sirien píše:
Skřeti a spol. tímhle nádherně zapadnou do rasismu.
Elfové a spol. tímhle zapadnou do nacistické ideologie vyšší rasy (zejména když přihlédnu k "eldarinům" a podobně).
Z drowů se stane šovinistická parodie zesměšňující feminismus.
Tradiční fantasy trpaslíci budou pro američany plivnutí na konzervatisty.
sirien píše:
V podstatě vidět v N Wife tuhle úroveň sexismu je opravdu jen o tom že kdo bojuje s nepřítelem, byť legitimním, příliš dlouho, začne ho po čase opravdu vidět úplně všude, i tam, kde žádný není.
Drowové jsou zlá podzemní matriarchální společnost, kde se dámy oblékají takhle:

Drowy jsem nestudovala ani nehrála, ale fakt nemám problém vidět, jak něčí první dojem může být, že jde o parodii zesměšňující feminismus.
Většina lidí, se kterýma jsem hrála, eladriny vnímá jako nadřazené rasisty, v horším případě jako nácky. A to, jak v Pánu prstenů jsou skřeti bez výjimky zlý odpad na odstřel, mi vždycky přišlo takové hodně... příhodné. A vnímala jsem to tak dřív, než jsem začala řešit feminismus nebo s někým bojovat a takové věci. Prostě mě to zaujalo..?
sirien píše:
Jenže tenhle argument tam právě vůbec není, ten si tam už dosazuješ sama tím že předpokládáš logiku:
- apriori předpoklad: sexismus tam je
- zmíněný argument ho "omlouvá"
- nicméně že to tak bylo vždycky není omluva.
Ve skutečnosti ten odkaz k mytologii znamená něco trochu jiného:
- nejde o sexismus, ale jde o zpracování/přidání dalšího mytologického prvku k těm tuctům které tam už máme a které nikomu nevadí
- není to nic jiného než všechno to ostatní a sexismus s tím nemá co dělat
- tudíž onen odkaz k historii není vůbec "omluva", je to poukázání na se sexismem nesouvisející zdroj toho prvku ve hře.
Ne, ten argument říká: tohle není nic nového, je to jen převyprávění nějakého mytologického archetypu. To může být klidně pravda, zároveň to ale přece nic neříká o tom, jestli ten prvek je nebo není sexistický - sexismus může být obsažený klidně i v onom prapůvodním mytologickém vzoru. Tím neříkám, že to tak je, nepředpokládám a priori sexismus, jen poukazuju na to, že to jako argument neobstává, protože to pouze ukazuje na nějaký fakt, který s tím, jestli to sexistické je, nebo není, nemusí nutně souviset.
sirien píše:
A tady jsme u toho co jsem psal výše: sexismus je téma které je společensky živé a stalo se nekorektní kritizovat kritiku - byť jen zdánlivou.
To je dost zajímavé pozorování, protože pokaždé, když se s tématem sexismu někde setkám, je kritika sexismu (ať už oprávněná či nikoliv) kritizována mírou více než hojnou. Ani tady mi nepřijde, že by lidé, kteří mi názorově oponují, byli někým umlčováni. Ve společnosti, kde je slovo feminismus bráno téměř jako vulgarita, a kde sebezdvořilejší požádání o dávku ohledů/slušnosti (teď už to nevztahuji na tuhle diskusi) s sebou nese riziko verbálního útoku místo odpovědi, ve mě tvé prohlášení vyvolává... údiv. Tím neříkám, že to tak není, třeba se pohybujeme v diametrálně odlišných kruzích.
sirien píše:
Já se klidně budu bavit o sexismu a jeho kritice. S někým, kdo se vyjadřuje natolik seriózně, aby mohla vzniknout DISKUSE. Pokud někdo rozrazí dveře a začne hystericky ječet, tak rozhodně odmítám přistoupit na to že jde o "kritiku" co by si zasloužila seriózní odpověď, jen protože hystericky ječí o tématu které je společensky tabuizované kritizovat.
