Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
23.5.2019 14:34 - Maelik
Kropy: Je to tak, že jsem se někdy na podzim dal dohromady s pár lidma, že budem hrát Ztracený důl, no a protože Ztracený důl postrádá nějakou zajímavější backstory, nebo závěr, tak jsem něco trochu zpracoval sám. Tenhle konec byl součástí těch úprav, ale mám ho z nějaké diskuze, která tehdy byla na redditu. Nicméně, k tomu závěru jsme se nedostali, páč skupina se tak nějak rozpadla, resp. prostě vyšuměla do ztracena.
23.5.2019 14:51 - Kropy
Maelik:
Děkuji za odpověď, škoda, že to tak dopadlo sám jsem právě, jak jsem psal uvažoval o napojení Ztraceného dolu na OotA, ale právě od 8. kapitoly, což mi moc nesedělo s úrovněmi postav po Ztraceném dole (příběhově jo škoda těch úrovní), tak jsem na to napojil kromě pár jednoduchých úkolů v Neverwinteru one shot dobrodružství Pobřeží snů (někde zde na kostce je přeloženo) rozšířil ho o větší dungeon a když měli postavy podle mě lvl na navázání na OotA od té 8. kapitoly, tak vyšla konverze a zároveň překlad Rudé Ruky Zkázy, který hráči odhlasovali, že by šli raději nějakou kampaň celou než od poloviny. :)
24.5.2019 09:26 - exi
Komplet GoS v elektronický verzi k nahlídnutí tady. Pdf se scannuje.
24.5.2019 20:48 - exi
26.5.2019 07:53 - Tarfill
Diky exi... ;-)
31.5.2019 23:29 - ShadoWWW
Kdyby někdo toužil po Gift Setu (nejnovějším 10. vydání), tak americký Amazon ho aktuálně nabízí za polovinu.
1.6.2019 16:53 - sirien
Hrabu se teď trochu v kouzlech a dovolte, abych všem milovníkům DnD řekl, že způsob kategorizace kouzel v DnD (resp. minimálně v 5e) je totální bordel a spíš než rozdělení to připomíná způsob rozházení oříšků do krabic frenetickou fretkou na kokainu.

Stranou skutečnosti, že samotných 8 kategorií mi přijde ne úplně vhodných a chytře rozmyšlených, a stranou skutečnosti, že pojetí těchto kategorií neodpovídá úplně dobře jejich názvům - samotné dělení kouzel je totální chaos. V jedné kategorii se schází kouzla který mají od pohledu pramálo společného (Zaklínání je zjevně dobrá děvka pro všechno, ale koukám, že Transmutace je taky otevřená všem typům zážitků...), kouzla s podobným efektem končí ad hoc v jedné nebo druhé kategorii nejspíš podle toho na kterou si autor vzpomněl jako na první a popravdě mi uniká jestli to dělení má bejt spíš podle nějakého metagame kritéria nebo podle nějakého fikčního kritéria - spíš mi to přijde zmatlané dohromady a volené náhodně hodem mince.

Jako vzhledem k tomu, že se od toho pak dál odvozují celé subclassy (minimálně wizarda) mi to přijde fakt zfušovaný.
1.6.2019 17:11 - LokiB
sirien: vítej do klubu :)
1.6.2019 17:44 - Kropy
Sirien:
+1
1.6.2019 18:08 - ShadoWWW
90% DnD 5E kouzel mají předobraz v dřívější edici. Autoři tu vsadili spíš na tradici než vymýšlení kola. Se vším dobrým i špatným, co s tím souvisí.
1.6.2019 22:59 - krytah
Možná taky šlo o to, aby v každé kategorii bylo podobně kouzel. (nepočítal jsem to, jenom nápad)
2.6.2019 00:01 - efram
Razeni je na pytel. Jak psal shadow, historicky predobraz.
2.6.2019 00:35 - sirien
krytah píše:
Možná taky šlo o to, aby v každé kategorii bylo podobně kouzel. (nepočítal jsem to, jenom nápad)

Leda by to dělal někdo kdo se při práci tak vožral, že začal vidět a počítat čtvermo (děvky pro všechno Transmutace a Zaklínání toho maj x-krát víc než Iluze a Nekromancie).

Ale jako výstřel naslepo to samozřejmě nebyl špatnej tip :)
2.6.2019 08:22 - krytah
Mno, donutil jsi prohrabat se kouzelníkem. :D Hodně škol vylepšuje a případně přidává kouzlo, pokud ho nemáš, vylepšuje možnosti kouzel dané školy. Dost škol ti taky dává nové schopnosti (Instinktivní zmámení, Mistr proměnář, Vlastní iluze), pomocí školy věštění můžeš měnit hody na d20, vymítání ti zase dává sakra velkou kopu životů navíc (teda pro kouzelníka, barbar se tomu stejně jenom zasměje)

Transmutace nevylepšuje žádné kouzlo, většinou se schopnosti vztahují k transmutačnímu kameni. Zaklínání zase mírně zvyšuje poškození a to je všechno. Tyhle dvě mi přijdou nejslabší a tak se podle mě snažili dát sem zas větší výběr kouzel.
2.6.2019 11:57 - sirien
krytah píše:
a tak se podle mě snažili dát sem zas větší výběr kouzel

Myslím že jim přisuzuješ o dost víc záměru a rozmyslu než tam kdy bylo.
2.6.2019 12:21 - krytah
Jo, to bude asi pravda. Mimochodem, ono rozdělení těch kouzel nemá na nic moc vliv, jenom když kouzlo kopíruješ, třeba ze svitku (je to levnější). Přišlo by mi zajímavější, kdyby to bylo víc odděleno, například by sis při zvýšení úrovně musel vybrat 1 kouzlo ze tvé školy a 1 libovolné. Něco takového.
2.6.2019 13:22 - Kosťa
No ony s tím pracujou kouzelníkovy školy a čaroknecht s mystickým šejdířem si vybírají jen z některejch škol takže tam nějaký dělení je použitý; možná je toho víc, ale takhle z hlavy to nevím jistě
2.6.2019 14:32 - krytah
Kouzelníkovy školy s tím pracujou jen tak, že kouzlo své školy kopíruješ levněji ze svitků a magických knih jiných magičů. Což je velice užitečné, zvlášť když ti dost pánů jeskyň ani nedá svitky na kopírování.
2.6.2019 15:25 - sirien
krytah píše:
Kouzelníkovy školy s tím pracujou jen tak

to neni moc pravda - když se do nich začteš tak zjistíš, že jednotlivé školy umožňují nějaké zábavné manipulace s kouzly "své kategorie".

Což je právě poněkud opruz když pak zjistíš, že některá kouzla co se zdají že by Ti měla náležet jsou kategorizovaná někam úplně jinam, zato máš ve své kategorii hromadu kouzel, o která vůbec nestojíš.
2.6.2019 16:25 - Kosťa
sirien píše:
když pak zjistíš, že některá kouzla co se zdají že by Ti měla náležet jsou kategorizovaná někam úplně jinam


jako třeba když sem zjistil že vidění ve tmě není věštění ale proměna :-D nebo třeba když vašeho paladina který je zásadní odpůrce nekromancie začneš přesvědčovat že by si měl těsně potom co sešle Obrození čistě reflexivně useknout hlavu (i když tohle bylo spíš in game trolení paladina :-D) když už sme u toho který kouzla vám tak strašně vadí? spíše ze zvědavosti
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11257100105286 secREMOTE_IP: 54.81.33.119