Produkty

sirien
21.2.2016 07:54
Jeskyně a draci (před vydáním)
Jeskyně a draci jsou projekt vydání DnD 5e v češtině* pod nakladatelstvím Mytago

* resp. hry DnD 5e co nejpodobnější, vzhledem k tomu, že licenčně je k dispozici pouze část textů DnD příruček. J&D budou ale s DnD 5e a jeho příručkami najisto zcela kompatibilní "oběma směry".

PŘEDPRODEJ UŽ PROBÍHÁ!

PJ craft JaD rozhovory se sirienem


Recenze
.

Eventy
.


Rozcestník mimo Kostku

Týmový rekord v délce nespaní v týdnu před odevzdáním byl:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
24 hodinkladné body1
36 hodinkladné body5
48 hodinkladné body2
60 hodinkladné body2
72 hodinkladné body5
84 hodinkladné body1
96 hodinkladné body0
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
18.11.2021 16:22 - LokiB
Gergon: když už tedy chceš házet ... tak na co si házíš u kováře, jak dobře "vyková meč"? nebo u kuchaře jak dobře "uvaří oběd"?

Performance (skill založený na Charisma) bych používal tehdy, když postava někomu něco předvádí, jak píše Šaman, když je tam přímá interakce.
Jasně že najdeš nějaké hraniční případy, kdy to nemusí úplně sedět. Inu, skill based systém vždycky bude mít nějaké nejasnosti a překryvy, když nebudeš chtít dělat X skillů na cokoli.
Jestli je cílem přesvědčit šlechtičnu, aby mě pustila do hradu, tak bych i u básně házel na Přesvědčování
18.11.2021 16:54 - Jezus
Samozřejmě záleží, čím v té básni chceš okouzlit šlechtičnu. Jestli nápaditostí rýmů a jinovaji vychvalující její krásu (které zároveň píšeš tak, aby vypadali chytře, ale ona je zvládla pochopit), pak je Charismu i Přesvědčování na místě.

A ideálně, když pak báseň přednese někdo, kdo má dobré Performance - aby správně dělal pauzy a dával správný důraz tam, kde má.

Na druhé straně jestli chceš danou šlechtičnu okouzlit tím, jak sofistikované verše napíšeš, a ještě v nějakém obskurní formě "ABCBA", jinotaje budou složité trochsmysly narážející na málo známé události z historie jejího rodu... tak bych klidně postavil hod na Inteligenci (Ostatně můžeš mixovat skill i s jinou vlastností - to spojení je tam jen proto, že je to nejčastější kombinace, tak abys pořád nemusel hledat bonus a zvlášť přičítat profku).
18.11.2021 16:58 - LokiB
Tak takovou hru na hraní básníků bych hrát nechtěl
18.11.2021 17:01 - sirien
Gergon píše:
A co bys použil? Čachry? Nenápadnost?

Pomůcky, samozřejmě, jako pro všechna jiná řemesla a umění (vč. např. hry na hudební nástroj).

Problém s Uměním byl že to často nezapadalo do toho k čemu ta dovednost má sloužit - např. odvedení pozornosti, vytvoření humbuku, naklonění si davu atp.
18.11.2021 17:43 - Jezus
LokiB: Já - pokud by to nebyl oneshot - taky ne. Trik je v tom, že jakmile to nějaký hráč hrát chtít bude - velice jednoduše může. Samozřejmě zdůvodnění "proč inteligence místo charisma" a co tím sleduje, je na něm. Takže když ho to nebaví = nestojí o to - práskne se tam charisma a hra jede. Jakmile chce - včetně třeba toho, že v básni je skrytá zpráva pro někoho, kdo ji bude číst - může a může si pohrát i s vyhodnocením.
18.11.2021 19:50 - LokiB
Jezus: ok, třeba na to máš lepší rozlišení než já, proč je na psaní básniček vhodnější Inteligence a ne Moudrost.

sirien: jo, Pomůcky jsou možná cesta. na úrovni abstrakce a zobecnění, může být.
18.11.2021 20:37 - Jezus
Věřím, že jsem to výše uvedl některé možné důvody. Jinak samozřejmě je-li rozhodující vhled do zamýšleného příjemce, nebo předání nějakého zásadního postřehu o světě kolem, proč ne Moudrost.

