Produkty

sirien
21.2.2016 07:54
Jeskyně a draci (před vydáním)
Jeskyně a draci jsou projekt vydání DnD 5e v češtině* pod nakladatelstvím Mytago

* resp. hry DnD 5e co nejpodobnější, vzhledem k tomu, že licenčně je k dispozici pouze část textů DnD příruček. J&D budou ale s DnD 5e a jeho příručkami najisto zcela kompatibilní "oběma směry".

PŘEDPRODEJ UŽ PROBÍHÁ!

PJ craft JaD rozhovory se sirienem


Recenze
.

Eventy
.


Rozcestník mimo Kostku

Týmový rekord v délce nespaní v týdnu před odevzdáním byl:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
24 hodinkladné body1
36 hodinkladné body5
48 hodinkladné body2
60 hodinkladné body2
72 hodinkladné body5
84 hodinkladné body1
96 hodinkladné body0
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
28.11.2020 10:33 - sirien
Takový dotaz.

V DnD jsou kouzla řazena abecedně bez ohledu na svůj Stupeň. Technicky to asi usnadňuje vyhledávání konkrétního kouzla jen podle znalosti jeho jména - ale pro jiné účely to je spíš bordel, typicky když si tvořím postavu, tak mám Triky a kouzla 1. Stupně rozházená napříč stovkama jiných kouzel co mě v tu chvíli vůbec nezajímají.

Navíc fakt je, že situace kdy bych hledal kouzlo bez znalosti jeho Stupně je z mojí zkušenosti extrémně řídká. Když si tvořim postavu, Stupeň vidim v seznamu kouzel mého Povolání. Když hledám kouzlo při hře, tak obvykle hledám kouzlo které má některá z postav - a na kartě postavy mám jeho Stupeň napsaný.

Z těchto důvodů jsme v SRD vytvořili Grimoár moci, v němž jsou kouzla řazena nejprve podle Stupňů a až poté podle abecedy - což bylo co jsem si všiml přijato se značným nadšením.


Otázka je myslím zřejmá - myslíte, že je lepší zachovat abecední řazení, nebo myslíte že stojí za to to zpřeházet primárně podle Stupňů?

Hodim na to rovnou i anketu, ale pokud máte k názoru i argumenty nebo zkušenost nebo něco co byste chtěli dodat, tak určitě pište.
28.11.2020 10:45 - Pan Bača
Ideální mi to přijde v překladu kouzel z Xanathara, tj. abecedně po stupních (úrovních) a u každého kouzla doplněno povolání, kterého se týká (navíc oproti originálu).

Ale přidal bych nadpisy stupňů - viz níže. Rozdělení podle povolání před samotnými popisy bych zachoval.
POPISY KOUZEL
Kouzla 1. stupně
Kouzlo A

Kouzlo B

atd.

Kouzla 2. stupně
Kouzlo A

Kouzlo B

atd.
28.11.2020 10:50 - RoVan
Pro hráče by to bylo sice to super, ale pro DM to může být trochu problém u nestvůr, Monster manual standardně udává jména kouzel bez jejich úrovně.

Co bych osobně uvítal by bylo aby v rejstříku kouzel podle povolání byla vždy vedle názvu kouzla strana + anglický název (jako je i v grimoáru).
28.11.2020 10:59 - sirien
Pan Bača: Jo, sorry:

Určitě bude zachován výpis kouzel konkrétního povolání před seznamem kouzel.
Určitě bude u kouzel uvedeno, pro která Povolání jsou přístupná
Pokud bude primární řazení podle stuňů, tak tyto určitě dostanou vlastní nadpis.
Pokud bude primární řazení abecední, tak písmena budou tvořit vlastní nadpis.

Efektivně otázka zní zda to má vypadat tak jako Abecední grimoár nebo jako Grimoár moci v SRD


RoVan: aj, s rejstříkem prosím zatím ani nezačínej, to bude ještě jiné zlo.

Dodávat anglické názvy... jakože chápu myšlenku, nejsem si jistej užitečností. Ale určitě to promyslim.


Jinak prosím i pokud jste napsali do diskuse, tak klikněte do anketky (pokud to neuděláte tak to nepoznám a nevím že bych vás měl někam "přičíst")
28.11.2020 11:14 - Pan Bača
sirien píše:
Určitě bude u kouzel uvedeno, pro která Povolání jsou přístupná


Tohle jsem uvedl, protože originál to nemá.
Jinak teda jednoznačně grimoár moci
28.11.2020 11:50 - cyrasil
Podle urovni pak podle abecedy. U kouzel by se hodil seznam povolani (a mozna i specializace -napr. jednotlive druidske kruhy), ktere k nemu maji pristup. (Takze asi stejne jako Pan Baca).
28.11.2020 12:04 - Pan Bača
RoVan píše:
+ anglický název (jako je i v grimoáru).


Chápu, ale nesouhlasím. Od toho je podle mě SRD. Bude to vypadat jak česko-anglický slovník.
28.11.2020 12:09 - LokiB
Ta kouzla seřazená podle názvu jsem si zvykl a vyhovují mi. I z pohledu hráče i GM je to řazení podle úrovní a pak podle abecedy pro mě trochu nekomfortní, ale nic, z čím bych nedokázal žít. Ano, stává se mi, že nevím, z jaké úrovně dané kouzlo je.

