Produkty

sirien
21.2.2016 07:54
Jeskyně a draci (před vydáním)
Jeskyně a draci jsou projekt vydání DnD 5e v češtině* pod nakladatelstvím Mytago

* resp. hry DnD 5e co nejpodobnější, vzhledem k tomu, že licenčně je k dispozici pouze část textů DnD příruček. J&D budou ale s DnD 5e a jeho příručkami najisto zcela kompatibilní "oběma směry".

PŘEDPRODEJ UŽ PROBÍHÁ!

PJ craft JaD rozhovory se sirienem


Recenze
.

Eventy
.


Rozcestník mimo Kostku

Týmový rekord v délce nespaní v týdnu před odevzdáním byl:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
24 hodinkladné body1
36 hodinkladné body5
48 hodinkladné body2
60 hodinkladné body2
72 hodinkladné body5
84 hodinkladné body1
96 hodinkladné body0
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
2.12.2020 21:47 - Jezus
Hlavně v momentě, kdy už hledám v pdfku, tak je úplně jedno, jak je to řazený, protože právě ctrl+F.

Btw v pdfku je pořád pohodlnější scrolovat po stupních, když si to jen tak pročítáte... Takže pokud je řeč o pdf - tak zase vítězí řazení po stupních :-)
2.12.2020 22:21 - LokiB
Jezus píše:
Btw v pdfku je pořád pohodlnější scrolovat po stupních, když si to jen tak pročítáte


Vymyslet si argument bez toho, aby ho člověk něčím podepřel, označit ho za pravdivý a na jeho základě se prohlásit vítězem diskuse... gratuluju, to je majstrštyk! Z tebe bude jednou úspěšný politik :D
2.12.2020 22:24 - Jezus
Okej? Osobní zkušenost se dokazuje jak? "U mě" je v poslední větě opravdu nutné nebo jsou ostatní schopni si ho domýšlet z kontextu?

EDIT: Diskusi jsem samozřejmě vyhrál ještě dříve, než začala, neboť se jí neúčastním, jen se se sirienem na jeho žádost dělím o svoji odžitou moudrost ;-)
2.12.2020 22:34 - cyrasil
Pokud se nepletu, tak jediny argument pro razeni podle abecedy je, ze si nepamatujes uroven kouzla, ne? Tohle je ti v PDFku jedno protoze ctrl+f, a mas k tomu vyhody razeni po urovnich, takze moc netusim co se ti na tom co Jezus pise nezda.
2.12.2020 23:23 - LokiB
Hele, s trochou sarkasmu k řazení řekne už jen toto (aspoň doufám, za sebe i za vás :))

o řazení rozhodnou nakonec autoři, to je jasné, jak to budou chtít, tak to bude ... je celkem v kontextu místních diskusí, že původní autoři DND 5E jsou ve vašich očích volové, kteří nevědí, proč co dělají, nebo to sice vědí, ale přesto to dělají blbě, asi naschvál. Je dobře, když je opravíte a poskytnete svým uživatelům lepší uživatelskou zkušenost než ti z WotC :)
3.12.2020 10:46 - Necromancer
Za mě spíš teda řadit podle úrovně, a pak až podle abecedy. Jakože málokdy (z mé osobní zkošenosti) nevíš level kouzla, které si hledáš u stolu, jak jste se o tom bavili. To spíš hledáš jestli to kozlo z deníku postavy má dosah 10 nebo 12 sáhů, poškození 3d6 nebo 4d6, nebo dobu trvání 1 minuta nebo 2. Takže pokud se bavíte o tom, aby to bylo rychlé u stolu, tak spíš po úrovních a až pak abecedně.
3.12.2020 14:09 - Arled
Myslím si, že pro běžné hledání u stolu je lepší mít abecední řazení. Řazení podle úrovní je výborné, když člověk tvoří postavu (nebo s ní postupuje...). Ale pokud bude existovat PDF a bude fungovat SRD, tak je úplně jedno co bude v příručce. Jedněm to bude vyhovovat a ti druzí budou hledat v elektronické verzi.
3.12.2020 14:24 - sirien
Arled: no, mě to přijde docela významné, protože to jsou dva různé use-cases a jeden z nich může být důležitější. A popravdě ačkoliv sem sám spíš zastánce řazení po Stupních, tak je pravda že věci související s tvorbou postavy a přípravou atp. si doma můžeš pořešit s různými výpisy jako jsou SRD grimoáry povolání nebo nebo různé filtry kouzel - na druhou stranu když něco hledáš v rychlosti u stolu a a) buď nemáš poruce elektronický zdroj nebo b) tvoje skupina nemá ráda elektroniku u hry, tak abecední řazení může být funkčnější.

Wizardi sami očividně moc nevědí, oscilují a zkouší různá řešení - nejdřív měli abecední řazení, v Xanatharovi mají Stupňové, v Taše se vrátili k abecednímu, ale se stupňovým přehledem (co někdo psal, sám sem neviděl), v něčem dalším můžou jít na Stupně s abecedním přehledem (což je btw. to co někteří poptávali jako ideální v diskusi tady).

Dodatečný argument na druhou stranu zase je, že nejvíc přehlednosti je potřeba dodat začátečníkům, kteří se neorientují vůbec - a pro tyto bude lepší mít ty kouzla 1. a 2. Stupně spíš pohromadě (protože ke 3. se dostanou až na 5. úrovni postav), plus větší část skupin hraje (logicky) spíš na první polovině Úrovní - což je půlka rozsahu kouzel. Z tohodle pohledu jsou Stupně lepší, protože druhou půlku kouzel reálně upotřebí až skupiny, které to budou mít vcelku zaběhlé.


