Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
14.8.2019 12:55 - wlkeR
Nu, už jsou místa, kde je ta neutrálnost prakticky povinná. Tohle není ten případ, ale stejně by se mi líbil text, který tak nějak boří to "D&D je jen pro kluky." Ne, není. Ale když chci, aby to říkala pravidla, budu to tam asi muset napsat doslova.

Předměty z Essentials co nebyly v DMG jsou v klíči pro použití v případném překladu Xanathara.
14.8.2019 13:22 - Jezus
York, LokiB: Čistě teoreticky... v ženských časopisech se ženský rod při oslovování používá, takže gramaticky ta možnost asi existuje a je přípustná.
Souhlasím ale v tom, že pro smíšené čtenářstvo :-) je úzus mužský rod. Jen nevím, je-li skutečně kodifikován jako gramatické pravidlo...

Souhlasím, že se to s jazykově-gramatickým okénkem nemá přehánět, na druhé straně kde jinde to rozebírat něž v diskusi o překladu...
14.8.2019 13:29 - Jezus
wlkeR: Souhlasím s tebou co do záměru, ale nic se nesmí přehánět. (A už vůbec ne se podbízet).
Podle mě se stačí vyhnout těm "rušivým" vyjádřením "pokud jsi hodil(a)" apod. a text je unisex, což je pokrok. Jak nejlépe na to, jsem uvedl před chvílí.

Zbytek "dívčí inkluse" lze provést pomocí příkladů, kde se už zpravidla mluví jakoby o konkrétních hráčích "Mirek a Marta bojují se sktřety…", takže tam vyjádření "Protože je hráčka zdatná..." apod. mají své místo.

Další krok v tomto směru "nejen pro kluky", je použitá grafika, kde je vidět spousta ženských postav. Ty samozřejmě mohou hrát i kluci, ale sdělení je jasné - počítáme s válečnicemi a kleričkami :-)
14.8.2019 13:29 - sirien
wlker: pls, fakt.

Ženy máš normálně zastoupené v pravidlech v různejch příkladech, např. u každého jednoho intra každé jedné classy, prakticky půl na půl. A polovina úvodních textů k rasám má ženské postavy. Volbě pohlaví máš věnovanou celou poskapitolku v Tvorbě postavy - a ženskou postavu máš použitou v příkladech napříč celou tou kapitolou. A to sem jen tak náhodně proklikal SRDčka. A to nemluvim o všech těch ilustracích ženských postav napříč pravidly. A mimo samotné příručky máš ty hráčky u critťáků atd.

...mýtus kterejch bys chtěl zbořit neexistuje. Minimálně od rozmachu 5e, osobně bych ale řek že neexistuje už tak dvacet let minimálně.
14.8.2019 13:33 - York
wlkeR píše:
Tohle není ten případ, ale stejně by se mi líbil text, který tak nějak boří to "D&D je jen pro kluky."


Viz co psala Shari a teď zopakoval Sirien. Když máš ve všech příkladech půlku hráčů a půlku hráček, tak z toho asi těžko usoudíš, že to je jen pro kluky.

Mít v příkladech hráčky, je přitom naprosto nenásilná varianta (nemusíš psát krkolomný text ani porušovat zažitá pravidla oslovování), takže win-win.
14.8.2019 13:52 - wlkeR
No jo, ale všechno tohle v Essentials chybí, aby bylo dost místa na čistý pravidla :/ Je tam v úvodu DM, hráč a hráčka, ale tím to končí.

Co se ilustrací týče... Jde to. Ale stejnak nějak postrádám na tý knížce něco, co kdybych to vytisk vzal do 7. třídy a řek tam holkám, esi to chtěj zkusit - že by je to už na obálce, v úvodu nebo při zběžném prolistování vzalo.
14.8.2019 14:07 - Log 1=0
wlkeR píše:
Ale stejnak nějak postrádám na tý knížce něco, co kdybych to vytisk vzal do 7. třídy a řek tam holkám, esi to chtěj zkusit - že by je to už na obálce, v úvodu nebo při zběžném prolistování vzalo.

