Kultura

ShadoWWW
20.11.2020 17:12
Problémy Wizards of the Coast
Pamatujete, jak autoři DragonLance zažalovali WotC, že potušili smlouvu tím, že jim neschválili již domluvené vydání nových románů?

Máme tu další žalobu! Gale Force 9 žalují Wizardy skoro o milion dolarů, že jim neschválili vydání nových produktů, přestože vzájemný kontrakt je platný do příštího roku.

Opět stejný způsob. Nezamítli je (to by museli platit penále), jen je prostě neschválili, za což jim podle smlouvy nic nehrozí (je dělaná na binární schválit/zamítnout).
Autorská citace #21
17.4.2025 22:16 - sirien
Log: ...a kdybys to nechal bez komentáře, tak by se to ztratilo v šumu - a nakonec ty pravidla webu který referuješ porušuješ minimálně kvantitativně víc, než crowen. Zkus si z toho vzít ponaučení, neni to poprvé kdy podobnym rozmazávánim situaci jen zhoršuješ.

crowen: ve skutečnosti tady s woke žádnou moc spojitost nevidim - je to klasickej korporátní shit kdy rozhodující management nemá vztah k produktu, natož jeho komunitě, takže dělaj série blbejch rozhodnutí - od toho do čeho investovat prachy (Sigil VTT...) přes to jak dojit prachy (zrušení OGL...) až po management vlastní firmy (ztráta talentů...) - a to pak vede ke zhoršujícím se produktům a portfoliu, rozchodu nabídky firmy od poptávky publika atd. A jak už sem psal ve výše odkázaném článku o historii OGL (a DnD), nic z toho se neděje poprvé - popravdě za historii DnD se to děje minimálně potřetí, z toho pod samotnejma Wizardama minimálně podruhý - co se točí je kolotoč.

Btw. je zajímavý že v mojí bublině internetu vnímám docela velkou míru nepřijetí 2024e, ať už ve formě silné kritiky velké části změn a trendů, tak dokonce dost lidí otevřeně deklarujících že zůstávají u 2014e - možná i třetina až polovina ohlasů má takhle různě vysokej level kritičnosti. Což pokud je doslova jen z poloviny reprezentativní je prostě marketingově fakt špatný, a to i kdyby úvodní prodejní čísla byly jinak dobrý (což podle všeho nejsou).
Autorská citace #22
18.4.2025 07:53 - Gergon
To je asi otázka toho co je důvodem. Podle mě je 2024 super a přešli jsme na ní téměř okamžitě jak vyšla. Ale to není nic nového že já jsem nastavenej jinak =) ale jsou skupiny, který třeba chtějí dohrát svoje kampaně co mají rozehraný a na 2024 přejít později, pak bude asi hrát nějaký vliv i nákup elektronické verze pravidel na DnD Beyond, tudíž menší prodejnost fyzické knihy a největší roli bude hrát OGL a Pinkerton fuckup - což ale nic nevypovídá o kvalitě pravidel, jako spíš o nekvalitě Husbra/WOTC. Nicméně WOKE kultura tlačená do DnD taky asi hraje určitou roli, která některé lidi naštve.
Odchod Jeremyho i Chrise mě mrzí, podle rozhovorů co jsem s nima viděl tak jejich myšlenky byly směřované stejně jako moje a v názorech jsem se s nimi často shodnul a jejich přínos pro DnD byl pro mě velmi pozitivní a budou mi chybět.
Autorská citace #23
18.4.2025 10:11 - sirien
No - co registruju já tak kritika jde hlavně za nevyváženým power creepem, boomem neošetřených game breaking comb, nevyřešením nebo špatným vyřešením známých problémů (ranger, hloubka char buildu...) popř nespokojenost s design rozhodnutími/změnami (posun subclass na lvl 3...)

