alef0 píše:
Variant B: urobíš čisto OGLkovú verziu, obetuješ logo d20 na obálke, ale budeš musieť dorobiť vlastné pravidlá pre tvorbu a vývoj postáv. Toto je potenciálne prijateľný variant (viď Pathfinder), akurát budeš do istej miery nekompatibilný s D&D a budeš musieť nájsť tím, ktorý je v stave urobiť z kostry System Reference Documentu plnoprávnu hru a samozrejme v češtine.


tak proc nevydat cesky preklad Pathfinderu. Nevyslo by to levneji nez DnD?
19.8.2010 15:21 - alef0
Sirien píše:
Ale uznávám že mail/PM/IM je jedna věc a otevřenej thread druhá... nicméně nemysli si že byste vývoj před místní komunitou nějak utajili, vsadim se že Alnag a mnozí další ne-testeři to už mají na compu taky.


Ono netreba si robiť ilúzie :-) Vypusti PDFko jednému a už ho majú všetci, to je myslím všeobecne jasné.

Keď sa tu furt blúzni o profesionálnom prostredí, tak v prípade WOTC by sa podpisoval Nondisclosure Agreement a za takýto ťah by už pobehovali po fóre právnici.

Ale zverejniť komunikáciu do šíreho národa napriek tomu, že všade sú uvedené podmienky dôvernosti, mi príde prinajmenšom nekultúrne alebo neuvážlivé.

--------------------

táá dýý dáá dýý dá píše:
tak proc nevydat cesky preklad Pathfinderu. Nevyslo by to levneji nez DnD?


To je dobrá otázka! Aká by bola koncová cena? Plnofarebná 600 stranová nemecká mutácia základnej príručky stojí 50 eúr (1200 CZK).
19.8.2010 15:56 - táá dýý dáá dýý dá
otazka co z toho jde na licenci...
19.8.2010 16:02 - Lotrando
Já bych všechno nesváděl na Altar, u nás obecně panuje přesvědčení, že "samo doma" udělám "levně" a možná i dobře. Ale protože to bude "levně", tak nakonec to vlastně bude lepší než když si koupim pořádný řešení za "draho". V obecné rovině se stímto názorem setkávám velmi často, skrze různé obory lidské činnosti. A zpravidla je tato úvaha chybná a stojí docela dost peněz, když se to "levně" vyhodí z okna a začne se problém řešit tak, aby výsledek fungoval.

imho tohle postihlo i předchozí generace DrD a ačkoliv může pro leckoho být dostatečným řešením na začátku, po hlubším zakořenění v tomhle druhu zábavy stojí hodně zdrojů se přeorientovat. Většinou čas, návyky, prostě věci, které se špatně vyčíslují, ale jejichž dopad je nesporný.

Úspěšní vydavatelé přišli na to, že v současnosti při tak velké konkurenci na poli zábavy, je nutné dodat produkt hotový, uchopitelný, který mi umožní si sednout a bavit se. Který mi bude fungovat a nebude ode mne vyžadovat nic víc, než udělat si čas. Postava za deset minut (jasně, později to předělám, ale jestli chci hrát, musí to být hned), podpora společné tvorby prostředí (mrkněte na Dresdenverse) atd. Prostě pokud tu není okamžitý efekt, nečekejte úspěch. Ono je snadnější pustit si z torrentu stažený film, nebo hrát něco co funguje hned. Příležitost dostanete jen jednou.

Já bych přál vývojovému týmu, aby uspěl. Altaru, který mě v minulosti mnohokrát zklamal, aby se polepšil aspoň protentokrát. Když ale dělám trailer na film, narvu tam ty nejlepší záběry z těch co mám. Nedělám ho tak, že tam nasekám to "málo co mám" a doufám, že mi to někdo zbaští. Teda, oni to tak možná někteří filmaři dělají, nicméně to nejsou ti co by byli úspěšní. obvykle.