Jako někdo, kdo by se Průvodci inteligentní ženy po Dungeons and Dragons vůbec nebránil, si moc nejsem jistý, jestli by to přineslo zlepšení v tomto ohledu a vlastně si ani nejsem jist, co si pod tím představit.
14.8.2019 14:15 - sirien
wlkeR píše:
postrádám na tý knížce něco, co kdybych to vytisk vzal do 7. třídy a řek tam holkám, esi to chtěj zkusit

Tohle je strašně nebezpečnej způsob uvažování.

Co jako myslíš, že bere holky? A co jako myslíš, že bere holky, co maj potenciální zájem o fantasy nebo RPGčka? Začneš rvát do příkladů romantický storky z pseudo-titaniku (tohodle, samozřejmě) a dávat tam ukázkový postavy toužící po Pravé Lásce (TM)?

Popravdě osobně mám poněkud problém s tím, že by holky (zajímající se o hry a fantasy - cílovka DnDčka) měly mít vůbec problém s obálkama DnDčka. Co je na nich špatnýho? Je tam málo princezen v šatičkách?


Nic ve zlym, ale přijde mi, že Ti ve skutečnosti moc nejde o to co by skutečně holky ocenily nebo ne, ale o to aby výsledek odpovídal nějakému Tvému ideologickému obrazu správnosti. Resp. neustále točíš nějaké "nojo, ale..." ve snaze obhájit, proč by ten překlad měl být předělaný tak, jak bys chtěl, přičemž mi přijde že Tě u těch důvodů zajímá spíš jak moc se uchytěj u publika spíš než jestli sou pravdivý.

Jako ve skutečnosti to jak ten přkelad zformuluješ je docela druhořadá otázka (dokud tam nebudou nějaké fakt křečovitosti typu ...(a) nebo .../a, popř. dokud nezačneš místo překladu tvořit nějaké převyprávění kde budeš měnit příklady a znění tak jak by se Ti víc líbilo) a jestli použiješ přímou formulaci nebo nějakej neutrálnější opis té věty je většině lidí jedno (...dokud to bude pořád znít jako přirozenej jazyk).

Nicméně když už to toužíš řešit veřejně, tak prostě otevřeně řekni že to chceš překládat takhle protože to koresponduje s Tvým viděním světa (což, ano, otevře prostor Tě za to kritizovat a někdo může nahlas říct, že by to tak být nemělo) a přestaň rybařit po důvodech, které by to "objektivně" obhájily.
14.8.2019 14:25 - LokiB
sirien píše:
přestaň rybařit po důvodech


rybařit po důvodech ... úplně jsem se hrůzou osypal, jen jsem na tom očima spočinul :)

holky v 7. třídě, které mají potenciální zájem o fantasy a RPGčka, bere hlavně "felit někde s felákama, zkoušet hulit aromatický tabák, ale už moc nekalit" ... ptal jsem se ;)
14.8.2019 14:26 - Jezus
Sirien:Uf, tohle mi přijde jako už poměrně velké myšlení za roh a domýšlení si věcí, které nikdo neřekl... Na druhou stranu jsem rád, že to děláš obecně a nejen v mém případě :-)

wlker (a ostatní):
Tady je trochu problém s cílovkou ve smyslu "holky obecně" a "holky se zájmem o fantasy a RPGčka", jak to pojmenoval Sirien, který má v tomhle bodě imho pravdu.
DnD prostě cílí na tu druhou skupinu.

Mimochodem, ono DnD taky necílí obecně na kluky, ale na "kluky se zájmem o fantasy/rpg/deskovky". Jenže těch je ve skupině "kluci" přirozeně víc, takže můžou při letmém pohledu ty skupiny splývat (prostě je to větší podskupina než v případě holek).

Samozřejmě jsou snahy ukázat zbytku, proč by je mělo rpg zajímat a tím si zvětšit skupinu potenciálních zákazníků, ale to se docílí daleko více streamováním a odkazy v TBBT, než obálkami (pokud na nich samozřejmě nejsou holky v bikinách).
14.8.2019 14:46 - York
Jezus píše:
to se docílí daleko více streamováním a odkazy v TBBT


Vůbec nejlepší je, prostě holky he hře přizvat. V tom teda ale taky dost failuju (i když za poslední dva roky jsem dvě hráčky ulovil, byť teda jen dočasně).
14.8.2019 14:51 - sirien
Jezus: v Tvém případě sem měl chuť vypíchnout, jak dle svých slov rozhodně neprosazuješ nějakou agitku, ale unisex text prohlásíš za "pokrok" - to je takové "rozhodně nedělám agitku, ale...", že? Pak sem to přešel, ale když si o to tak řikáš.

