Kultura

Aegnor
6.6.2022 13:57
Inspirace - obrana před nadpřirozenem
Sháním inspiraci a informace o tom, jak různé kultury, náboženství, víry, církve, magická paradigmata (a cokoliv dalšího, co vás napadne) staví k ochraně osoby před nadpřirozenými vlivy. Zajímají mě hlavně konkrétní informace ("Víra V pracuje s amuletem z materiálu Y ve tvaru Z"), ale i obecnější věci ("chladné železo chrání před Fey").

A, jelikož se ptám na věci z reálného světa ... buďme prosím dostatečně slušní, neurážejme konkrétní víry a celkově to berme s respektem vůči ostatním. Děkuji.
Autorská citace #1
6.6.2022 17:09 - Archimedesfort1
Lesley Adkinsová a Roy A. Adkins, Encyklopedická příručka Starověké Řecko:

strana 372 Kouzla a pověry - "K odvracení zla se používala různá zaříkadla, kouzla a rituály. Například bylo nutné si dávat pozor při zbavování se odstřižků nehtů a vlasů, aby se nemohly použít v černé magii, a ublížit tak tělu, ze kterého pocházely.

Lesley Adkinsová a Roy A. Adkins, Encyklopedická příručka Antický Řím: Tento zdroj se zmiňuje o magických amuletech spojených s pověrami, ale zase nic konkrétního.

(postupně prohledám další zdroje a dopíšu to sem)
Autorská citace #2
6.6.2022 17:38 - Šaman
(z Fb ze stránky Domácí magie)

Sklenice bolesti – rozšířená verze!
Je mnoho způsobů jak se ochránit proti různým magickým hrozbám které již nastaly, ale to co vám chci představit dnes je prevence, velmi účinné kouzlo vracející úder tomu, kdo vyslal zlo, zlý pohled, či prokletí.
Budete potřebovat pevnou sklenici s uzávěrem, střepy, a tělní tekutiny – hlavně moč. Sklenici naplníte střepy, ty zalijete svou močí, pevně uzavřete a to celé zakopete do Země. Doporučuji ještě zabalit do igelitu, tím zvýšíte fyzikální odolnost proti vodě a jiným destruktivním faktorům v zemi běžně probíhajících. Je třeba zakopat lahev hluboko, do nezámrzné hloubky. Dokud bude sklenice uzavřena a její integrita neporušena, bude vaše energetické tělo zapečetěno proti útokům.
Zdá se to prosté a také to prosté je, ale je to velice účinné a dlouhou praxí ověřené proti kouzlo, které působí jako prevence!!! Působí na ty kletby, které ještě NEBYLY vyslány, neřeší kouzla, která byla eventuálním útočníkem v minulosti již vyslána!!!
Proč se kouzlo jmenuje sklenice bolesti?
Protože toto preventivní kouzlo způsobí obrovské problémy těm, kteří by na vás po jeho realizaci chtěli kletbu vyslat. Mechanizmus tohoto protiopatření je takový - vytvoříte silový otisk v podobě zmiňované sklenice, který je stále spojen s vaším energetickým tělem, což je zajištěno identifikátorem – močí, popřípadě i krví. Protože kletba je něco jako když se dva lidé obejmou a políbí, ale se špatným záměrem - se záměrem vás poškodit. Střepy uvnitř láhve, zalité vaší močí, zajišťující stálé energetické napojení s vaší osobou, potrhají a vážně poškodí silové pole agresora. Po velice krátké době je takový agresor stižen zánětlivými procesy po celém těle, které jsou následkem střepů ve sklenici, jenž mu způsobí bolest. Předem je mi líto těch, kteří jsou obětí tohoto proti kouzla, stanou se infikováni vlastním prokletím a likvidace následků PREVENTIVNÍHO kouzla Sklenice bolesti jsou skoro nemožná.
Několik typů na závěr: Sklenici bolesti možno vytvořit i pro celou rodinu, je to snadné. Přidáte tělní tekutiny všech, které chcete chránit.
Stará tradice mluví mimo jiné o spermatu a u žen o menstruační krvi. Je to podivné, ale ten kdo je jen trochu věcí znalý, moc dobře ví, že právě tyto substance jsou nabyty tou největší silou.
Mimo tělních tekutin je možné do sklenice přidat i nehty – doporučuji při výrobě rodinné Sklenice bolesti použít toto u dětí (moč+ nehty).
Dále je možno ke střepům přidat i jehly na šití, ve kterých bude navlečen Váš vlas.
Doporučuji zakopat Sklenici bolesti v SOBOTU, ideální je pokud je Luna v novu a nebo pokud aspoň couvá – ubývá.
Sklenic bolesti vyrobte několik a zakopejte je na různá místa, čím více jich bude, tím zmnožíte pravděpodobnost, že některé budou nepoškozeně odpočívat v Zemi a Vás chránit. Jsou čarodějnice, které každý rok vyrobí jednu a tu pro svou ochranu zakopu – no i to je cesta jak se účinně bránit neblahým útokům na astrální úrovni.
Proto mnoho černých mágů má nejen podlomený charakter, ale i zdraví. Stane se to, že se jejich energetické tělo, snažící se přisát na to vaše, za účelem vás energeticky obejmout a při tom do vašeho silového obalu injektovat kletbu potrhá - pořeže o sklo. Protože kletba žije svým životem, je jistým druhem parazita hledající hostitele, přimkne v tomto případě k tomu, kdo ji vyslal. Neboť vaše osoba je pod účinnou ochranou proti kouzla.
Zbyněk Milner na Větře.
Autorská citace #3
6.6.2022 19:30 - sirien
Nemám zdroje (poruce), ale co jsem si dělal dřív nějaké rešerže pro RPG hry tak obecně a relativně napříč kulturami bylo rozšířené používání vzácných, ale chudým lidem dostupných materiálů.

