RPG odborně

Alnag
3.8.2007 10:07
Jako doušku za mou přednáškou na Gameconu a díky příležitosti, která se naskytla, pár fakt o prodejnosti různých RPG... Nejlépe prodávaná RPG za květen 2007
Autorská citace #1
3.8.2007 10:07 - Argonantus
To jsou čísla z celého světa? A šlo by odhadnout, kolik to je v abolutních číslech, třeba na výtisky (zajímá mne srovnání s běžnými knihami nebo CRPG)?
Autorská citace #2
3.8.2007 10:23 - Alnag
Pokud jsem to dobře pochopil, tak jsou to čísla ze Severoamerického trhu tj. Kanada + USA, kteří tvoří podle různých odhadů asi 1/3 veškerého RPG trhu.
Odhad, které chceš je téměř nemožný. Podle informace, která je ale už trochu starší, je počet gaming obchodů (což jsou ty, které poskytují tyhle informace) asi 1500, ale počítejme spíš skepticky 1000. Plus se nám do toho tlačí i standardní knihkupectví (ty ale prodávají de facto jen DnD a Vampire, takže ty mají větší podíl ale ostatních se to netýká) + Amazon a jiné e-shopy (které jsou už vůbec nepostižitelné).
Za příklad si vezmeme nějakou hru, která se do klasických obchodů asi moc nedostane. Řekněme GURPS = 1000 obchodů x 1,8 kusu na obchod... to je nějakých 18 000 kusů různých GURPS produktů měsíčně a protože GURPS má dvě základní příručky + doplňky, tak někde tady skončíš, protože nevíš přesně jak se věci mají...
Čtvrtá edice GURPS je s námi už někdy od začátku roku 2005.
Ale jak si stojí počítačová RPG nebo klasické knihy netuším.
Autorská citace #3
3.8.2007 11:55 - wraiths
hmm kurna to jsou mi veci, to jsme netusil. no jsme zas o neco moudrejsi. 18tis. to by nerekl a to je jen letmej odhad.
Autorská citace #4
3.8.2007 14:33 - vitus
Hezká čísla, ale mám k tomu dvě drobné výhrady:
a) název Castle & Crusades je správně (tedy "hrady a křížové výpravy", nikoliv jak tam máš uvedeno "crushades", což by byla zajímavá složenina slov crush a shade ;o)
b) dávat Castle & Crusades a Iron Kongdoms pod d20 je dost odvážné. Hlavně rozdíl mezi Castle & Crusades (jedním ze spoluautorů je Gary Gygax) a d20 je asi stejně velký jako rozdíl mezi d20 a AD&D nebo d20 půpvdní D&D nebo d20 a Lejendary Adventures...
Autorská citace #5
3.8.2007 15:29 - Alnag
ad a) jo dík... opraveno. Se mi to tam nějak připletlo...
ad b) Nepřipadá mi to nijak odvážné. Castle & Crusades je výslovně takovým přetvořením ADnD s použitím třetiediční mechanik. D20 systém není výslovně závislý na přítomnost dovedností a odbornosti. Je velmi volný a variabilní. To bys pak mohl říct že ani Spycraft, ani Mutants & Masterminds a v podstatně nic není d20 systém.
U Iron Kingdoms to už vůbec nechápu. To je naprosto standardní d20 setting. Nepleteš si to s něčím?
Autorská citace #6
3.8.2007 16:52 - vitus
Castle & Crusades - Mně vždycky z jejich stránek a toho, co jsem četl v jejich produktech přišlo, že se tak nějak od d20 distancují. Naopak takoví M&M se k tomu hrdě hlásí
Iron Kingdoms - a jo ! Máš pravdu ! Mně se plete Iron Kingdoms od Privateerů s Iron Gauntlets od PIGů. Máš recht - IK jsou d20, IG nejsou d20. Díky za upozornění.
