Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
3.6.2019 18:36 - Merlin
Tarfill píše:
Merline,
jak jako že jsi řešil jestli budeš hrávat...?
To jako pravidelně nebo celkově vůbec?


Po víc než čtvrt století už mám pocit, že jsem vyčerpal všechny nádoby rpg ve mně :)
3.6.2019 19:20 - ShadoWWW
Já hraju RPGčka už 27 let a pořád mě to baví. Možná víc než na začátku.


I když je fakt, že tento rok taky těžce nestíhám.
3.6.2019 19:29 - LokiB
No jo, měl jsem to letos v dubnu 28 let, co jsme hráli prvně. Hraju celou dobu ... a bavilo mě to vždycky. Ale vícero kamarádů za tu dobu odpadlo a dneska, když na to přijde řeč, tak říkají, že nechápou, jak tomu někdy i po tolika letech může věnovat čas a úsilí. Občas mám pocit, že tomu věnuju tolik času proto, že je to vlastně způsob prokrastinace, abych nemusel dělat něco "užitečného" :)
A mnohokrát jsem měl pocit, že jsem se na hraní těšil víc, než jsem si ho pak reálně užil ...
3.6.2019 19:49 - Šaman
Sakra, si tu připadám jak mlíčňák. V únoru to bylo dvacet let co jsem začal hrát na kolejích. :)
3.6.2019 20:18 - malkav
To skoro vypadá, že se tu schází RPG důchoďák :D Když tak vzpomínám kdy jsem poprvé hrál DrD (PJ měl pravidla pro hráče a PJ v jednotné vazbě), tak se taky dopracovávám ke čtvrtstoletí :D
3.6.2019 20:58 - Tarfill
Tyo,
když to takhle čtu a zamyslím se nad sebou, tak pravda, u mě je to letos taky víc jak 20 let, co jsem poprvé ochutnal RPG...

Merlin píše:
už mám pocit, že jsem vyčerpal všechny nádoby rpg ve mně :)

Tohle téma mě docela zajímá... nedávno mi můj kamarád říkal, že až za čtyři roky dosáhne čtyřiceti let, tak přestane hrát RPG. Když jsem se ho ptal proč, tak odpověděl, že už je to věk, kdy by asi měl dělat něco jinýho, než zabíjet skřety, zachraňovat vesnice či honit se za magickýma artefaktama. Tomu argumentu jsem nerozumněl a snažil jsem se jej přivést na myšlenku, že RPG přeci není záležitost věku, ale chuti a buď člověk hrát chce a baví ho to i když mu je 60, nebo to hrát nechce a je jedno, kolik mu je let...

Jak je to u Tebe, Merline? Je to tím, že jsi hlavně GM a považuješ se za vyhořelého? Nebo již uvažuješ nad celkovým hraním všeobecně a nedává Ti to tolik i z pozice hráče...?

Já si právě celkově myslím, že je blbý říkat dopředu "s hraním RPG definitivně končím" jen pokud má člověk období, kdy mu to tolik nedává. Na druhou stranu může přijít příležitost, kdy se naskytne dobrá parta a chuť a najednou se odehraje úžasná (byť třeba pouze jednorázová) hra, kterou si všichni užijou... a pak se zase rozejdou po svých rodinách a pracích... ale nezanevřou na RPG natolik, aby to ukončili všeobecně na pořád...

Jak to tedy máš Ty, Merline, že jsem tak smělej...? ;-)
3.6.2019 20:59 - Tarfill
LokiB píše:
Občas mám pocit, že tomu věnuju tolik času proto, že je to vlastně způsob prokrastinace, abych nemusel dělat něco "užitečného" :)

A není v tom Loki taky hlavně důležitá ta Tvoje pozice v tom, že jsi Vypravěč? Těšil by ses tolik, i kdyby ses nemusel tak připravovat a byl bys jen hráč?
3.6.2019 21:36 - ShadoWWW
Já jsem ten rok skončení měl v 18, přesně z toho důvodu, že už jsem na to starý. Pak jsem si ale jednou zahrál na VŠ kolejích (na Strahově) s jednou skupinou do počtu (chyběl jim 1 hráč) a zase mě to chytlo.

