Kultura

sirien
14.8.2014 18:57
Kontroverze a nekorektnost v RPG
strany 1 - 16 (20 postů/strana): Numenera a později nějaké obecné gender tlachy

#313 a dál rasismus v RPG
11.7.2020 23:00 - Jezus
sirien píše:
Jinak jak jsem osobně fanoušek Roddenberyho stylu a idey Star treku (co do ideovosti a pozitivních vizí atd.) a současné dekonstrukce mám za hereze (navíc zblitě provedené)

Podepisuji v plném rosahu :-)

Jinak abych se trochu vrtil k tématu:
Šaman píše:
Strašně kontroverzní myšlenka: protože velkej černej nasranej negr je moc kontroverzní. Ork je v pohodě.


Je fakt, že tohle hodně využívá třeba Shadowrun. Tam jsou gangy důležité kulisy a "meta-rasová" vákla tomu dodává tu správnou šťávu. A je "bezpečnější", když jsou to trogové. Plus prostě pankáčtí orci, co poslouchají death metal jsou parádní sami o sobě :-)

A Šaman má pravdu i v tom zbytku. Toho zase imho využívají klasičtější fantasy rpg, kde máš prostě zjednodušené ty stereotypy do ras.

Samozřejmě pod vlivem nejen Sapkowského se i fantasy už různě posouvá (a posouvala asi už před tím, klidně mě poučte, já jen tak nadhazuju). Navíc bych řekl, že hráči, co už mají nahráno, ty stereotypy začínají nudit a chtějí si s tím hrát jinak - třeba je bořit, či převracet nebo jim dávat hloubku a tak.
(A samozřejmě někteří se k tomu archetypálnímu a jednoduchému i po stránce zápasu dobra/zla, už zase vracejí, protože chtějí relaxovat).

Mě paradoxně přijde (a tady nechci znít nějak aktivisticky, navíc to strašně zjednodušuju), že DnD zrovna téma "začleňování" a předsudků zdvihlo u thieflingů a těch půl-orků a když o to někdo stál, mohl si to zkusit v té "znevýhodněné kůži". Samozřejmě jen trošičku a záleželo hodně na GM (a taky na to často rovnou kašle, nebo se to zmíní jakože na začátku a pak to už nikdo neřeší...). Neříkám, že tahle možnost zmizí, když škrtnete rasové bonusy, ale skoro mi přijde, že tohle brzo taky zmizí, protože pod tlakem "veřejnosti" nejen, že drowové budou muset "mít duši" (zajímavé, že zrzci ji nikdy k ničemu nepotřebovali ;-) ), ale bojím se, že pomalu už nebudou "smětt" být půl-orci obávaní/nechtění nedej bože násilničtí...

Jakože snad jsou to jen moje divoké obavy, ale ruku na srdce, ze spousty věcí, co se teď v rpg řeší jsem si před pěti deseti lety dělali srandu a on to te´d fakt někdo myslí vážně :-)
12.7.2020 00:02 - sirien
Jezus píše:
thieflingů

tak kolego... Bejt v DnD světech twitter, tak Tvoje existence právě skončila.
12.7.2020 01:13 - Colombo
Tak blacklist a whitelist jsou už taky rasistické:(
12.7.2020 01:15 - Colombo
Jezus píše:
Je fakt, že tohle hodně využívá třeba Shadowrun. Tam jsou gangy důležité kulisy a "meta-rasová" vákla tomu dodává tu správnou šťávu. A je "bezpečnější", když jsou to trogové. Plus prostě pankáčtí orci, co poslouchají death metal jsou parádní sami o sobě :-)

Bejvávalo.

