Kultura

idol02
7.9.2017 20:47
Dračí hlídka
Kontakty na autory:

Facebook
Discord
Web & mail


Recenze - Jerson
6.6.2021 11:56 - Šaman
Čistě pro info - právě jsem se vrátil z larpu. S pár lidmi jsme u ohně mluvili o "dračáku".
- Všichni co tam seděli alespoň občas hrají.
- Jeden vychvaloval Dračí doupě II. (že mu sedí ten moderní přístup, proti jedničce).
- Druhý říkal, že DrD II. betatestoval (nerevidovanou verzi) a doporučil nevydávat to.
- Ten stejný Druhý prý dostal k otestování i DH hráli s ní v pohodě.
- Pak tam bylo několik lidí ze skupiny, která hraje DnD 5e online. (Ten Druhý je součástí i této party.)

Co mi došlo až teď (a vlastně mi to přijde zajímavější, než fakt že každý hraje něco):
- Každý vychvaloval svůj systém a jen na explicitni dotaz rozebíral nedostatky těch dalších. Snad jen já jsem měl tendence některé systémy označovat jako "vždyť jsou prokázaně špatné", ale naštěstí tam byla pohodová atmosféra a tahle tvrzení se zakecala a ztratila mezi historkami z her.

Měl bych si na to dávat pozor. Protože pokud to hráče baví, mohou hrát naprosto cokoliv, i kdyby to ttRPG inteligence označovala za naprostou škváru a podpořila to nesčetnými důkazy… A pokud je to baví, je účel splněn.

A aby se neztratila v textu, tak zde je myšlenka dne:
Šaman z Egeru píše:
Je lepší hrát nějaký systém, než hledat nedostatky v systémech, ve kterých nehraju.
6.6.2021 14:20 - Corny
Šaman píše:
Je lepší hrát nějaký systém, než hledat nedostatky v systémech, ve kterých nehraju.

Nerad bych byl nějak konfliktní, ale asi vůbec nevidím, jestli jsou tyhle dvě věci vzájemně exkluzivní nebo v čem je to hlubší poselství té myšlenky..
6.6.2021 14:51 - malkav
Corny: Já si Šamanovo sdělení vykládám tak, že je zbytečné rozhazovat kolem sebe moudra o tom, jak je něco "objektivně shit" a je lepší se omezit na jednoduché a slušné konstatování, že něco nefunguje, nebo přináší ten a ten výsledek.
Budu to parafrázovat výrokem, který byl použit v jiném oboru, který je ale také plný prudkých reakcí různých názorových frakci:
A: Jak se Vám to líbilo?
B: Já na to s dovolením neodpovím a zůstaneme kamarádi, ano?
6.6.2021 15:03 - Šaman
Ta myšlenka vycházela z toho setkání. A celkového vyznění toho povídání o ttrpg.

Když se sejde deset lidí, kteří hrají pět systémů a každý řeší spíš historky ze hry, nebo v čem je jeho systém dobrý, tak je to fajn.
Když se (velmi aktivně) řeší v čem jsou ostatní systémy špatné a opakuje se to při každé příležitosti, tak… to není moc fajn.

Je dobré znát proč jsem si vybral svůj systém, je možné si rozebrat další systémy, ale když už se to skouzne k tomu, že každá zmínka (jeden řádek že vyšla verze 1.1) vyvolá nový hejt, tak to už přestává být zdravé. Říkám si, jak by to vypadalo, kdyby někteří zdejší diskutujicí seděli u toho ohně taky. Ale na druhou stranu - možná je to problém prokratinace u kompu a při reálném setkání by nebyli tak soustředěni jen na kritiku.