Definitivní zlom přišel v roce 2008, kdy jsem se dozvěděl, že zemřel jeden starý pán, co vymyslel DnD a hrál ho každý týden se svou partou celý život. Tehdy jsem prozřel, že fantasy RPG je i pro dospělé a že ho chci hrát, dokud budu moci.

Jak jsem pak zjistil, DnD hráčů 40+ je v USA plno
3.6.2019 21:48 - LokiB
Ono už to není moc o překladech, tak kam to přesunout ... hmm ...

Tarfill píše:
A není v tom Loki taky hlavně důležitá ta Tvoje pozice v tom, že jsi Vypravěč? Těšil by ses tolik, i kdyby ses nemusel tak připravovat a byl bys jen hráč?


Já zrovna poslední půlrok jako hráč s dvěma hráčema naší skupinky hraju (je to taková ta tisuce, když nemůžou všichni, tak někteří můžou a chtějí hrát, ale já jako GM nechci vynechávat hráče). hrajeme v urban fantasy "dresdenfiles-like" (GMovi se nechtěl vymýšlet setting a Dresdenovo Chicago ho bavilo) ze 70. let. A baví mě to.
Ale i tak je někdy těšení se na hru větší než požitek ze hry :)
3.6.2019 21:58 - Tarfill
LokiB píše:
Ono už to není moc o překladech, tak kam to přesunout ... hmm ...

Nemám v plánu to v tomto vláknu plevelit moc dlouho... ;-)

LokiB píše:
Ale i tak je někdy těšení se na hru větší než požitek ze hry :)

Jo, tohle doma ke všem tématům (nejen RPG) slýchávám docela běžně... prostě máte všichni jen zbytečně velká očekávání... :-D
Ale chápu Tě, tahle poznámka byla jen malý výstřik do tmy... ;-)
3.6.2019 21:58 - Xeth
Je zvláštní, jak moc to utíká. Já hraji RPG od dětského tábora kdysi, kdy tam tenkrát kdosi vzal úplnou novinku, kterou před tím nikdo z nás neviděl - DrD. Dodnes si pamatuji tu příšerně úžasnou první hru. Od té doby mne to nepustilo a nevypadá to, že by se to mělo někdy brzy měnit. :)
3.6.2019 22:02 - York
LokiB píše:
Ale i tak je někdy těšení se na hru větší než požitek ze hry :)


Já to teda mám zásadně obráceně. Před každou hrou mám děsnou trému, při hře se to většinou spraví.
4.6.2019 08:46 - Merlin
Tarfill píše:
Jak je to u Tebe, Merline? Je to tím, že jsi hlavně GM a považuješ se za vyhořelého? Nebo již uvažuješ nad celkovým hraním všeobecně a nedává Ti to tolik i z pozice hráče...?


Sice to tu není vhodný topic, ale budiž. Ano, prakticky celou dobu (mimo pár let či oneshotů) dělám DM. Postupně lidi odpadali, přicházeli atd. takže jsem zůstal z původní sestavy já a Babaj. Někdy mám pocit, že už se vykrádám.
Navíc mám dost velké nároky na to, co od hráčů očekávám a popravdě to teď nedostávám. Když Ti hráči chodí na hru nepřipravení, nevěnují ani minimum svého soukromého času věcem co od nich žádáš, tak to člověka vysaje (já tomu ten čas prostě věnovat musím a ten čas odebírám z jiných aktivit). Takže jsem byl na vážkách, že buď úplně skončím, nebo budu hrát jen one to one. Nakonec jsem tomu dal ještě šanci... a pořád si nejsem jistý, že jsem udělal dobře.
4.6.2019 09:01 - Aegnor
Pokud byste se chtěli někam přesunout, tak můžete kupříkladu sem. To je taková tématicky vhodná diskuze. :-)