Typicky v Evropě stříbro (ale už ne zlato) popř železo (podkova nade dveřmi, irské fey...), popř některá koření (opět, většinou lokální, nikoliv super drahý dovoz) popř jiné rostliny.
Autorská citace #4
6.6.2022 21:53 - Šaman
A jinak z hlavy:
  • vykuřování:
    • bylinkami (šalvěj, pelyněk, koření)
    • dřeva (santal, palo santo)
    • pryskyřice (kadidlo, myrha, kopál)
  • obrazec na zemi, často posílený svíčkami (kruh, pentagram)
  • sůl (vymítá duchy, problém je že i ty dobré - taková astrální antibiotika)
  • relikvie (nese moc svatého v případě ostatků, nebo požehnaného předmětu)
  • přímo symbol nějakého boha (Thorovo kladivo chrání před obry, Kříž před nemrtvými a silami pekelnými)
  • oběť, nejčastěji dobrovolná - krev, nebo i duše toho kdo se obětoval je silou, která brání tomu, aby se stala nějaká špatná věc (např. Harry Potter, nebo dříve duchové strážci vesnice)
  • svěcená voda
  • samozřejmě stříbro (proti vlkodlakům a snad i upírům)
  • a když není stříbro, tak třeba u nás máme pověst, že v Jizerkách zastřelili vlkodlaka (nejspíš vlka, který unikal lovcům a už se proslavil) kulkou odlitou z olova kostelní vitráže
Autorská citace #5
7.6.2022 14:46 - pilchowski
Teď jsem četl jeden komiks inspirovaný dinárskou duchařinou. Obyvatelé vnitrozemské Dalmácie (hlavně masiv Biokovo) věřili, že když pod mrtvým člověkem projde divoké zvíře, tak mrtvola obživne (proto se nesměla nechávat např. na stole). Aby zabránili oživnutí mrtvol, uřezávali jim holeně a ženy jim jehlicemi probodaly hrudník. Jako ochranu před zlem si do čepic muži dávali papírky s modlitbami ke slunci, které taky přivazovali dobytku na rohy, aby ho ochránili před zlem, které reprezentovali Urlaci (de facto vlkodlaci), muži, kteří se za záhadných okolností ztráceli v lesích. Za úplňku zasekávali do futer sekeru na ochranu před Urlakem - to byla jediná zbraň, které se Urlak bál. Starce a nemocné odváděli na útec, kde jim omotali hlavu mokrou vlnou a zabili je sekerou - jenom tak si byli jisti, že se dotyčný nevrátí ze světa mrtvých. (Sonja Gašperov: Urlak)
Autorská citace #6
7.6.2022 19:53 - pilchowski
V Bosně (a obecně v bývalé Jugoslávii) se věří, že průvan přináší smrt. Běžně se mi stává, že mi nějaká bába v autobuse vyhicovaném na 80 stupňů zabouchne okýnko, protože "promaja ubija". Dají se najít holičství a salony, které nefungují v úterý, protože se věří, že holit se a stříhat si nehty v úterý přivolává zlé síly. Muslimové namísto úterka tohle nedělají v pátek. U bosenských muslimů obecně hrajou v mystice velkou roli džinové - je tak třeba zakázáno hvízdat v domě, protože tím se džinové přivolávají, a co hůř, namísto džina může přijít i něco horšího. Věří se, se, že některé byliny a rostliny mohou kletbu sejmout nebo před níc chránit, na Balkáně česnek, fialka, šípek, cedr, rozmarýn, bazalka a bříza. Pravoslavní na velikonoce vždy jedno vejce nabarví na rudo, je to vždy první nabarvené vejce a zůstává v domě celý rok - jmenuje se "strážce domu" a má dům chránit před zlem. A naopak, když chceš někoho proklít, schováš mu vejce do zahrady, aby o něm nevěděl, ideálně vejce černé slepice do kterého vyryješ jméno toho nešťastníka. Když se někdo vydává na cestu, jako ochranu před zlem za ním matka vylije vědro vody. Všechno to (a mnoho dalšího) pochází z předkřesťanských dob, ale jak víme, našlo si to cestu do "moderních" náboženství.
Autorská citace #7
7.6.2022 21:15 - chrochta
Muslimové milují amulety s napsaným Božím jménem. Velice rozšířené jsou i verše ze svaté knihy někde/ na něčem napsané, a to jak u muslimů, tak křesťanů a židů. V muslimském prostředí velice rozšířeným amuletem je tzv. Fatimina dlaň (ruka). Symboly světců (svatojakubská mušle) a bohů. Vyobrazení nestvůr (mezopotámská kulturní oblast) a dravých zvířat (Etruskové).

