Kultura

26.3.2025 12:34 - pedro3
Lethrendis píše:
Paráda, děkuju za info.
14.4.2025 21:49 - Lethrendis
Pánové a dámy, můj překlad DnD5e2044 byl v zásadě dokončen. Kdo chce, může začít s korekturami - pošlete mi tu na Kostce zprávu s mailem, který mám pozvat do dokumentu, a já vám dám možnost do libosti komentovat. A rovnou díky Janičce za ten deník.

Neudělal jsem vnitřní odkazy, protože si nejsem jist, zda by to nebylo dublování práce sazeče. Nechávám tam pouze značku (str. XXX). Odkazů je tam mrtě hodně, mám pocit, že v elektronické verzi asi o dost víc než v tiskovém PDF (které nemám). Ale čím více odkazů, tím lépe. Odkazy bych případně po pár týdnech ještě dodělal.
Také jsem neudělal nestvůry v dodatku B, opět z toho důvodu, že to vypadá, jako by jich v elektronické verzi bylo o dost navíc. To bych případně někomu přenechal, kdyby se toho hodlal ujmout.

Až bychom to s případnými korektory prohlásili za zkontrolované, mohlo by se to předat případnému sazeči.

Jinak je to víceméně hotové a já můžu zase ke svým oblíbenějším projektům :)
15.4.2025 00:05 - sirien
Gratuluju!

Odkazy neřeš, dělají se v indesignu. Nechat tam XXX je správně, ideálně červeným písmem.
15.4.2025 16:23 - Tarfill
Jakože Lethrendis je frajer...!
16.4.2025 18:22 - sirien
Zatím to napíšu sem, do diskuse k licencím až za týden až budeme vědět jistě:

SRD 5.2 bude za necelý týden, 22. dubna

Čeho si určitě všimněte:
- explicitně je řečeno že to vyjde jen pod CC - tzn. už ne pod OGL. Což je dobrej spite dick move (efektivně to zkomplikuje použití SRD 5.2 s původním nebo i novým OGL contentem - neznemožní ho to, ale pro laiky to je minimáýlně další barrier to entry)
- nikde není slíbeno že SRD 5.2 pokryje významné změny v jádrových 24e mechanikách (např. weapon mastery tagy zbraní).
- zato tam je uvedeno že se na Beyondu objeví nějaké nové Basic rules co budou mít "overlap" s SRD 5.2 - což smrdí tim že ty jádrové změny dají na Beyond sice veřejně, ale bez licence - to by efektivně navzdory updateovanému SRD znamenalo zabití veřejného 5e licencování (licencovaná by byla jen obsolete a reálně nekompatibilní verze pravidel) - což je přesně to, o co jim šlo (a co už kdysi podobně udělali s DnD 3e/3.5e)

Well... bude příští týden zajímavé počteníčko :D
16.4.2025 18:28 - ShadoWWW
Jsem no už teď jsou v Basic Rules některé věci, co v SRD nejsou.
17.4.2025 03:27 - Chyba
Já bych byl optimističtější, weapon mastery přímo zmiňují
Píše:
You'll find an updated and expanded library of referenceable content, such as the rules glossary, weapon mastery properties, and exploration mechanics.

Co se týče vyjítí zvlášť SRD a Basic, Tak to bylo i u 2014. Vykašlání se na OGL může mět víc důvodů, ať už že podle nich vedle CC nemá cenu nebo kvůli teď dost negativní asociaci.
18.4.2025 21:01 - Chyba
Máme tu erata kdo nepostřehl. Opraveno pár mechanických kiksů, nerf skackovacích kouzel.
22.4.2025 18:17 - Bakly
22.4.2025 18:21 - Bakly
Informace v článku o SRD 5.2 ZDE
22.4.2025 23:18 - Chyba
tak to vypadá, že se žádný podraz nekoná. Nové potřebné mechaniky jsou. U Ras o 1 víc než jsem čekal v nejlepším případě (podle původních Free pravidel jsem čekal o 5 míň), Rody o 4, Zázemí o 3, Odbornosti 15... Přidaná oborová kouzla se taky nikde nevytratila.
23.4.2025 00:44 - sirien
Oni dali víc než dřív i k předchozím mechanikám jako odbornosti? WTF? Tam proběhla nějaká revoluce nebo jim někdo drží níž na krku nebo si pořád žehlej to OGLko nebo co se to tam sakra děje?
23.4.2025 02:13 - Chyba
Zrovna Odbornosti teda přibyly zkrz Zázemí (4), a Epic boon (7 všechy z doporučení zmíněných v povoláních). Zbytek naboptnal uměle. ASI a Fighting stile převedeno na Featy. Dá se spekulovat že Skilled přidali i protože jím nahradily některé Eldrich envocations (Kterých mimochodem taky přibylo o cca 7).

