Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
17.7.2018 00:59 - LokiB
Ono snad něco z toho, co se učí v našich školách o Starém Egyptě či Mezopotámii má nějaký význam? Opravdu si někdo myslí, že si nějaké významné % žáků něco z toho pamatuje? a přínos pro praktický život?

Jako nezaměňujte vzdělávací pořady a knihy egyptologů, které si se zájmem přečtete, za učivo zákaldní či střední školy.
Kdo chce, ten si tu látku v potřebné podrobnosti najde. Tady i tam.

Nebo navrhuješ, aby třeba v našich školách bylo 2x tolik času věnováno Dějepisu, aby se stihlo probrat i více látky o Číně a Indii? Ono je to věc času. Učebnice vždycky někdo vyrobí, ale těch věcí je tolik, že by se něco jiného muselo zrušit, aby se to stihlo.

Mimochodem, u nás se sice historie vesele učí ... ale ten "pozitivní dopad" na populaci nějak není vidět.
17.7.2018 03:14 - sirien
Log 1=0 píše:
podle toho co píšeš ignorují Američané svou vlastní historii. Protože oni jsou potomky středověkých Evropanů stejně jako my.

To je... samo o sobě hodně redukcionistické. V historii a kultuře USA je ohromné množství neevropských vlivů a věcí které vznikly až v Americe. Dalo by se říct že ten pohled že USA je "mladší resetovaná Evropa" nebo "kus Evropy co odešel a začal se vyvýjet nezávisle, ale pořád to je "větev" původní Evropy" je... euro-centrický :)

Mimochodem bílá většina USA (stranou toho že je z části např. i z Ruska...) už brzo nebude většinou, takže i to jak moc jsou "potomky těch samých evropanů" by byla dost do diskuse.

Taky si uvědom že velká část evropského historického povědomí není založena na výuce ve škole, ale na faktu, že jsme tou historií stále obklopeni - hrady, zříceniny, v některých zemích stále uznávané nebo přežívající šlechtické tituly, státní hranice... nic z toho v Americe není.

Log 1=0 píše:
Ale pořád mi to připadá jako lepší, než vzít poslední etapu

200km je pro Tebe dlouhá vzdálenost.
200 let je pro Američana dlouhá doba. Pro ně to není "poslední etapa". Pro ně to je série historických etap. "Nový počátek z čisté vody" je velmi silný prvek Americké mytologie, něco, co v Evropě naopak nijak zakořeněné není.


No nic, tohle je spíš na probrání někde nad pivem.


EDIT: btw. ono taky hodně ukáže i pohled na mapu. Americké mapy často nemají Evropu uprostřed. Podívat se na Ameri-centrickou mapu Ti hodně řekne o tom, proč Američané nevnímají svůj vztah k Evropě tak významně, jako Evropané... ten svět z jejich pohledu skutečně vypadá hodně jinak.
17.7.2018 03:37 - Naoki
Píše:
Imho je v tom i trochu politika. Američané se totiž nepovažují za evropské emigranty, kteří po vyhlazení původního obyvatelstva vedli separační válku, jejíž vítězství oslavují dodnes jako jeden z nejdůležitějších svátků. :)

Nutno dodat že vyhlazovací válka tam ani moc nebyla, když v době příchodu většina původního obyvatelstva umřela na šíříci se epidemie (sirien ti určitě rád dodá link na příslušný díl Adam Ruins Everything ;-) )
17.7.2018 13:05 - Gurney
Z toho co jsem měl možnost vidět v amerických učebnicích ze střední a mluvit s holkou, co s náma dělala v pizzerce je ta výuka zaměřená dost na (moderní) americký dějiny a pro nás nezvykle nacionalistická. Člověk by skoro mohl zaměnit USA za SSSR a nebylo by to daleko perlám 50s nebo normalizačního školství u nás.

Na druhou stranu, s těma pohádkama z české historie na motivy ještě tak Palackého (vylepšeného o trochu komunistické narativy), co se učí u nás, bych se tomu moc nesmál. A že Američan netuší vůbec nic o moderních dějinách Itálie, Řecka nebo Pobaltí a neví ani který státy patří a nepaří do Blízkého východu je sice špatný, ale pořád ne tak tragický, jako když v tom samém plave Čech, pro kterého už co se děje v Pobaltí nebo Itálii jsou prakticky zprávy z domova a Rusko nebo Egypt je v dnešním světě blízký zahraničí.

Log 1=0 píše:
Jde o to, že Američané podle toho co píšeš ignorují Američané svou vlastní historii. Protože oni jsou potomky středověkých Evropanů stejně jako my.

Zatímco Evropani si z ní vybírají nějaká "slavná" období (obvykle doba, kdy byl nějaký politický útvar na jejich dnešním území zrovna na vrcholu moci) a ty si zhusta idealizují. Což nevím, jestli je opravdu o tolik lepší.

