Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
19.1.2016 21:42 - Mysti
Zdravím, možná to sem úplně nepatří, ale rád bych se zeptal kde se dají sehnat figurky do DnD. Attack Wing, Dungeon Command a celý hry si kvůli figurkám kupovat nechci. Spíš shání něco jako ty starý sety, jako bylo Collectors Series nebo Miniatures. Z ciziny se mi to moc kupovat nechce, to poštovné je strašné. Budu rád za každou radu. Jestli náhodou má někdo jakýkoliv DnD figurky, kterých by se chtěl zbavit, napište mi sem, nebo na email. (3caukaja@seznam.cz)
Díky, Mysti.
20.1.2016 10:22 - Xyel
Díky moc za reakce! To mě povzbudilo.

Já právě DMuji již delší kampaň na roll20 a příprava je tam mnohem náročnější než na živá sezení, takže se poohlížím po něčem, co by mi to ulehčilo (a zkusil jsem projet Rise of Tiamat, které mi přišlo fakt špatné takže mě dvojitě těší, že jste ho tu označili jako slabé :)).
20.1.2016 14:26 - Ebon Hand
ShadoWWW: Není Švihám z karty spíš Švihanda, má dost slušný kozy..
20.1.2016 14:56 - Gurney
Xyel píše:
Já právě DMuji již delší kampaň na roll20 a příprava je tam mnohem náročnější než na živá sezení, takže se poohlížím po něčem, co by mi to ulehčilo

V čem je to náročnější? V poslední době mě docela zaujala myšlenka že než úplně zrušit herní sezení je lepší ho vyhlásit jako hru přes hangouts/roll20 (což přece jen zahrnuje míň cestování a obvykle bývá snazší se utrhnout na ty 4 hodiny čistého herního času oproti 5-6 spojeným s cestováním), tak mě docela zajímají detaily.
20.1.2016 15:19 - Xyel
Tajně jsem doufal, že se na to někdo zeptá protože jsem o tom chtěl už dlouho někam napsat :)

Roll20 má spoustu skvělých vlastností, na které je ale potřeba nějaká příprava (ze strany DM). Aby měla hra trochu produkční kvality, tak:

1) Je dobré mít mapy na všechna místa, kde se bude něco hledat nebo bojovat (díky tomuto jsem objevil svět náhodných generátorů map :))

2) Všechna NPC, která budou používat nějaké skill-checky, házet kouzla nebo bojovat musí mít vyplněný charsheet, a to s ikonou která na ně alespoň trochu sedí

3) Všechna kouzla je dobré mít zadané v aplikaci (používám jeden charsheet, kam všechna kouzla vyplňuji jak je NPCčka postupně mají)

4) U NPCček, která budou bojovat, je potřeba být opatrný s balancí dmg vs hp – hází se veřejně, takže když se ukáže že NPC dělá moc dmg, tak to nejde zamaskovat. Pokud jsou ale monstra stavěna tak, aby měla málo dmg a vydržela dlouho, jsou souboje nuda (HP nejsou vidět, takže to je funkční balanční mechanismus délky soubojů).

5) Jak lidi nesedí pohromadě a nejsou z jedné oblasti, nemají si mimo DnD moc o čem povídat, takže se opravdu hraje a neřeší se věci kolem.

6) Jak na sebe lidi nevidí a hraje se, každých 10s trapného ticha je slyšet opravdu hlasitě – DMa to nutí něco říct, cokoliv... To dále zrychluje hru a zvyšuje množství, kolik se toho za sezení odehraje.

7) Moje zkušenost je, že za jedno 4hodinové sezení na roll20 se toho odehraje asi tolik, co na 2-3ech takových sezeních naživo. (tady to velmi umočňuje to, že souboje jsou nesrovnatelně rychlejší než naživo a prakticky se nehledá v pravidlech (tady je úžasný bod 3))

8) Po lvl-upech je potřeba postavám projet charsheety a kouzla, jestli tam nemají nějaký bullshit

Ještě dovolím jednu zkušenost na závěr – Američani a Evropané hrají DnD jako zcela odlišnou hru. Při hledání/skládání skupinky je dobré na to myslet...

Jinak roll20 rozhodně doporučuji - DnD a hry na hrdiny obecně mě od té doby, co jsem tam začal hrát, baví mnohem víc.
20.1.2016 15:24 - ByTrit
Xyel píše:
Ještě dovolím jednu zkušenost na závěr – Američani a Evropané hrají DnD jako zcela odlišnou hru. Při hledání/skládání skupinky je dobré na to myslet...


