Kultura

24.4.2025 22:35 - Log 1=0
Sirien to napsal dobře, byť možná trochu negativně, tak to doplním něčím trochu pozitivním (byť se Sirienem souhlasím ve všech jeho argumentech).

A to tím, že zdůrazním, že pokud(a Sirien to pokud vysvětlil dobře) bude JaD 24, tak to nebude otravná povinnost, do které se budeme nutit, ale příležitost, které se chopíme. A jako jsme při zachování kompatibility zvládli, troufám si tvrdit, zahladit nějaké nectnosti původní verze, tak to samé dokážeme i s 24, což spolu se zmíněnými nectnostmi, které jsme sami udělali, a objevili až zpětně, způsobí, že věřím, že případná JaD 24 bude v součtu skutečně upgrade.

A pokud nebude, tak ani tu konverzní příručku nechceme odfláknout.
24.4.2025 23:10 - LokiB
přijde mi, že nikdo zde neměl za to, že by se to dělalo z otravné povinnosti a všichni to viděli jako krásnou příležitost, které se chopit. závidím vám :) akorát je možné, že to je v tomto případě spíše z toho nadšení a příležitosti, s komerčním úspěchem to může být složitější než s původními JaD, bohužel ...
24.4.2025 23:54 - sirien
jako já bych určitě uvítal možnost předělat ty věci co se nepovedly - zejména protože velká část jde za mnou osobně a sem první, kdo to přizná a rád to po sobě opravim. Ale nechci to dělat, pokud o to (v dalším kontextu) není zájem a část lidí by to víc otrávilo než potěšilo (protože nová edice, nová knížka... atd.)
25.4.2025 10:48 - Bakly
Díky za obsáhlé info, každopádně budeme vděčni za jakýkoliv produkt.
25.4.2025 11:48 - LokiB
Nevím, jestli "není zájem", je to možné, to si nějak podchytíš a ověříš.

Myslel jsem to tak, že jsem obecně rád za "opravený produkt", jestliže je pocit, že by opraven být měl.
A současně nikdy jsem neměl moc rád jen errata, bez toho, aby byla zakomponovaná do nové opravené plné verze. Ovšem u produktů s (relativně) nízkým nákladem a (relativně) ne nízkou cenou je to holt problém nákladů a efektivity.

Je to nevýhoda hry, která je navázaná na cizí produkt, který si majitelé toho cizího produktu mohou upravovat/kazit/vylepšovat dle své vlastní libosti a zájmu :(
Ale tak třeba se to nějak šťastně vyvrbí :) Držím palce, aby to bylo pro všechny zajímavé.
25.4.2025 14:07 - sirien
Ty opravy o kterých je řeč nejsou jen errata, errata průběžně zapracováváme do PDF a každé nové vydání jde z aktuálního PDF.

To o čem se tu bavíme jsou kompletní přepisy celých kapitol, popř jejich zásadní proškrtání nebo naopak v podstatě nové kapitoly.
25.4.2025 14:18 - LokiB
Ok, tím líp
28.4.2025 17:31 - sirien
tak sem si konečně pročet komplet changelog a... jako děsil sem se horšího, snadno se dalo doufat v lepší, je to dost mixed bag.

Většina změn je v povoláních, víc než sem myslel, ale velkou část nemám insight posoudit a z toho zbytku větší část vypadá vcelku smysluplně. Z toho co je mimo povolání - část je takový jakože okey-ish, ale nic co by nadchlo, část je dost he? a část je silný meh, obvykle ze šuplíku spravování nerozbitého, aka "tohle je kravina a kdo se o to vůbec prosil?" (komplikace odpočinků je WTF na kolečkách) - asi nic co by vysloveně znechutilo totálně, ale... Přijde mi to celý jako takovej stunt z povinnosti, taková designová obdoba vynucenýho žvanění když člověk vlastně nemá co říct. Skutečné issues 5e zůstávají naprosto nedotčené a ignorované, s jednou drobnou výjimkou okolo martial class, na kterou je plácnutá záplata co je stejně hrubá, jako nakřivo.

Jako - ani sem se nemusel začíst do detailů a myslim že začínám naprosto chápat, proč je přijetí věci takový, jaký je. Nebejt těch ability-levelovejch škatulat, tak by si to ani nezasloužilo titulovat jako nějaká extra edice, spíš by to byl rozsáhlej erratovej update.
28.4.2025 20:36 - LokiB
Na erratovej update je to trochu moc "tohle jsou vylepšení" a nikoli opravy chyb. A tím nemyslím z hlediska toho, jak to promujou (jasně, že to neprezentujou jako errata), ale i z faktickýho hlediska to není tak moc opravovaní, jako nastavování kaše.
28.4.2025 23:05 - Lethrendis
Mně osobně se 2024 docela líbí. Je díky zbraňovým mistrovstvím a lepším featům kombovatelnější, zajímavější. Jediné, co mi přijde opravdu wtf, je stromovej barbar. Jak se někdo může pomocí zuřivosti napojovat na strom?

