Produkty

sirien
21.2.2016 07:54
Jeskyně a draci (před vydáním)
Jeskyně a draci jsou projekt vydání DnD 5e v češtině* pod nakladatelstvím Mytago

* resp. hry DnD 5e co nejpodobnější, vzhledem k tomu, že licenčně je k dispozici pouze část textů DnD příruček. J&D budou ale s DnD 5e a jeho příručkami najisto zcela kompatibilní "oběma směry".

PŘEDPRODEJ UŽ PROBÍHÁ!

PJ craft JaD rozhovory se sirienem


Recenze
.

Eventy
.


Rozcestník mimo Kostku

Týmový rekord v délce nespaní v týdnu před odevzdáním byl:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
24 hodinkladné body1
36 hodinkladné body5
48 hodinkladné body2
60 hodinkladné body2
72 hodinkladné body5
84 hodinkladné body1
96 hodinkladné body0
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
20.11.2021 17:48 - sammael
Ahojte, nestihol som zial este precitat vsetko co sa tu riesilo ale k tej obalke a vobec ku vizualnej stranke za ktoru som zodpovedny (Peter Scholtz) tak na obalke je jasne vidiet cela direkcia akou som sa rozhodol vybrat. Robil som to s timom s ktorym pracujem aj na ostatnych hrach z ktorych zatial vysiel Sorcerer card game a Sorcerer endbringer. Mame svoj urcity styl a ten sa dost odlisuje od standardu ktory ma dnd alebo pathfinder. Ja nemam osobne rad WOW efekt prace kde je vsetko mega epicke a strasne farebne a strojene. Aj koncerty mam radsej komornejsie ako tie s ohnostrojom. Pre mna bolo hlavnym mindsetom co najvacsia vizualna uveritelnost (ak to slovo vobec ma vyznam) a temna fantastika. To znamena, ze ak by to bol natoceny serial a pouzival by obrazove referencie nevyzeralo by to ako Hercules, dnd film, kral skorpion alebo xena. TO znamena ziadne "umyte postavy od kadernika a vizazistu". Nekritizujem tym v ziadnom pripade ani DnD ani PF pretoze obe vizualne respektujem a pacia sa mi +-. Ten pohlad z prvej osoby na obalke je taky moj podpis, tento pohlad pouzivam pri kazdej hre ktoru navrhujem, ilustrujem alebo sa staram o jej vizual. Ak sa vam nepozdava obsah niektoreho obrazku tak za to prevazne budem moct ja pretoze som ilustratorom prevazne vzdy dal velmi presne instrukcie a remarky.

Kazdopadne som tu najma pre to aby som vam vsetkym podakoval za podporu a konstruktivnu kritiku ktora vela krat napomohla. Uzite si JaD-ečko, zabavte sa ako to len ide a neprinasajte zbytocne do krasnej a konstruktivnej komunity toxicitu, pretoze kazdy mame radi nieco ine a ta pestrost je super vec.
- Peto.
PS: Gergon tvoj kanal mam inak velmi rad, skvela praca.
PS2: Sorry za hrubky, pocas skoly som viac kreslil ako pisal.
PS3: Ta obalka ktora je teraz nebola sita horucou ihlou. Robilo sa na nej pomerne dlho a bola na svete daleko skor ako sla kniha do tlace. Pred koncom sme akurat urobili zopar uprav na zaklade vasho feedbacku ktory bol imo fakt super, dik.
20.11.2021 17:58 - sammael
@shadow

