Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
15.4.2019 16:44 - Log 1=0
Popravdě, když si dělám svoje dungeony, tak si tam píšu i popisy k přečtení. Když je vymýšlím z patra, tak se moc soustředím na ty "důležité" věci, a trpí tím atmosféra.
Když budeme hrát modul, tak ty rámečky v určité modifikované podobě budu číst taky. Protože to u nás funguje.
15.4.2019 17:46 - York
Log: Ono i když to čtu, tak stejně do toho hned hráči začnou házet dotazy (málokdy mě nechaj domluvit), takže to nakonec neříkám přesně tak, jak je to napsaný.
18.4.2019 10:42 - ShadoWWW
Tý jo. Zaujalo mě, že jak jsme tu psali, že dobrodružství by šlo napsat bez těch přímých řečí, tak přesně tak je stavěno to nové dobrodružství Hunt for the Thessalhydra.
19.4.2019 08:07 - ShadoWWW
Tak včera vyšel článek o fenoménu D&D už i na The Washington Post - How Dungeons & Dragons somehow became more popular than ever. (Musíte tam kliknout na tlačítko Browse Now v panelu Free a pak odkliknout European data protection law, že souhlasíte, až pak vás The Washongton Post pustí na článek.)
24.4.2019 08:34 - exi
Včera vyšlo dobrodružství od Jamese Ohlena (designér BG I a II, KotOR, Dragon Age) jménem Heroes of Baldur's Gate. A vypadá to i na návrat Booa :)
24.4.2019 08:54 - ShadoWWW
Už když James na stará kolena odcházel z videoherního průmyslu s tím, že si chce splnit svůj dětský sen a vytvářet moduly pro D&D, jsem se těšil, co z toho vzejde. A čekání je u konce.

Gather your party before venturing forth!
24.4.2019 09:14 - Pan Bača
exi: další v pořadí? ;o)
24.4.2019 09:37 - exi
Pan Bača Hele nevim, to je dalších 160 stran týhle parády :D Ale podívám se do toho, to zase jo :)
27.4.2019 01:08 - Ultramarine
Ahoj, jaké by byly důsledky pro jakýkoli fantasy svět s fungující magií, kdyby všechny formy magie bez varování a ze dne na den najednou přestaly fungovat/zmizely? Prostě jako by nikdy neexistovala.

Jak katastrofální by to bylo v porovnání se současnou civilizací, kdyby takhle přestala fungovat elektřina podobně jako ve Tmě od O. Neffa?
27.4.2019 01:18 - Šaman
Záleží na světě. Stejně jako v reálu na stupni civilizace.

Jinak by dopadla americká velkoměsta, jinak středně osídlené farmářské oblasti a některé amazonské kmeny si toho ani nevšimnou.

Stejně tak je rozdíl mezi hi magic světem Forgoten Realms, Středozemí a třeba Západozemím. Těm posledním by jen přestal fungovat jeden hořící meč, pošli by oba draci a rozpadli by se všichni Bledí chodci. A jedna nesympatická bloncka by se konečně mohla upálit. Obyčejni lidé by si toho nevšimli.

Ve Středozemi také ne - tam by to jen urychlilo exodus elfů.

Zato ve FR by jim přestala fungovat základní lékařská infrastruktura.
27.4.2019 09:57 - exi
Jinak Heroes of Baldur's Gate jedou opět ve starých kolejích popisných rámečků ve stylu Curse of Strahd, tzn. pět na stránku není problém. Od designéra BG ale asi těžko čekat něco jinýho.



"Boo is disappointed that you confuse him with ordinary rodent. Careful! While it is true that all hamsters fight on the side of justice, there is more to Boo than meets the eye! One day, perhaps he will take us to his home planet. But for now, it is time for his nap."
1.5.2019 11:44 - sirien
Doomguy: kdyby "přestala fungovat elektřina", tak se prakticky všechna hmota změní na prach elementárních částic. Popř (v závislosti na tom jak být ono fungování skončilo) by se rozpadla na jednotlivé ničím (vyjma gravitace) nevázané atomy.

Co chci říct je, že takovéhle otázky mají často velmi odlišné odpovědi než lidé čekají. Elektřina je mnohem víc než jen to, co rozsvěcí žárovku.

Proč to říkám je scéna z Posledního hrdiny (Pratchett) kdy někdo kdo si je podobně nevědomý o roli magie na Zeměploše žertuje o tom, jak by se bez magie dalo žít. Rozšafín ho obratem setře ("se vší úctou" řekl Rozšafín Ctibum bez jakékoliv úcty...) když popíše apokalyptickou scénu s vyschlými moři, zhaslým sluncem atp.

