Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
11.7.2017 01:23 - LokiB
Zajímavá reminiscence na ADND, resp. pro nás na DrD a jeho iniciativu.

To určování akcí "dopředu" vždycky naráželo na situace, kdy byla z hlediska vývoje změna logická ... na začátku kola chci jen a jen máchat mečem, ale v kole se stane něco, co mi v tom zabrání ... meč mi někdo vyrazí 10 metrů daleko, družina je vybita a já jsem zraněn tak, že chci prchnout atd atd
oni to tam samozřejmě i popisují, protože jsou si toho vědomi ... ale to řešení holt není dokonalé pro RPG, je to víc pro taktické hry, kde dopad takových metaherních rozhodnutí má logický dopad. v RPG by to, že jsem na začátku kola nevěděl, co se všechno během něj semele, tak jsem se podle toho těžko mohl rozhodovat ... a i když mi osud předurčil, že svoje akce dělám až jako poslední, v některých situacích nemůžu reagovat logicky.

ale jinak je to oživující a pro hráče DnD stojí za vyzkoušení, zda jim nebude lépe vyhovovat.
11.7.2017 10:49 - efram
mohl bych požádat a krátkou sumarizaci? Váš názor k této formě iniciativy ? myslíte si, že ho lze kombinovat s rozšířeným systémem iniciativy příručce GM?
11.7.2017 10:56 - LokiB
efram: různé typy akcí mají různou "kostku iniciativy" ...
Initiative Dice Die Action
d4 Ranged attack
d6 Movement, Swap gear, Any other action
d8 Melee attack
d10 Cast a spell

Na začátku každého kola každý řekne, co chce dělat. Třeba "Pohyb a útok na blízko". podle toho hodí kostkama, zde by to bylo 1d6 + 1d8 ... výsledný součet je jeho iniciativa pro dané kolo.
Tedy inka se hází v každém kole a je tam tak pokaždé "prvek náhody", v jakém pořadí se v tom kole pojede. což, dle autora, oživuje encountery, které mohou být jinak moc "předvídatelné", když je pořadí po celou dobu pevně dáno a každý ví, kdo jede před ním a kdo po něm.

+ tam zmiňují i možnost doplnění "weapon speedu" ... ta je rovna základní kostce dle damage dané zbraně ... tedy "málo zraňující" zbraně jsou rychlejší než "hodně zraňující".
11.7.2017 11:24 - ShadoWWW
Ještě doplním, že oproti normální iniciativě je to tu naopak - čím míň hodíš, tím jsi v pořadí iniciativy dřív .
11.7.2017 11:33 - Soldier76
Aha, jsem si rikal, ze mi to nejak nedava smysl. Me to prislo jako meh, ale koukal jsem pak na to video, kde to vysvetluje a mozna to ma neco do sebe. Libil se mi priklad s dverma, kdy v klasicke iniciative je rychlejsi postava proste zavre a neni co resit, protoze nepratele jedou az po ni. Oproti tomu tady to neni jisty a treba se fakt vrhnou na ty dvere tri lidi, aby meli jistotu, ze nekdo je fakt zavre. Coz asi jako generuje nejaky to draamo, ale me osobne to neprijde tak velkej pridanej bonus oproti klasice. pro zkusenejsi hrace, ktery to absolutne nezbrzdi v boji a nebude jim to potreba 800x vysvetlit, to ale muze bejt fajn.
11.7.2017 11:44 - York
Soldier76 píše:
Libil se mi priklad s dverma, kdy v klasicke iniciative je rychlejsi postava proste zavre a neni co resit, protoze nepratele jedou az po ni. Oproti tomu tady to neni jisty a treba se fakt vrhnou na ty dvere tri lidi, aby meli jistotu, ze nekdo je fakt zavre.


Tohle je fajn, když máš zrovna ve hře takovou situaci - taky mám v pravidlech podobnou mechaniku. Není ale už tak fajn, že kvůli tomu musíš házet a řešit iniciativu v každém kole. To je zbytečný overkill, protože v drtivé většině kol podobně zajímavé situace nenastane.


ShadoWWW píše:
Ještě doplním, že oproti normální iniciativě je to tu naopak - čím míň hodíš, tím jsi v pořadí iniciativy dřív .