Ale jinak docela dobrý, řekl bych. Souhlasím, že to není ani na označení 5.5. Ale taková drobná evoluce mnoha a mnoha věcí.
29.4.2025 00:23 - LokiB
Lethrendis píše:
Jediné, co mi přijde opravdu wtf, je stromovej barbar. Jak se někdo může pomocí zuřivosti napojovat na strom?

Tak to je přímý odkaz na Yggdrasill a norskou mytologii

Píše:
Barbarians who follow the Path of the World Tree believe that their Rage links them to the cosmic ash tree Yggdrasil. This “world tree” grows among the Outer Planes, connecting them to each other and to the many worlds of the Material Plane, and the greatest plants on every world are said to be distant descendants of mighty Yggdrasil. These Barbarians draw on their connection to the world tree as a source of vitality and as a means of travel across the multiverse.

Tak ve fantasy světě, co by ne. Když může být druid napojen na Měsíc ...
29.4.2025 00:42 - sirien
Takže Yggdrasil je v pohodě, ale totemovej válečník musí z pravidel pryč, pche.
29.4.2025 00:54 - LokiB
Přiznávám, že nevím, proč musel totemovej válečník z pravidel pryč ... jestli je kolem toho nějaký hnutí nebo co, fakt nevím, uznávám. Tady jen krčím rameny, proč by měl vadit severskej barbar napojenej na Strom Světa ...
29.4.2025 01:17 - sirien
On nešel pryč úplně, je ale komplet redesignutý do Wild hearth a všechny odkazy na totem šly pryč, teď tam kombíš nějaké podstaty zvířat.

Jako to be fair z hlediska lore to je dobrá změna, DnD už takhle strašně trpí na to v jaké míře je z pravidel implikovaný world building věcma co se do spousty světů hrozně nehodí - letos jsme na Fokus Roll unlocknuli full DnD classy a museli jsme dost škrtat abysme zachovali trochu stylizací - a to ten svět Stínu kde hrajeme ve skutečnosti není vůbec nijak extra specifickej, ale nemáme tam FR mišmaš bohů, takže půlka kleriků byla najednou úplně mimo, máme umírněnější kosmologii, takže půlka Warlocků byla problém... Takže to že nemusíš ještě všude rvát indiány a jejich totemy a šamanismus jen protože si nějaký hráč chce vzít classu ze základních pravidel je dobře. Ale - ať mi nikdo netvrdí že to nebylo primárně motivované obavou o cultural sensitivity shit, tak se tomu ušklíbám, I když to je výjimečný případ špatného důvodu k dobré změně :)

...což je ale pak stejný důvod proč je classa implikující nějaký strom světa co jde napříč vesmíry opět spíš crap. Ale asi se s tím dá žít dost snáz než s totemama.
29.4.2025 06:36 - Lethrendis
Já vím, že jde o Yggdrasill. Ale stejně: zuřivost čerpá moc ze stromu. Dokážu si představit jen málo poklidnějších symbolů. Co to jako je? :)
29.4.2025 11:17 - LokiB
Je to povznesení se nad stereotyp, že zuřivost můžeš čerpat jen z něčeho neklidného, chaotického a energetického :)

sirien: jsem netvrdil, že to není crap ... jen jsem z tvého prvního výkřiku nechápal rozhořčení nad paralelou, že totemista musel ven a stromovník může dovnitř :) že za tím čuješ nějaké velké spiknutí z toho nebylo tak zřejmé ...
29.4.2025 11:51 - Lethrendis
Píše:
Je to povznesení se nad stereotyp, že zuřivost můžeš čerpat jen z něčeho neklidného, chaotického a energetického :)

Tak vzhledem k tomu, že celé DnD stojí na stereotypech, mě stromák prostě irituje.

A žádné spiknutí v tom není. Úplně původních oborů je tam jen hrst, právě stromák je jeden ze dvou, tuším. Zařazení zbytku byla soutěž popularity mezi insidery :)
29.4.2025 15:14 - sirien
Ano, ta soutěž popularity je z toho bohužel bolestivě cítit :(

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.065095901489258 secREMOTE_IP: 18.97.9.174