Zatím mám jediný důvod si to koupit - je to česky. Možná trošku doufám, a možná to nebude zas tak drahé, jako jiné produkty (ale za 200 to asi neprodáte: )). A to je trošku málo.

btw, dobře udělaný středověk má Ars Magica. To co je zatím v DrD 2 je spíš úsměvná, ne-li úplně naivní představa. Jako když pejsek s kočičkou ... však vy víte co.
19.8.2010 16:16 - alef0
Otázka lacno-draho záleží od toho, či si zákazník alebo výrobca. Napríklad tak trochu nechápem bedáky hráčov, že D&D je drahé, keď tá cena je v porovnaní s inými produktami až nadumpingované a v porovnaní s nákladmi na iné druhy zábavy úplne výhodná.

Tiež by som si nekúpil Dračák 1.x alebo Plusko oproti D&D len preto, že je lacnejší. A ten český Pathfinder by som si kúpil a zaň tých 50 eúr s úplnou radosťou a bez debát.

Na druhej strane z pohľadu výrobcu je to iné, lebo treba naakumulovať kapitál a navyše odhadnúť, kto okrem mňa si ten Pathfinder kúpi (pretože ak to má byť hra pre desiatich ľudí, tak náklady idú rapídne hore). A ako som argumentoval vyššie, ak sa neoplatil ani D&D Boxed Set, kto si dovolí risknúť kúpiť licenciu pre D&D a vydať ju. (Na druhej strane, strašne by ma zaujímalo, ako sa zabezpečil Shadowrun v češtine, to musel byť riadny risk).
19.8.2010 16:18 - táá dýý dáá dýý dá
Lotrando píše:
Jako když pejsek s kočičkou ... však vy víte co.

tancili mezidruhovou horizontalni čaču?
19.8.2010 16:22 - alef0
Lotrando píše:
Jako když pejsek s kočičkou ... však vy víte co.

Pejsek a kočička sú úžasný námet na RPG pre deti.
19.8.2010 16:24 - Bouchi
alef0 píše:
Aká by bola koncová cena? Plnofarebná 600 stranová nemecká mutácia základnej príručky stojí 50 eúr (1200 CZK).
Velmi hruby odhad mi dal priblizne tutez cenu pro ceskou mutaci (respektive o neco vyssi, protoze odhad jsem delal pro paperback, hardback je drazsi na vyrobu, tedy i na prodej.) Ale do toho by Altar nesel, protoze jen naklady na tisk by byly pres pul milionu, takove rezervy fakt nemame a banka na takovy projekt ani nahodou nepujci.

alef0 píše:
A ten český Pathfinder by som si kúpil a zaň tých 50 eúr s úplnou radosťou a bez debát.
Sezen jeste aspon 499 takovych (co si to koupi primo od vydavatele dejme tomu za 40 euro), pak bych do toho sel.
19.8.2010 16:37 - Alnag
Alef0 píše:
Keď sa tu furt blúzni o profesionálnom prostredí, tak v prípade WOTC by sa podpisoval Nondisclosure Agreement a za takýto ťah by už pobehovali po fóre právnici.


A stejně byly úniky... :o)

PS: Taky bych si koupil český Pathfinder. Čistě pro tu švandu...
19.8.2010 16:40 - táá dýý dáá dýý dá
ja bych do toho sel taky. odvaha jit do takoveho projektu by si muj zajem ziskala. chapu, ze je to nerealne.
co starsi edice - vydat takovy DnD 3 nebo 3.5 by asi taky bylo levnejsi...
19.8.2010 16:59 - táá dýý dáá dýý dá
treba bude novy Dracaak tak uspesny, ze pak Altar proda licenci WotC
19.8.2010 17:04 - alef0
... píše:
co starsi edice - vydat takovy DnD 3 nebo 3.5 by asi taky bylo levnejsi...

Ja mám pocit, že Wizardi ti nepredajú licencie na staré produkty, a marí sa mi, že v deň oficiálneho vypustenia novej edície sa automaticky stopla distribúcia starých kníh. (Napr. v Brlohu oficiálne už staré D&D nie je v ponuke.) Oni potrebujú predávať nové edície a nie ešte štiepiť sily na podporu starých zombíí :-)

Píše:
A stejně byly úniky... :o)

Vieš o tom viac, lebo to znie zaujímavo.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13932013511658 secREMOTE_IP: 44.211.117.101