Kultura

idol02
7.9.2017 20:47
Dračí hlídka
Kontakty na autory:

Facebook
Discord
Web & mail


Recenze - Jerson
8.11.2021 16:09 - Gurney
Jezus píše:
Vzhledem k tomu, že většina lidí bude logicky oscilovat kolem toho průměru, je to rozdíl i vlastnost pravidel dost podstatná.

Ve skutečnosti Hlídka se zdá mít jeden docela pozitivní efekt - díky tomu, jaký typ Vypravěčů se kolem ní shromažďuje, jde průměrná úroveň GMů jiných TTRPG silně nahoru. A za to patří Tirusovi dík!
10.11.2021 18:20 - malkav
Corny #1978: Však já taky píšu, že hlavně přitáhnou pozornost tou okolní aktivitou. Propagaci mají líbivou.

Sirien #1979: Jestli někde někdo trollí, tak to samozřejmě v pořádku není.

Jerson #1983: Tady si myslím, že z tebe promlouvají hlavně tvé pesimistické názory. Troufnu si říct, že většina hráčů naší generace začala na DrD a pak se prostě posunula dál. Tak nějak jsem si u tebe zvykl na to, že dáváš těm "špatným" systémům za vinu, že deformují hráče a ti pak trpí, protože nepoznali ten "správný systém". Skutečně tvůj postoj nesdílím.

Vyčítáš DH, že učí GM si skládat věci ze střípků. Na jiném místě se zase začínající GM může dozvědět, jak moc může lidem zkazit hru a co všechno je jak moc složité, že se do toho třeba ani nepustí.

"... jen těžko jde schopen později přejít na jiný systém ..." - proč si to myslíš?

Řádově dvacet lidí, o kterých víš, že si koupilo DH a někteří ti neodepsali - víš, jakou začínáš mít pověst v různých diskusích? :) U jednoho kritického příspěvku na adresu DH jsem si dokonce všiml, že diskutující tipoval, zda ten kritik nejsi ty :D

"Počet lidí u nás, kteří RPG chtěli zkusit hrát,..." - a proč si myslíš tohle, to už vůbec netuším. Nenapadlo tě, že ti lidé, kteří přestali kvůli času nebo protože je to nebavilo, by mohli přestat i kvůli jakémukoliv jinému systému? Že na tom třeba nemusí mít zásluhu DrD? Podle mě děláš závěry bez dat.
10.11.2021 18:28 - sirien
malkav: tak zase si přiznejme, že familiarita a xenofobie intuitivně fungují, takže efekt "přilnutí" k prvnímu systému co trochu víc hraješ existuje - a hráči co přejdou na jiný často "přilnou" k tomu který jim jako první z nějaké širší palety víc sedne.

Tj. celé to tvrzení že "hele tak někdo začne na A pak půjde na jiné systémy" mi přijde jako hodně wishful thinking a skepsi k podobným tvrzením docela chápu. Jistě, lidé systémy mění a dlouhodobě fluktuace existuje, ale není to tak hladké jak se kdekdo tváří (nebo jak by šlo soudit z reality v místní bublině).
10.11.2021 18:42 - malkav
sirien: Co mě k tomuto postoji vede:
- vlastní zkušenost, kdy jsme vlastně všichni začali na DrD a dost z nás se posunulo na jiný systém,
- kdo to s hraním myslí vážně, začne hledat další informace a inspiraci a tak vystrkuje růžky i mimo svou bublinu,
- po čase se žánr může omrzet (opět vlastní zkušenost) a to tlačí člověka do hledání, kam by se vrtnul.

Ale máš pravdu, že znám i lidi, kteří prostě zůstali u DrD. Nebo prostě u prvního systému, na který po DrDu přešli - GURPS :) Prostě v tom spíš mám tendenci vidět potenciál. Ale slova o deformaci hráčů apod. daného člověka spíš zabetonuje v obranných blocích (nemyslím teď přímo tebe).
10.11.2021 21:42 - LokiB
MarkyParky: give me some credit man :D takovejch let tu drahocennost opečovávám, aby jednou zazářila, tak pak čekám aspoň zmínku, kde se ten zdroj vzal!
(né, dělám si prču :))

Jako máknul sis na tom hezky, to je super. Když to člověka baví, hned jde práce lépe od ruky :)
Stáhl jsem si to, kouknu na to, zamáčku slzu.
----
k tématu DH.
pravidla jsem si koupil, pročetl, pár postav si v tom vytvořil ... ale hrát to nějak chuť ani nemám. jak kdybych se dostal do situace, že kolem budou lidi, kteří chtějí hrát jenom tohle a já si moc chtěl něco zahrát, tak bych to zvládl. nemám k tomu ten odpor a zmatek z toho v hlavně jako Jiní. Možná by měl bavilo i to tvoření postavy a případně její postupy a zlepšování (to je fakt o dost lepší obojí než v DrD).
Problém by asi nastal v případě, kdyby PJ byl ztracený nebo to moc hrotil s náročnostma.

a jaký to generuje boj, to se přiznám že teď neodhadnu. myslel jsem si dřív, že třeba jo, ale teď pár měsíců od přečtení, už zas ten pocit vyprchal
10.11.2021 22:00 - Jerson
malkav píše:
Tady si myslím, že z tebe promlouvají hlavně tvé pesimistické názory.