U Spellů to vypadá na přírůztky vlivem změn v Oborových kouzlech (Licencovaných oborů) Dragon Sorcerer 3 nebo 4 kouzla teď nevím, Life Cleric- Aura of life.

Mě nejvíc zarazily ty Samotný Zázemí a Goliati.
23.4.2025 06:16 - ShadoWWW
Dokonce tam explicitně píšou, že se dá v jedné publikaci třetí strany klidně kombinovat stará i nová licence, jen obě musí být CC, nejde kombinovat stará OGL s CC.
23.4.2025 09:47 - sirien
Co píšou je dost jedno, nad ani jednou tou licencí nemají kontrolu a nevím o ničem co by komukoliv bránilo kombinovat CC a OGL, pokud je ochotný podřídit se OGL omezením. (že to je hodně nevýhodné takže pokud nemáš nějaký extra zájem na OGL obsahu odjinud tak to je hloupost dělat je věc jiná).
24.4.2025 15:13 - Bakly
Na základě této neočekávané vstřícnosti Wizardu a poskytnuté licenci, jaký se dá předpokládat další vývoj u Jeskyní a draků, popřípadě vydání Dragonaeru?
24.4.2025 15:31 - Aegnor
V rámci JaD týmu o tom právě probíhá diskuze a varianty jsou různé.

Myslím si (a tohle je čistě můj názor, není to oficiální vyjádření týmu), že minimálně vznikne PDF dokument s popisem, jak konvertovat JaD věci na DnD 24e.

Ohledně Dragonaeru to záleží na Gergonovi.
24.4.2025 16:26 - Bakly
Díky za info, i PDF bude super, po dohrání kampaně by jsme příští rok rádi přešli na novou edici, sme po skoro dvou letech na třináctých úrovních a rozhodli jsme se to doklepat ve starém formátu. Každopádně máme rádi věci na papíře, tak budem vděční, že si to můžeme minimálně uceleně vytisknout. Naše skupina zasloužilých otců nebude mít problém, jen doufám, že sekundární skupina dětí to dokáže uchopit když jim předložíme vedle knihy i úpravy.
24.4.2025 19:56 - Gergon
Co se týká Dragonaeru, tak ten se drží Jeskyní a draků, aby byl ve stejné verzi. Takže momentálně se dodělává ve verzi 2014 a bude kompatibilní s aktuální současnou verzí JaD, aby kdokoliv kdo momentálně hraje JaD, měl i kompletní Dragonaer - svět i nová pravidla a povolání. A dál se uvidí - pokud vyjde PDF verze JaD 2024, pak vyjde velmi pravděpodobně i PDF verze Dragonaeru 2024, pokud vyjde komplet nová edice JaD oficiální tištěná, pak nejspíš vyjde i Dragonaer pro novou edici. Ale samozřejmě záleží na mnoha různých okolnostech, například jaké budou prodeje Dragonaeru a jestli bude mít smysl vydávat ho znovu v nové edici atd...
24.4.2025 20:49 - sirien
Za JaD to řeknu takříkajíc na plnou hubu, protože by mě asi nebavilo to další dohlednou budoucnost neustále okecávat a nakonec proč ne:

V podstatě jsme mezi autory v návaznosti na OGL crap a předchozí DnD/Wizardí historii všichni tak nějak čekali, že nová Licence bude nějaká Wizardí vyjebávka - typu že updatenou věci co byly ve 14e ale vynechají klíčové mechaniky 24e (můj osobní typ byly weapon tagy, jiní byly umírněnější a čekali něco víc "low-key", ale v důsledku podobně otravného / klony jako JaD ničícího). Tzn. že po vydání SRD budeme muset další rok hrozně meditovat jestli JaD 24e vůbec jdou rozumně udělat nebo ne a případně jak a co a jak obejít atp.

Fakt, že Licence skončila takhle vstřícně, jak podle všeho skončila (tj. nejenže tam je všechno 24e klíčové, ale ještě pár drobností navíc k tomu), nás vcelku zaskočil a ano, technicky vzniku JaD 24e asi nic nebrání.