Když k tomu mám rejstřík podle povolání a úrovní, tak je to ok.
28.11.2020 12:20 - malkav
sirien: Při tvorbě postavy a postupu na vyšší úroveň je podle mého názoru mnohem lepší primární řazení podle stupně a až následně abecedně. "Zpětné" hledání bych řešil poznámkou (např. v deníku postavy nebo u NCP/nestvůr), jakého stupně je to kouzlo.
28.11.2020 12:21 - Jezus
Kouzla řazená podle úrovně, ať si můžu pročítat a vybírat kouzla podle toho, k jakým mám přístup. Pak abecední seznam s názvy a čísly stránek, kde to najdu (rejstřík). Když to bude vlastně tabulka včetně oborů, které k nim mají přístup, tím líp.
28.11.2020 12:47 - Gergon
Já většinou vyhledávám podle názvu, takže zrovna v Xanatharovi se dost blbě orientuji a ztrácím a trvá to dýl, než najdu kouzlo. Navíc kromě toho, že jde o stupně a názvy tak jde i o povolání, pokud se to seřadí podle stupnů a já budu hledat kouzla pro druida, tak se mi tam stejně budou motat všechna kouzla stejného stupně, která druidská nejsou. Ani hráči mi neříkají stupně kouzel, ale názvy pokud něco sesílají a já to tak i hledám. Pokud se mě někdo zeptá na kouzla mojí družiny, která používají nejčastěji, klidně vyjmenuju názvy, ale nemám nejmenší tušení jakého jsou stupně. Takže pokud mi někdo řekne, že chce abych vyhledal Mordekainenův meč, tak v seznamu kouzel podle abecedy najdu mordekainenuv meč, pokud to bude řazeno jinak, musím nejprve na začátek do rejstříku kouzel, tam najít ke kterému povolání kouzlo patří, potom zjistit jakého je stupně a teprve potom bych ho mohl hledat podle stupňů. přijde mi to dost složité. ale možná že většina lidí hledá kouzla jinak, takže mě jiné řazení vyloženě nevadí, jen říkám jak jsem zvyklý =) (nemluvě o mnoha magických předmětech, které uvádějí jaká kouzla umí seslat, ale určitě u nich nejsou stupně těch kouzel)
28.11.2020 12:50 - Gergon
ono upřímně - pokud si vybírám kouzlo pro povolání nějakého stupně, tak stejně většinou vybírám ne listováním v příručce, ale pročítáním seznamu podle povolání a stupně. ten je na začátku a tam si najdu - kouzelnická kouzla 3. stupně a přečtu si názvy a mám dobrou představu o co mi jde, pak už není problém to jedno dvě konkrétní kouzla nalistovat podle abecedy. u většiny kouzel už z názvu je jasné o co jde - každý pochopí co je ohnivá koule nebo neviditelnost takže podle mého je řazení v DnD ideální - seznam kouzel podle povolání a podle stupně, tam si vyberu co chci (pokud hledám jako hráč kouzla pro povolání a úroveň), co mě zajímá a potom listování už podle abecedy.
28.11.2020 12:53 - York
Taky by šlo místo stupně psát ke kouzlům přímo odkaz na stránku.

Hůlka sesílá magickou střelu (str. 223).
28.11.2020 12:55 - exi
sirien píše:
typicky když si tvořím postavu, tak mám Triky a kouzla 1. Stupně rozházená napříč stovkama jiných kouzel co mě v tu chvíli vůbec nezajímají.


Tak na to je snad tenhle seznam ne? Nebo mi něco uniká?



EDIT: Nemám nahráno tolik, abych do toho pindal, každopádně oba přístupy mají svoje pro a proti. I když vyberete jeden, druhý bych zachoval formou podobnýho rejstříku.
28.11.2020 12:59 - Gergon
- nedovedu si úplně představit, že bych hráčům u magických předmětů říkal - našel jsi hůlku která sesílá ohnivé koule - jsou v příručce na straně tolik a tolik. a on by si to musel psát i do deníku, ke kžadému svitku nebo předmětu, na které stránce to kouzlo najde nedej bože aby ten předmět sesílal víc kouzel :D
- exi - my point "exictly" =)
28.11.2020 12:59 - York
Fakt je, že mamutí seznam všech kouzel seřazenejch podle abecedy má výhodu v tom, že pak ty odkazy (a vůbec doplňující informace) nejsou potřeba.
28.11.2020 13:02 - Gergon
mám pocit, že seznam kouzel je něco co dnd řešilo celosvětově celé roky a mají asi nejoptimálnější řešení (nevím proč je to v xanatharovi jinak a jak jsem psal výše - dost mi to vadí a dost blbě se hledá) mají dokonce všechno co člověk potřebuje - na začátku seznam kouzel podle povolání a podle stupnů což je dokonale přehledné pro všechny co hledají kouzla pro povolání a lvl - a kouzla pak podle abecedy což je přehledné pro každého kdo hledá konkrétní kouzlo podle názvu. nevidím důvod to měnit.
28.11.2020 13:05 - malkav
gergon: Jo ten seznam u povolání pomáhá, ale pokud nemám ta pravidla v malíku a potřebuji si přečíst co to kouzlo dělá, tak je to pak skákání ze seznamu na kouzlo a pak zpět na seznam a zase na další kouzlo ... to je dost peklíčko.
28.11.2020 13:08 - cyrasil
exi píše:
Tak na to je snad tenhle seznam ne? Nebo mi něco uniká?



Problem toho seznamu je, ze pak musis neustale preskakovat: "ok, muzu si vzit Bane, Hold Person nebo silence (a spoustu jinych)... *hleda kde je bane* ... hm to se mi nelibi co bylo dalsi?... *hleda ten seznam; hleda kde je Hold person -> listuje na Hold Person*...". Takhle si proste jen pamatujes kde mas ten seznam a kde mas kouzla konkretni urovne, a nemusis se prohrabavat kouzly ostatnich urovni.
28.11.2020 13:09 - exi
cyrasil A co když potřebuju kouzlo podle názvu (například zmíněné v modulu nebo v Bestiáři) a nevím, jakýho je stupně nebo povolání?
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11971998214722 secREMOTE_IP: 34.200.248.66