Kultura

sirien
16.8.2023 11:45
.
[dnd 5e] Koniny v pravidlech - diskuse specificky o DnD 5e pravidlech pro jízdu a koně.
Autorská citace #21
30.9.2024 15:18 - Necromancer
A je to pouze v rovině překážení, nebo to vyloženě působí bolest?
Autorská citace #22
30.9.2024 15:37 - LokiB
Lidem to působí velkou bolest :)
U koní ... dle wiki je délka podkováků, které drží podkovu v kopytě 40 a 80 milimetrů.
Podkováky se do kopyta zarážejí minimálně na pět milimetrů až maximálně čtyři centimetry v závislosti na velikosti kopyta.
A dost záleží na tom, aby byly zatlučeny profesionálně (není to nic snadného, amatér to dobře neudělá)

Z toho a dalších zdrojů mi vyplývá:
- ježek v kopytu určitě vždycky pohyb koně omezuje, je nestabilní, může se mu prst "zvrtnout". běham s tím imho nejde
- ježek v kopytu je typicky i bolestivý. když se zapíchne na blbé místo, může to být bolest velká (že se třeba kůň rovnou vzepne a shodí jezdce). často může postačit ježka vyndat a následky nejsou.
- při větší smůle či specifické velikosti/zpětných háčcích/nátěru ... může dojít ke zranění/infekci kopyta, které se budou léčit dlouho, nebo budou až fatální.

pro zájmce odkaz na informace o kopytech :)
Autorská citace #23
30.9.2024 20:50 - Necromancer
Děkuji. Já jen nakolik se mám cítit provinile, že jsem jich několik rozsypal kolem místních stájí...
Autorská citace #24
3.10.2024 09:05 - Merlin
Na jednom archeologickém výzkumu u hradní zříceniny jsme ježky našli v poměrně příkrém srázu, kam by se kůň jen tak nedostal (pokud vůbec). Takže tam byly umístěny primárně pro lidskou nohu. Zkrátka taková lego kostka krát deset.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.049616098403931 secREMOTE_IP: 18.207.255.67