Kultura

sirien
14.8.2014 18:57
Kontroverze a nekorektnost v RPG
strany 1 - 16 (20 postů/strana): Numenera a později nějaké obecné gender tlachy

#313 a dál rasismus v RPG
27.7.2020 21:28 - malkav
Boldrick: No nechci vypadat jako paranoik (že mě právě nesledují ještě neznamená, že po mě nejdou ;) ), ale v médiích se občas objevují prazvláštní konstrukty. Není to tak dávno co jsem viděl u článku o formování polovojenských skupin v Ústeckém kraji fotku pár známých, kteří se zabývají airsoftem ... použita byla tuším fotka ze "soukromého" Facebookového alba ;)
27.7.2020 21:37 - Boldrick
to malkav: asi se může stát, že něco takového zazní, ale efekt to, podle mě nebude mít žádný.
26.8.2020 20:09 - ShadoWWW
Tasha’s Cauldron of Everything

Žena u hrnce? Není to genderově stereotypní? V příručce, ve které chtějí bojovat proti stereotypům?
26.8.2020 20:24 - LokiB
To je trochu laciný pokus ... však u toho hrnce ani nevaří, tak jaký pak genderový stereotyp. To by pak ženská nemohla hrnce ani vyrábět :P

jakože ježibaba a hrnec je klišé? ok ... to jo, ale gender bych do toho nerval
26.8.2020 20:57 - Jezus
Jenže že je ježibaba baba, to už genderovým stereotypem zavání. Proč "černou magii" provozují ženy u hrnců, kdežto temní mágové mají své high class pracovny plné lesklých křivulí? :-D

Jenže ona Tasha, autorka svérázného prokletí smíchem napříkad, žena byla a byla to čarodějnice... Co teď s tím? :-O

Předělat neb stereotypy je třeba vykořenit!

Ale zase dát tam chlapa by nebylo dost inkluzivní... Je to oříšek :-)
26.8.2020 21:14 - LokiB
jasně, a black magic asi taky půjde pryč ...
26.8.2020 21:18 - Jezus
Jak pryč?! Jen se musí podat v novém světle, aby se vidělo, jak té magii po staletí lidi křivdili a stereotypizovali ji...

Ale vlastně to může zachránit Tahshu. Protože ona provozuje černou magii, protože ví, že je třeba jí dát šanci. Jenže nenávistní mužové hlásající bílé světlo a vůbec se báli jejího intelektu a vůbec ji záviděli, takže ji očernili (do háje...) a vůbec z ní tu čarodějnici udělali. Ona je vlastně hrdinka bojující proti patriarchátu a předsudkům proti černé magii!
26.8.2020 21:39 - ShadoWWW
Bylo to z mé strany myšleno jako vtípek, že se s touto příručkou zaklínali, jak bude inkluzivní a napraví staré křivdy na rasových stereotypech v podobě bonusů vlastností, a pak dají do názvu ženu a hrnec. Si trochu naběhli na vidle. :) Kdyby to tak nezdůrazňovali, tak si toho ani nevšimnu.
26.8.2020 21:41 - Šaman
Jezus píše:
Proč "černou magii" provozují ženy u hrnců, kdežto temní mágové mají své high class pracovny plné lesklých křivulí? :-D

Imho se to táhne už od starogermánské magie, kde mistrem intuitivní (WIS) magie seiðr byla Freya a mistrem runové magie (imho přes INT) Ódin. Teda, hrnce nefigurují ani v jednom, ale to různé vnímání čarodějnice - čaroděj z toho myslím v naší kultuře plyne.

Další věc je domácí magie, kde už kotlík (ale i pec, vajíčka, koláče, práh domu, kolovrat a vřeteno) hraje velkou roli. Tato magie (často vnímaná spíš jako tradice než čarování) je více spjata s matkou jako udržovatelkou domácnosti. S muži víc souvisí magie (opět spíš tradice, než že by to mysleli přímo jako kouzla) ohledně polí, hospodářských zvířat a předpovědi počasí.