Naoki píše:
Nutno dodat že vyhlazovací válka tam ani moc nebyla, když v době příchodu většina původního obyvatelstva umřela na šíříci se epidemie

Nutno dodat, že nucené přesuny jsou pro podobná společenstva často naprosto likvidační i pokud se při nich moc neznásilňuje a nevraždí (což nebývá vyjímkou) nebo je vysídlovatelé nepojmou přímo jako pochod smrti.
17.7.2018 13:12 - York
LokiB píše:
Mimochodem, u nás se sice historie vesele učí ... ale ten "pozitivní dopad" na populaci nějak není vidět.


Pokud si mám něco (cokoliv) pamatovat, tak to musím aspoň občas použít. A pokud se mám něco naučit, tak mě to musí aspoň trochu zajímat.

Pokud nic z toho není splněno, tak je úplně jedno, co je napsáno v osnovách.
17.7.2018 15:38 - sirien
Naoki: tyjo Ty mi dáváš... popravdě si žádného Adama na téma Indiánů nevybavuju? Čet sem ale nějakou dobu zpátky nějakej článek který to rozebíral a v podstatě tam autor dokládal že podle všeho byla v době příchodu Evropanů indiánská populace v brutálním úpadku způsobeném kombinací změn prostředí, brutálního vyčerpání zdrojů (vybití stád, zničení lesů... tolik k "indiánskému soužití s přírodou") a nějakých epidemií. Což vysvětluje i "jednoduchost" kolonizace Ameriky (z jiných příkladů je velmi dobře doložitelné že ovládnout území se stálou populací je brutálně složitý i při mnohem větším technologickém a ekonomickém rozdílu než jaký byl mezi Evropou a Amerikou v té době a to i bez toho abys měl v cestě ještě celej pitomej oceán - tzn. představa "násilného dobytí" Ameriky Evropany je dost přitažená za vlasy).

Většina toho co se běžně prezentuje (vytlačování, dobývání, válčení, biologická válka šířením epidemií) jsou ve skutečnosti až věci spojené s mnohem pozdějším obdobím kdy už byla Amerika pevně pod Evropskou kontrolou (nebo dokonce ještě později když už získala nezávislost) a šlo spíš o vytlačení toho co z Indiánů zbývalo tak silného / zahnaného do kouta že se to nezhroutilo pod vlastní vahou.

Zároveň ta představa těch ranných stádií dobývání Ameriky je dost mimo, ty vztahy mezi osadníky a Indiány byly ve skutečnosti spíš vstřícné. (Resp. tam kde vstřícné nebyly ty Evropské kolonie moc nepřežily - což vcelku koresponduje s viz výše.)

Ten původní článek nemůžu najít, ale rychlým googlením sem dohledal tohle:

6 Ridiculous Lies You Believe About the Founding of America

tam se uvádí, že ta epidemie co hitla Ameriku těsně před Evropskou kolonizací (a která se díky velikosti a hustotě populace šířila kontinentem jak svého času Černá smrt v Evropě) byla naprosto apokalyptická a mluví se tam o vymření až 90% indiánů. Tzn. Evropani v podstatě dorazili do postapokalypsy s pár přeživšími.

A protože tehdejší kultura a předsudky a stav kulturologie a antropologie a dalších akademických disciplín byly jaké byly, tak ten postapokalyptický obraz zničené populace zůstal zachovaný jako obraz "reálného stavu civilizace" v Americe před Evropany.

York píše:
Pokud si mám něco (cokoliv) pamatovat, tak to musím aspoň občas použít.

...a s tím Faust pomalu opouští moderní Evropskou mytologii a odkaz antických učenců bere s sebou...



Hele lidi sme tak brutálně OT že sme OT nejen v tématu ale i na webu... já jako neřikám že to máme zaříznout, ale nechceme se přesunout třeba někam do zajímavostí nebo třeba do nějaké diskuse k nějakému historickému článku tady nebo tak něco?
17.7.2018 17:14 - LokiB
sirien píše:
vybití stád, zničení lesů... tolik k "indiánskému soužití s přírodou"


No, to by mě zajímalo, o jaký zdroj se jedná.
+ pochopitelně také o které Americe a kterých indiánech se bavíme.
16. století a střední Amerika + mexiko? Nebo nějaké 18.-19. století a prostředí současných USA?
To jsou dost odlišné věci. A to tak, že opravdu velmi.
Severní amerika rozhodně neměla vybitá stáda a zničené lesy.
A Yukatán? To asi také ne.

sirien píše:
Zároveň ta představa těch ranných stádií dobývání Ameriky je dost mimo, ty vztahy mezi osadníky a Indiány byly ve skutečnosti spíš vstřícné. (Resp. tam kde vstřícné nebyly ty Evropské kolonie moc nepřežily - což vcelku koresponduje s viz výše.)


Opět, jak která "amerika". Vyvrácení říše Aztéků a Inků? Obracení jejich obyvatel na křesťanství?
Nebo dobývání "divokého západu" USA a Kanady?
Pletou se tu hrušky s ořechama.
18.7.2018 12:59 - Tadeas
LokiB píše:
...

