Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
22.2.2017 00:50 - LokiB
Aegnor píše:
Má omluva. Nebyl jsi to ty, ale byl to Xyel. Netuším, jak k takovému failu mohlo dojít.


V pohodě, jen mě to zaskočilo. Sice jsem dost nekonzistentní, ale tohle mi nebylo ani vzdáleně povědomé. Páč jsme na psy nikdy snad ani nehráli. Tak jsem si říkal, že už je to se mnou špatné, když si vymýšlím prožitá dobrodružství a nepamatuju si to :)
Ale je fajn, že to aspoň posloužilo sirienovi k potvrzení mojí nekonzistence ... na tvůj omyl se zapomene, na mojí nekonzistenci ne :)
Což mi připomnělo tu starou anekdotu:

Píše:
Potká Roubíček Kohna:
"Zdravim jich, Kohn. A jak jich tak vidim, musim jim něco říct. Tuhle jak byli u nás na návštěvě se svojí paní, ztratily se nám dva zlatý příbory."
No, co si to vo mě myslej Roubíček, že já poctivej vobchodník jim budu krást zlatý příbory!"
Nerozčilujou se, Kohn, vono teda jsme je druhej den našli zapadlý v příborníku. Ale, to chápou, stín podezření zůstal!"


;)

Tarfill píše:
Je tady někdo, kdo by stál o nějaké dobrodružství v D&D5 vytvořené v prostředí nedávno přeloženého Mečového prostředí?


To by bylo fajn. Na zpětnou vazbu přísahat nemohu, no ale když to vyjde, dám.
22.2.2017 09:50 - Mildar
Tarfill píše:
Mildare, nemyslel jsem překlad dobrodružství, myslel jsem dobrodružství vlastní, z mojí hlavy

Jaj, tak to byl muj prispevek vic mimo nez jsem myslel :D
23.2.2017 00:47 - ShadoWWW
Nová příběhová linie Tales From The Yawning Portal má být od 1. do 15. úrovně. Jednotlivé "jeskyně" půjde použít epizodicky v rámci jakéhokoliv vašeho tažení, nebo provázaně v rámci jednoho velkého tažení.

Více informací v projevu Mikea Mearlse.
23.2.2017 00:49 - Aegnor
ShadoWWWe, pamatuju si, že tady padla zmínka o tom, že Wizardi připraví X starších dungeonů do 5e. Akorát se mi to nepodařilo najít - kdyže to má vyjít (případně kdy to vyšlo a jak se to jmenuje :-) ).
23.2.2017 01:08 - ShadoWWW
Aegnor: Jo, to je právě Tales From The Yawning Portal. Na Amazonu to vyjde 4.4.2017; v USA v kamenných obchodech a jako modul do Fantasy Grounds už 21.3.2014; v ČR v kamenných obchodech nejspíš někdy ke konci dubna.

Kniha má být zase klasicky v pevné vazbě, 248 stran, a bude obsahovat následující dobrodružství z dřívějších edic (ale samozřejmě z hlediska herních mechanismů převedené do 5E):
- Against the Giants
- Dead in Thay
- Forge of Fury
- Hidden Shrine of Tamoachan
- Sunless Citadel
- Tomb of Horrors
- White Plume Mountain
23.2.2017 21:56 - ShadoWWW
Tak ve Fantasy obchodě už začali s předobjednávkami Tales From The Yawning Portal. Předběžné datum dodání tam mají 14. dubna 2017

A co dělá v názvu ten portál? Tažení je koncipováno tak (pokud ho budete hrát jako tažení), že do jednotlivých jeskyní budete vstupovat přes magický portál v Hlubině (Waterdeep).
23.2.2017 22:06 - LokiB
Ne že by mi bylo líto zrovna peněz ... ale tohle by tedy nemuseli prodávat a mohli by to dávat jako promo materiál :/

litr imho není férová cena.
23.2.2017 22:19 - Xyel
Proč by to dávali zadarmo, když za ten litr prodají mraky výtisků...
23.2.2017 22:26 - LokiB
Xyel: jako vyjádření díku za podporu věrných fanoušků a výraz hluboké oddanosti svému hlavnímu produktu :P
23.2.2017 22:58 - ShadoWWW
Jde o to, že oni musí prodávat, pokud nechtějí zkrachovat. Takže můžou prodávat rozšiřující moduly pravidel, za podobnou cenu, ale až si jich koupíš třeba 20, tak bude tvé hraní takový guláš mechanik, že už nebudeš chtít další (viz 3. a 4. edice). Naopak když budeš mít odehraných 20 koupených dobrodružství, není důvod si nekoupit další.