THAC0 again? :)


Celkově je to hezká ukázka toho, že zvyšovat komplexitu přiáváním dalších operací, které musí hráč udělat a speciálních mechanik, které se zatím nikde v systému nepoužívají, je jednoduché. Obtížné je dělat pravý opak.
11.7.2017 11:58 - Soldier76
Mate nekdo nejaky zajimavy vzpominky nebo zkusenosti s obry v dnd? At uz z pozice DM nebo hrace. Neco fun nebo co udelalo ten encounter memorable.
11.7.2017 12:25 - ShadoWWW
Mně to láká vyzkoušet, protože Mike říkal, že tou zkoušel s 16 hráči ve skupině a že to odsýpalo rychleji než klasická iniciativa.

York píše:
To je zbytečný overkill, protože v drtivé většině kol podobně zajímavé situace nenastane.

Těch příkladů může být víc, kdy jde o čas a chceš mít zaručeno, že uděláš něco před protivníkem. Například záchrana umírajícího spolubojovníka, ta je v dobrodružství celkem běžná.

Na jednu stranu je to opruz z nevyužité akce, na druhou stranu to zvyšuje napětí. Proto chci zkusit, na jakou stranu se misky nakloní víc. Pro každou skupinu nejspíš na jinou, sám Mike to doporučuje spíš zkušenějším skupinám, ne začátečníkům.

Dle současných ohlasů na fórech se to většině hráčů nelíbí apriori nebo se jim to nelíbí natolik, aby to chtěli zkoušet. Já zas mám zkušenosti, že někdy to, co vypadá na papíře blbě, se může hrát dobře, a jindy to, co vypadá na papíře dobře, mi ve výsledku nefunguje. Ti, co to zkoušeli, píšou, že to hodně působí AD&D dojmem (respektive u nás DrD 1 dojmem, jak píše LOKIB). Někomu se to líbí, někomu ne. Většině ne.

Soldier76 píše:
Mate nekdo nejaky zajimavy vzpominky nebo zkusenosti s obry v dnd? At uz z pozice DM nebo hrace. Neco fun nebo co udelalo ten encounter memorable.

Z dobrodružství SKT. Tam ty nejlepší zážitky ale byly z nebojových střetnutí.

Celkově mě SKT hodně pozitivně překvapilo. Předtím jsme hráli Out of the Abyss, který mě hodně lákal, protože Temné říše jsou pro mě přitažlivé téma. Ale nakonec to bylo nic moc. Pár situací tam bylo skvělých, ale celkově to bylo takové hodně utahané. Storm King's Thunder mě naopak moc nepřitahoval, obři pro mě nikdy nebyli nějaké extra téma, chtěl jsem hrát spíš Curse of Strahd, ale hráči chtěli hrát SKT, tak jsme se do něj pustili. A bylo to úžasné. To zpracování toho příběhu bylo snad nejkvalitnější, co jsem kdy hrál. Ten začátek byl takový nic moc, bylo vidět, že je tam přilepený trochu na sílu (je to dobrodružství od 1. od 10. úrovně, ale ta první kapitola pro prvních pár úrovních je slabá). Ideální je zahrát si LMoP ze Starter Setu a na něj navázat tímto dobrodružstvím, rovnou od začátku druhé kapitoly, je tam na to i návod.
11.7.2017 12:42 - York
ShadoWWW píše:
Těch příkladů může být víc, kdy jde o čas a chceš mít zaručeno, že uděláš něco před protivníkem. Například záchrana umírajícího spolubojovníka, ta je v dobrodružství celkem běžná.

Na jednu stranu je to opruz z nevyužité akce, na druhou stranu to zvyšuje napětí. Proto chci zkusit, na jakou stranu se misky nakloní víc.


Nerozumíme si. Já proti tomu nebrojím, však říkám, že mám podobné pravidlo. Jen se nepoužívá v každém kole, ale pouze když nastane situace, kde jde o rychlost (jmenuje se to ostatně Test rychlosti :-)). A není to speciální mechanika, je to úplně standardní hod.
11.7.2017 13:11 - efram
díky za vysvěltení, základní hody jsem pochopil. A co srovnání klasická iniciativa (tuším hod d20+obr (ani nevím zda je to takto v pravidlech) + postihy a bonusy v Gm příručce str. 271, novým Mike pravidlem. (Obratnost se v jeho systému neuvažuje, když nízký hod vyhrává)
11.7.2017 13:17 - ShadoWWW
Jo, Obratnost se neuvažuje. Mně na tom novém systému přijdou nedořešené akce doupěte, které podle staré incky byly vždy na iniciativu 20, ale pro nový systém jsem obdobu nenašel. Těch nedořešených věcí tam ale bude asi víc.
11.7.2017 13:20 - efram
No mohl by jsi je brát jako kouzlo. Musím říct, že když na ten systém koukat tak mam malinko rozporuplné pocity. Přijde mi, že systém s klasickou iniciativou a bonusama/postihama ze strany 271 př. GM, bude (může mít) podobný účinek a není tak kostrbatý
11.7.2017 13:34 - ShadoWWW
Efram: Rozdíl je v té větší náhodnosti/nejistotě a z toho pramenící napětí.
11.7.2017 13:49 - Babaj
a jeste zajimavejsi by bylo: urcovat to co v kole chces skryte :-))
11.7.2017 14:03 - LokiB
Soldier76 píše:
Mate nekdo nejaky zajimavy vzpominky nebo zkusenosti s obry v dnd? At uz z pozice DM nebo hrace. Neco fun nebo co udelalo ten encounter memorable.