Dneska SR řeší, jestli snížení essence kvůli cyberimplantátům není transfobní.
12.7.2020 01:31 - Jezus
Tak tohle jsem na dobrou noc nechtěl slyšet :-(
12.7.2020 09:51 - malkav
Colombo: Stejně tak jako master a slave, když už jsi u té IT terminologie ;)
12.7.2020 10:01 - Log 1=0
Tyhle věci se už asi týden řeší na RPG Fóru. Byl bych nerad, aby se ve své obecnosti začaly řešit i tady, a to nemluvím o tom jak by se to asi nelíbilo Sirienovi.
27.7.2020 14:05 - LokiB
Jerson: znovu opakuju, že si jako Pražák, který tehdy metro využíval každodenně, pamatuju, že tu série výhružek bombou v metru byla, metro bylo zavírané.

To, že jsou ty citované články, ve kterých se daná informace objevuje, až z doby, kdy se koše zpět do metra vracely (drahé, pancéřované, izraelské) na tom nic nezmění. Prostě odstraněny byly v době po 9/11 2001, a důvodem byly častější hlášené bomb v nich

Ale klidně si žij dál svou urban legend, jen ji holt nebudu brát vážně v argumentaci, podobně jako neberu moc vážně argumenty "rodiče mi nechtěli dovolit hrát RPG, protože ..."

Bashování LK za Končinu je z mého pohledu věcí osobních antipatií ne moc velké části "komunity". Jakože kdo chce psa bít, hůl si najde.
27.7.2020 14:17 - Boldrick
Jako Pražák bych rád podpořil LokihoB
27.7.2020 14:24 - Jezus
Tak jako odmávnout rizikové (a poměrně explicitní) téma u propagovaného(!) produktu (s nevhodnou nálepkou), který leckteří vnímali jako riziko mediálního honu a poškození jména RPG, jako "kdo chce psa být...", mi připadá jako posouvání pojmů.

Je to podobné, jako když "někdo" nevidí rozdíl mezi veřejně propagovaným produktem a blogem nebo má za to, že ženám ubližuje podobně otevření tématu přijatelnosti znásilnění a lehce erotické akty.
27.7.2020 14:35 - sirien
Lokim přenesené téma je původně odtud
27.7.2020 14:40 - Jezus
EDIT: Došlo k nějakému tomu přenášení a třídění. Prostě reaguju na Návštěvníka. (Většina asi ví, zbytku to může být buřt, vlastně o nic moc nejde...)
Píše:
Čili: Když se RPG komunita vymezila proti sexuálním tématům v Končině (...) nevím, proč by se také nemohla vymezit proti sexuálním tématům tady na Kostce.

Z příspěvku #818 už to skoro vypadalo, že Sirien je nějaké té empatie (vzhledem k ženám) schopen, ale ve finále to vypadá, že mu to je všechno jedno.


čili: sirien může být empatie schopen do té rozumné míry, aby skutečný společenský problém rozpoznal a bránil mu a zároveň si uvědomoval, že vystavování erotických obrázkům ženám buď neubližuje vůbec, nebo jen v té míře, kterou klidně na svá bedra vezme. Už jen proto, že nepovažuje za škodlivé do lidí tu a tam rýpnout, takže proč by se měl držet zpátky tady? Nicméně jako každý inteligentní člověk vnímá jisté hranice, za které nechce jít (třeba diskutovaný obsah Končiny). To z něj přece nedělá pokrytce, jak se snažíš (zřejmě) naznačit.

A "komunita" je také schopna rozlišit něco přes čáru, něco "možná ne úplně patřičného" a kontext použití. Pár lidí sirienovi napsalo, že by si to mohl odpustit. To je přesně ta míra reakce, kterou si podobné "téma" zaslouží (možná i větší, ale víš, jak my tu rádi diskutujeme prakticky cokoli). Končina bylo větší téma, její obsah byl "horší", vzbudila větší reakci.

Mě to prostě přijde naprosto pochopitelné.
27.7.2020 15:53 - Jerson
Loki, takže, zeptal jsem se v larpové skupině.

Případ s "bombou" se stal, nejspíše v roce 2004 nebo 2005, jeden z prvních Shadowrunů v Praze. Zásahovka přijela dříve než hráči.