A to je přesně to, co se tam stalo. Rose tam nepřinesla žádnou diskusi, žádné argumenty, žádný seriózní pohled na věc který by stál za zvážení. To co v tom tématu je je hysterický jekot a já hysterický jekot odmítám nazývat jinak než hysterickým jekotem a odmítám k němu přistupovat jakoby byl něco jiného - když někdo hystericky ječí, potřebuje sprchu na okamžité zchlazení a dovolenou na spravení nervů a je úplně jedno, čeho se ten hysterický křik týká.
To od tebe nikdo nepředpokládá. Bylo to spíš takové FYI. Nejjednodušší/nejlacinější způsob, jak říct holce, že považuješ její názor za hovadinu, je označit ji za osobu, která je ovládána svými pocity.
sirien píše:
Dává to smysl - v patrialchální společnosti ...
...Samozřejmě, muži si nestěžují, protože jejich stereotypem je že jsou ti silnější co se o sebe postarají, že...
...v posloupnosti zachraňovaných při katastrofě... fenomén svěřování dětí do péče... vnímání domácího násilí (stereotypně vždy ubližuje muž ženě, statisticky to je takřka půl na půl) atd.
Četla jsem prohlášení "proti patriarchátu", která tohle zmiňují jako důsledek, který by měl vadit i mužům. Něco ve stylu "bojuji proti patriarchátu, protože i muži mají právo na emoce. Dávat dítě automaticky matce je patriarchální předsudek (ženská patří domů, aby se starala o děti), proti kterému bojuji. Smát se muži, který se stal obětí, je patriarchální předsusek,..." a tak podobně. Takže... jo, asi se shodneme, že tohle je hodně nevyrovnané a mělo by se to změnit.
sirien píše:
Mimochodem s tou armádou nemáš pravdu, existují objektivní důvody upřednostnit muže (psychologicky větší inklinace ke skupinové příslušnosti a loajalitě, v námořnictvu USA dokonce několik žen vedlo kampaň PROTI rovnoprávnosti na základě bezpečnosti v bojových podmínkách z hlediska fyzické síly (týkalo se to služby na ponorkách konkrétně) atp.) To je složitější téma, ale krásně ukazuje to jak rovnoprávnost nemusí být vždy nejvyšším ideálem věcí.
Však já jsem psala, že nejsem vojenský expert a že si dovedu představit objektivní důvody, proč nechtějí ženy v bojovém nasazení..?
sirien píše:
Důvod proč by tohle nikoho nenapadlo řešit je, že by to zapadlo do stereottypu chlapů vždy přístupných mít sex s ženou - který ale nikomu moc nevadí. V tom případě ale důvod proč je N Wife problém je že neodpovídá stereotypu ženy která musí být dobývána. Ergo N Wife kritičky vidí nikoliv jako slut-shaming, ale jako narážku na to že by ony mohly/měly být snadno dostupné...
Stereotyp chlapů vždy přístupných sexu není ve společnosti na rozdíl od přístupných žen haněn, ale odměňován.
York: Je pravda, že očekávat ze všeho Čechovovu pušku, je trochu metaherní přístup. Záleží pak asi na tom, nakolik realisticky se hráči dohodli, že chtějí hrát.
Alnag píše:
Spíš upozorním na to hledisko, že jsou to firmy, které působí na volném trhu
Jasně. Nerážím spíš na současné problémy LEGA, které ještě někdy... uh, v šedesátých? sedmdesátých? letech inzerovalo kostky jako zábavu pro všechny, holky i kluky a celou rodinu. V posledních dvou dekádách se ale jednoznačně zaměřili na kluky a podle posledních průzkumů skutečně LEGO je především klučičí hračkou. Což je škoda pro holky (LEGO rozvíjí... mozek) a i pro firmu, která se teď snaží holky přitáhnout šílenou růžovofialovou mutací barbín. Namísto toho, aby prostě udělali víc místa, kde si můžou hrát všichni. Btw, reklamní strategie se asi liší v různých zemích, tenhle průzkum se myslím týkal hlavně amerického trhu. Ale je to zajímavý příklad.