Aký je rozdiel medzi európskym hraním DnD a americkým hraním DnD?
20.1.2016 15:33 - Xyel
ByTrit píše:
Aký je rozdiel medzi európskym hraním DnD a americkým hraním DnD?

Moje zkušenost je, že:

USA - simulátor počítačových her. Ústředním bodem hraní jsou souboje, není moc důležité s kým a už vůbec ne proč. Důležitost aktivit tak jde přímo podle toho - hromadění zlatam shánění magických předmětů (takových, co v boji něco dělají). Příběh je něco, co postavy posunuje mezi souboji a vlastně nikoho moc nezajímá/netrápí. NPC se dělí na ty, se kterými se bude bojovat a na ty, které tvoří pozadí ale jinak jsou vlastně neschopné/nic nedělají. Interakce s NPC je redukována na boj, zadávání questů, získávání quest rewards a nákup (z nějakého důvodu mají potřebu odehrávat každý jednotlivý nákup ve městě s tím, že to je přece ten roleplay).

EU - ústředním bodem je příběh. Ten tvoří především NPC a interakce s nimi. Jestli se na sezení bojuje nebo ne není moc důležité, ale jak by se ale mělo bojovat skoro polovinu času sezení, tak začnou lidi být dost otrávení. Existují zde kategorie hraní jako exploration, řešení záhad (detektivka), vyjednávání...etc
20.1.2016 15:38 - Vojtěch
To jsou spíš zkušenosti s různými skupinami. Znám příběhové Amíky, i monstra kydlící evropany. DnD i PF toto reflektují v typologii hráčů.
20.1.2016 15:45 - Xyel
Ano, je to moje subjektivní generalizace - na objektivní nikdo nemá data. Jenom moje zkušenost z r20 je, že Američany nemá smysl brát do družiny když DMuju a zároveň nemá smysl jít jako hráč do skupin, které DMuje Američan (s hráči to mám 3/3 a skupiny 4/4).
20.1.2016 16:15 - wlkeR
Hm, kdyřž hraju online, taky jedu přes Roll20, ikdyž teda spíš jako rozhraní pro případné mapy, jináč jsem všema deseti pro klasické hraní. I na rollu umí hra pěkně uvíznout a hra bez hlasu (text-based) je něco strašnýho. Taky mám rád když se hráči občas zakecají o věcech mimo a já mám možnost si oddychnout a připravit svoje další věci.

Co se hráčů týče, je fakt že Američani jsou obecně mnohem více výkonově orientovaní. Na druhou stranu skutečnost, že to oni D&D vyvíjejí mluví o tom, že stopro tohle platit nebude.

A kývnutí zpět k 5E modulům...

Lost Mine of Phandelver: Po příjemné vraždě místní skupinky myslím, že jde o celkem hezký sandbox. Hraní s dětmi (6. až 9. třída, začátečníci) se ovšem nijak extra neosvědčilo. Některé prvky vyloženě žadonily o širší využití (nebudu spoilovat které), a když to člověk udělal, všechno vyšlo úplně jinak... ale kromě toho velice uživatelsky příjemný modul.

Tyranny of Dragons: Opravdu nic super hvězdného, je to hlavně pro US publikum odkojené ideálem, že pás správnejch mariňáků... er, dobrodruhů si to klidně může rozdat s armádou kultistů. Dalo mi HODNĚ zabrat postavy přesvědčit, aby aspoň trochu ťapkaly "podle plánu," ale i tak jsem spoustu věcí musel úplně převrátit naruby a z obsahu knihy zůstaly tak 2/3 naprosto nevyužity. Naštěstí jsou s trochou přefluffování skvělým pluginem minidobrodružství z Adventurer's League.

Princes of the Apocalypse: Ty jsem viděl jen tak z vlaku, prvních pár kapitol z Encounters. Stejně tak příslušné League scénáře. Intrikovitost a jistá míra řevnivosti jednotlivých kultů se mi sice líbily, ale množství NPCček, kdy měl člověk pocit, že ho opravdu seznámili s celým zatrápeným městem, mě zahltilo a odradilo, páč neustále se dopátrávat, kdo je vlastně tohle, člověka s mizernou pamětí na jména prostě nenadchne.