Reportáž na Nově natočil Radek John poté, co mu tohle někdo z účastníků vyprávěl, a z larpové komunity udělal pitomce. "Máme tady v Praze partičku která si hraje na válku".

Koše byly odstraněné v reakci na pumové atentáty v Madridu v roce 2004, i když není přesně řečeno kdy.

Podle tří (zřejmě) účastníků to prostě byl souběh různých událostí, které spolu nesouvisí. Naznačují to i dva další lidé, že se událost opravdu stala, reportáž byla odvysílána, koše byly odstraněny z jiného důvodu a i kdyby u toho někdo byl, tak se rozhodně nepřizná, mám si to vyložit sám.

Nicméně já do larpové komunity nepatřím, takže mi asi jen tak nikdo víc neřekne.


Ještě abych to upřesnil - samotné vydání jakkoliv kontroverzního RPG by na nějaké protiakce zřejmě nestačilo. Bylo by nejspíše třeba kreativní novinářské spojení hry pro děti, hraní RPG na táborech a v klubech, sexuálně-otrokářská tématika ve hře, a třeba informace, že nedávno byli někteří táboroví nebo kluboví vedoucí odsouzeni za pohlavní zneužívání svých svěřenců. K tomu by se v případě LK dalo přidat, že je to scénárista Ulice a Studia Kamarád. A to by se předhodilo čtenářům či divákům, a následky by se nechaly projevit tak nějak v davu.

Pokud si Loki myslíš, že takový scénář je přitažený za vlasy, protože takové články a reportáže se u nás netočí, a že následně vyšumí bez jakéhokoliv vlivu na zmíněné komunity a skupiny, nemám ti to jak vyvrátit a ani ti to vyvracet nebudu.
27.7.2020 16:41 - sirien
Se mi zdá, že tady toho už motáš dohromady moc.

Reportáž "hra na válku" byla sice vyhlášená novinářská křivost a manipulace, ale s metrem, poštou ani ničím podobným co vím nesouvisela. Pokud se toto časově nějak sešlo, tak jde fakt spí o náhodu. (Jinak co se bullshit "reportáží" týče, tak spíš doporučuju dohledat Na vlastní voči lovce upírů a "pana Stříbrného" - méně "slavná" záležitost, ale zato o dost kvalitnější; mám k ní i nějakou menší storku okolo...)

Koše z metra rozhodně nešly pryč po 9. listopadu 2001. Popravdě i tem Madrid 2004 mi přijde zpětně trochu moc brzo. Navíc paměť mě může klamat, ale sem si skoro jistej, že ty koše NEzmizely v návaznosti na žádnou konkrétní světovou událost - ve smyslu že zrovna nebyla žádná živá kauza, nic co by se stalo nějak "krátce" předtím atp. Zato zmizely dost "nárazově" a bez předchozího varování a město k věci přistoupilo dost zmateně a zpožděně - což spíš ukazuje na to, že padlo nějaké hodně náhlé nárazové rozhodnutí, koše někdo odstranil a až pak někdo začal řešit co to sakra...

Jestli to ale byla ta jedna nahlášená bomba navíc při které někomu ve vedení policie ruply nervy a praštil do stolu nebo jestli to fakt byla larpová kartonová bomba v reálném koši v metru na Můstku (...i v kontextu oněch anonymních telefonátů), to už asi nikdo nikdy nedohledá. Ale jako - staly se i hodně víc WTF věci a rozhodnutí, než tohle.
27.7.2020 17:04 - LokiB
Jerson píše:
Pokud si Loki myslíš, že takový scénář je přitažený za vlasy, protože takové články a reportáže se u nás netočí, a že následně vyšumí bez jakéhokoliv vlivu na zmíněné komunity a skupiny, nemám ti to jak vyvrátit a ani ti to vyvracet nebudu.


Naopak, myslím si, že je takový scénář vysloveně potřebný. Na něm se nejlíp ukáže, jak je takové moralizování prázdné.
Podle tvojí teorie by bylo lepší netočit filmy jako Život Briana, protože to spustilo lavinu kontroverzí.