Ta moja ilustracia s drakom sa do knihy dostala. Mala to byt obalka ale nakoniec som sa rozhodol dat na obalku pracu sikovnejsieho ilustratora ako som ja. Ale tu pracu mam, aj ked je niekolko rokov stara, z nejakeho dovodu velmi rad takze som ju tam isto chcel mat. Nehodilo by sa to inak moc na obalku pretoze to je moja oda na dark souls seriu ktoru povazujem za najlepsi setting s akym som sa stretol. Ma prezentovat izolaciu a hrdinskost v momente beznadeje.
Tu je jej vysledna verzia:
20.11.2021 18:32 - sirien
Já bych k obálce ještě dodal jednu věc co jsem psal na JaD Discordu:

jeden ze záměrů které jsme s obálkou měli bylo aby z ní bylo cítit, že tam je jasná návaznost na DnD 5e, ale zároveň aby bylo zjevné, že jde o trochu jinou hru s možná trochu odlišnou "měkkou" stylizací. To se myslím vcelku povedlo - přítomnost draka spolu s nápisem to spojení docela jasně evokují, ten obrázek ho svým "přízemnějším", realističtějším a doufám že i imerzivnějším laděním zase říká, že náš přístup k těm pravidlům je trošku odlišný - resp. méně pulpový - než má původní hra.

Ono tady (a všudemožnějinde) všichni řešili jak se jim obálka líbí na pohled a srovnávali jí s nějakým top standardem estetiky a "podle nich nejhezčími obálkami" atp., ale málokdo si všiml že na tu obálku bylo hodně požadavků a cílem bylo vytvořit jejich co nejlepší souhrn, nikoliv namaxovat jeden z nich - jasně že lze nakreslit totálně bomba "obálku" s jedním hrozně cool výjevem, nebo hrozně imerzivní obálku co bude hrozně sugestivně in-fiction, nebo obálku co bude jasně referovat návaznost na 5e, nebo obálku co ukáže o čem ta hra obsahově je... ale zkombinovat tohle všechno dohromady (plus další věci, jakože by měla ladit se stylem vizuálu vnitřku příručky a mít barevnou paletu blízkou té co pouíváme v grafice příručky atd.) už taková sranda neni - a podle mě se to povedlo velmi dobře.
20.11.2021 19:01 - ShadoWWW
@sammael
Díky za vyjádření. Zajímalo by mě ještě vyjádření k tomu, co psal Hike na RPGF.
Hike píše:
z nějakého důvodu mě irituje orkův úchop kuše - s palcem položeným přes vrchní část sochy musí celou zbraň držet shora, což není právě efektivní.

Jerson píše:
Ona ta kuše stejně není natažená, jen nabitá, tak je asi celkem jedno, že ji drží jak prase kost.

Tedy přesněji je v nějaké divné mezifázi, kdy není natažená, ale ani úplně uvolněná, jak kdyby byla v poslední třetině výstřelu. Ale to by ji nestihl chytit takhle shora


Předem díky.
20.11.2021 19:18 - Necromancer
sirien píše:
"přízemnějším", realističtějším

Znamená to restrikce ke kouzlům jako Wish, Meteor Swarm, Storm of Vengeance a podobně? Protože to by mne velmi mrzelo...
20.11.2021 19:21 - sirien
Necro: ne.
20.11.2021 19:29 - sammael
Shadow aby som bol uprimny tak som si to ani len nevsimol. Prislo mi to ok, beriem to, ze si tu kusu este len chysta.
20.11.2021 19:31 - LokiB
ShadoWWW: na RPGF jsem to nečetl - z čeho bylo usouzeno, že ta kuše není natažená? Kuše se nenatahuje nějak moc (teda středověká), ne třeba moderní kladková. Imho se Jerson mýlí
20.11.2021 19:33 - ShadoWWW
Já taky je, ale já se v tom popravdě nevyznám. Mně v návaznosti na to, co psal Sirien, přijde ta obálka povedená. Přijde mi povedenější než ta na PHB 5E a rozhodně povedenější než PF obálky.