Co by se stalo v tom kterém světě kdyby magie přestala fungovat záleží a) na tom co to je za svět a b) na tom kdo to hodnotí. Některé světy by přestaly existovat. V jiných by se jen změnila mocenská rovnováha. V mnoha světech to může být jako s tou elektřinou - důsledky by šly mnohem dál, než je vidět na první pohled.
1.5.2019 11:55 - Kropy
Jak píše Sirien záleží na světě, například zmiňovaná Zeměplocha je magický svět fungující prakticky jen díky magii, pokud chceš nějaký svět ve kterém magie fungovala a přestala, nevím jestli ve FR jsou nějaké povídky nebo knihy z období ztráty magie, ale historicky se tam pokud vím udála dokonce dvakrát, v Dragonlance zase v období jedné ze sérií (sorry četl jsem to už strašně dávno tak ti neřeknu přesně jaké) magie z větší části nefungovala než se objevili nový kněží starých bohů, kteří opět mohli používat jejich moc. Určitě když budeš hledat víc tak nalezneš spoustu příběhů a knih o tom co se stalo když přestala magie fungovat.
1.5.2019 15:34 - Log 1=0
sirien píše:
kdyby "přestala fungovat elektřina", tak se prakticky všechna hmota změní na prach elementárních částic. Popř (v závislosti na tom jak být ono fungování skončilo) by se rozpadla na jednotlivé ničím (vyjma gravitace) nevázané atomy.

Protože jsem šest let studoval teoretickou fyziku za peníze daňových poplatníků (což bude i nemálo čtenářů kostky), cítím určitou povinnost napsat, že i když má Sirien pravdu v pointě toho, co se snaží říct, detaily jeho argumentace jsou nepřesné až chybné. Na požádání rozvedu.

Co se týče mizení magie, tak:
Uvažujme jen světy, které jsou kamenné koule obíhající kolem hvězdy (vše ostatní by, jak bylo řečeno jednoduše přestalo existovat). To samé by se i na těchto světech stalo se všemi vílami, anděly, démony atd. Nemtrví by se v závislosti na míře vlastní hmoty rozpadli nebo rozplynuli. Vlastně, DnD terminologií, by se všichni tvorové až na naprosté výjimky omezili na (některé) humanoidy (kteří by se od sebe začali lišit asi tak jako skuteční příslušníci různých druhů člověků (rod Homo), včetně zmizení vychytávek typu vidění ve tmě), zvířata (některá) a rostliny (některé). Ostatní by buďto okamžitě zemřeli, nebo by vyhynuli během pár generací. Pokud by byli takoví tvorové běžnou součástí ekosystému, nastala by ekologická katastrofa, která by rozvrátila civilizace a způsobila další masové vymírání.
Pokud by takové věci byly vzácné, tak to příroda nejspíše ustojí.
Analogicky, pokud jsou důležitou a hojnou součástí společnosti magicky nadané osobnosti a součástí techniky magické a alchymické předměty, tyto společnosti by se propadly do totálního chaosu, včetně masového zabíjení. Pokud jsou tyto věci a osoby slabé a vzácné, tak se ty dopady možná nějak ustojí (s tím, že reálný svět ustál dvě světové války, ale žádné žůžo to taky nebylo).
1.5.2019 15:57 - Kropy
Čekal jsem, že když budeš rozvádět tak ty části teoretické fyziky, ovšem říct paušálně jak by to dopadlo ve všech případech je dost radikální a podle mě nepřesný názor. Světy jako Zeměplocha by paušálně přestali existovat to bezpochyby, neboť samotná magie je věc díky které existují. Ale například FR by prakticky postihnut nebyl, kastovní magické řády by byly odtrženy od moci, ale přemýšlím kde přesně se magie využívá tak aby to způsobilo nějakou katastrofu (budu si muset oprášit historii FR, ale neupadla díky prvnímu zmizení magie celá vládnoucí říše? Jméno si nevybavím), ale paušálně tvorové vytvoření magií by přece neměli důvod zemřít, protože pokud ano tak je jejich existence vázána na nějakou magii, která je jim třeba stále dodávat a po seslání nějakého antimagického pole by vlastně všichni zemřeli. K průmyslové katastrofě by došlo pokud by součástí procesu ekonomie byla v nějaké formě magie, ale tady se opět nesetkávám s nějakou masovou výrobou pomocí magie až na výjimky (Právě létající města té zmiňované říše, v rámci FR možná Rudí mágové, ale ti myslím také nejsou svou existencí zcela závislí na působení magie, z fantasy světů si dokáži vybavit jen Zeměplochu, Warhammer a Temný meč).
1.5.2019 16:13 - LokiB
Log: proč by přestalo fungovat vidění ve tmě? V Antimagic fieldu funguje, nebo ne?
V DnD 3.5 bylo Darkvision pouze Extraordinary ablity (nikoli Spell-like ani Supernatural) a v antimagic fieldu fungovalo.
Stejně tak třeba fasthealing, regeneration, resistance to energy, scent, blindsight, dokonce i spellresistence.

5E už to takhle nedělí, ale nevím, jestli se změnil celý koncept.
1.5.2019 16:38 - shari
Kropy píše:
(budu si muset oprášit historii FR, ale neupadla díky prvnímu zmizení magie celá vládnoucí říše? Jméno si nevybavím)

Netheril?
1.5.2019 18:25 - Kropy
Díky shari nemohl jsem si vzpomenout a na hledání nebyl čas.
8.5.2019 09:22 - exi
Ukázka 4. kapitoly Ghosts of Saltmarsh tady.
8.5.2019 14:39 - ShadoWWW
Ghosts of Saltmarsh je první 5E dobrodružství oficiálně zasazené do Greyhawku. Jsou tam představeny greyhawkské frakce.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1206738948822 secREMOTE_IP: 54.205.116.187