Na druhé straně jsem si pod ní nikdy nepředstavoval, že to dotyčný umí se slovy, nebo je znalý v jejich možných významech a umí je používat v zajímavém kontextu.

ale řekl bych, že je to vlastně jedno. Pokud budu chtít hrát hru o umělcích, kde budou tyto nuance důležité, asi pro to stejně nezvolím DnD :-)
18.11.2021 21:19 - Gergon
sirien píše:
Pomůcky, samozřejmě, jako pro všechna jiná řemesla a umění

ano to je něco co by na to mohl použít a tím by u mě třeba dostal výhodu k Umění, když něco tvoří pomocí pomůcek se kterými je zdatný, třeba řezbářství a podobně (nechci tady řešit konkrétní věci, protože to je častá nešvar Kostky, že člověk ke své myšlence přidá nějaký příklad - báseň šlechtičně a lidi místo aby řešili pointu tak se chytí toho příkladu a tlačí ho ad absurdum aby ho omlátili pisateli o hlavu.)

Podle mě pod umění spadá i to vystupování, tedy něco co bych klidně použil k rozptýlení apod...
18.11.2021 21:46 - Log 1=0
Gergon: Pro svoje hry si to zhouseruluj, jak ti je libo.
Ale v pravidlech ti Zdatnost s pomůckami dává Zdatnost a ne Výhodu.
Dovednosti mají svoje limity co do pokrytí dobrodružných věcí, ale o pokrytí nedobrodružných věcí se ani příliš nesnaží. To, že nějaká specifická/charakterová věc, jako poezie nebo řezbářství pod ně nejde narvat, je v pořádku, protože k pokrytí takových věcí jsou Pomůcky.
Pokud tě termín Umění vedl k tomuto postupu, tak je jen dobře, že byl změněn, protože byl evidentně matoucí.
18.11.2021 22:10 - Gergon
Ano já vím že mi zdatnost dává zdatnost, ale nedává mi žádné číslo k hodu zdatnost s pomůckama. Pokud jsem zdatný v Umění, tak mám bonus za Charisma a k tomu zdatnostní. S pomůckama nemám kromě té zdatnosti nic, proto když třeba otevírá zloděj zámek tak používá čachry, a pokud má ještě k tomu zlodějské pomůcky se kterýma je zdatný, tak mu to nepřidá žádný druhý zdatnostní bonus, ale v mé hře mu to přidá právě výhodu na hod. Což mi přijde logické. Pokud jste zdatný s řezbářským náčiním, tak co? hodíte jen k20 a přičtete ZB?
18.11.2021 23:04 - Log 1=0
Všechny hody na úspěch, s explicitní výjimkou ZH proti smrti, jsou v DnD 5E hodem na Vlastnost.
Pokud něco děláš, tak to vždycky!!! spadá pod jednu z šesti vlastností.
Pokud zloděj vyháčkovává zámek, háže si Ověření Obratnosti. Pokud je zdatný se Zlodějským náčiním, přičte si Zdatnostní bonus. Čachy tam de jure nepatří, ty slouží k okrádání tvorů, ale v praxi bych je asi povolil, a nechal přičíst hráče, který zdatnost s pomůckami nemá, i bonus z nich. Ale záleželo by na situaci, není to deflaut.

Pomůcky nemají přiřazenou primární Vlastnost jako Dovednosti (a za sebe říkám, že přiřazení je to poměrně pevné, a to přehazování dovednosti mezi vlastnostmi má sloužit pro fakt výjimečné situace), ale slouží k přidání ZB k Ověření Vlastnosti, stejně jako ony. Jen se ta vlastnost bude opravdu případ od případu lišit. Pokud řezbář vyřezává jemné detaily, tak Obratnost, pokud chce hlavně oddělit kus dřeva, Síla, pokud si chce vzpomenout na název konkrétního postupu Inteligence, a tak dále.
19.11.2021 00:10 - Chyba
Gergon píše:
pokud má ještě k tomu zlodějské pomůcky se kterýma je zdatný, tak mu to nepřidá žádný druhý zdatnostní bonus, ale v mé hře mu to přidá právě výhodu na hod.

