Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Hlasovat může jen přihlášený uživatel.Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
25.5.2016 10:27 - ShadoWWW
Matthew Colville dokonce říká, že nejlepší hra pro nováčky je skupina jeden PJ a jeden hráč. :) Mně osobně nejvíc vyhovují 3-4 hráči plus PJ, i když vedl jsem už i skupinu osmi hráčů.

Čím méně hráčů, tím lépe se dají hrát a rozvíjet charakterové vlastnosti postavy (osobnostní rysy/ideály/vady/pouta). Z podstaty věci je míň bojů a víc vyjednávání/plížení, což taky není vůbec špatné.

U málo hráčů (3 a méně) mi taky přijde zbytečné (dokonce velmi obtížné) získávat nové úrovně pomocí kumulujících se zkušeností. Lepší v takovém případě je přecházet na úrovně pomocí pravidla o milnících (nebo prostě, jak se skupina dohodne, třeba každé 3-4 sezení).
25.5.2016 10:39 - ShadoWWW
wlkeR: Nechtěli by si třeba zkusit zahrát tu magikovskou variantu D&D (podle toho magicovského doplňku)? A jak se jim to celkově líbilo?
25.5.2016 14:44 - wlkeR
Však já si nestěžuju, spíš jsem chtěl vypíchnout, že je to velmi rychlen a účinně zaujalo.

A ne, oni Magic nehrajou ani tak pro příběh, nebo neznám nikoho, kdo by nějak extra řešil reálie jednoho daného světa. Celkově se strašně divili, když jsem jim oznámil, že je 5 a že končíme.

Celkový dojem jsem nějak zachytit nedokázal, protože na to bylo málo času, já byl celkem mrtvej už z práce a ještě jako na potvoru nefachal nápojovej automat v přízemí, takže jsem hodinu improvizoval v polovičním deliriu. Ale všichni se shodli, že to chtějí dohrát. ještě kdybysme neměli poslední 2 schůzky do konce školního roku...
30.5.2016 21:13 - wlkeR
Dneska 10 dětí. Nezdálo se, že by se někdo nudil. :)
30.5.2016 21:52 - ShadoWWW
Dobře ty! :-)

10 dětí, to je mazec!
30.5.2016 22:43 - Naoki
chudák žena co to musela porodit
31.5.2016 13:40 - efram
hru s deseti lidma bych chtěl vidět, musí to bejt bžunda. Jednou se mi na chatě sešla parta 10 hráčů (vrstevníků), a i když je to hodně lidí byl to perfektní zážitek :)
1.6.2016 09:32 - wlkeR
Kdyby někdo někde potkal nějaké detailní shrnutí událostí DDEP4: Reclamation of Phlan, byl bych velmi šťastný. Poskládal jsem z dobrodružství první řady DDEX kampaň, ale ta věc s Vorgansharaxem nikdy nebyla solidně ukončená - ne že bych něco nemohl vymyslet sám, ale tak znát oficiální verzi nemůže škodit :)
1.6.2016 10:23 - ShadoWWW
Vyšla finální verze DnD Red Box 5e (ne od WotC, ale OGL z KickStarteru).
1.6.2016 13:44 - ShadoWWW
Jeden fanoušek převedl mágovu tabulku divoké magie na téma Ravenloftu:

1.6.2016 13:56 - sirien
Hodně cool... ta wild magie najednou vůbec nevypadá tak sexy jako dřív.
1.6.2016 15:21 - PetrH
ty dve pedf moooc hezky, jen obcas jsou tam drobne chybky v textu :) napr. misto wizards wsards;) ale zase je videt, ze to delal clovek:))
2.6.2016 11:58 - PetiQ
Potřebuji trochu poradit. Jeden můj hráč používá za paladina booming blade a vždy předtím si sešle na sebe Hromový úder. Funguje je to zároveň?
2.6.2016 12:12 - Xyel
Ano, přičemž podotýkám že s booming blade se nedají dělat vícenásobné útoky.
2.6.2016 12:13 - ShadoWWW
Na nočním twitchovém vysílání byly představeny tyto novinky:



Nová příběhová linie bude o obrech. Hrom bouřného krále má 256 stran a je určen pro postavy na 1.-11. úrovní.
Datum vydání: 5. září 2016

Hrom bouřného krále píše:
Obři se vynořili ze svých pevností a ohrožují civilizaci jak nikdy předtím. Kopcoví obři kradou veškeré obylí a dobytek, na který narazí, zatímco kamenní obři drtí na prach osady, které tu byly od nepaměti. Ohniví obři vyhání malé národy do pouště, zatímco drakkary ledových obrů drancují podél Mečového pobřeží. Dokonce byli spatřeni i prchaví oblační obři, jejichž létající města se právě nachází nad Hlubinou a Baldurovou Bránou. Kde je král bouřných obrů Hekaton, který má udržovat pořádek mezi obry?