Bohužel, odložení SRD (Licence) pro 24e nám dalo určitý "benefit" odstupu - a s tím půl rokem odstupu je vidět, že DnD 5e 24e je napříč komunitou přijatá... "velmi vlažně", což není eufemismus, ale nejspíš nejpřesnější vystižení věci. A nejspíš jde o nejhorší přijetí "půledice" v historii (ref. 3.5e, 4e Essentials, minimálně) Prodeje 24e příruček jsou podle všeho dost špatné, ohlasy z komunity (YTeři, blogeři, diskuse...) jsou často kritické - ne zničujícně kritické, obvykle, ale takové "meh" kritické - a ani ty nejpříznivější zrovna nehoří nadšením. Spousta lidí reportuje, že natvrdo zůstane u 14e, spousta dalších že možná přejde, ale jestli jo tak až někdy v budoucnu, pokud něco.

To nás staví do vcelku nepříjemné situace - update JaD ze 14e na 24e by se najisto pojil s přepracováním mnoha částí příručky, u kterých máme dojem, že se nepovedly nebo nepovedly tak moc jak se povést mohly (ať už protože sme je zvorali, jako výpravy, nebo přehlídli, jako přesvědčení (obojí jde za mnou osobně btw.) nebo neměly prioritu a deadliney už hořely, jako Vybavení, nebo nám tam prostě uletěla ruka, jako u Bestiáře...) - a to by se stalo najisto, protože by to nejspíš byla velká část naší motivace to vůbec dělat (prostý mechanický update by byl z většiny jen otravná práce, listovat stránkama a přepisovat znění mechanik podle manuálu a pak se to snažit udržet v sazbě není zrovna fun, a vzhledem k tomu že to nikdo z nás nemá jako žádý primary source of income...).

To by v praxi znamenalo:
- relativně hodně práce (co by šla do 24e konverze místo do supplementů, na kterých se konečně podařilo začít zase seriózně pracovat)
- rozbití stávajícího stránkování kapitol a nadpisů (referovaných ze zástěny a hromady dalších míst)
- nějké další náklady (jednotky dalších ilustrací, nejspíš)
- ...a vytvoření nové edice hry relativně krátce po jejím vzniku, tzn. krátce potom, co si jí už dost lidí koupilo (5e za sebou při 24e přechodu měla 10 let - JaD s námi jsou sotva tři a půl)

...a to všechno kvůli přechodu, u kterého si teď nejsme jistí, jaký o něj je u hráčského publika reálný zájem. (I uvnitř našeho týmu je schizma mezi lidmi co říkají že je 24e fajn a za konverzi stojí (všimněte si, opět, že "fajn", ne "super"), a mezi lidmi co mrmlají že zůstanou u 14e a o 24e nemají zájem).

Prostě a jednoduše nechceme dělat novou edici JaD, aniž bysme věděli, že po ní je skutečně poptávka a někdo jí i ocení - to radši doděláme dřív víc Bestiářů a ta úvodní dobrodružství, o kterých víme s jistotou, že na ně lidi čekají.

Další supplementy pro JaD se určitě tak nebo tak budeme snažit dělat "pod obojí", aby šly použít s oběma edicemi hry - rozhodně nechceme násilně tlačit původní zákazníky do přechodu tímhle způsobem, pokud sami o 24e nestojí a jsou s dříve koupenými JaD spokojení - věříme, že produkt by měli lidi kupovat z nadšení / zájmu, ne z nutnosti.

Velmi pravděpodobně v blízkých dnech pošleme do světa velmi krátký dotazník s nadějí, že nám co nejvíc fanoušků JaD vyplní, jak moc by o JaD 24e za těhle okolností stáli. Pokud nám ho pomůžete šířit co nejdál, bude to super. Co bude dál se rozhodneme ve velké míře podle toho, co uvidíme v odpovědích - a z části podle nějaké další interní diskuse.

KAŽDOPÁDNĚ, současná situace v Mytago/imago, u tiskáren atd. je taková, že i pokud se rozhodneme do JaD 24e jít, tak rozhodně nebude letos (i když teoreticky by se to stihlo připravit, kdybysme fakt mákli) - realisticky příští rok, možná na GameCon, možná na Vánoce.

Nějaká konverzní příručka pro JaD do 24e verze se případně může objevit dřív - jak bude vyčerpávající a propracovaná bude nejspíš záležet, pokud JaD 24e dělat nebudeme, tak to bude spíš rychlá sada návodů jako servis pro fanoušky, pokud JaD 24e dělat budeme, tak to bude nejspíš soupis nějakého promyšlenějšího work-in-progress, dost možná i s průběžnými updatey.

Konkrétní rozhodnutí by mělo padnout cca do měsíce.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076781034469604 secREMOTE_IP: 18.97.9.169