ShadoWWW píše:
Teď ještě ten Toolkit
A no jo, no jo, klídek, i Toolkit bude... možná... někdy... v budoucnu... asi... doufám... :D
Grafika FAE oproti Rozcestí... jako ironie je, že tištěná mi tak cool nepřijde, ale v elektronické verzi je určitě hezčí. Hlavní rozdíl ale vidím v těch obrázcích a celkovém ladění, resp. stylizaci - Evil Hat udělalo ve FAE dvě věci:
1) celkové zjednodušení systému tím, že dali jiné defaulty a snížili dials
2) stylizací naprosto nepokrytě napálili teenagery přímou kanonádou.
...a zatímco Rozcestí respektuje bod 1 (efektivně to jsou pořád tatáž pravidla), tak bod 2 tam je úplně rozdílný* a Sparkle mi přijde zamířila spíš fakt na děti, co víc ani ne na děti, ale na "idealizované" děti - což jako nevím, jak moc bylo rozumné (nebo jak moc si toho byla vědomá).
Kromě stylizace obrázků (manga-style / em? Ecthelion style?) to je hrozně moc vidět v rozdílu ukázkových postav: ve FAE to je kočičí pirátka, čarodějka co je mix Pottera s Hermionou, šestnáctiletej kung-fu machr a Bondovská pulpová vědkyně. Úplně v tom vidíš ty slintající teenagery co po tom skáčou.
Rozcestí** tam má robota toužícího najít kamarády, dračí princeznu (cool) která ale nechce být drak (super not cool), milionářského synka co má problémy s láskou (eh...) a pirátku, co utekla před vynucenou svatbou (em... dobře, no.)
Když to doplníš ještě těma Titanik-style příkladama, tak to v součtu vyvolává dojem, u kterého nechci nikomu brát, že se mu líbí, ale na mě popravdě nijak moc (dobře) nezapůsobil - a na většinu lidí, s nimiž sem se o tom bavil, to působilo stejně jak na mě. Je to hra ze které mám dojem, že jí ráda vezme do ruky nějaká jemnější družinová vychovatelka na základce, ale není to hra, která by rozzářila očíčka čtrnáctiletejm teenagerům. (Ironie je, že Sparkle změnu postav a stylizace ospravedlňovala mimo jiné "větší vstřícností k dívkám" - přitom ve FAE jsou 3 ze 4 postav ženy a doslova každá jedna holka co to na můj dotaz srovnávala mi řekla, že FAE je jako cool a postavy super, Rozcestí nijak zvlášť)
* nedá mi to znovu nezopakovat, že nechápu, proč přitom Rozcestí drží základní FAE šestici přístupů, které se k jeho stylizaci ale IMO nehodí, a proč je Sparkle nenahradila nějakými jinými.
** mimochodem, ten název jsem dodneska nepochopil...