Jezus píše:
Jenže těch je ve skupině "kluci" přirozeně víc

Tak to je hodně diskutabilní (a hodně diskutované) téma. Osobně tomu třeba nevěřim. Když se mrknu na to kolik holek natáhlo (a stále táhne) WoDčko, když se rozhlídnu v knihkupectvích po regálech s "girl-fantasy", když si vzpomenu kolik holek sem viděl kdysi na Tolkienconu (a kolik jich co vim bylo např. na Elfconu) atd., tak ani moc nevim o co by se podobný tvrzení mělo opírat.

Pokud bys chtěl řešit, proč zrovna DnD hraje relativně málo holek, tak bys musel začít řešit i věci jako že většina hráčů začne hrát v -teens, což je ale věk, kdy se kluci a holky přirozeně sociálně separujou, což má samozřejmě vliv na složení herních skupin - a i na sociální bariéry v případném oslovení hráček atp. Nebo že klučičí skupiny v tomhle věku jsou obvykle stavěné kolem činnosti (sport, hobby, hra...), zatímco holčičí kolem socializace. Což hodně štěstí, protože tyhle věci sou jakože složitý a netriviální a i když chápu snahu najít nějakou jednoduchou odpověď (holky nehrajou DnD, protože to je psané genderově špatně, přepíšeme to a všechno se napraví!), tak svět obvykle nemá tendenci fungovat podle jednoduchých odpovědí.

Souhlasim s tim, že pokud chceš natáhnout víc holek, tak streamy a odkazy v popkultuře jsou nejspíš smysluplná cesta. Osobně mám ale (i) z výše uvedených důvodů pochybnost, že bys kdy dosáhnul 50/50 poměru u DnDčka - byť ten poměr můžeš zlepšit, tak DnD má prostě tenhle sociální kontext. Pro 50/50 bys musel nahodit a promovat nějakou jinou hru. Technicky klidně i DnD, ale nějakej side-brand (asi jako je je AiME třeba).



Loki: no jo no jo, já vim, guilty as charged. Když mě se do toho vyjádření to anglické "fishing" tak hrozně hodilo a ono to v češtině nemá vhodnou obdobu...
14.8.2019 15:02 - Jezus
York: Dobřety ;-)
2 ze 3 skupin, se kterými jsem hrál (nepočítám nějaké rpg akce) hráčku vždycky měly a při otevřeném hraní kolem vidím, že to bývá dokonce lepší, byť ten poměr samozřejmě má daleko k 1:1.

Spíš mi ale přišlo, že se tu řeší, jak je oslovit, aby na to přizvání zareagovaly pozitivně, což už samozřejmě začíná být docela OT. Prostě aby první reakce nebyla - "to je nějaká blbost, nezájem". To jeovšem otázka, která se neomezuje na pohlaví, byť pokud by to mělo být obecné doporučení, budou se trochu lišit podle věku a právě pohlaví.

Obecně si myslím, že zatímco rpg je pro všechny, DnD je spíš pro kluky. Není to ani tak o absenci Pravé Lásky, ale o důrazu na boj či předcházení bojovým situacím. A spíše než málo obrázků ženských hrdinek sedmačky spolehlivě odradí pohled na nějaká čísla, bonusy a dosahy kouzel v metrech/sázích.
Ne samozřejmě všechny, ale víc než sedmáků :-)
14.8.2019 15:05 - LokiB
Jezus píše:
Jenže těch je ve skupině "kluci" přirozeně víc, takže můžou při letmém pohledu ty skupiny splývat


fakt přirozeně? jak se to zjistilo, že je to přirozené?

to jsou imho fámy a stereotypy, proti kterým se teď hodně bojuje :)
14.8.2019 15:05 - ShadoWWW
Leckterá holka by mohla říct, že tato diskuze je "O nás bez nás." (Shari to už asi vzdala.)
14.8.2019 15:24 - Jezus
Sirien: čistě v technickém slova smyslu by se to za agitaci dalo považovat, byť v jiném směru, než si myslíš. Vzhledem k tomu, s jakou negativní konotací to slovo používáš (respektive jak si myslím, že ho myslíš :-); což o to, já taky rád říkám, že něco připomíná agitku), tak se proti tomu stále ohrazuji :-)
"Pokrok" byl myšlen v deklarovaném záměru "udělat text/dojem ze hry takový, aby nepůsobila jako hodně klučičí záležitost", nikoli jako pokrok tím jedině správným celospolečenským směrem.

