sirien píše:
(Shako: MG je spíš indie, ale to je jedno)
Běží to na enginu Burning wheel, což bych nepovažoval za indii. Dá se říct, že MG je hlavně ten setting okolo. Pravidla jsou prostě zjednodušená, aby se to dalo hrát. :) Ale jinak už je to samozřejmě jasnější, jak si to tam přidal.
ToC je imho prostě jen jeden z mnoho Gumshoe, takže pro přehlednost bych to tam dal všechno na jednu hromadu, ale je to tvoje anketa.
Přemýšlím nad tím, zda se nějaké indii dá hrát nějak pravidelně - jakože jednu indii hru s pořád stejným settingem. Dovedu si představit, že se hraje pořád stejný systém, ale zbytek se mění.
Gurney píše:
...aneb otázka na všechny - když zaškrtáváte "as written", je to fakt striktně "as written" (naložení a five-foot steps v PF, téměř neomezený healing v 13th Age, ...), maximálně s lehkými variacemi v uvedenými někde "v rámečku" v základní příručce?
Jo, myslím, že DnD i 13th Age hrajeme hodně blízko "as written". U 4e je to díky spoustě doplňků v různých příručkách, časopisech. Snad jediné, co se neřešilo byli expy - lvl se přidělovali po nějakém čase.
U 13th Age je to přesně tak, že občas někdo (já nebo Noir) využijeme nějaký povolený "hack" uvedený v rámečku pravidel, ale to bych považoval za "as written" a nebo hodně blízko tomu.
Jo a používání terminologie 4e a battlegridu snad není změna pravidel. ;-)
Gurney píše:
téměř neomezený healing v 13th Age Nějak nevidím problém v tomhle pravidle. A zatím se nám nestalo, že by se to povedlo někomu nějak zajímavě využít nebo zneužít (asi by se na tom dala postavit nějaká postava, ale nikdo to zatím nezkoušel - mám tip na dwarf-forged melee fighter). Většinou tě stejně více zajímají vyčerpané použití schopností než nedostatek "healing surge". Takže imho todle není díra a netřeba jí látat.
Nejvíce upravený hrajeme asi nWoD - trošku předělaný boj, zejména střelba.
ToC, MG hraju "as written. Pokud něco není "as written", tak je to přehlédnutím nějakého pravidla, nikoliv záměrně.
Pod pojmem pravidelně beru i větším množství náhodných oneshotů na stejném systému. ToC jsme zahráli 9 sezení za poslední rok a půl. MG jsem hráli 6 za poslední půl rok. V obojím plánuju pokračovat.