Kultura

idol02
7.9.2017 20:47
Dračí hlídka
Kontakty na autory:

Facebook
Discord
Web & mail


Recenze - Jerson
20.12.2021 22:55 - Aegnor
York píše:
Ale budeš, protože prakticky nemáš jinou možnost. DnD už je dneska v pátý edici (pokud teda počítáme jen "major editions") a každá představuje dost zásadní změny oproti tý předchozí. Ostatní RPGčka jsou na tom podobně, pokud teda nezanikla. A mrtvý hry moc lidí nehraje.

Mluvíš o něčem jiném. Já mluvím o situaci, kdy mi autor prodá třetinu (polovinu, čtvrtinu ...) hry a slíbí, že zbytek dostanu později - a když ten zbytek dostanu, tak zjistím že není kompatibilní a musím si koupit novou verzi té původní příručky.

DnD vždycky rostlo do šířky, ne do výšky. DrD rostlo do výšky.
20.12.2021 23:40 - Log 1=0
York píše:
Ale budeš, protože prakticky nemáš jinou možnost. DnD už je dneska v pátý edici (pokud teda počítáme jen "major editions") a každá představuje dost zásadní změny oproti tý předchozí. Ostatní RPGčka jsou na tom podobně, pokud teda nezanikla. A mrtvý hry moc lidí nehraje.

What?
Každá edice DnD a vlastně jakékoli hry (OK možná ne těch úplně nejstarších) byla kompletní hra. Koupil sis hru, se vším, co k tomu patřilo, a pak třeba vyšla nová edice (ať už to značilo de facto jinou hru s pár podobnými prvky, nebo tu samou zahlazenou o nedostatky), tak sis ji mohl a nemusel koupit, a v obou případech jsi měl kompletní hru. V druhém vlastně dvě, a tu první jsi mohl někomu dát, nebo prodat, nebo něco podobného.

Pokud někdo vydá půlku hry, a druhou slíbí dodat, a pak místo toho udělá novou edici, tak je to dost chucpe, protože ti nedodal tu druhou půlku první edice. Třeba chceš hrát první edici, ale celou. Nebo jsi ochoten i přejít na druhou, ale pak ti je ta půlka první k ničemu, a to do té míry, že ji nikdo nebude chtít - protože je jí půlka, a všichni ví, že celá nikdy nebude.

Srovnávat tyhle dvě situace a dokonce je ztotožňovat je krajně křečovité a snad až manipulativní.
20.12.2021 23:48 - York
Jo aha, vy mluvíte o PPZ/PPP. Pokud slíbím PPP, tak samozřejmě nejdřív udělám ty a pak až začnu dělat novou edici.
23.12.2021 14:21 - Slaan3sh
No nevím, potěžkával jsem JaD a to váží jak obouruční meč, zajímavé na polici, pokud to tam má sloužit akorát jako dekorace, ale praktické to není. I když PPP budou určitě tlustší, pořád se budou dělit na dvě příručky a tím se tematické okruhy potřebné pro jednotlivé účastníky hry co nejvíce zredukují a lze to pak tisknout na části, které mají smysl. Ne bichle, kterou se obáváš podat přes stůl, aby to někoho nezranilo...
23.12.2021 14:37 - Corny
Musím říct, že mezi různými možnými myslitelnými kritikami na příručku TTRPG pravidel, je "Je tak velká, že je její používání safety hazard" jedna z nejlepších :D :D
Mohl bych poprosit, jestli by další edice mohla být velká třeba tak 2x2 metry? Bych si na ní v rožku místnosti udělal podstavec a otáčel listy obouručákem :D
23.12.2021 14:38 - RoVan
S tím mečem jsem si říkal úplně to stejné.
Anyway... PDFko něštěstí nic neváží ;)
23.12.2021 15:35 - Aegnor
Slaan3sh: naopak, ta váha je praktická a slouží k jedinému účelu - aby měl Hráč po ruce dostatečně pádné argumenty, kdyby Průvodce Hrou začaly napadat nesmysly typu "fixlování kostek". :D
23.12.2021 15:43 - LokiB
Aegnor: pravidla má typicky u sebe PJ. v případě těžkých pravidel aby mohl všetečné otázky, zda nefixluje kostky, odpálit spolu s hráčem až za dveře
23.12.2021 18:00 - Jerson
Pokud bude mít každý hráč ve skupině svá pravidla, nebo stačí jen dva, tak by si to GM měl rozmyslet :-)
Ale hlavně si každý hráč může přečíst, že GM má hrát fér a když už háže, tak nemá fixlovat kostky.
23.12.2021 18:03 - Log 1=0
Slaan3sh:
Díky za názor, ale proč ho píšeš tady a ne do JaD tématu?