S kolika hráči DH jsi za poslední rok mluvil?
Promlouvá ze mě zkušenost z diskusí s těmito hráči. Drtivá většina z nich zná Hlídku a pak Dračák, případně DnD. Když mluvím o postupech používaných v jiných RPG, tak nechápou, o čem je řeč a vytváří slaměné panáky.

malkav píše:
Řádově dvacet lidí, o kterých víš, že si koupilo DH a někteří ti neodepsali - víš, jakou začínáš mít pověst v různých diskusích? :)

Však o mě vůbec nejde. Můžeš jít mezi hráče a najít všechny ty, kteří na DH začali hrát RPG, včetně jejich PJje. :-)

Dál bych zase kopal do reanimované mrtvoly a to se mi dnes nechce.
10.11.2021 22:32 - MarkyParky
LokiB píše:
MarkyParky: give me some credit man :D takovejch let tu drahocennost opečovávám, aby jednou zazářila, tak pak čekám aspoň zmínku, kde se ten zdroj vzal!
(né, dělám si prču :))


Kredit určitě bude, zasloužíš si ho, ale myslel jsem, že bych ho vrazil do tiráže výsledného produktu.

Tohle je furt pracovní verze.
15.11.2021 01:09 - Jerson
Odložím sem další recenzi, kterou jsem dostal.
15.11.2021 04:34 - Colombo
To je recenze?
15.11.2021 07:53 - Jerson
Dostal jsem to se slovy "manželka napsala recenzi".
Osobně mi tam chybí hlubší rozbor.
15.11.2021 11:00 - Chyba
Nejvíc mě dostal ten: "nový vítr a oživení tohoto již bohužel upadajícího žánru".
15.11.2021 11:01 - pilchowski
tím žánrem myslí vesnickou fantasy
15.11.2021 11:09 - Aegnor
Tak tam je to perla za perlou.
Recenzentka píše:
Jako první si vezmeme pod drobnohled Příručku vypravěče. Důležitý je obsah, jež naleznete na šesté straně. Díky tomu máte orientaci v knize jako na dlani. Pokud je vypravěč začátečník, je vhodné si pravidla přečíst postupně a seznámit se s herními mechanizmy, radami, jak vést skupinu, tedy dobrodruhy.
15.11.2021 11:24 - LokiB
Aspoň vidíte svou odtrženost od reality běžných hráčů :P Vám to tu říkáme furt.
Ale je to marný, je to marný, je to marný
15.11.2021 11:55 - sirien
em... vás podjatá (ať už za dárek, cash nebo pro kamaráda) recenze - fakticky skrytá reklama - u DH s jejími morálně-propagačními prohřešky ještě jakkoliv překvapuje?
15.11.2021 12:41 - Šaman
LokiB píše:
Aspoň vidíte svou odtrženost od reality běžných hráčů

Imho to není jen o hráčích. Teď jsem vybíral pár věcí v kategorii drobné elektro a hledal recenze. Většina eshopů (Alza, CZC) a Heureka mají recenzí spoustu, ale jsou to recenze stylu:
- je to můj první kuchyňský robot a jsem nadšená
- už žádné zranění při krájení zeleniny, krouhač to udělá bezpečně za mě
- krouhač zeleniny nemá systém planetárního míchání těsta, budu reklamovat
- dávám 1/10 - výrobek je sice výborný, ale eshop mi ho dodal až po měsíci čekání

Takže se nedivím, že lidé mají potřebu psát zbytečné recenze ve stylu "Tato kniha má obsah, ve kterém můžete snadno najít kde se v knize nachází která kapitola, což považuji za výborný nápad…" :D
A aspoň je hned z textu poznat, že autor/ka rozhodně nemá zasvěcený pohled na věc a mohu ji ignorovat. Horší je, když recenze zní jako odborná, ale pak zjistím, že je to poprvé, co má autor s daným typem produktu zkušenost.
15.11.2021 12:48 - Lethrendis
Šaman: Možná bych ještě dopsal, že tak odhadem 3/4 uživatelských recenzí na Alze a podobných e-shopech si píšou sami prodejci, to jen k tomu stálému Sirienovu rozhořčování nad podvodnou DH :)
15.11.2021 13:01 - Jerson
A také mám další zkušenost na téma "vhodnost DH pro nováčky". Mám souhlas se sdílením, jméno znám, ale to zveřejňovat nemám.

Pro kontext - hráčka a její přítel ve věku cca 20 let, RPG zcela neznalí. PJjku dělá mamka přítele, tedy věk cca 40, před dvaceti lety hrála Dračák a asi i několikrát vedla hru.


B.H. píše:
Hráli jsme to celkem 3x, nicméně všichni jsme začátečníci.

Všichni jsme se jeste neprokousali komplet celými pravidly a ucime se za pochodu :-)

Zatim jsme všichni poměrně ztraceny a plno pravidel si vymyslime nebo to čteme za pochodu.

Porad hledáme zda neco smíme nebo ne nebo celkově jak postupovat při nějakých situacích. Zároveň ani jeden poradně nevime, jak rozvíjet postavy nebo co s nimi umíme, ač jsme si to přečetli.. jenže trvá než to člověk dostane do hlavy, aby s tím fungoval automaticky :-)

Proste jsme to hráli 3x s tím ze jsme si jen přečetli neco k postavam. Za 3 odehrány hry nedam poradně dohromady ani co smím já se svoji postavou. :-)

Nicméně zatim nás to baví :-)
Takze je nám to vcelku asi jedno :-)
15.11.2021 13:04 - LokiB
Jerson: Podle čeho se určuje počet otazníků u vět, je v tom nějaký klíč? Jsem ztracen :(

Šaman píše:
Imho to není jen o hráčích.


Tak jistě ne, proč by hráči měli být jiní, než ostatní lidé, že. Odtrženost je mezioborový fenomén :)
15.11.2021 13:48 - Jerson
Otazníky byly původně smajlíky, které se špatně zkopírovaly.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.071145057678223 secREMOTE_IP: 18.226.251.68