EDIT: Žádné další vysvětlení k tomu nebylo. Snad se tu Jerson vyjádří.
20.11.2021 20:04 - LokiB
ShadoWWW: z hlediska toho, co psal sirien, mi s mým vkusem přijde, že se obálce podařilo splnit náročné zadání, které na ní bylo kladeno ... ale není hezká :)

Ad kuše
natažená
nenatažená

Obrázek z obálky je velmi blízko natažené.
20.11.2021 20:24 - sammael
Píše:
ale není hezká

To je samozrejme vec vkusu. Mnohým ludom sa na zaklade ich reakcii velmi paci, vratane mna. Ale uplne respektujem, ze sa ti nepaci, ako som uz pisal 100 ludi, 100 chuti a podla mna je super ak ludia nepisu za inych, ale len z vlastneho pohladu.
20.11.2021 20:45 - LokiB
sammael: nemám ve zvyku psát za jiné :) a jak už jsem psal, respektuju i to, že se jiným líbí. určitě kvůli ní nebudu rušit předobjednávku 2 kusů ;)
20.11.2021 23:37 - Jerson
Takže mé výhrady v Jerson stylu - tedy všechno, čeho jsem si při detailním zkoumání všiml.

U nenatažené kuše je tětiva přímá a svírá s tělem kuše úhel 90°. U natažené kuše je ostře lomená a svírá s tělem kuše úhel cca 40 - 60° (podle velikosti a pružnosti lučiště).

Kromě toho kuše mívaly buď třmen na vložení nohy při natahování, nebo bodce na zabodnutí do země. Obojí nedává smysl, bodce se kvůli třmenu nedají použít a naopak noha ve třmenu by se o bodce mohla zachytit nebo odřít.

Také jsem neviděl, že by šipka v nataženém stavu vyčnívala dříkem tak moc před tělo kuše. Většinou vyčnívá jen hrot. Ale to může být konstrukcí, není to až tak zásadné.
Víc mě mate okénko nad hrotem, to je dost nezvyklé (= nikdy jsem to neviděl), protože by se o něj zachytával horní list šípky a třískala by do něj tětiva plnou silou.

Pokud by kuše byla nenatažená, tak je nesmysl v ní mít šipku, navíc by se ani nedala založit.

Když jsem u toho zkoumání, tak nevím, zda meč v ruce nemá hlavici vůbec, nebo má naopak "tříruční" rukojeť, která zasahuje až do půlky předloktí jejího nositele. Pokud to je ten tvar podél ruky, tak je nezvykle dlouhá a i když sleduje osu meče, tak vychází z divného místa.

Pravá ruka elfa je taky trochu zvláštně umístěná a nepůsobí na mě dojmem, jako by vycházela z ramene. Ale tam vyloženě klame tělem celý nahnutý elf a ta pírka na rameni, takže nemůžu s jistotou určit, že by to bylo špatně. Je to spíše dojem.

Zato zahnutí ostří u trpasličí sekery evokuje hodně špičatý tvar, spíše trojúhelníkovitou čepel. Jo, a pokud jde o kompozici, tak sekera takto opticky "zaseklá" v hlavě elfa by se neměla vyskytovat - tedy, alespoň podle lidí, kteří píšou knihy o tom jak kreslit fantasy obrázky.

A ještě se moc neorientuju v tom, zda má trpaslík masku přes oči a na ní knír, nebo je to nějaká součást helmy.

sammael píše:
Mala to byt obalka ale nakoniec som sa rozhodol dat na obalku pracu sikovnejsieho ilustratora ako som ja.

zcela narovinu - nemyslím si, že je lepší než ty. Asi bych musel vidět víc kreseb od vás obou než jen jednu od každého, ale podle mě jste přinejmenším nastejno.

Celkově - vím, že jsem detailista, a taky vím, že nakreslit správně všechny detaily u zbraní, jejich držení a ještě v takové relativně sevřené kompozici, která se musí vejít na obálku na výšku je hodně náročné, takže výše uvedené poznatky berte jako "všiml jsem si a nesedí mi to" než jako ilustraci postoje "všechno špatně, vysypat a znovu". Sám to neumím nakreslit lépe, a jak jsem psal dřív, zobrazit šikovně postavy při pohledu zezadu je hodně náročné zadání. Celkový dojem z pravidel mi to nijak zvlášť nezkazí.
21.11.2021 00:33 - Corny
Ještě štěstí, že "všiml jsem si a nesedí mi to" velmi často zdaleka neznamená "je to špatně" :D

