Kultura

sirien
14.8.2014 18:57
Kontroverze a nekorektnost v RPG
strany 1 - 16 (20 postů/strana): Numenera a později nějaké obecné gender tlachy

#313 a dál rasismus v RPG
4.9.2020 19:43 - Log 1=0
Tak říct, že používání transsexuálních postav a herců je nepříčetné, je kontroverzní a nekorektní, jemně řečeno.
4.9.2020 20:10 - sirien
Dělat si z toho brand a promo je virtue signaling attention whoring a po STD a ST:P je bolestivě zřejmé, že nic moc víc co nabídnout to už nemá.
4.9.2020 20:23 - LokiB
Přišli jsme o SW a podle siriena i o ST ... ach ouvej, co nám zůstalo
4.9.2020 20:29 - Lethrendis
LokiB píše:
co nám zůstalo...


My Little Pony :)
4.9.2020 20:30 - Log 1=0
Sirien: Jo, to už kontroverzní není.
LokiB: Spíš se ptej, co nového vzniká. Že vyhořely i takhle slavné brandy je škoda, ale holt se to stává, takový je život. O budoucnost kinematografie či televizní tvorby bych se pro to nebál.
4.9.2020 20:48 - LokiB
ST vyhořely už víckrát, a to, že se něco z posledních kusů podle někoho nepovedlo, nemusí znamenat, že ještě vznikne něco, co bude skvělé.
4.9.2020 21:12 - ShadoWWW
Pro mě ST:D i ST:P skončili kvůli obrácené filozifii. Dřívější Star Treky byly postaveny na utopickém světě, který nastavoval zrcadlo současnosti. Nové ST jsou postaveny na distopii (zrada hlavního kapitána, prohnilá Hvězdná flotila atd.) a do toho plitké podbízení. Už to dál nemám v plánu sledovat.
4.9.2020 23:58 - Tronar
A co Star Trek: Lower Decks? Videl uz nekdo?
7.9.2020 10:06 - Gediman
ShadoWWW: Přesně tak, tohle je i můj názor.

V ST:P pak třeba sprostá slova - to prostě do ST nepatří. Nesedí to tam.

Star Trek: Lower Decks je taky docela WTF. Nevadilo by mi to jako parodie od jiného tvůrce, ale jako oficiální seriál od tvůrců ST? Hodně divný přístup. ST prostě upadá a současní tvůrci zkouší cokoliv, od tlačení LGBT agendy přes drsnost a sprostotu až po komedii/parodii. Jenže tohle všechno je strašně cheap. Nemůže to fungovat dlouhodobě a nemůže to zabránit úpadku.

Disclaimer: ani jeden ze tří nových ST seriálů jsem neviděl a ani mě ničím nelákají. Na FFku jsem viděl jednu epizodu Picarda + recenze od Red Letter Media. Tedy, upřímně, Picard mě původně docela lákal tím, že se odehrává po všem ostatním a pokračuje tak v ději. Pak jsem ale slyšel o zápletce a všech těch věcech kolem, a lákat mě to přestalo.
30.9.2020 07:48 - Ugy
Je to starší zpráva, ale narazil jsem na to až teď. Netflix a hulu stáhli Community díl s DnD ze svých serverů protože je tam drow.

https://www.denofgeek.com/tv/community-netflix-and-hulu-remove-advanced-dungeons-and-dragons-episode/

not cool, not cool, not cool
30.9.2020 08:34 - Zarahel
Ugy píše:
Netflix a hulu stáhli Community díl s DnD ze svých serverů protože je tam drow.


Není to náhodou zároveň díl, který měl jednu z větších úspěšností? (Minimálně se o něm psalo...)

Projektovat si "blackface" do všeho je vážně uhozený.
Not cool...

Edit: Nezačal už někdo veřejně lynčovat cosplayery? Za všechen ten "blackface", "cultural appropriation" a další srandy...
30.9.2020 08:41 - Ugy
Zarahel píše:
Není to náhodou zároveň díl, který měl jednu z větších úspěšností? (Minimálně se o něm psalo...)


Jj taky jsem měl ten dojem a teď jsem to schválně dohledal a patří mezi nejlépe hodnocený díly. Je to fakt ujetý.
30.9.2020 08:42 - Jerson
Ale jo, začal, už před rokem nebo dvěma jsem četl kritiku bílé cosplayerky, která cosplayerovala černošskou postavu.
30.9.2020 09:42 - RoVan
Jerson píše:
Ale jo, začal, už před rokem nebo dvěma jsem četl kritiku bílé cosplayerky, která cosplayerovala černošskou postavu.

