Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
7.4.2016 13:46 - sirien
no vidíš, že to zvládli i bez mečů.

Ale jako nějak mi to Tvoje "jsme dohráli Tomb of Horrors" zní, jakoby to ta skupina přežila. To by ses měl buď stydět, nebo se okamžitě přihlásit na nějakej kurz poctivého Evil DMingu...
7.4.2016 14:05 - Xyel
Já jednoznačně viním tu nápovědu ze začátku - podle ní přeskočili většinu nebezpečných věcí. A kurz možná budu potřebovat - možná jsem po čase vyměknul (i když tady jsem jim ani nemusel nijak pomáhat, protože počáteční nápověda byla as-written a podle ní to v podstatě prošli).
7.4.2016 14:46 - sirien
Hm. Přiznám se, že sem Tomb of Horrors nečet (sem si kdysi pořád říkal, že bych si jí někdy zahrál, abych si mohl zasloužit to hezké tričko), ale teda s takovouhle nápovědou na začátku musim říct, že sem dost zklamanej a začínám mít pocit, že ta její pověst je skoro nezasloužená :(
7.4.2016 15:15 - ShadoWWW
Já přemýšlím, že bych vedl ToH na letošní Halloween.
7.4.2016 16:25 - Vojtěch
Že bych ji pro zájemce odvedl... v DCC ^^
7.4.2016 17:47 - ShadoWWW
V DCC by to mohlo mít grády. :-)
7.4.2016 20:24 - ShadoWWW
Nová zázemí, speciálně pro minidobrodružství pro Curse of Strahd.
8.4.2016 13:30 - Xyel
sirien píše:
Hm. Přiznám se, že sem Tomb of Horrors nečet (sem si kdysi pořád říkal, že bych si jí někdy zahrál, abych si mohl zasloužit to hezké tričko), ale teda s takovouhle nápovědou na začátku musim říct, že sem dost zklamanej a začínám mít pocit, že ta její pověst je skoro nezasloužená :(
Ona je trochu... anti-americká :) Většina smrtících pastí je když se postavy snaží přes něco dostat silou (nejdou dveře otevřít? tak je zničíme!) nebo jsou hamižné (jo tak Siréna má vedle sebe vaky... neodejdeme dokud nezjistíme, co v nich je!) nebo obecně postupují dle mentality "čím větší je odpor, tím lepší za ním bude poklad!" - to tu neplatí a naopak je potřeba postupovat cestou nejmenšího odporu, při které je to vlastně vcelku v pohodě... tedy až na past se spícím plynem a valící se sochou - ta je naprostý smrťák, protože to je smrtelná past bez savu na tuctových tajných dveřích které jsou v podstatě stejné, jako ty 4 předchozí tajné dveře co past neměly. Tam nemít 3/4 postav immune to sleep, tak to 2-3 hráče přejede.

Pro absolutní smrtelnost asi stačí úvodní nápovědu zamíchat - co extrémně pomáhá je pořadí, protože jak postavy odhalí jeho existenci, tak ví jestli něco minuly a pokud ano, co to zhruba může být a díky tomu zůstanou na cestě nejmenšího odporu.
8.4.2016 13:53 - Tarfill
Možná se zeptám blbě (o Tomb of Horrors nevim vůbec nic), ale proč tam ta nápověda teda vlastně je, když to má být tak smrtící...?
8.4.2016 14:05 - Xyel
No, ona je vcelku smrtící i s nápovědou :) A nápověda tam, tipnul bych si, je aby byla udělatelná (i přes obtížnost a často čistou neférovost)... jinak pravý důvod existence nápovědy již nejspíše nikdy nezjistíme.
8.4.2016 15:53 - Vojtěch
Mno, můžete se zeptat autora, pokud si ovšem lehnete pod tu sochu, nebo projdete hlavou zeleného ďábla :D
8.4.2016 17:36 - Gurney
Je to Tomb of Horrors, ptát se proč nemá význam.

Jinak důvod proč je to snazší je i v té té 5e konverzi - pokud si dobře pamatuju, tak v originále pro AD&D jsou obtížnosti nalezení pasti nebo tajných dveřích obvykle tak kolem 1 z 6ti na k6 pokud člověk stráví hledáním celou směnu (nejspíš o něco vyšší, pokud hledá elf) a je jedno jak vysokou má postava úroveň. Což je neporovnatelně menší pravděpodobnost než DC 20 Investigation/Perception (což může pro některé postavy na 9. úrovni už klidně být víc než 50% šance na nalezení) a mnohdy se tam používací i obtížnosti 10 nebo 15. Podobné je to se záchranami - ty se sice s úrovní zvyšují už v první edici, ale pokoušet se hodit 8+ na d20(obvykle bez jakýhkoli dalších modifikátorů...a to jsou kolem 9. úrovně ty nejlepší záchrany, může být hůř) není úplně to samé jako DC 15 save, s tím že pošlem dopředu trpasličího válečníka, co má výhodu proti jedům a přinejhorším si může záchranu hodit znova díky schopnosti povolání.

Tak jako tak, gratuluji k pokoření a Xyelovi extra, za to že se mu podařilo z tohohle jinak docela přiblblého dobrodružství vytřískat zábavnou hru :)
11.4.2016 14:01 - Babaj
jak v petkach se resi znalost nestvur pro postavy...? v PHBecku jsem nic podobneho nenasel
11.4.2016 14:59 - Xyel
Oficiálně asi nijak, postavy defaultně monstra nijak neznají (v praxi to řeším tak, že pokud hráč vymyslí důvod proč by o dané potvoře mohl něco vědět, tak ho nechám si hodit na odpovídající vlastnost (v drtivé většině případů je to buď historie, náboženství nebo arcana))
11.4.2016 15:19 - ShadoWWW
Taktik (battlemaster) má schopnost na odhad statistik protivníka. Ale je to schopnost mimo boj.
12.4.2016 20:35 - Andy
Ahojte. Mam otázku ohľadom hracej siete. Pouzivate šikmú stenu ktora sa začína lomit na priesečníku štvorcov? Alebo v polovici strany štvorca? Videl som v dnd mapkach aj tak aj tak. Ze ci je to chyba alebo su dva typy :)
17.4.2016 08:21 - efram
Chtěl bych se zdejších znalců systému zeptat, jak moc je použitelný (co se týče statů) bestiář pro patfinder?
17.4.2016 11:30 - Vojtěch
Použitelný pro co? Pro Pathfinder funguje fajn. Tam k úpravám pravidel v takové míře jako u 4E nedošlo.
17.4.2016 14:28 - efram
myslel jsem, když vezmete staty z patfinderu a použijete je pro 5e. V Path. používají stejné staty. Jde mi tedy o rozmezí/rozsah statů atd.
17.4.2016 16:50 - Xyel
V pathfinderu jsou tuším o hodně vyšší armor classy a bonusy na zásah, ale detail nijak extra neznám.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09995698928833 secREMOTE_IP: 3.143.244.83