---
Co se týče černé magie, to už je křesťanský konstrukt. Bílá magie je kněz, černá je čarodějnice (kdokoliv provozujicí tradiční magii). A chlápek v pracovně dělá tiše jakože tu není a říká tomu věda (alchymie, astrologie, medicína).
27.8.2020 21:33 - Gergon
Šaman píše:
ale to různé vnímání čarodějnice - čaroděj z toho myslím v naší kultuře plyne
tohle není úplně přesné, mícháš dvě věci dokupy - ženská verze čaroděje je čarodějka, ne čarodějnice, to je něco úplně jiného. V angličtině Sorceress a Witch.
27.8.2020 22:35 - sirien
gergon: tyvole - takový detaily... z Tebe slušnej inkvizitor fakt nebude.
27.8.2020 22:39 - Log 1=0
Šaman píše:
mistrem intuitivní (WIS) magie seiðr byla Freya a mistrem runové magie (imho přes INT) Ódin

Ódin byl také podle některých zdrojů mistrem seiðr, i když to nebylo považované za vhodné umění pro muže. Jeho praktikanti byli nazýváni ergi - nemužní.
Někteří badatelé z této skutečnosti a některých narážek v ságách vyvozují, že její součástí byly i sexuální obřady, při kterých se praktikant této školy "poddával". Řekněme, že pro toto je žena jaksi lépe uzpůsobena (byť cesty se najdou).
28.8.2020 10:04 - Gergon
Tak já se s tím setkávám právě docela často s tímhle omylem - kdykoliv jsem sháněl do nějakého fantasy čarodějku, tak první reakce většiny - jo jasně, já budu skvělá čarodějka - koště už mám a chybí mi kotlík a kočka. Tak mám na tuto záměnu trošku averzi.
28.8.2020 10:37 - Naoki
K nedávnému tématu o hraní černochů:
Právě jsem rozehrál South Park: Fractured but Whole a tam obtížnost hry jde ruku v ruce s tmavosti pleti. Doslova je to slider a jak posouváš obtížnost tak se mění barva pleti postavě
28.8.2020 11:00 - LokiB
Tak ono zas míchat rozdíl mezi čarodějkou a čarodějnicí pomocí překladů z angličtiny, také není moc přesvědčivé :) už jen proto, že běžné lidově příběhové/pohádkové tradice sjou v těch kulturách odlišné.

Klidně bys mohl říc, že v češtině je "čarodějnice" hlavně hanlivé označení, které může nasupený dav, nebo agilní inkvizitor použít klidně i pro "čarodějku", když se to hodí. Žádné ustálené rozlišení nebylo.

nebo, jestli to chceš rozlišovat lingvisticky, tak musíš říc, jaký je v rámci českého prostředí zásadní rozdíl mezi čarodějkou a čarodějnicí. a obdobně si budeš muset pomoc při překládání warlocka. Viz české pohádky, kdy mnohý "černokněžník" byl spíše "zlý čaroděj". To "kněžník" se v pohádkách nějak moc neřešilo.
28.8.2020 11:39 - Gurney
Naoki píše:
Právě jsem rozehrál South Park: Fractured but Whole a tam obtížnost hry jde ruku v ruce s tmavosti pleti. Doslova je to slider a jak posouváš obtížnost tak se mění barva pleti postavě

South Park má celkově brutálně dobré společenské komentáře :)
3.9.2020 19:02 - malkav
Já vám nevím ... musí to být vážně všude až tak ... rozmanité? Možná kdyby se to tolik nerozmazávalo, tak se nad tím člověk ani nepozastaví. Star Trek: Gayové nestačí, posádka bude genderově nebinární a trans
3.9.2020 19:15 - Log 1=0
Tak co, StarTrek stál vždycky na té progresivní straně spektra, a že se společnost vyvíjí, je přirozené. Haló kolem by dělat nemuseli, ale reklama je reklama, to taky není nic nového.
4.9.2020 16:09 - sirien
Mezi "progresivní" a "už ne příčetné" vidí mnoho lidí značný rozdíl. Nicméně to je jedno, star trek je už beztak mrtvá značka držená ve vege stavu dotovánim z politických důvodů (stejně jako Doctor Who).
4.9.2020 19:24 - Gurney
Citation needed

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.094161987304688 secREMOTE_IP: 3.235.227.36