Myslíš tuhle? Ad absurdum...
30.9.2020 10:19 - Jerson
Jo, to je přesně ono. Abych parafrázoval Henryho Forda "Můžete si cosplayovat jakoukoliv svou oblíbenou postavu, pokud ta postava nebude černá."
Nevím, zda taková omezení mají i černošští cosplayeři.

Prostě rasismus naruby a debilita nejvyššího stupně.
30.9.2020 10:26 - sirien
Jerson: Prostě rasismus. "naruby" by implikovalo, že rasismus jako takový je jinak výhradně v relaci bílých vůči nebílým. Což kdokoliv kdo zná i jinou než SJW verzi historie ví, že takhle fakt nefungovalo. Když už to potřebuješ vymezit, tak to je černej nebo černošskej rasismus. (Ty newspeaky jsou otravný, prostě je přestaňme používat.)

Ohledně Netflixu a Hulu - streaming službám hráblo a poslední cca dva roky (?) beztak trávěj tim, že se ve velkym snažej podpořit torrentovej streaming a pirátství. Které, ironicky, samy z počátku dokázaly ve velkém minimalizovat jak nikdo jinej nikdy předtim - tím, že poskytovaly lepší a snáze dostupnou službu. Což je přesnej opak toho, co s těma exkluzivníma obsahama na padesáti místech z nichž sou všechny placený dělaj teď. Cenzura je jen další krok v daném směru.
30.9.2020 10:31 - Corny
Jerson píše:
Nevím, zda taková omezení mají i černošští cosplayeři.

To be fair, malování si obličeje na bílo s sebou nenese zdaleka tolik historické kontroverze a negativních spojitostí, jako blackface.

Každopádně asi i já (a to jinak i docela podporuju například aktuální snahy o 'update' drowů a pod v DnD a jinde) bych souhlasil s tím, že tyhle akce už jsou většinou docela přehnaný snahy různých korporací "zalíbit se" a nahrabat si uboze politické body, případně předejít nějakým kontroverzím (což zrovna u Community touhle dobou už asi těžko hrozí). Žádný rozumný člověk (a podle mě ani drtivá většina černošské komunity) nebude nikoho šikanovat za to, že se na Comic-comu převléká v dobré víře za temného elfa...(na druhou stranu blbec si záminku vždycky najde).
30.9.2020 10:54 - Jerson
sirien píše:
Prostě rasismus. "naruby" by implikovalo, že rasismus jako takový je jinak výhradně v relaci bílých vůči nebílým.

Máš pravdu, už jsem přejal slovník aktivistů.

Jinak jsem to už taky musel řešit, když mi hráči do hlášení Omegy psali věci jako "osoba tmavé pleti" a podobné věci. V roce 1939 by nikdo takovou věc neřekl, takže jsem to opravil na korektní "černoch". Ale říkám si, zda budu mít někdy hráče, který by
A) hrál černocha
B) hrál rasistu

Přičemž to B) by mi přišlo zajímavější, a úplně nejzajímavější by to bylo ve spojení s hráčem A).

A taky přemýšlím, jak to budu psát do pravidel, když chci udržet alespoň částečně styl uvažování a vyjadřování 30. let. Jestli tam budu rasistické a sexistické poznámky či názory NPC přidávat cíleně, nebo to napíšu prostě normálně a nechám případné SJW, aby si tam cílové objekty našli sami.
30.9.2020 11:06 - sirien
Corny: jakože... osobně třeba moc neuznávám pojem "historická kontroverze" - minimálně ne v kontextu tohodle časovýho horizontu. Ale, i kdyby, tak jako reprezentace role černé postavy fakt nemá historicky žádnej kontroverzní kontext.

Jerson: psát takovéhle věci do pravidel je většinou dobré v první osobě ve formě citace nebo artefaktu (útržku zápisu, kusu deníku, nějakého hlášení). Tím velmi dobře rozlišíš mezi sebou-autorem a Tvým obecným herním textem a věcí reprezentující dobovou atmosféru. Zároveň Ti to umožní případně autorsky komentovat tyto atmosferické útržky a jejich obsah.
30.9.2020 11:20 - LokiB
Jerson píše:
Ale říkám si, zda budu mít někdy hráče, který by
A) hrál černocha
B) hrál rasistu


Agent A39 Jacopo Palamidessi je politickým vyznáním italský fašista, který jistě o habešanech v jazyku dneška smýšlí do určité míry "rasisticky". Koneckonců o rusech, kteří se vydávají za moldavany, také ;)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075459957122803 secREMOTE_IP: 54.165.248.212