Jinak u vás u stolu to fakt funguje tak, že hráči mají PH a PJ PPJ? U mě to bylo tak, že největší nadšenec (nebo X největších nadšenců) měl všechny příručky a ostatní měli všechna pdf. No, jiný přístup k tomuhle, tak asi dává smysl, že praktičnost jednotlivých uspořádání vnímáš jinak.
23.12.2021 19:36 - Šaman
Hráč: Myslím, že tenhle feat se s mojí dovedností sčítá.
GM: Ne, to se určitě nesčítá.
Hráč: Žádám ordál soubojem! Muž proti muži, pravidla proti pravidlům.
3.1.2022 09:54 - Jerson
Recenze na Dračí Hlídku od OnGeho.

Příručka pro hráče (opravdu hodně dlouhé)
Příručka pro Vypravěče
3.1.2022 10:33 - Corny
Zajímavé čtení. Popravdě si skoro říkám, že si tu příručku pro PJ někde seženu a konečně přečtu, z toho souhrnu v recenzi to vypadá, že to může mít docela komedie na nudné zimní večery :D
3.1.2022 12:31 - Tarfill
Docela obdivuju tu energii, kterou do toho musel OnGe vložit. To já s DH seknul hned po pár stránkách a úmyslně na všechno zapomněl, abych neztrácel další čas...
3.1.2022 12:57 - Jerson
Corny, ona je to asi taková komedie jako událost nominovaná na Darwinovu cenu. Zpětně a ze záznamu se tomu zasměješ, ale být osobně přítomen bys vlastně ani nechtěl.
3.1.2022 13:25 - Šaman
Dočetl jsem to k "Atributy dopodrobna" a musím říct, že kdyby v nadpisu nebylo DH, myslel bych, že čtu o DrD.
Příklad, demonstrující že odolnost je o mnoho méně užitečný atribut než síla, jsem měl na svém úplně prvním webu někdy v roce 99. I s navrhovanou úpravou ;)

A i v předchozím textu si s nostalgickým úsměvem říkám - jasně, tohle je jasný odkaz na DrD. Třeba počítání mincí. Které už nikdy dělat nechci (i když 10g mince jsou mnohem příjemnější).

A kritika, že místo atributu by se dalo rovnou pracovat s opravou, proběhla zrovna předevčírem ve vlakně JaD. Odpověď je stejná, jako tam - vyvhází to z historické tradice. I když je to kostlivec.

Podtrženo sečteno - přijde mi, že DH je přesně to, co deklaruje. Dračí doupě. (Cca verze 1.75). Problém je, že oDrD prostě není v dnešní době dobrý systém.

Ale DH je pokračování oDrD.
JaD jsou DnD 5e.

Když nemám rád (resp podle něho nechci hrát) DrD, tak DH není pro mě.
Když mám problém s DnD 5e designem, JaD nejsou pro mě.

Přijde mi to strašně simple na to, kolik textů se o tom napsalo… :o
3.1.2022 13:29 - LokiB
Šaman: lidi nechtěj jednoduchá řešení. chtějí diskutovat o tom, proč není něco jako něco jiného, což je lepší, a jak rozhodnutí A bez rozhodnutí B vede k tomu, že C nefunguje v situacích D
;)
3.1.2022 13:33 - Corny
Šaman píše:
Ale DH je pokračování oDrD.

No ale je DH skutečně pokračování DrD? :) I z toho co píšeš mi připadá, že spíš ne.
3.1.2022 14:30 - Slaan3sh
Log 1=0 píše:
Díky za názor, ale proč ho píšeš tady a ne do JaD tématu?

Protože cílem není poskytnout zpětnou vazbu na JaD, nýbrž jen říci, že po osobním setkání s alternativním přístupem, tedy vše v jednom, vidím v rozdělení obsahu do více příruček hmatatelnou výhodu. Lze pak polemizovat nad přístupem a schopností to zrealizovat, ale není to nesmysl jen z principu. Netvrdím že JaD je špatné, protože PDF a různě... a PDFko jsem měl dřív, než knihu, ale k "prolistování" moc nelákalo, takže chápu i hodnotu knihy samotné a jak jsou moderními technologiemi její fyzické nevýhody potlačeny, ale v porovnání s tím mi přijde, že DH jde hrát víc "na punk" prostě sbalit ve skupině pár relativně útlých knih a používat je, i v blackoutu a při svíčkách :D DrD je ale v tomto ještě lepší, a třeba je to jen nějaké moje staromilství, že použitelnost papírové verze pravidel přímo ku hře je pro mně kritérium.
3.1.2022 20:12 - Jerson
Slaan3sh píše:
DH jde hrát víc "na punk" prostě sbalit ve skupině pár relativně útlých knih a používat je,

Pokud by všechny tři díly DH byly stejně tlusté jako pravidla pro začátečníky, tak dohromady budou vážit víc než JaD. Ten "punk" funguje jen když chceš hrát do páté úrovně.
A pokud by sis tvořil postavu na vyšší úrovni, tak se musíš prohrabovat dvěma nebo třemi knížkami, přičemž musíš vytvořit postavu na první úrovni a postupně ji vylevelovat, přičemž každou úroveň by sis musel zvolit, co se naučíš nového.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.07991886138916 secREMOTE_IP: 3.133.12.172