Autorská citace #7
3.8.2007 17:03 - Alnag
Ono i obecným konsensem je Castle & Crusades považováno za d20 variaci. Pravda takovou z dnešního pohledu divnou a okleštěnou, ale přesto. Spousta takových těch věcí, které si s d20kou spojuješ tam není, protože se snaží z toho udělat ADnD z přelomu 70./80. let.
Pravda je, že to je nejbizarnější věc, co jsem kdy viděl...
Autorská citace #8
4.8.2007 09:39 - Fritzs
Vono to ani tak není D20 bublina, jako spíš DnD bublina, kerá v dohledné době rozhodně nesplaskne... podobná situace jako s DrD u nás, to že je DnD (potažno celá D20) podstatně hratelnější systém než DrD je spíše věcí druhotnou... IMHO všechny D20 systémy táhne DnD a kdyby DnD nepoužívalo D20 tak by se hrály dost možná podstatně míň...
Autorská citace #9
4.8.2007 09:51 - Alnag
Fritz: Ano... to je jeden možný úhlel pohledu. A pak je tu ještě možnost, že D&D je jednoduše geniální.
Autorská citace #10
4.8.2007 11:54 - Fritzs
Alnag: Spíš de o to, že má jednoduše geniální marketing... IMHO nijak zvlášť nevybočuje z celé řady podobných CnL systémů.
Autorská citace #11
4.8.2007 12:14 - Alnag
Fritzs píše:
Alnag: Spíš de o to, že má jednoduše geniální marketing... IMHO nijak zvlášť nevybočuje z celé řady podobných CnL systémů.
Seznam mne prosím s tou "celou řadou" těch CnL systémů z níž nevybočuje. Předpokládám, žes je dozajista vyzkoušel a tak to můžeš posoudit... rád bych si také doplnil vzdělání a zjistil, zda se náhodou neshodneme.
Ale jinak myslím, že čtu mezi řádky, že by sis ho ve skutečnosti rád zahrál, ale ostýcháš se, abys nekompromitoval svou pověst pokročilého roleplayera. Image je na nic. Následuj instinkt. Hraj D&D.
Autorská citace #12
4.8.2007 14:03 - Fritzs
Alnag:Včil zrovna ne... rači bych si zahrál Burning Wheel... DnD je asi až na 4tým místě...
JInáč mám na mysli různé národní mutace DnD typu DrD (kerý sem nezkoušel kvůli jejich jazykovým nárokům, dále pak všemožné Rifts, Tunnels and trolls apod, což jsou všechno CnL, a poté řady fantasy hearthbreakers, což je Edwardsův termín pro DnD-like systémy, keré sou až na jeden dva zajímavé nápady (ze kterých by Edwards pochopitelně postavil celý nový systém-míněno ironicky), nicméně v jádru jsou to jenom kopie DnD... dneska už se takových systémů tolik nerojí, místo toho je to všecho D20...
V konečném důsledku jediné v čem se DnD od jeho kopií liší je fakt že DnD je vzor podle kterého jsou psány, nicméně hráč bude mít stejný prožitek jak s originálem, tak s kopií...
Autorská citace #13
4.8.2007 14:27 - Alnag
Pardon, pochopil jsem to správně tak, že přímou (tj. hráčskou) zkušenost máš toliko s D&D a řekněme jeho národní mutací typu Dračí doupě? A že na základě takového či podobného vzorku jsi dospěl ke zobecnění, že D&D nijak zvlášť nevybočuje z celé řady podobných CnL systémů?
A co se Fantasy Heartbreakers týče, shrnul bych to takto...