Jo, setkani s hill gianty v ADND a pouziti polymorphu na zmenu obra na mys, to byl dobrej encounter
storm gianti byli desne namysleny a prudny, s tema nebyla zadna zabava

ShadoWWW píše:
Efram: Rozdíl je v té větší náhodnosti/nejistotě a z toho pramenící napětí.


a to je právě ta otázka, jestli je v tom skutečné napětí, nebo jen pseudonapětí, které ale hráči ve skutečnosti nijak neprožívají. v tom bude asi ten hlavní rozdíl mezi skupinama, jak si to kdo bere.

Za sebe vidim hlavni problem v tom, ze mi prijde DnD dost nachylne na to, ze kdyz nektera postava pojede 2x za sebou (v jednom kole posledni a v dalsim prvni), tak to muze byt celkem broken na komba. jako neda se to zarucit, to je fakt, ale muze to generovat dost nevyvazene situace, se kterymi dnesni DnD tolik nepocita.

je to spis pocit, nez ze bych mel konkretni priklad
11.7.2017 14:11 - Lurker
Mě na tý UA iniciativě asi nejvíc frustruje, jak je nesystémová. Všude pravidlech se hází d20 a najednou, při iniciativě, vším možným?

Taky mi vždycky nahazování iniciativy před kolem přišlo meh - jsem rád, když si konečně po třech kolech zapamatuju, kdo kdy jede.

Pravděpodobně by to taky trochu interferovalo s efektama "do konce tvého příštího tahu", "do začátku nepřítelova kola", etc.

Celkově mě přijde, že 5e je i tak komplikovaná.
11.7.2017 14:34 - LokiB
Lurker píše:
Taky mi vždycky nahazování iniciativy před kolem přišlo meh - jsem rád, když si konečně po třech kolech zapamatuju, kdo kdy jede.


To si tady právě nemusíš a nemáš pamatovat :) protože cílem je, aby se to v každém kole tak trochu měnilo.

potřebu upravit efekty s tím koncem, to tam někde zmiňují
11.7.2017 14:44 - Merlin
některé předměty a odbornosti tuším taky dávají bonusy k iniciativě....
mechanika zajímavá, ale přijde mi, že by se muselo měnit hodně věcí v přímém jádru DnD
11.7.2017 14:47 - Log 1=0
Právě si ze zvědavosti čtu DrD 1.6. Tahle mechanika by tam perfektně zapadla. Pokud to někdo bere jako pochvalu, budiž mu přáno.
11.7.2017 15:18 - LokiB
Log: bohužel, šílenci z Altaru navázali v Rozšířeném soubojovém systému výsledek iniciativy nejen na pořadí, ale i na počet akcí v kole ... tím tomu dali ještě větší grády "náhodnosti" (aspoň pro ty co měli něco jako +3 k Ince, aby hod rozhodoval o počtu akcí ..)
Ale nebudu zaplevelovat 5E diskusi nářkama na RSS z DrD :) ... u ZSS by to fungovalo asi v pohodě

Merlin: na bonusy a postihy k Iniciative tam myslí, viz dokument.

Initiative Bonuses or Penalties. Though this
system does not apply a creature’s Dexterity
modifier to its initiative rolls, other effects can
alter initiative. If an effect would grant you a
bonus to your initiative roll under the standard
system, instead reduce the size of one die you
roll for initiative, so that a d6 becomes a d4, a d4
becomes a d3, and so on.
In the case of a penalty to your initiative, you
apply the reverse process, increasing the size of
one die rolled instead.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096708059310913 secREMOTE_IP: 3.138.116.20