malkav +1
6.6.2021 15:42 - Log 1=0
Šaman:
Tak nám pověz něco pěkného o Dračí hlídce. Co se ti na ní líbilo? Nebo tomu tvému kamarádovi, ať jsem fér.
6.6.2021 15:54 - Corny
Šaman: Zas na druhou stranu je rozdíl mezi "Sedí nás banda lidí u ohně a jen tak si povídáme o RPG", kdy 1) nechci sklouzávat k nějaké serióznější debatě o TRPG teorii, protože to nesedí do atmosféry času a místa a 2) i když si třeba o nějaké hře myslím, že je špína, tak to nebudu říkat, protože třeba to tam někdo hraje a nechci se ho dotknout a když už spolu sedíme u ohně a popíjíme, tak mi na tom v tom daném momentě trochu víc záleží; a mezi na daleko hlubší rozbor a kritiku zaměřenou diskuzi na fóru zaměřeném na hlubší rozbor a kritiku..
6.6.2021 15:58 - Jerson
Šamane, čistě ze zvědavosti - byl u toho ohně taky někdo, kdo by začal mluvit o novém systému, který nahradí starý Dračák, a zmínil tuhle poznámku pokaždé, když přestal mluvit někdo o jakémkoliv tématu okolo RPG?

Protože debaty u ohně fungují jinak než debaty na netu, a dokonce i soukromé debaty na netu fungují jinak než veřejné debaty na netu. Když se s někým bavím o DH v soukromí, tak je to podstatně konstruktivnější rozhovor.

U ohně se ti taky nestane, že by někdo pronesl hodinový monolog o tvém oblíbeném systému, aniž bys měl v jeho průběhu možnost ho přerušit a některé věci vysvětlit,

Čímž chci říct, že chápu, že to u ohně bylo v pohodě, a věřím, že by to bylo v pohodě, i kdybychom se tam sešli v obdobném složení, jako jsme tady v diskusi.
6.6.2021 16:16 - Corny
Já teda jen ještě pro úplnost připomenu, že nikdo nikomu nezakazuje hrát DH nebo aby ho hraní DH bavilo, a ostatně ani nikdo nikomu nezakazuje hrát v podstatě cokoliv a bavit se u toho :)
6.6.2021 18:01 - malkav
Log 1=0: asi trochu argumentační faul, ne? :)

Corny: Nikdo nikomu nezakazuje hrát DH a při hře se bavit. Ale je tu dost diskutujících, kteří zdůrazňují, jaká je ta hra "špína" (nebo její vydavatelé).
6.6.2021 18:26 - Jerson
Malkave, zeptám se - jak by sis představoval reakce člověka, který DH zná, dozví se o existenci verze 1.1, po přečtení zjistí, že kromě zavedení půlkol jen o zlepšení výkladu různých pravidel, když zároveň s tím přijde pobídka, aby se na hru díval bez předsudků?
Co by podle tebe měl dělat?
6.6.2021 18:42 - Corny
Malkav: Tak vzhledem k tomu, že tohle je fórum, kde se řeší mimo jiné kvalita her, tak je to zcela relevantní postoj. Nikomu nenutí svou hru ani neříká, že je vůl, protože hraje to či ono. Ale hodnotí hru, případně její autory, což je na fóru o RPG hrách docela...pochopitelný obsah. Jestli si nějaký diskutující myslí o nějaké hře, že je špína, tak ať si to říkají. Jestli čekáš, že tu řeč bude jen o tom, jak jsou ta či ona pravidla krásná, zábavná a sluníčková, tak jsi asi trochu na špatném místě. Můžeš s negativními postoji k hře či jejím tvůrcům třeba nesouhlasil, na což máš docela právo.
6.6.2021 18:55 - Šaman
Že jsem něco psal… dělejte prosím jakože nic.
Nechal jsem se strhnout povznesenou náladou, že když se sejde obyčejný hráč DrD2, DH, DnD a Fate… tak si dobře pokecají a vůbec jim nevadí, že podle některých pravidel se nedá hrát.
6.6.2021 19:10 - Corny
Tak na tom není nic špatného, to je samozřejmě hezké a nějak to hovoří o tom, že se můžeme dohádat jak chceme, ale v reálu u piva jsme prostě lidi a najdeme i společnou řeč :)
Jen se obávám, že byť je to hezké, tak si s tímhle osvíceným přístupem třeba v parlamentu při schvalování například nového volebního zákona moc nepomůžeš.
6.6.2021 19:55 - Jerson
Šaman píše:
Nechal jsem se strhnout povznesenou náladou, že když se sejde obyčejný hráč DrD2, DH, DnD a Fate… tak si dobře pokecají a vůbec jim nevadí, že podle některých pravidel se nedá hrát.