Out of the Abyss: Rozehrál jsem Encounters verzi a zatím k ní nemám moc co říct. Idea družiny putující s pestrou směskou NPC je sice hezká, ale provedení bolí. Jestli bylo účelem vyvolat schisofrenii, povedlo se. K prostředí Underdarku a k demon lordům zatím nemám moc co říct, postavy se zatím nedostaly z cely. Ligu jsem vůbec neviděl, není čas :(

Ravenloft? Jako setting ho určitě uvítám, co se příběhu týče, jsem zvědav. "Karty osudu" mi přijdou jako zajímavý nápad, doufám, že kvůli tomu nebude příliš rozmělněna zápletka.
20.1.2016 16:25 - sirien
Xyel píše:
Tajně jsem doufal, že se na to někdo zeptá protože jsem o tom chtěl už dlouho někam napsat :)

Nebylo nutné čekat, sme všichni rádi když se někdo podělí o své zkušenosti, ať už ve stávající nebo nové diskusi :)

Xyel píše:
Ještě dovolím jednu zkušenost na závěr – Američani a Evropané hrají DnD jako zcela odlišnou hru.

To víme už dlouho z různejch fór a blogů, že ta herní kultura je na různých stranách Atlantiku takhle odlišná.

Na druhou stranu mi přijde, že v Evropě to je trochu i tím, že hráči zůstávají u různých her, zatímco v USA se dost těch jinak laděných hráčů odlifrovalo na jiné systémy, takže u DnD (zvlášť v době 4e) zůstávali právě ti vyhraněnější gamisti.


EDIT: a ostatně vůbec... viz Gamers, že...
21.1.2016 18:55 - Gurney
Xyel: Netřeba čekat až se někdo zeptá - můžeš napsat na Kostku článek nebo má taky každý registrovaný uživatel Kostky možnost psát a publikovat tady blogové příspěvky (to se hodí spíš pro kratší příspěvky a pro autorovy vlastní názory a komentáře, ale v zásadě je to na tobě). Za každý blog či článek co někdo napíše jsme jenom rádi.

Co se těch speficik online hry týká, mapy by mi většinou stačilo řešit prostým náčrtem, i když uznávám že s předpřiravenými mapami to asi vypadá líp. NPC chci mít před sebou na papíře tak jako tak. Vlastně když o tom přemýšlím, tak vlastně nepotřebuju nic kromě funkční videokonerence, plochy na kterou se dá kreslit a ukazovat na ní obrázky a kostky (přičemž by mi nijak netrhalo žíly ani pokud by si každý házel doma svýma kostkama, i když by to asi bylo o chlup pomalejší). Možná nějaký hudební přehrávač do pozadí (ale tuším že tohle d20 taky umí).
27.1.2016 14:11 - Arten CZ
Potřeboval bych poradit. Mám aktuálně ve hře tři postavy, úroveň 3, které mají paladinka AC 19 (štít, bonus +1 se štítem), čaroděj AC 17 (dračí kůže 13, dex +4) a mnich AC 18 (moudrost +4, dex +4).

Co mám dělat, aby pro postavy představovali ozbrojení nepřátelé hrozbu? Se základem +2 - +4 je nejsem schopen trefit (ani s výhodou).

Totéž na druhé straně, když družina potkala rytíře zakutého ve zbroji, tak s jejich +6 a štěstím na hody nejsou schopni jeho AC překonat.

Většina hodů proto skončila neúspěchem (vedle, nic se nestalo). Snažili jsme se tvořit různé finty, obklíčení a podobně, ale jakmile došlo na útok, tak jsme nebyli ani jedna strana schopni přehodit AC (včetně výhody, to jen přidá počet hodů, ale číslo nijak nesnižuje). Nakonec rytíř jednoho zabil na dva kritikaly za sebou (šance 1:400) a zbytek postav ho zamotala do sítě a utloukla (dělali jsme vše proto, abychom nemuseli proti AC házet). Mám tuto zkušenost z vícero her, v podstatě děláme vše pro to, aby se neházelo čímkoli proti AC, protože nejsme schopni ho přehodit. Jak tuto situaci řešíte?
27.1.2016 14:42 - Babaj
copak carodej ho nedokazal pres nejaky cantrip treba uledovat?:-) nebo ubleskat? NA nejaky prijemny savy pro nej neprijemny.. treba dexterity save..
27.1.2016 14:45 - Aegnor
Jak se vám podařilo mít na třetí úrovni bonusy za atributy +4?
Přes "Přizpůsobené hodnoty vlastností" (PHB, strana 13) můžeš dosáhnout maximálně atributů 15 (před započtením rasových modifikátorů) / 17 (po započítání +2 modifikátoru rasy). Pokud si hráči atributy nahazovali kostkama, tak buďto měli opravdu velkou haluz, nebo fixlovali. Druhá věc je, že pokud si hráči atributy nahazují, nutně pak hra nebude tak vyvážená, jak by byla s jinými metodami.