Je vtipné, že zmiňuješ "girl-fantasy", ale ohrazoval jsi se proti Pravé Lásce. Dobrá, možná nemá být Pravá ale "Temná", ale Láska (a vztahy obecně) tam bude ;-)

Jinak já tyhle věci ani moc rozebírat nechci, protože mi stačí, že o nich z vnějšku vím a nad všemi těmi příčinami se mi nechce spekulovat (a necítím se na to ani moc fundován).

Jinak s tebou souhlasím, že je to i hodně otázka systému (a tady jsme zase maličko zpátky u toho cílení), ostatně to naznačuji ve svém předchozím postu (je mi jasné, že píšeme jeden přes druhého).
Samozřejmě to k tomu svádí, ale vím, že pokládat rovnítko mezi DnD a RPG není úplně rozumné snad už ani v USA. (Byť to podle mě neplatí až tak dlouho).
14.8.2019 15:32 - Jezus
LokiB: Věděl jsem, že si tím trochu naběhnu, ale co už. Nemyslím ovšem pouze obecně fantasy, ale i tíhnutí k deskovkám, či "bojovým" hrám.
Prostě to tak bylo (a docela to tak pořád je) a já to považuji za přirozenou vlastnost, která není nějak výrazně podmíněna sociálními konstrukty (podobně jako si myslím, že je přirozené, že je větší počet pilotů než pilotek, protože muži mívají častěji lepší prostorovou představivost. ji teda moc nemám, ale obecně to platí.)

ShadoWWW:Pokud znáš nějakou sedmačku, klidně ji sem pozvi ;-)
14.8.2019 15:32 - Log 1=0
sirien píše:
rybařit po důvodech

Brrr, fuj.
Jezus píše:
Jenže těch je ve skupině "kluci" přirozeně víc

Dolož.
Jezus píše:
pokud na nich samozřejmě nejsou holky v bikinách

Tohle považuji za dost líný a mizerný marketing (pokud samozřejmě neprodáváš bikiny).
EDIT:
Jezus píše:
já to považuji za přirozenou vlastnost, která není nějak výrazně podmíněna sociálními konstrukty

Pokud prohlásíš toto o čemkoliv, co vzniklo v kultuře na vyšší úrovni než cca konec mezolitu, tak bych pro to rád viděl nějaké silnější podklady než "mě to tak přijde".
14.8.2019 15:37 - LokiB
Jezus píše:
Pokud znáš nějakou sedmačku, klidně ji sem pozvi


znám, zrovna teď jsem s několika na dovolené :) páč kamarádi mají i takhle staré dcery ...

Jezus píše:
že je větší počet pilotů než pilotek, protože muži mívají častěji lepší prostorovou představivost


otázkou je, jestli to není právě stereotypy a překážkami, které byly případným pilotkám kladeny do cesty.

Jezus píše:
Prostě to tak bylo (a docela to tak pořád je) a já to považuji za přirozenou vlastnost, která není nějak výrazně podmíněna sociálními konstrukty


podobně jako je hraní si s vojáčky "výsadou kluků" a s panenkami "výsadou holek" ... a studie na téma "je to dáno tím, že to do nich od útlého dětství někdo masíruje, že tohle je hračka pro kluky, s tou si hraj, a tohle pro holky, s tou si nehraj ...
14.8.2019 15:41 - York
Jezus píše:
podobně jako si myslím, že je přirozené, že je větší počet pilotů než pilotek, protože muži mívají častěji lepší prostorovou představivost.


I kdyby to tak bylo a mělo to na výkon té profese zásadní vliv, tak to pořád není dostatečný důvod, protože všech pilotů a pilotek je dohromady řádově míň než žen s dobrou prostorovou představivostí. Čili i kdybys vydal nařízení, že pilotovat mohou jen ženy, pořád bys měl víc než dost vhodných kandidátek.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.08618688583374 secREMOTE_IP: 3.237.186.170