EDIT: A teda bylo docela náročný ji najít, když jsem si nepamatoval přesný název. :D
4.6.2019 09:02 - LokiB
Merlin: kdybys věděl, jak moc ti rozumím :( ... všechny ty roky se odmítám smířit s tím, že by pro hráče měl být problém si:

a) aspoň zapamatovat, co se odehrálo (to jsme vyřešili tím, že sepisujeme z každé hry summary, aby aspoň to hlavní bylo). ale i tak někteří přicházejí na hru tak, že si v podstatě nepamatují ani vlastní postavu.

b) věnovali trošičku času mimo vlastní hru, třeba domluvě (spousta věcí jde za ten měsíc, co máme intervaly mezi hrama, domluvit v několika emailech, a nemusí se pak trávit čas při hraní, kdy je ho většinou jen několik hodin)

c) měli snahu a vstřícnost, co se týče domlouvání termínů (respektuju, že hraní není pro všechny priorita, ale společné aktivity prostě vyžadují určitou vstřícnost ode všech)

Bohužel si pak často připadám jak buzerující rodič, který škemrá u dětí, aby si vyluxovali v pokoji ... a to mně pak bere dost chuti a energie.
4.6.2019 09:04 - efram
Ja hraju, s malymi, prestavkami od prvniho vydani DrD. A plne bych podepsal Merlinuv prispevek v tom, co ho nici. Opravdu mne spolehlive otravi a demotivuje nepripraveny hrac. To mam opravdu chut skoncit hru a funguje na me takovy hrac jako cervenej hadr na bejka.

Edit: podepisuji rovnez Lokiho prispevek.
4.6.2019 09:08 - Log 1=0
U mě jsou sice "všechny ty roky" necelé dva, ale jinak Lokiho text podepisuji.
Z původního "Ano, bude líp" jsem se přes "a co když to lepší nebude?" posunul k "aBude hůř. Lidi přijdou o majetky a bude pršet z boku."
4.6.2019 09:10 - Ugy
LokiB Bože jak já tě chápu :D Já to nakonec vyřešil tím, že jsems těmi hráči ze skupiny kteří tomu nějaký čas věnujou založil menší skupinku na pravidelné hraní.
S tím zbytkem jezdíme už jen čas od času hrát, ale tam je má příprava už minimální (většinou refluff nějakého vydaného dobrodružství). Největší paradox mi příjde, že právě ti hráči, kteří tomu nejsou ochotni věnovat jakýkoliv čas bokem, nebo si při hře alespoň dělat poznámky, právě vyžadují rozsáhlé kampaně s velkou návazností a hromadou skrytých informací (jezdíme hrát tak třikrát ročně na víkend). Jejich představa je taková že po hraní jim ideálně napíšu soupis toho co se dělo. A dva týdny před odjezdem na další hru je začnu bombardovat zprávama co všechno si mají připomenout apod jen proto aby stejně přijeli na chatu se slovy: "nestihl sem to sorry co že sme minule dělali?" Takže jsem to vyřešil tak že se na tyhle hry prakticky nepřipravuju, improvizuju je a stavím na základě toho co si pamatují oni.
4.6.2019 09:16 - Aegnor
Šaman píše:
Sakra, si tu připadám jak mlíčňák. V únoru to bylo dvacet let co jsem začal hrát na kolejích. :)

Tak buď vklidu, mejch odhadem 15 let je ještě míň. :D
4.6.2019 09:23 - pilchowski
Ugy píše:
právě ti hráči, kteří tomu nejsou ochotni věnovat jakýkoliv čas bokem, nebo si při hře alespoň dělat poznámky, právě vyžadují rozsáhlé kampaně s velkou návazností a hromadou skrytých informací



Takovi borci taky casto rozhlasuji, ze hrajou DnD a ani po dvou letech nevi, kterou kostkou maj hazet.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.085003852844238 secREMOTE_IP: 3.89.116.152