Autorská citace #14
4.8.2007 15:40 - Bajo
2 Fritz: Taky si myslim ze DnD zasadne vybocuje. Cely koncept, na ktery se zameruje prineslo jako prvni a momentalni edice jej privadi v mnoha ohledech takrka k dokonalosti. Ja to rikam porad u DnD je zcela zasadni mechanika CR a EL v kombinaci s CnL a utilitami jako feats, prestige class je to takrka nezastavitelny stroj. A to nemyslim nijak opovrzlive. V mnoha ohledech to ale doceni jen premyslivy DM a clovek ktery se zamysli nad celkovym designem pravidel. Nerikam ze DnD je godlike, na to staci Alnag :), ale sve nesporne kvality ma a temi rozhodne vybocuje ze vsech FHB a jinych klonu. Dulezite je si uvedomit, ze CnL je koncept game designu a nikoliv pokus o modelovani reality a tenhle koncept DnD prineslo a porad jej trochu zdokonaluje a inovuje.
Autorská citace #15
5.8.2007 09:34 - Rytíř
Koukám, že Alnag rozjel nemilosrdnou motivační kampaň..
Složte zbraně, nevěřící, jeho nejtěžší kalibry zatím nepromluvily a už teď je vaše obrana rozcupována! :))
btw je nesmysl tvrdit u lídra čehokoliv, že "nevybočuje z řady". Lídr je od toho, aby udával směr. Nemůže proto nikam bočit - když to udělá, změní se odbočka vzápětí na to zase na hlavní proud. (Teď se nesnažím o obranu Dnd - nepotřebuje to - jen jsem si zamyslel na těmi vašimi hrátkami se slovíčky..)
Autorská citace #16
5.8.2007 21:00 - Fritzs
Rytíř píše:
Koukám, že Alnag rozjel nemilosrdnou motivační kampaň.. Složte zbraně, nevěřící, jeho nejtěžší kalibry zatím nepromluvily a už teď je vaše obrana rozcupována! :))
Sem neodolaln a stáhl GIMP.. až přindu tna to jak tam co funguje tak bude bitva pokračovat...
Autorská citace #17
6.8.2007 09:36 - andtom
Fritzs: Vykašli se na marketing WotC, vykašli se na absolutní čísla prodejnosti. Existuje něco jako relativní úspěšnost. Když někdo zdarma napíše RPG na koleně a hrají to kromě jeho skupiny třeba dvě další v jiných městech, tak je to parádní úspěch z relativního hlediska. Díval bych se na to z pohledu ambicí a vynaložených prostředků a úsilí. Malý projekt s malým úspěchem měřeným v absolutních číslech je kolikrát z relativního úhlu pohledu mnohem úspěšnější než velký projekt s velkým úspěchcem měřeným v absolutních číslech. Prostě nedělat si hlavu z absolutních čísel u hobby věcí. Absolutní čísla by určitě neměli být něčím, kvůli čemu něco nemůžu ani cítit, pokud jde o hobby.
Autorská citace #18
6.8.2007 11:24 - Argonantus
Andtom:
Já měl pocit, že ve článku jde o tvrdej byznis a o statistiku, ne o nějaké sympatie.
Autorská citace #19
6.8.2007 12:02 - Alnag
Jinak zcela vážně jsem nadhodil téma oné "řady CnL systémů" na dvou zahraničních fórech, zdá se, že jde spíše o jakýsi mýtus v němž je pojetí DnD spíše originální (nepočítáme-li ony zjevné klony nacionální a home-brew s přímou inspirací). Závěr je IMO takový, že existuje pouze několik her, které mají také něco, co by se dalo klasifikovat jako CnL, ale obvykle je to poměrně odlišné od pojetí DnD.
Autorská citace #20
6.8.2007 12:10 - andtom
Argonantus: Ona je tady vedle článku i tato probíhající diskuze ;)
A pokud jde o tvrdej byznys, tak tam statistika podílu na trhu je sice hezký, ale nikoliv jediný a řekl bych ani rozhodující parametr. Nevypovídá nic o vložených investicích, o čistém zisku absolutně, o čistém zisku na jeden ks čehosi, atd. atd.