Napsal jasně, že před evropany... Taky se mi to nějak nezdá, ale víš jak... Asi by bylo lepší to fakt odstříhnout.
18.7.2018 18:32 - ShadoWWW
Už vás nebaví fantasy? Zkuste...



Pravidla hráče
Deník postavy
Bestiář
19.7.2018 20:52 - ShadoWWW
Koukal jsem na Star Trek TNG na epizodu, ve které přijde Picard do kajuty ke zkroušenému Datovi, který se snaží najít chybu ve svých podprogramech a říká mu: "It is possible to commit no mistakes, and still lose." (Je možné nedopustit se chyb, a přesto prohrát.)

To mi přijde brilantní myšlenka (ó, jak mi chybí Picard ve Star Treku!). Vzpomněl jsem si u toho na boj v DnD. Že přestože družina nebo nestvůry neudělají v boji žádnou taktickou chybu, tak přesto můžou kvůli hodům kostkou nebo jinou náhodou prohrát. A přijde mi to brilantní s ohledem na další dvě věty, které Picard následně vyslovil: "That is not a weakness. That is life." (To není slabina. To je život.)

Přijde mi, že kdyby byl souboj v DnD jako šachy (zdravím 4E!), tak ztratí své kouzlo. Protože by tomu chyběla právě ta esence nepředvídatelnosti, právě to, co dělá život životem.
20.7.2018 09:29 - Vojtěch
ShadoWWW: Mno, Pokud toužíš po cestování na Enterprise s Picardem, tak můžeš zčít pracovat na vlastních epizodách...

20.7.2018 10:16 - Mildar
ShadoWWW píše:
Už vás nebaví fantasy? Zkuste..

Fuck.. to jsi nemel posilat. Prave jsi mi jednim postem asi zrusil celou mou skupinu, GM slozil funkci a hledame noveho na Star Wars pristi tyden :D
22.7.2018 19:04 - exi
vychází 20. listopadu

22.7.2018 21:05 - ShadoWWW
MtG setting inspirovaný Východní Evropou? Může sem nějaký magicář napsat něco víc o tom settingu?
22.7.2018 22:23 - Aegnor
Jediné, co o Ravnice vím, je že je to město ovládaný deseti guildama (všechny kombinace 2 z 5 barev v MtG) a každá je nějakým způsobem specifická.
22.7.2018 22:24 - PanOndrej
ShadoWWW: https://magic.wizards.com/en/articles/archive/feature/planeswalkers-guide-part-1-2012-08-22

Každopádně to docela vysvětluje nedávné znovuobjevení kentaurů a minotaurů v UA.
22.7.2018 23:42 - Log 1=0
Takže tohle je ten druhý dlouho očekávaný setting?
No... nic proti, ale čekal jsem, že budou chtít udělat ústupek té jistě problematické tradici.

Btw, k čemu jsou u Magicu settingy? Jak se liší hraní karetky v jednom a druhém?
23.7.2018 00:02 - York
Log 1=0 píše:
Jak se liší hraní karetky v jednom a druhém?


Třeba takhle.
23.7.2018 08:25 - Vojtěch
ShadoWWW: Ravnica je pláň ktrá je celá pokrytá městem. Inspirace je tam spíš středověkou architekturou a v některých jménech, ale jinak jsem ji až tolik nezaznamenal. V Magicu tu byl systém gild, které ovládaly různé části veřejného i neveřejného života a herní mechaniky mimo toho, že gildy uměly nějaké své mojo byly stavěné na tom, že každá gilda ovládala kombinaci dvou barev. Modro-červení Izzeti tropili bugr v energiích a jejich kontrole, zeleno-modří symicové dělali bilogické experimenty, modro-bílí Azoriové se vrtali v byrokracii a dodržování zákona atd.
23.7.2018 09:28 - PanOndrej
Log 1=0 píše:
Btw, k čemu jsou u Magicu settingy? Jak se liší hraní karetky v jednom a druhém?


V podstatě nijak, jako s každým světem je spojené nějaké téma a mechaniky, které by ho měly vystihovat, ale hlavním důvodem bude byznys, protože to, že jeden rok vydáš set s upíry, další inspirovaný starověkým Egyptem atd. ti určitě přiláká víc nových lidí, než držet se pořád jednoho světa, jako to bylo v MTG původně, ale ve finále ti je při hře samotné úplně jedno, jestli sesíláš vlkodlaka z Innistradu, nebo boha z Therosu, pořád to je ta samá hra.

Teda prý existují i lidi, které ty příběhové linie zajímají, ale nikoho takového sem zatím nepotkal a to sem toho času hrál hodně aktivně.

A co se týče té inspirace Východní Evropou, v původní Ravnice si pamatuju snad jenom rusalky a v Return tu Ravnica už vůbec nic, ale o flavor sem se u MTG nikdy nijak zvlášť nezajímal, takže pokud to nebylo něco takhle zřejmého, asi sem to ani nemohl postřehnout.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10672283172607 secREMOTE_IP: 35.171.159.141