Pročpak má asi Tulák možnost zdvojnásocbit si zdatnostní bonus za zdatnost u zlodějského náčení.
PHB-Zlodějské náčiní píše:
...s tímto náčiním ti umožňuje přičíst si svůj zdatnostní
bonus k ověření vlastnosti při zneškodňování pasti či
otevírání zámku.

Popisky zámlků a okovů zmiňují ověření Obratnosti, nikoli Obratnosti (Čachry)
Otevírání zámků také najdeš v odstavci Jiná ověření Obratnosti.(str. 176/178 cz PDF)
19.11.2021 00:11 - strucky
Log 1=0 píše:
Gergon: Pro svoje hry si to zhouseruluj, jak ti je libo.
Ale v pravidlech ti Zdatnost s pomůckami dává Zdatnost a ne Výhodu.


Výhoda na check s pomocí nějakého náčiní ale není houserule, nýbř optional rule dle Xanathara.
19.11.2021 01:19 - sirien
Systémová poznámka abyste pak nebyli překvapení.

S vydáním JaD tuto diskusi zamknu a založím novou centrální diskusi k JaD. Protože nesnáším systémové megadiskuse kde zpětně už nikdy nikdo nic nedohledá, tak v ní budou platit stejná restriktivní pravidla jako v současné DnD 5e diskusi. Pro konkrétní témata budeme zakládat specifické diskuse; protože tuším nějaké ohlasy, tak ohlasům a prvním dojmům věnujeme diskusi extra.

...konec hlášení, dál řešte poezii pro šlechtičny dle libosti :)
19.11.2021 07:58 - Necromancer
Sirien: Jen tak ze zvědavosti, tak mi prosím odpust.
Bere se i tohle jako oficiální rozhodnutí Rady(/Pentagramu/Vlády/whatever se teď jmenujete), které nesmí být komentováno v diskuzi, nebo můžu vyjádřit svůj názor? Já jen, že píčeš boltem nadpis, tak si nechci v nevhodnou situaci zadělat na problémy...
Dík za pochopení
19.11.2021 08:07 - shari
strucky píše:
Výhoda na check s pomocí nějakého náčiní ale není houserule, nýbř optional rule dle Xanathara.

Jen pro upřesnění:
If the use of a tool and the use of a skill both apply to a check, and a character is proficient with the tool and the skill, consider allowing the character to make the check with advantage.
Není to tedy "Pomůcky dávají Výhodu", ale "když máš jak Pomůcky tak Dovednost, které jsou obě relevantní, můžeš uvažovat o Výhodě".
19.11.2021 08:17 - Gergon
Což je přesně ta výhoda o které jsem mluvil výše ;)
A já používám Čachry úmyslně, protože s obratností nemůžeš být zdatný, kdežto háčkování zámků je něco v čem se určitě může někdo trénovat a cvičit a zdatnost v tom získat, proto to řadím pod čachry, což je pro mě dovednost obratných prstů a rukou - jak na okrádání, tak třeba právě na otvírání zámků.
19.11.2021 11:00 - sirien
Necro: nah, to je jen info.
19.11.2021 11:01 - Necromancer
Sir: Díky
19.11.2021 12:41 - Jezus
Gergon: S Obratností nemůžeš být zdatný, ale s pomůckami ano! Můžeš být zdatný se sadou paklíčů nebo thief tools nebo jak se tomu říká.
Hrál jsem barbara se zločineckým zázemím a to ti tuhle možnost vyloženě nabídne - takže jsem odemykal zámky tak, že jsem vzal obratnost (kam použití zlodějského náčiní spadá), přičetl zdatností bonus, protože jsem byl zdatný s touhle pomůckou a hodil. A tak je do dle pravidel.

Čachry neslouží k zneškodňování pastí. Byť ta úvaha není úplně mimo, není dle toho, jak jsou napsána pravidla.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10024905204773 secREMOTE_IP: 44.202.128.177