můj předchozí run skrz autory co jsem neznal mě nechal trochu v závěsu za některýma dříve oblíbenýma autorama, tak to teď trochu dohánim.
Rivers of London - False Value (kniha 8)
Dřív sem napsal že mi přijde že Aaronovichova kvalita klesá s délkou formy - povídky sou nejlepší, novelety skvělý, stand-alone knížky dobrý a série knížek a zejména knížky ve finále této série... takový meh-ish. Což sem na knížkách 6 a 7 (Hanging tree, Lies sleeping) už pak fakt cítil. Lies sleeping sem dočet trochu silou vůle a fakt že se tam uzavře první metaplot sem fakt ocenil, protože mi to umožnilo se vlastně těšit na další knížku, která bude po restartu.
Efektivně - ano, vcelku podle očekávání, ta knížka se stylem vrací tak trochu zpátky na začátek série, což je dobře. Možná je to dokonce trochu přehlednější a snáz se v tom orientuje, nevim jestli to je daný tim že to je přehlednějc psaný nebo tim že to má přímočařejší příběh.
Přišlo mi (a nevim jak moc to je pravda) že to je oproti předchozím trochu míň cítit jako detektivka (ve smyslu čtenář pátrá s detektivem) a víc jako adventure, ale nejsem si jistej, musel bych si ty dřívější přečíst znovu.
Je tam nějaký další worldbuilding, nějaké sympatické tributy (tentokrát
tímhle směrem -
resp. tímhle, nějaké zajímavé nové postavy, pár starých sympatických postav (i když míň než by člověk možná čekal a charakterizace tam je míň, než by člověk v téhle části série možná chtěl)...
Celkově fun, ale jako mnoho jiných sérií co mají cool táhnoucí world-building nápad na začátku, pokud si sérii neoblíbíte, tak taková ta "must read" zajímavost se z toho s každou další knížkou rychle vytrácí.
Malý a jen neurčitě psaný spoilerek - celý ten koncet té zápletky se
velmi zábavně dobově trefil, když si vezmu že mezi vydáním False Value a nástupem MidJourney a spol. uplynul rok a k ChatGPT uplynuly sotva dva - Aaronovich tady měl hodně šťastnou ruku, historicky to vytváří velmi vtipné možnosti konspiračních teorií :D