Jinak "optimalizovaný" mnich na třetí úrovni má AC 16, AC paladina na těch 19 může vycházet (ale s tím se počítá, paladin je prostě tuhej kořeň).

Co se týče nepřátel - d20 kostka má velice sympatické statistické rozložení, každá hodnota má 5% šanci. Takže chceš-li, aby hráči potvoru zasahovali v polovině případů, potřebuješ takové AC, aby ho hráči dorovnali/přehodili při hodu 11 a víc.

Ale celkově mi přišlo, že oficiální potvory jsou docela použitelný a rozumně vyvážený (co mám zkušenosti z Encounters a Out of the Abyss).
27.1.2016 14:53 - Arled
Arten: Je zvláštní, že na tento problém jsme zatím moc nenarazili. Většina nestvůr s nízkým CR má i nízké AC. V družině, kde dělám DM mám postavu s AC přes 20 většina útoků proti ní prostě vyjde naprázdno. Ale její hráčka si ji tak cíleně stavěla, takže to mi rozhodně nevadí. Na druhou stranu, tento problém velice rychle mizí s vyššími úrovněmi. AC postav (i nestvůr) roste pomaleji než bonus k útoku i zranění a navíc se zvyšuje počet útoků. Teď hrajeme na 7. úrovni a AC podle mě značně ztratilo na významu.

Řekl bych, že hlavně máte smůlu na hody (a nebo my máme štěstí).

Druhou věcí je, že mi přijde celkem často poněkud přestřelené CR nestvůr. Pokud tedy chceš postavy častěji zasahovat, není možná špatný nápad sáhnout po nestvůrách s vyšším CR.
27.1.2016 15:02 - Maugir
Nevím, jestli není kus problému v tom, že na třetí úrovni by postavy neměly mít vlastnosti nad +3, pokud nejsou naházené (a fakt nechápu, jak se Vám u tolika postav podařilo nahodit tolik statů tak vysoko, to je pak jasné, že protivníkům dělaným na nižší čísla unikají). Jinak jde o to být pestrý. Krom útok vs. AC existují i útoky vyvolávají save rolly, sražení nebo chycení nepřítele je skill check apod. Jde o to, aby nepřátelé nebyli jen plechovky (nebo jen ti, co neumějí otevírat plechovky).
To, co píšeš o sítích je logické vyústění: Je nepřítel kovová plechovka, kterou neprorazím? Srazím ho do strže, sešlu blesk, ztratím se mu a nastražím past, počkám až odloží plechy apod.

Edit: Než jsem stihl dopsat, ostatní mi to vzali z úst (klávesnice).
27.1.2016 15:13 - Anduriel
Rád bych dodal k tomu co psal Arled (hrajeme spolu), že jsme od začátku směřovali k epičtějšímu stylu hraní a nahazovali stylem 4 kostky, z nich 3 nejlepší a celkem 7x a nejnižší součet nepočítat. Výsledkem jsou postavy, které mají vyšší vlastnosti a dle zkušeností je jim skutečně potřeba řádně zvýšit CR protivníků (pro družinu 5 postav na 8 úrovni vybavenou několika magickými předměty byl protivník s CR 15 velice nebezpečným, ale zvladatelným protivníkem).

Co tím chci říct je to, že s CR protivníků se musí prostě pracovat a je dobré ho přizpůsobit ho svým hráčům. Buď použít nestvůry s vyšším CR, nebo nestvůrám s nižším CR upravit/přidat vlastnosti.
27.1.2016 16:20 - Gurney
Arten CZ píše:
Potřeboval bych poradit. Mám aktuálně ve hře tři postavy, úroveň 3, které mají paladinka AC 19 (štít, bonus +1 se štítem), čaroděj AC 17 (dračí kůže 13, dex +4) a mnich AC 18 (moudrost +4, dex +4).

Co mám dělat, aby pro postavy představovali ozbrojení nepřátelé hrozbu? Se základem +2 - +4 je nejsem schopen trefit (ani s výhodou).

Totéž na druhé straně, když družina potkala rytíře zakutého ve zbroji, tak s jejich +6 a štěstím na hody nejsou schopni jeho AC překonat.

Tak už pro trénované humanoidní nepřátele na první úrovni není zas takový problém bonus k útoku +5 (+3 vlastnost, která může být i vyšší, +2 proficiency), což znamená, že bijce s AC 19 trefují na 14+. To mi nepřijde jako že by pro něj nepřátelé nepředstavovali hrozbu.