EDIT: Jinak pardon, já vím, že jsme rýpavý, ale už mi asi připadá trochu moc komické, jak moc se tu kolem toho obalu někteří točí, zejména ti, co se snaží svoje "nelíbí se mi" prodat jako "není pěkný". Každopádně skutečně spousta těch tvých námitek, když vůbec opomeneme zbytečnost rozboru toho, co je a není realistické v tomhle případě, lze s prominutím odbít jako "No jen proto, že to tobě z nějakého důvodu nesedí, vůbec neznamená, že to je nesmysl". Už Loki ukázal na pár případů, které to ukazují. Je úplně normální, že šipky vyčnívají, je úplně snadné založit šipku i do nenatažené kuše a ani na tom není nic nesmyslného. Nebudou tu tak rozebírat všechno ostatní, ale snad jen poznamenám, protože je mi to asi nejblíž, že mě třeba na tom meči nic divného nepřipadá, meče mají spoustu různých tvarů a různých i protáhlých hlavic, zejména pak ve fantasy...
21.11.2021 00:34 - LokiB
Jerson píše:
Kromě toho kuše mívaly buď třmen na vložení nohy při natahování, nebo bodce na zabodnutí do země.


Jo, to je fakt. Dalo by se trochu hrát na to, že je to fantasy kuše a bodce jsou na boj zblízka :) Ale máš pravdu, takhle to nebývá.

Jerson píše:
Také jsem neviděl, že by šipka v nataženém stavu vyčnívala dříkem tak moc před tělo kuše.


No, nakolik je to věc nepřesné reprodukce, nevím:
https://thumbs.dreamstime.com/z/old-crossbow-26985308.jpg

Jerson píše:
Víc mě mate okénko nad hrotem, to je dost nezvyklé (= nikdy jsem to neviděl),


To najdeš celkem snadno u moderních kuší:
https://secureservercdn.net/198.71.233.129/nb3.79d.myftpupload.com/wp-content/uploads/2019/12/R9-1-600x600.jpg
https://media3.hattila.com/3945-thickbox_default/crossbow-jaguar-1-175-lbs-black-simple.jpg

Tady je to i nějaké repliky:
https://media.istockphoto.com/photos/crossbow-picture-id172628153?k=20&m=172628153&s=612x612&w=0&h=9PfO3U35wmfTHOl7lql2OB7GfOzrJpLIPXEBOFTglh8=

Jerson píše:
Když jsem u toho zkoumání, tak nevím, zda meč v ruce nemá hlavici vůbec


Jo, ta rukojeť meče je zvláštní, tím že meč vizuálně přechází do nějakého sloupu. Hlavice imho vidět není vůbec.
21.11.2021 00:38 - LokiB
Kuše s krátkým natažením s hodně vyčnívající šipkou:
21.11.2021 00:47 - Lethrendis
Jen krátký komentář k Sirienově vysvětlení: Vedle jsem utrousil bonmot o zabíjení více much jednou ranou, nicméně myslím, že tady by seděl ještě lépe. To, že nějaký obrázek splnil X nějakých zadání nepřeváží fakt, že obálka nezastíní jiné v tom samém regálu. "Obal prodává" je jednou z klasických pouček marketingu.

I když, je to strašně subjektivní, je možné, že pro jiného zastíní. Krčím rameny.
21.11.2021 01:43 - Jezus
Koukal jsem znovu na obrázek v e-shopu na Imagu... a došlo mi, že ta knížka vypadá docela tlustě :-)

Jaký to má vlastně formát a hlavně... kolik to má u bohů stránek? :-O
21.11.2021 01:45 - Corny
550 stran dle jejich webu.
21.11.2021 02:33 - LokiB
A kolik bude mit Lite verze?
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10156917572021 secREMOTE_IP: 3.236.219.157