Však jo. Nebuď smutný, a ber to tak, že kdybys tuhle myšlenku předložil v hospodě, tak všichni budeme souhlasit, že máš pravdu a jak se na netu celkem zbytečně hádáme :-)

Edit: Koukám, že mě Corny předešel.
6.6.2021 20:02 - malkav
Jerson: Tak pokud nejsou naštvaní už teď, tak je to celkem jednoduché, ne? A věřím, že takových nebude úplně málo. Vůči těm, kteří jsou naštvaní, je to celkem hloupé přání, pokud nedošlo k zásadnějším úpravám, po kterých ti naštvaní volali. Nějak nechápu, kam tím dotazem chceš mířit.

Corny: Relevantní a "profesionální" postoj je to do chvíle, než se diskutující sníží k osobním výpadům, podloženým vulgárními a ponižujícími výrazy. Ne vždy (nejen tady) se diskutující drží věcných připomínek. Nevkládej mi do úst očekávání o nějakém sluníčkovém průběhu, toto označení má dost dehonestující konotace ;) Očekávám věcnou debatu s věcnými připomínkami (bylo tu použito v nějaké diskusi, že zdejší diskutující hodnotí optikou nejvyššího standardu), ne nadávky o špíně, bullshitech, podvodnících a zlodějích.

Mimochodem vytáhnout tu jednání parlamentu, to je taky z mého pohledu celkem úsměvné. Politiku bychom mohli nechat za dveřmi, ne?
6.6.2021 20:22 - Log 1=0
malkav píše:
nadávky o špíně, bullshitech, podvodnících a zlodějích.

Diskusní kultuře zde by prospělo, Malkave, kdybys v případě, že se ti nelíbí nějaké vyjádření, kritizoval toto vyjádření, a ne strawmany, které tu nezazněly. Pak se totiž nikdo nemůže zamyslet nad tím, jestli bylo jeho vyjádření na místě (nic z toho neřekl), ale v náhodném čtenáři vyvolá dojem, že tu podobné výrazy padají jak na běžícím pásu, což není pravda, a jedná se tedy o manipulaci.

A ano, vyhledal jsem si všechny čtyři výrazy, nezazněly tu v kontextu, který naznačuješ.
6.6.2021 20:38 - LokiB
Tak to take odlehcim:
nastupce legendarniho DrD
6.6.2021 20:43 - Šaman
LokiB: Uff… toto odlehčení mi trochu asociuje hašení doutnajících trosek benzínem :)
6.6.2021 20:51 - malkav
Log 1=0: Fair point, i když ne zcela. Osobní rovinu, až na zářně výjimky, tato debata už opustila. Netvař se ale, že tu nejsou osobní výpady vůči tvůrcům DH. Že nebyly použity konkrétní výrazy v konkrétní souvislosti je manipulace z tvé strany.

V příspěvku od Šamana, na který jsem navazoval, jsem navíc cítil určitý přesah i mimo toto konkrétní diskusní téma. A v tom duchu jsem psal svou myšlenku i já. Pak přišly reakce a reakce na reakce :) Tímto považuji toto téma za vyčerpané. Nemám co víc k tomu napsat.
6.6.2021 21:00 - LokiB
Šaman: já neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde ;)
jsem úmyslně psal "také odhlehčím" ...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10439205169678 secREMOTE_IP: 54.205.238.173