Jakože upřímně fakt nevim co z toho zvolit :/
3.12.2020 14:39 - Jezus
Následuj svůj instinkt ;-)

Imho taky záleží, co bude vaše "cílovka". Jestli současní hráči DnD - pak bych asi zachoval DnD-like style, protože jinak budou frfňat "A plóč to není jako v DnD? Plóč?" případně "Si myslíte, že jste chytřejší než naše ikony, shame!"

Pokud na nováčky ("Chceme něco, co je česky a knížka, zatím máme jen DH a ZZ") tak to, co jsi psal o těch stupních pro ně dává větší smysl.

Ale klidně mudrcuj dál, souhlasím, že tam asi není "správný" řešení.
3.12.2020 14:57 - Arled
sirien: já s Tebou v tomto plně souhlasím. CO jsem chtěl říct je přesně to co píšeš. Každý ten přístup se hodí někdy jindy. To, že by pro nováčky mohlo být přehlednější řazení po stupních mě popravdě nenapadlo (ani jsem nad tím nepřemýšlel). Moji nováčci nejvíc ocenili Soupisy povolání z SRD (když jsem jim je vytisknul), ale ty tak elegantně do papírové verze neuděláš. Je pravdou, že tam jsou kouzla řazená po stupních, ale zase s tím pracuje jen hráč daného povolání.
Osobně bych se přimlouval aby byl vytvořený přehled/rejstřík ať už se rozhodnete pro libovolnou variantu. Zabere to sice asi celkem dost místa, ale bude to "ústupek" pro ty co je vámi zvolené řazení nenadchne. Pak by mi asi ani nepřišlo špatné řazení po stupních (pokud je to podle vás přehlednější pro nováčky).
3.12.2020 14:59 - exi
Řazení podle abecedy s tím, že na začátku bude rejstřík kouzel seřazených podle stupňů. Oproti PHP bych ten rejstřík ještě v (případný) PDF verzi potunil o hyperlinky s možností okamžitýho skoku na příslušný popis kouzla a ve fyzický verzi o číslo stránky, kde to kouzlo je. To mi přijde, že nejvíc ohobluje nedostatky tohohle přístupu.
3.12.2020 15:05 - sirien
Exi: no jistěže. Mezi námi InDesignu a sazby znalými - pošlu Ti zdroják a ty cross-reference tam k tomu seznamu budeš celej víkend naklikávat Ty, co Ty na to? :D (Teoreticky bych to udělal jako rejstřík - shit je že InD neumí definovat vícenásobné rejstříky :/ )
3.12.2020 15:24 - exi
Tak jako vím, o čem mluvíš. Tejden jsem v kuse jsem překládal 400 názvů hlubinských ulic a pak je po jedný retušoval v mapě :D Chce to speciální zápal, o tom žádná.

EDIT: Tohle jsi zkoušel (speciálně ten poslední odstavec vypadá nadějně)? Pokud by to fungovalo, stačilo by udělat rejstřík kouzel a ten pak rozkopírovat podle stupňů. Pořád oser, ale podstatně menší.
3.12.2020 15:53 - Pan Bača
exi píše:
pak je po jedný retušoval v mapě


A já to pak týden kontroloval :-D

Zatím teda u pořád vítězí řazení podle stupňů, i kdyz to klikací provázání má taky něco do sebe... a kdyby se tak ještě po kliknutí dole na stránce na název kapitoly přehodilo zobrazení na ten seznam, nechal bych se i zlákat a temnou stranu
3.12.2020 15:57 - sirien
Exi: interesting. Odpověděl sem vedle.
3.12.2020 19:14 - Gergon
Je to trošku mimo, ale prosím kde se dá najít mapa Hlubiny se 400 názvy ulic?
3.12.2020 19:16 - Pan Bača
V Dračí loupeži exi přeložil celou Hlubinu

edit: možná jich nebylo 400... ale bylo jich fakt dost
3.12.2020 19:17 - exi
gergon U Dračí loupeže v přílohách.

PB: Není jich 400, ale asi 385, to už je asi detail :D
3.12.2020 20:14 - Gergon
jo to je detail =) já jen že jsem zatím narazil na mapy kde bylo jen pár základních největších ulic. Díky za info a díky i za tu skvělou práci na překladech.
4.12.2020 13:28 - cyrasil
Jen tak pro zajimavost, jak resite v Jad startovaci vybavu? Proc se ptam: v DnD jsme ted resili tu volbu mezi vybavou a zlatem. Kdyz si vezmes vybavu, tak ta je urcena kombinaci povolani a pozadi, kdezto kdyz si vezmes penize, tak ty se urcuji jen podle povolani. Takze napr. kdyz si zvolis penize, tak slechtic bojovnik i dite ulice bojovnik si ty pocatecni penize urcuji skrze naprosto stejne hody, coz mi prijde mirne nesikovne.

Mate to v JaD stejne, nebo mate nejaky house-rule?

Ptam se ciste ze zvedavosti/pro inspiraci. Je to fakt jen drobnost, takze bych byl rad aby se tu kvuli tomu nerozpoutal flame o gamedesignu
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09433388710022 secREMOTE_IP: 3.238.57.9