Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
23.7.2018 09:58 - shari
PanOndrej píše:
A co se týče té inspirace Východní Evropou, v původní Ravnice si pamatuju snad jenom rusalky

Jak už psal Vojtěch, ta "inspirace Východní Evropou" jsou v podstatě jen jména. Kdysi dávno, když vyšla ještě první Ravnica, tak někdo někam hodil rozhovor s... (designérem? autorem?) někym důležitým, kde jim říkal, jak k těm jménům přišel. (Třeba že Devkarin Elf opravdu je původem děvka, Boros je původem z nějakého maďarského slova, co si už nepamatuju...) (fakt si už nepamatuju, kde to bylo)
Nicméně Orzhov je ruská mafie.

Anyway, když jsem ještě hrála, tak byla Ravnica můj nejoblíbenější setting, takže se na to těším... a zároveň mám obavy, aby mi to nezkazili...
23.7.2018 11:07 - Vojtěch
PanOndrej píše:
Teda prý existují i lidi, které ty příběhové linie zajímají, ale nikoho takového sem zatím nepotkal a to sem toho času hrál hodně aktivně.


Ehm. Překládal jsem tu materiály k Innistradu, takže kdybys chtěl někoho potkat, tak se hlásím. Be že bych tedy moc hrál Magic :D

EDIT: Shari: Mno, doufám, že to nepodělají, ale ten setting má za sebou i pár románů, tak už snad mají čeho se držet.
23.7.2018 11:18 - shari
Vojtěch píše:
Shari: Mno, doufám, že to nepodělají, ale ten setting má za sebou i pár románů, tak už snad mají čeho se držet.

Já je četla. :) Je to sice dávno, ale na epický souboj démonického lorda s želatinovou kostkou se nedá zapomenout.
Taky jde o to, jestli se toho budou držet nebo ne.
23.7.2018 11:22 - ShadoWWW
Oficiální info bude až dnes pozdě večer našeho času. Je jasné, že tím Wizardi chtějí nalákat hráče Magicu a taky to pro hráče Magicu může být možnost, jak víc nsát lore toho světa, protože u hraní karet ho asi většina hráčů moc nevnímá.
23.7.2018 11:29 - York
ShadoWWW píše:
Je jasné, že tím Wizardi chtějí nalákat hráče Magicu a taky to pro hráče Magicu může být možnost, jak víc nsát lore toho světa, protože u hraní karet ho asi většina hráčů moc nevnímá.


Souhlas. Vydat magicový svět upravený pro DnDčko dává z hlediska Wizzardů velmi dobrý smysl, propojí si tím své brandy.
23.7.2018 11:33 - Vojtěch
Hlavně už si asi osahali terén malými rozšířeními z Planeshift řady.
23.7.2018 12:38 - LokiB
Ravnicu jsem v MtG celkem hrál a byla zábavná. Řekl bych, že není pravda, že hráče MtG jejich "settingy" nezajímají. Vycházejí k tomu i knížky, lidé to kupují. A na příběhy najímají celkem schopné designéry, už pěkných pár let.
Jasně, je to byznys ... zároveň ale je fajn, že každá sada MtG svůj "flavor", propojený s mechanikami.
Významné bytosti daného settingu pak mají pochopitelně i svůj obraz v kartách, ať už jako významné postavy, planeswalkeři, nebo jejich kouzla či pomocníci.
A že WoTC bude chtít (bude se chtít snažit) propojovat světy DnD a MtG je z jejich pohledu také logické. Proč vymýšlet setting 2x, když ho můžu vymyslet jednou podvojně.

Zajímavé je, že hráčům MtG prorůstání věcí z DnD do hry nikdy nevadilo tolik, jako DnD puristům, když se v DnD objevilo něco z MtG :)
23.7.2018 13:34 - ShadoWWW
Na DMsGuild se dnes jako nová možnost pro publikování vlastního doplňku pro jiný setting objevil Eberron.



