Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
17.4.2018 20:10 - LokiB
Lurker: asi dost bude záležet na tom, co od toho čekáš. mi to jako produkt přijde dobrý. cenově ... to je otázka trochu jiná, pro někoho, kdo bude hrát 5E třeba 1x - 2x týdně to asi je adekvátní cena za koníček.
18.4.2018 08:37 - Mildar
Zrovna jsem to psal me druzine do chatu. Nazory jsou dost binarni. Polovina rika "Je to super, strasne mi to pomaha" a druha polovina "za ty penize se to nevyplati".

Kazdopadne ja ho mam ted koupeny, pokud ho chcete zkusit, tak napiste a muzu vam na otestovani vytvorit skupinu. Mohu vam sharovat az 2 skupiny po 12-ti lidech a nemusim byt DM aby jste dostaly pristupy. Prvni kdo napise muze pozadat o zalozeni skupiny pro celou svou grupu, pokud bude lidi vice, dalsi skupina bude pro individualni testery.
18.4.2018 09:29 - LokiB
To je právě to, jak jsem to myslel, produkt dobrý a posouzený ceny závisí na tom, jak moc to budeš využívat a jak moc je pro tebe ta roční cena významná částka. Někomu se to nevyplatí, pro někoho je to za jeho hlavního koníčka OK.

Zároveň ale jde DnD Beyond používat i zdarma a taky to má svůů účel, nebo na Hero Tieru za 26 dolaru ročně.
Popis subscripcí https://www.dndbeyond.com/subscribe

Velká pálka je pak za jednotlivé oficiální produkty (resp. standardní).
Mí spíš nesedí metoda, kdy si kupuješ za 2 dolary jedno kouzlo nebo jednu rasu ... holt na mikrotransakce moc nejsem, ale třeba to někomu vyhovuuje :)
19.4.2018 16:54 - Lurker
LokiB píše:
Velká pálka je pak za jednotlivé oficiální produkty (resp. standardní).

Ono tam je pořád to že k dispozici je jen SRD a cokoli navíc si musíš přikupovat? To jim to ještě lidi neomlátili o hlavu?
19.4.2018 17:08 - ShadoWWW
DnD Beyond má dva obchodní modely:

1) Marketplace - na produkty: Obsah, který je poskytován zdarma, je v rámci Basic Rules (alias česky Základních pravidel). Pokud chceš nějaké dobrodružství nebo příručku pravidel, musíš si ji koupit. Je to jednorázová koupě. Jakmile produkt jednou koupíš, už ho máš napořád.

2) Subscription - pro hraní: Zadarmo: Jako hráč můžeš mít vytvořených až 6 postav najednou - deníků postav - chceš-li jich víc najednou, musíš nějaké smazat. Pokud chceš neomezené množství postav, musíš si zaplatit předplatné (Hero Tier). Pokud chceš sdílet své produkty (tedy ty, co sis v DnDB koupil) s přáteli (až 12 dalšími uživateli), potřebuješ Master Tier. Výhodou je, že se takto celá hrající skupina může složit na produkty společně a mají je legálně všichni.
19.4.2018 17:12 - ShadoWWW
Tj. Přiručky a dobrodružství si tam kupuješ jednorázově a máš je napořád. Subscription se platí měsíčně/pololetně/ročně a slouží buď k tomu, že můžeš mít víc než 6 vytvořených (a uložených) postav najednou, což je dobrý snad akorát pro ty, co hrají přes DnD B několik her najednou a potřebují hromadu postav současně, nebo za vyšší poplatek sdílíš své knížky s přáteli, což může být taky výhodně.

Já osobně tam mám jen produkty. Předplatené mi pro moje účely přijde zbytečné.
19.4.2018 20:40 - Lurker
Dík za info.

Placení za obsah mi přijde dost retardovaný, zejména proto, že všechny knížky co používám jsem si koupil a úplně se mi nelíbí představa platit za to stejný dvakrát.