K ochranné magii určitě má něco Nakonečný v Encyklopedii magie. Spousta toho je v knize Rolník v tradiční evropské kultuře, něco by mohlo být i v úvodu k druhému dílu Hmotné kultury. Dále Malé encyklopedie od vydavatelství Libri (je jich víc), zřejmě i Bohové a symboly staré Číny, určitě Dějiny odívání. Severní Afrika a Encyklopedie antiky (bude to chtít trošku hledat).
Autorská citace #8
8.6.2022 11:43 - Jerson
pilchowski píše:
V Bosně (a obecně v bývalé Jugoslávii) se věří, že průvan přináší smrt.

Musel jsem si to ověřit u manželky, bylinky a vejce nezná, ale zbytek potvrzuje.

Taky když se mluví o něčí smrti, tak si člověk musí poposednout, aby ho taková řeč nechytla.
Autorská citace #9
8.6.2022 12:25 - pilchowski
Jerson píše:
bylinky a vejce nezná


nevim, z jakého prostředí manželka pochází, možná je to jen regionální záležitost , třeba zde, nebo zde. A že pozdravljam...
Autorská citace #10
8.6.2022 13:30 - todor
Asi neskodi zminit obligatni otecnas nebo andelicku muj straznicku... tedy motlidby/prosba o ochranu, kazdy nabozenstvi bude mit urcite neco obdobnyho. Ale to je takova aktivni obrana, na dvere si to clovek nenakresli.

chrochta píše:
Velice rozšířené jsou i verše ze svaté knihy

V anime jeste maji psany motlitby na tech papircich, takze to nejspis bude mit nejaky realny zaklad.

casto se lidi snazi dobre vychazet s bytostmi co ziji pobliz, aby je chranili. Hodne ze slovanske mytologie/folkloru je moc hezky zpracovany ve hre BlackBook, kde hrajete mladou koldunu. Jsou tam pribehy a postupy, skoro jako opsane z nejakych lidovych povesti.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.070352077484131 secREMOTE_IP: 13.58.247.31