Ad koše ... zapátral jsem tedy více :)
Článek z roku 2004 ukazuje na spojení s Madridem

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/policie-hlida-ulice-se-samopaly.A040318_084156_praha_ton
27.7.2020 17:11 - efram
LokiB

samozřejmě, že to bylo Madridem, stačí jít na přednášku s Šándorem a on ti to Jersone dneska klidně i potvrdí. Možná bude i autogram.
27.7.2020 17:22 - LokiB
Vzhledem k tomu, že útoky v Madridu byly 11.3.2004 a dle článku již 18.3.2004 byly koše odstraněné a je zmíněna i přímá souvislost s útoky ... bych tomu celkem věřil. Ale je možné, že to již bylo orwellovský přepsané, to vyloučit nelze.
Mě paměť klamala, když jsem si to spojoval a útoky na Dvojčata, a i zavřené stanice metra ve spojení s anonymním hlášením bomb si pamatuju (ale již ne v kterém roce přesně to bylo) takže možné je vše, vygumovali nás a teď nám mohou tvrdit co chtějí :))

Na kontroverzi, reportáže a hon na čarodějnice, eh, tedy hráče perverzních RPG se těším. Aspoň bude něco dalšího čemu se smát.
27.7.2020 17:57 - Jezus
Jasně, ty se smát můžeš. Ale někomu, kdo třeba hraje s dětma v Domě mládeže nepřijde hráč. A on v lepším případě rodičům vysvětlí, že není uchyl. rozhodně to však nebude příjemné.

Tím nechci říct, jak moc je takový scénář pravděpodobný (někdo tomu věří, já si netroufám odhadovat, ale připouštím ho jako možný). Chci tím říct, že by se smohl taky dívat občas na jiné lidi než na sebe, než se začneš smát.

Umělecká díla, která kontroverzi buď záměrně vyvolávají (nebo s ní alespoň počítají) je něco trochu jiného, než produkt, které ji vyvolá nezamýšleně (nezapomínej, že v tom LK kontroverzi neviděl) a hlavně na společensky nevhodném místě (nejednalo se o dílo pro dospělé). A ještě k tomu ve spojitosti s nepříliš známým fenoménem.
Je trochu rozdíl, když má punková kapela perverzní texty a hraje je v klubu pro dospělé . Lidi budou protestovat maximálně proti ní, někteří proti punku. Ne ale proti hudbě obecně. Bohužel rozlišení žánrů rpg je ale pod rozlišovací schopnost širší veřejnosti. Tím spíš, že oficiálně u nás skoro nic nevychází - protože se taky pořád často říká rpgčkům "dračák". Prostě to nebezpečí, že si s kontroverzí a nevhodným obsahem spojí dost rodičů celé rpg je větší, než že si rodiče spojí s kontroverzí celý žánr komediálního filmu.
27.7.2020 20:16 - LokiB
Jezus: Jestli je oprávněná obava, že budou lidé protestovat proti hraní RPG kvůli nevhodným settingům (a nezpochybňuju, že to možné je, jestli zrovna Končinou, to nevím), tak k tomu stejně dojde, jakmile to přijde někomu s možnostmi publikování zajímavé.

A vzhledem k tomu, co se o Končině píše, proběhne celkem legrační diskuse v médiích, ukáže se, že 99% všech her je zcela "nezávadných" (je?) a zas to utichne.
27.7.2020 21:15 - Boldrick
Já vám nevim, ale tažení o závadnosti RPG bych se fakt nebál. Něco proběhlo v Americe když se objevilo DnD, ale u nás to nehrozí.
I když většina vysokoškolsky vzdělaných lidí o RPG slyšela nebo ho zkoušela, tak to pořád je naprosto minoritní zábava, která je většině buřt. I když se vám to jako fandům může jevit jinak.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098468065261841 secREMOTE_IP: 44.192.75.131