Samozřejmě, nějací nouplízáci s příslušnou vlastností 0 (a tedy celkovým bonusem k útoku +2, za předpokladu že drží v ruce nějakou zbraň, se kterou umí bojovat) moc velké šance způsobit nemají, ale je to hrdiská fantasy - epičtí paladini, co se prosekají davem loserů a ani se u toho nezapotí k tomu tak nějak patří. Pokud vás to nebaví nahazovat (i když dle mé zkušenosti, když má člověk po ruce ze čtyři dvacetistěnky, se dá i dav nepřátel vyřešit velmi rychle) v DMG jsou pro tyhle případy pravidla pro mass combat.

Co se týká rytíře zakutého ve zbroji, imho není zas tak překvapivé, že umlátit ho trvá dlouho (i když zase když vezmu že může mít AC dejme tomu 23, tj postavy s bonusem +6 potřebují hodit nějakých 17+, taky to není úplně nemožné).

Krom toho, magie - ve většině D&D světů nikterak vzácná věc. Vysoké AC nijak nezajišťuje ochranu před kouzly co vyžadují hod na záchranu, včetně několika vypečených (a docela záhy dostupných), co jsou účinnější proti lidem v kovových zbrojích.

Anduriel píše:
Rád bych dodal k tomu co psal Arled (hrajeme spolu), že jsme od začátku směřovali k epičtějšímu stylu hraní a nahazovali stylem 4 kostky, z nich 3 nejlepší a celkem 7x a nejnižší součet nepočítat. Výsledkem jsou postavy, které mají vyšší vlastnosti a dle zkušeností je jim skutečně potřeba řádně zvýšit CR protivníků (pro družinu 5 postav na 8 úrovni vybavenou několika magickými předměty byl protivník s CR 15 velice nebezpečným, ale zvladatelným protivníkem).

Já bych řekl, jste v podstatě dostali přesně co jste chtěli - epičtější postavy, které tím pádem naprosto v klidu zvládají nepřátele, kteří by pro standartní postavy byli nebezpeční. Pokud to tak nechcete (jakože podle toho co píšete zřejmě ne), tak nemá smysl vést (pro GMa časem velmi otravné, pracné a časem potenciálně bořící hru) závody ve zbrojení a než upravovat CR, je lepší prostě hráčské postavy vrátit do normálu snížením vlastností (třeba -2 plošně všem postavám). Chápu že tohle pro hráče nemusí být úplně snadné zkousnout, ale je to nejlepší možné řešení.
27.1.2016 21:58 - Arten CZ
Děkuju za odpovědi. Postavy jsou naházené, něco mají velké, něco malé. Takhle jim to vyšlo. Pokud napíšete - stačí hodit 14 - nám se kolikrát povede, že dáme 3 kolečka a netrefí se nikdo (ani postavy, ani npc). Pravděpodobnost je v tomhle mrcha.

Já vím, že existují i jiné možnosti, než jít jen proti AC. Spíš jde o to, že se strašně často krát nic nestane. Mě přijde i 50% strašně moc. Každý druhý hod se nic nestane. Zejména u slabších ale početnějších nemagických protivníků je vyloženě vidět, že hráči už jen čekají, až je vynulují. A když si do toho přičtu, že každý druhý hod minou i postavy, je souboj skutečně zdlouhavý a nudný.

Potřeboval bych nějaký nápad, jak souboj oživit, aby hráči skutečně viděli, že jde o hrozbu. Mohu postavy různě srážet, zasypávat, chytat do sítě, zalehávat, valit se přes ně jako lavina - a tím házet na cokoli jiného než na AC. Přijde mi to ale divné, skoro jako bych podváděl. A občas jsou nepřátelé skutečně jen krvežízniví bestie, které se na postavy vrhnou a snaží se je utlouct.

Uvažoval jsem o nějaké variantě, kdy by se házel souboj nějak proti sobě a jedna strana vždy zasáhla, nebo nějak řešit, aby neúspěch znamenal pro útočníka problém. Aby žádný z hodů neznamenal "nic se nestalo".

Mám v plánu ozkoušet variantu, kdy neúspěch znamená výhodu pro obráncea a úspěch o víc než 5 výhodu pro aktéra. Krom toho jsem uvažoval, že by výhoda mohla kromě opakování hodu dát ještě možnost přidat +/- 2, nebo nechat přehodit jednu z kostek zranění (sobě i protivníkovi). Neúspěch o 10 by mohl znamenat volnou akci pro obránce.

Chtěl bych dosáhnout situace, kdy jakýkoli výsledek hodu něčím pohne a něco se stane.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11634206771851 secREMOTE_IP: 34.234.83.135