A že je to moc? Průměrná skupina 1 PJ + 4 hráči, průměrná herní doba 40 týdnů (rok mínus prázdniny), 1 x 4-hodinových sezení, tj. 800 hodin člověkozábavy, tj. útrata 1,26 Kč/hodina zábavy (= 1009 / (40*4*5)). V průměru. Třeba naše skupina je vysoce nadprůměrně rychlá v odehrávání dobrodružství (schválně se snažíme odehrát 2 dobrodružství za rok). Je nás sice 1 PJ + 6 hráčů, ale i tak to máme "hodně" drahé, vyjde nás to na celých 2,10 Kč Kč/hodina zábavy na člověka (= 1009 / (20*4*6))! Troufám si tvrdit, že to je jedna z nejlevnějších zábav, co existují.
23.2.2017 23:24 - LokiB
ShadoWWW: vždyť je to recyklát ...
24.2.2017 06:18 - ShadoWWW
Jo takhle, no ale tak to bylo už loni. CoS je recyklovaný I6 Ravenloft. Možná je to úspěšný model - na jaře facelift nějaké staré klasiky, na podzim něco nového - jinak by to neopakovali.
24.2.2017 07:39 - Kosťa
OK a teď ta hloupá otázka: bude Tales From The Yawning Portal někdo překládat?
Ano jsem si vědom, že tady běží mnoho jiných projektů a asi i s vyšší prioritou, ale já jsem třeba na dnd 5e začínal a starší dobrodružství neznám. Navíc je ájina pro mě dost španělská vesnice a i když sem pravidla přelouskal tak to stálo dost úsilí a přemáhání a za překlad sem vděčen.
24.2.2017 15:24 - sirien
Kosťa: ano, starší adventures neznáš... tolik k prskání některých nad tím, že to je "reprint" - to je totiž přesně záměr Wizardů, který otevřeně vyhlásili. Konkrétně Mike řekl, že DnD není jen hra, ale jsou to i ty zážitky a některé věci jsou prostě ikonické a on chce, aby hráči napříč edicemi sdíleli věci, které se pro DnD staly symbolickými - aby se mohl sejít hráč ADnD a 5e a mohli si spolu pokecat o tom, jak hrozně je sežvejkaly Tomb of Horrors. Ten reprint není jen k tomu dodat staré věci v novém systému, ale dodat novým hráčům zážitky, které byly sybolické pro dřívější generace hráčů a dřívějším generacím hráčů zase připomenout věci, které si kdysi užívali.


Jinak šance na překlad asi nejsou marné - záleží, jak moc se bude flákat překlad Volova průvodce. Pokud se najde čas dodělat Vola v rozumném čase, pak ShadoWWW už dal vědět že další bude překládat zase nějakej ten adventure - jakej ještě řečeno nebylo, tak to asi může bejt klidně i tenhle.
24.2.2017 19:33 - chrochta
Yawning Portal je taky hospoda s asi nejznámějším vstupem do Podhůří (Undermountain). A hospodského tam dělal Durnan, dobrodruh a jeden z Lordů Hlubiny.

EDIT: DnD Adventures se dají koupit i na Drivethru.
1.3.2017 06:24 - ShadoWWW
Ukázka z nové příběhové řady Tales from the Yawning Portal.
13.3.2017 00:00 - ShadoWWW
Tak už i pátá edice dostala svůj plně digitální nástroj ve stylu DDI z dob 4E, tentokrát pod jménem D&D Beyond.

Nástroj má vyjít v létě. Zde je malá video ochutnávka, a zde webové stránky projektu.
14.3.2017 06:24 - ShadoWWW
Vypadá to, že se blíží vydání Dark Sunu. Nově zpracovaný mystik (psionik) v rámci UA.
14.3.2017 08:55 - LokiB
ShadoWWW: super zpráva.

No, Dark Sun patřil k mým oblíbeným ode dávna.
+ tenhle psionic se mi na první přečtení dost líbí. Sice tam nevidím klasický "psionický boj v mindscapu" ... ale ono to stejně vždycky vypadalo líp na papíře, než se to hrálo (minimálně tedy 2E verze The Will and The Way)

konečně takoveej správně flavorovej DrD kouzelník ;) (troll troll)
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.080546140670776 secREMOTE_IP: 3.143.9.115