Kultura

York
8.4.2016 10:35
Typografie, sazba, design
Rady a návody jak správně vysázet text.

Fonty z překladů

InD intro: masters, vrstvy, vlákna, styly
InD intro: importy

______

Poslední verze GREPu

______

InD gang: ShadoWWW, sirien, Exi, pilchowski, Pan Bača, Aegnor, Chyba, York...?
PS gang: ShadoWWW, Exi, Chyba, pilchowski...?
Ill gang: ShadoWWW, sirien, Chyba, pilchowski...?
HLFC gang: ShadoWWW, Exi, sirien, Aegnor, ...?
19.2.2024 14:26 - LokiB
no právě nevím, jak silné omezení to je ... přenášení glyph outlines přes schránku jsem (aspoň myslím) používal třeba při kopírování háčků z jednoho písmene na druhé
19.2.2024 14:27 - exi
Je to tak. Vztahuje se to pouze na "mezisotfwarove" kopirovani

19.2.2024 14:56 - LokiB
Ok, dík, tuhle definici jsem tam ve srovnání četl v poznámce, ale jistý jsem si nebyl :)
29.2.2024 10:55 - Pan Bača
Jen info pro uživatele Affinity Publisheru: verze 2.4 už má KONEČNĚ zavedené globální vrstvy, takže problém s vypínám pozadí, obrázků apod. je vyřešen. Že to ale trvalo.
22.4.2024 11:07 - ShadoWWW
Vyšly "pilulky" na Adobe Acrobat 2024. Konečně. Volejte sláva a tři dny se radujte! :-D
9.7.2024 07:47 - Archimedesfort1
Tak Affinity odteď má šestiměsíční trial pro všechny. I ty, co už jejich programy někdy zkoušely.
Affinity Trial
23.10.2024 23:24 - sirien
Pokud někdo potřebuje znovuzprovoznit jisté programy, tak zablokujte jejich exe soubory ve Windows firewallu (firewall, advanced settins, Outbound Rules, New Rule... etc.) Podle všeho funguje pro 24, údajně i pro 25.
12.11.2024 18:25 - York
Indesign už nějakou dobu vyhazuje "užitečný" okna s představením novejch featur, který nevím jak zavřít. V poslední verzi je to obzvláště otravný, protože kdykoliv se překliknu na seznam stránek v dokumentu, vyhodí mi to okno s tipem na skrývání spreadů a nezbavím se ho jinak než restartem InDesignu. Nepřišel jsem ani na to, jak tyhle "užitečný tipy" vypnout.

Nemáte náhodou někdo řešení?
17.3.2025 19:11 - York
Jak se řeší bleed u páteře?

Když mrknete na mapu na pravý stránce, tak přelejzá na levou, protože je roztažená až do bleedu. Problém je, že to je i na vyeexportovanym pdfku. Nulovej bleed u páteře by to asi vyřešil, ale to podle všeho není správně.

17.3.2025 20:55 - sirien
Matně si vzpomínám že sem to u JaD neřešil vůbec. Dívám se teď na soubor co sem posílal do tiskárny a... bleed si to vzalo zcela automaticky z protistrany spreadu.

Technicky vzato to nemusíš nijak extra řešit - v PDFku to nebude a v printu se to ztratí ve vazbě.
17.3.2025 21:06 - York
Právě že v pdfku to je. I když si ho zobazím po stránkách, tak na straně F12 je vpravo nahoře šrafovanej pruh.
17.3.2025 21:33 - sirien
...tak to do PDF vyexportuj bez bleedu? V export dialogu hned v sekci General pokud se nepletu?

Buď, a nebo sem teda z tvýho popisu nepochopil, co řešíš.
17.3.2025 21:49 - York
sirien píše:
...tak to do PDF vyexportuj bez bleedu? V export dialogu hned v sekci General pokud se nepletu?

Nepřišel jsem na to, jak to udělat. V Generalu to nevidím. V záložce "Marks and Bleeds" se dá zadat bleed 0 mm, ale nepomůže to.
17.3.2025 22:24 - York
sirien píše:
Dívám se teď na soubor co sem posílal do tiskárny

Když mrkneš do document setupu, máš tam nenulovej bleed "Inside" (tj. u páteře)? Skaven mi tvrdí, že tam nula bejt nemá, ale nenapadá mě jinej důvod, proč jsi to nemusel řešit. Ještě teda leda že bys neměl zapnuto "Facing pages".

Ani Google nepomáhá, respektive našel jsem video se skriptem, kterej ty spready rozdělí na jednotlivý stránky. Ale počítám, že by sis pamatoval, že jsi něco takovýho dělal ;-)
17.3.2025 22:39 - sirien
Ne použil sem úplný default možnosti exportu. Už jsem vypnul počítač, zítra se ti podívám jak to má být - kdyby mi to vypadlo tak se někdy večer připomeň.
17.3.2025 22:59 - York
Ještě jsem našel článek od Blatnera, kde radí víceméně to samý, co dělá ten skript ve videu. Asi to je řešení, ale není mi jasný, proč jsi to nemusel řešit.
18.3.2025 02:36 - ShadoWWW
Mělo by to jít i jednoduchým potažením okrajů obrázku myší. Že je potáhneš k těm okrajům, kde je chceš mít v PDF.
18.3.2025 14:24 - York
No, jasně, ale pak budu muset mít dvě varianty layoutu, jednu pro tisk a druhou pro online pdf. To není moc praktický.
20.3.2025 14:54 - York
sirien píše:
kdyby mi to vypadlo tak se někdy večer připomeň

Připomínám se.
12.5.2025 13:18 - Archimedesfort1
Pokud bych se chtěl po praktické stránce zdokonalit v sazbě a typografii, měl by pro mě někdo tip jak? Například že by mi doporučil nějaký materiál, na kterém by bylo možné se naučit i pokročilejší sazbu?

Díky předem za odpovědi.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.063792943954468 secREMOTE_IP: 18.97.14.91