Asi bych byl k tomu otevřenější, kdyby s tím přišli na začátku cyklu a já mohl do DnD investovat jen digitálně, ale takhle, když už mám roky doma knížky mě to moc nebere.
20.4.2018 00:09 - LokiB
Mi přijde celkem ok, že ne každý produkt je pro všechny stejně hodnotný a významný. Tohle prostě někoho neosloví (nehraje často, je to moc peněz, má to v knihách, ...) a pro další je to úplně super.
Sám to nepoužívám a mikrotransakce by mě asi štvaly. Kdybych hrál 5E jako hlavní systém, tak by si ten Master Tier pro družinu pořídil, protože to imho smysl má, obzvlášť, když často hrajeme s někým "na dálku"
20.4.2018 09:18 - Mildar
Lurker píše:
To jim to ještě lidi neomlátili o hlavu?

Je to cca 70% stiznosti pokud se tam jedna o subscription modelu
22.4.2018 22:05 - ShadoWWW
Člověk se díky DnD pořád něco učí. Doteď jsem nevěděl, co je to "scintilační" a že je to české (byť cizí) slovo.
2.5.2018 12:10 - ShadoWWW
V červnu má být další streamovací šou, na které Wizardi oznámí novou příběhovou linii (dobrodružství).

Z nápověd, co Wizardi dali, to vypadá, že půjde o městské dobrodružství odehrávající se v Hlubině (Waterdeep) a hlavním záporákem bude vy-víte-kdo.

O městském dobrodružství se spekuluje už dlouho. Původně jsem myslel, že vyjde už v době, kdy vyšel Storm King's Thunder. Ale jak to vypadá, tak Wizardi plánují na delší dobu, než se zdálo.
3.5.2018 09:42 - Mildar
sakra.. to by uplne presne navazovalo na prave prerusene me dobrodruzstvi.. Jen pro jistotu.. vlastni vy-víte-kdo rybicku?
3.5.2018 10:15 - ShadoWWW
to-víš-že-ano
3.5.2018 16:11 - Element
3.5.2018 18:51 - Šaman
Tak to já taky. Kdyby to bylo koncipované jako firgurky, předměty a mapy použitelné i mimo deskovku a ta by to jen zastřešovala nějakými předpřipravenými scénáři, tak by se to mohlo ujmout.
3.5.2018 19:17 - Čindi
mělo by to být cca jako toto, další do série

Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft Board Game (2010)
Dungeons & Dragons: Wrath of Ashardalon Board Game (2011)
Dungeons & Dragons: The Legend of Drizzt Board Game (2011)
Dungeons & Dragons: Temple of Elemental Evil Board Game (2015)
Dungeons & Dragons: Tomb of Annihilation Board Game (2017)
3.5.2018 19:22 - ShadoWWW
To by bylo super. Ta ToA vyšla nedávno, četně tohoto nebo tohoto rozšíření. Když to vyšlo, tak Fantasy Obchod měl i premium verzi s nabarvenými figurkami. A to jsem těžce zaváhal (propásl to).

Ale jeden z mých hráčů si to koupil (tu nenabarvenou verzi) a teď ji u hry využíváme a je to dost dobré. (Jsou tam NPCčka, nestvůry i pasti.)

Takže o tom novém produktu budu vážně uvažovat.
4.5.2018 21:19 - ShadoWWW
Další info o nové příběhové linii. Novou příběhovou linii Wizardi popisují jako "něco mezi Šifrou mistra Leonarda a Gangy New Yorku.

Z článku se také dovídáme, že Wizardi odhadují, že v roce 2017 DnD jen v Severní Americe hrálo 12 až 15 milionů hráčů, nejvíce v historii. A že zhruba 50% hráčů, co začalo hrát DnD od roku 2014, ho začalo hrát následně po shlédnutí streamovaného hraní.
7.5.2018 09:34 - ShadoWWW
Dobrý článek o dovednostech a zdatnostech.
10.5.2018 09:49 - ShadoWWW
Asi to patří do jiného tématu, ale dám to sem. Satine Phoenix, známá z pořadu GM Tips jako pokračovatelka po Mattu Marcerovi, byla přijata do DnD týmu jako "Social Engagement Representative". Ééé... nevíte někdo, co taková funkce obnáší? Nikdy jsem o ničem takovém neslyšel.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10459089279175 secREMOTE_IP: 3.235.75.229