Lidé, trpaslíci, elfové a ostatní malé národy Mečového pobřeží budou rozdrceni pod nohama těchto obřích nepřátel. Je jen jediná šance, jak přežít. Malé národy musí spolupracovat na vyšetřování této invaze a využít sílu runové magie, což je zbraň obrů proti jejich dávnému nepříteli, drakům. Jediný způsob, jak obyvatelé Faerûnu mohou obnovit pořádek, je použít moc obrů proti nim samým.


Ano, tímto dobrodružstvím vstoupí do páté edice kouzelné předměty runové magie.



Volův průvodce nestvůrami je IMHO převlečený Bestiář 2. 224 stran v tvrdé vazbě. Mimo obsáhlé fluffové texty o ikonických nestvůrách jako zřících, mozkožroutech a yuan-tiech či klasických nestvůrách, jako jsou orkové, gnolové a koboldi, bude tato kniha obsahovat pravidla a příběh pro nestvůry, které se v páté edici dosud neobjevily, jako je například frogemot, neogi či varguj. Kniha také nabídne nové rasové možnosti pro goblina, orka a firbolga.
Datum vydání: 15. listopadu 2016

Volův průvodce nestvůrami píše:
Vážený učenec Volothamp Geddarm je zpět a napsal fanastickou dizertační práci zahrnující některé z nejznámějších nestvůr Zapomenutých říší. Bohužel sám Stínodolský mudrc, Elminster, nevěří, že Volo popíše některé důležité detaily zcela správně. Nenechte si ujít, jak se Volo a Elminster perou (samozřejmě akademicky řečeno), aby nezasvěceným vysvětlili něco o běžných i ojedinělých tvorech. Odhalte intriky záhadné Krakení společnosti, jaký má původ bizarní frogemot, nebo jak se vyhnout účasti v příšerném preprodukčním cyklu groteskního varguje. Páni jeskyně i hráči dostanou několik velmi potřebných rad, které se budou hodit při plánování další výpravy, hledání pokladu v zaprášených starých ruinách, a nezapomínejme na... nebezpečné tvory, jejichž rohy, drápy, tesáky, hlavy, nebo dokonce i kůže mohou ozdobit stěny vaší trofejní místnosti. Pokud přežijete.


Aby Wizardi podpořili kamenné obchody, tak kromě toho, že WPN obchody budou moci prodávat knihy 14 dní před Amazonem, tak tyto obchody dostanou exkluzivně limitované série Volova průvodce nestvůrami s různými dalšími ilustracemi obálek.
4.6.2016 08:33 - efram
ShadoWWW píše:
Vyšla finální verze DnD Red Box 5e (ne od WotC, ale OGL z KickStarteru).


co je tohle přesně za verzi pravidel? To jsou jako oldschool pravidla?
7.6.2016 15:40 - wlkeR
UA: Feats

Týkají se zbraní + nástrojů a vysvětlujou, jakým způsobem byly designovaný.
8.6.2016 20:14 - wlkeR
Acquisitions Incorporated teď budou hrát častěji než jen na PAXech. Dneska vyšel první díl.

Zatím to nevypadá na nějakou ofišl storyline, ale třeba se mýlím.
13.6.2016 18:49 - Element_Lead
York píše:
Koukám teď na youtubový kanál Mathew Colvilla o DMování v DnD 5e. Jsem tuším u patnáctého videa a je to docela dobré. Jedinou větší výtku bych měl, že docela dost navádí k iluzionismu (nicméně ale říká na rovinu, že to je sice možnost, kterou sám preferuje, ale není jediná).

Je to v angličtině a Matthew mluví docela hodně rychle, ale přesto je mu velmi dobře rozumět. Jde na to hodně metodicky a navíc dává i praktické příklady - jedno z videí ukazuje, jak vytvořit krátké dobrodružství, včetně ukázky kreslení mapy, rozhození encounterů (jaké tam dává a proč) a nějakých úvah, co se na tom návrhu až tak moc nepovedlo a dalo by se udělat jinak. Později se dostává k návrhu a vedení kampaně, dává zase celkem fajn rady a opět to ukazuje na konkrétních příkladech. Stejně tak má dobré konkrétní příklady i při vysvětlování typologie hráčů.

Celkově bych řekl, že to je velmi dobrý materiál pro začínající DMy DnDčka a i zkušení pardálové neprohloupí, když to zkouknou.


Moc diky! Zkouknul jsem vsechno. Ted uz je tam o dost vic videji. Me je ten iluzionismus
sympatickej, protoze to taky hodne delam. Ted mi prijde, ze trochu bojuje s ohromnou instantni popularitou, kterou ten kanal ma a upustil od toho svyho super formatu a rozjizdi campaign diaries a tvoreni sveta a databazi dobrodruzstvi a je all over the place. tak jsem zvedavej jestli ho to semele a nebo to bude zajimavy i dal.
15.6.2016 09:48 - wlkeR
OK, teď jsem z toho trochu mimo... Nemají být dobrodružství DDAL "v sezóně" zadarmo? Koukal jsem na květnový, a ty zdarma nejsou, červnový pro změnu nejsou vůbec.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10936093330383 secREMOTE_IP: 44.212.39.149