Že by to znamenalo, že vydají i Eberron?
23.7.2018 13:40 - LokiB
Za mě to smysl dává. Eberron je populární a specifický setting, který stojí za to "mít ve stáji". Hrál jsem v něm tedy jen jednu 3.5 kampaň, její feeling byl však příjemně odlišný od jiných DnD her.
23.7.2018 13:49 - Vojtěch
Mno, bylo by fajn, kdyby se točili spíš směrem k 3E materiálu, než k 4E. Tam se mi už knížky tolik nelíbily.
23.7.2018 14:58 - LokiB
Vojtěch: však zrovna Eberron byl 3E i 4E
23.7.2018 16:01 - wlkeR
RAVNICA.

Tak tenhle podzim vychází v Magicu už třetí návštěva té sféry (Return to return to Ravnica) a bude to epické, protože zatímco slavný návrat na Dominarii dostal jen jednu smutnou sadu, Guilds of Ravnica a další budou hned tři.

Příběhově bude vrcholit konfrontace, která se odehrávala už na několika světech v rozsahu, hm... minimálně předchozích dvou let. Takže zatímco blok Return to Ravnica byl mechanicky i dějově vesměs propadák (zúčastněte se závodu skrz bludiště a vyhrajte záhadnou cenu, yaay), teď se mají dít velké věci.

Gatewatch (nevím, jak se překládá česky), skupina celkem mocných sférochodců, je teď docela roztroušená všude možně a ještě neví, že nekromantka Liliana, které tak nějak začali věřit, zpackala svou snahu vymanit se z démonického kontraktu a slouží teď arcisuperzáporňákovi Nicolu Bolasovi. Ten si na světě Amonkhet (Egypt) pořídil nesmrtelnou armádu, na Kaladeshi (steampunk indie) bránu, co umožňuje sféroportovat předměty, a na Ixalanu (piráti a dinosauři, kteří absolutně shodou okloností vyšli úplně přesně stejně jako ToA) věcičku, co naopak sféroportaci blokuje. Co má v plánu?

Nejblíž se tomu dostali Jace a Vraska, kteří oba mají k Ravnice silný vztah (Vraska je původně gorgona z gildy Golgari, moc víc si k ní nepamatuju, ale nemá se ráda se současným vedením a Bolas jí za splnění questu slíbil moc to změnit; Jace sice není místní, ale v předchozím ději se stal zosobněným Guildpactem, takže může guildy ovládat, asi). Vraska má ale vymazanou paměť, aby nevěděla, že spolu s Jacem na Bolase chystají past. Plánují proti němu poštvat jiného starého a mocného draka, Niv-Mizzeta, hlavu guildy Izzet.

Jinak art k Ravnice dostal další upgrade a já jsem z něj mimo, i když si nedovedu úplně představit dobrodruha od Rakdosu.
23.7.2018 16:11 - Vojtěch
LokiB píše:
Vojtěch: však zrovna Eberron byl 3E i 4E


Však to píšu, ale doufám, že to bude podobnější 3E, než 4E.
23.7.2018 18:23 - shari
wlkeR píše:
i když si nedovedu úplně představit dobrodruha od Rakdosu.

Orzhov nebo Dimir si tě najali (přes prostředníka, samozřejmě), abys někde udělal bugr, ale ono se to zvrtlo, tak se teď skrýváš v tom Gruulském předměstí (protože do Azorskýho vězení nebo Simické laborky se ti fakt, ale fakt nechce), kde potkáš zbytek družinky, která ti dočasně poskytne krytí.
23.7.2018 19:43 - ShadoWWW
Tuším, že vím, co bude dnes v UA: revidovaný alchymista alias artificer.
23.7.2018 21:03 - ShadoWWW
Ravnica je prý nejúspěšnější MtG setting z těch novějších a jeden z nejúspěšnějších vůbec.
23.7.2018 22:18 - ShadoWWW
Uf, tak UA jsou jen rasy z Eberronu. Jsou identické s těmi z té příručky za 20 babek.

Můj tip? Wizardi dělali na Eberronu a Dark Sunu, ale přišel befel z Hasbra, že musí přednostně udělat nějaký svět Magicu. Tak Dark Sun odložili a publikují v rámci Happy Hours a Eberron z části přes placené PDF a z části v tomto a z části v následujících UA, než to bude hotové.
23.7.2018 23:04 - ShadoWWW
Kdo na to chcete mrknout, tak je to tam, v Knihy pravidel > Doplňky.

Zajímavé je, že tento modul dělal přímo původní autor Eberronu.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11750292778015 secREMOTE_IP: 54.163.221.133