OGL už neřeší nikdo, "až dohrajeme současnou kampaň" sem taky nezaregistroval (navíc to je už přes půl roku), e-verzi taky nikdo tak moc neřeší, kdo chce doma knihu jí chce pořád a o tom že by u 2024e byly nějaké Woke aspekty ani nevím (kromě rozbití rasového designu, ale už sem se smířil s tím že sem jeden z mála kdo to tak vidí, protože všichni ostatní se nechali uplatit tím že je super že si můžou dát všude víc bonusů!)
Autorská citace #24
18.4.2025 17:30 - Chyba
přihodím zkučenost z mojí bubliny:
U dlouhodobějších (Ať nepočítám i oneshoty) kampaní na 2024 přešlo alespoň u jedné z her cca 50% lidí. V kampaňi které se účastním zájem o přechod na 2024 projevil jen jeden hráč zbytek buď nezájem zjišťovat/učit se rozdíly v pravidlech, nebo kvůli zásahu do postav co by to způsobilo (Hraničář a Barbar zaměřený na shazování nepřátel).
OGL řeší fakt jen skalní fanoušci DnD lidi napojení na vydavatele třetích stran a jejich fanoušci. Kdybych se většiny lidí co znám z okolí a z DnD/TTRPG discord serverů na OGL zeptal, tak odpoví že o něčem takovým slyšel ale o co šlo tušit bude menšina. Pinkerton je už vyloženě jen takovej rozmazanej jednotýdenní skandál co má vliv asi jako vydání figurky z Red Boxu.
Tím se dostáváme k Woke, což je za mě další až moc rozmazaná záležitost. Když se reálně podívám co je v knize, tak SaveWord, Orci jsou taky lidi (Narozdíl od goblinů, koboldů...) a Estetika některých obrázků (Genderswap některých klasických monster, Queer estetika některých postav, chlápek na vozíčku, u kterýho je zrovna to nejvíc klasický provedení). Jakože Baldur's gate 3 je o dost víc Woke (homosexuální páry, maskuliní silné ženy, polidšťování monster...), ale lidi tu hru mají rádi, protože je dobrá.
Autorská citace #25
18.4.2025 19:15 - sirien
U orků jde myslím o to že z nich je hráčská rasa a zahodily se půl rasy ne? To je trochu o něčem jiným. Ten zbytek je zase věčná diskuse o tom kde je hranice mezi obsahovou progresí a woke ve vztahu ke způsobu a kvalitě provedení, což... viz třeba star trek.

Jinak u té OGL je to pak třeba i o tom jak to ovlivnilo youtubery a jejich obecnou náladu k věci, protože dost lidí zejména v anglofonní kultuře a v mladší generaci je pak by proxy ovlivněných od nich - tam to už nemusíš vidět přímo, ale když pak třeba Ginny D nehýří nadšením pro novou edici tak se to projeví, i když třeba přímo ve vztahu k ní o OGL už nic neřekne. Bych pocitově tipnul teda, žádná data k tomu nemám.
Autorská citace #26
19.4.2025 09:44 - ShadoWWW
Já jsem slyšel ještě o jednom důvodu. Že k 5E vyšla spousta rozšiřujících doplňků třetích stran (na KS, DMsGuild i jinde) a dané herní skupiny už nehrají původní 5E, ale mišmaš, který jim už ale nejde napasovat na 2024e a začít hrát jen s 2024e už jim přišlo omezující. Spousta lidí prý taky nekupovala 2024e hned, ale čekali, co z toho bude, ale pak jim to zas taková bomba neprošlo, aby si to kupovali, přecházeli a museli se učit nová pravidla. 2024e nepomohlo ani to, že časový rozdíl mezi vydáním PHB, DMG a MM byl fakt velký, takže než šlo použít všechno, hype z nové edice opadl.
Autorská citace #27
19.4.2025 10:12 - Gergon
na druhou stranu taky jsem koukal že byli lidi co si objednali balík všech tří pravidel najednou, takže možná museli čekat na kompletní trilogii a nejsou tedy možná započítaný v prodejích prvního týdne od vydání PHB. Ale do toho už moc nevidím.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.057183027267456 secREMOTE_IP: 18.97.9.168