Tak se mě pořád neptej na osobní názor :-)
Ale jako upřímně nevím, co ze mě chceš víc dostat. Že to považuju za rozumný kompromis, jsem napsal (to nic jiného než názor být nemůže), uvedl jsem i důvody. Upřímně nevím, proč bys s tím měl vůbec polemizovat, připadá mi, že téma je vyčerpáno tak dva příspěvky zpět :-)
Jestli chceš něco na úrovni gamedesignu, tak věz:
- ač lidi vlastní tvorba baví, neměla by být nutná. Žádné "dodělej doma". Deskovku si taky nedoděláváš sám. Požadavek na nějaké kompletní hratelná pravidla je tedy rozumný.
- míra předpřipraveného obsahu je pak na zvážení, ale jistě potřebuješ nějaká monstra, nějaká kouzla a schopnosti.
- přičemž DnD nikdy nebyly zcela neutrální bezsettingová hra. Vždy obsahovaly určitá charakteristická monstra, ale i rasy (že jsou elfové vlastně víly je už prostě nějaký lore). Celá tahle diskuse je v zásadě o tom, kde je sweet spot toho obsahu (co by měl být základ a co další setting)
- lidé pak u podobných her rádi dělají volby. Jedna volba je rasa, druhá je povolání. Jak můžeme přidat počet voleb, ale neopustit class&level systém? Přidáme varianty povolání (budeš rozporovat jako settingově omezující i ty?), varianty schopností (featy) a varianty rodů.
- které? Pravděpodobně takové, které nám lezou z dotazníků, podoby nejhranějších světů, očekávání a ... ano, i tradice. Desítky let budujeme rozpoznatelnou značku, tak tam dáme i varianty pro ni typickou (některé jsou btw v DnD prakticky od začátku).
- i pro ty, co rádi tvoří vlastní varianty, je třeba "mustr", tedy ukázka, jak taková varianta vypadá, co obsahuje (jaké bonusy se mění, jaké schopnosti, celková myšlenka), aby to mohli napodobit. Ke většině rodů bys tam měl mít dvě varianty, aby bylo vidět, co je pro daný rod "sjednocující" a co se právě liší v různých variantách.
Víc k tomu asi nemám.