Celé mi to připomíná srovnávání nízkorozpočtového filmu s vysokorozpočtovým (a nejde jen o samotný rozpočet, ale také o výběr cílové skupinu zákazníků, jestli si vyberu široký nebo úzký), obojí má hranici úspěchu někde jinde, srovnávat počet diváků je víceméně k ničemu a nevypovídá to ani rozhodujícím způsobem o kvalitě filmu. Prostě podíl na trhu je jen podílem na trhu :)
Autorská citace #21
6.8.2007 12:26 - Argonantus
píše:
srovnávat počet diváků je víceméně k ničemu a nevypovídá to ani rozhodujícím způsobem o kvalitě filmu.
Extrémní názor, se kterým polemizuji léta. Podíl na trhu je podíl na trhu, jak pravíš - ale takový podíl na trhu taky musí z něčeho vznikat. Není to tak iracionální a náhodná záležitost, jak obvykle hlásají nespokojení kritici; za každým "podílem na truhu" a "spoustou diváků" se skrývá obvykle nějaké vysvětlení. Byl svého druhu první, například; to platí třeba pro DnD systém, nebo pro filmy Star Wars. Naplnil přesně to, co diváci chtěli; třeba Titanic.
Tyhle mechanismy platí pro vysokorozpočtové i nízkorozpočtové; nemá cenu je srovnávat kříženm, ale rozhodně má cenu občas srovnávat; je to totiž jediný objektivní údaj, který existuje. Takže bych rozhodně netvrdil, že to nemá cenu.
Autorská citace #22
6.8.2007 12:36 - Alnag
Abych to uvedl na pravou míru, důvody proč jsem to publikoval jsou dva:
a) protože na Gameconu jsem prezentoval starší data a update byl na místě
b) protože je nyní v módě tradovat, že d20 systém už není IN, já nevím, mně se zdá pořád docela IN.
Závěry, které si z toho uděláte jsou na vás. Tohle jsou prostě čísla. Někoho to může zajímat, někoho to zajímat nemusí. Já prostě předávám dál. :-)
Autorská citace #23
6.8.2007 12:50 - Bajo
Vzhledem k tomu, ze u mnoha jedincu se vkus nemusi shodovat s vetsinou, bych to zase tak kvalitativne nevidel. Kvalita je stejne otazkou vkusu jednotlivce, bez ohledu na kritiky, teoretiky apod... Je to proste jen statistika, ktera rika, co se nejvice prodava (tzn. mozna se to libi nejvice lidem, nebo se to k nim proste nejlepe dostane). Spouste lidem se nelibi filmy ktere dostaly oskara (at kvuli predsudkum, nebo kvuli vkusu). stejne tak Smrtonosna past 4 bude mit asi vzdycky vetsi sledovanost nez treba Dvoji zivot veroniky (zanr a zpracovani bude mit vliv stejne jako propagace), bez ohledu na to co si mysli kritika, filmovedci apod...Tim nechci zhazovat kvalitu smrtonosne pasti. V prve rade je to proste o tom, jestli se mi to libi. To ze to kritika chvali nebo hani, nebo to ze to ma celosvetovy uspech mi asi moc nepomuze. Proto bych byl u kvalitativnich hodnoceni zdrzenlivy. Kazdopadne cisla jsou to na podivani rozhodne zajimava.
Jinak to ze by d20 nebyla in je pro me novinka, odkud se berou tyhle nazory?
Autorská citace #24
6.8.2007 13:02 - Alnag
Qualdezar píše:
Jinak to ze by d20 nebyla in je pro me novinka, odkud se berou tyhle nazory?
Někteří vydavatelé to zřejmě šíří ve snaze zlikvidovat konkurenci. A pak samozřejmě některá fóra, například Velké Fialové.
Autorská citace #25
6.8.2007 13:17 - Bajo
Tak to potom jo. Ja myslel ze u nas. I kdyz je pravda, ze u nas je jeste vice in DrD, ktere ma beze spouru vetsi podil na nasem trhu ;-) nez d20 nebo DnD.
Autorská citace #26
6.8.2007 13:31 - andtom
Argonantus píše:
za každým "podílem na truhu" a "spoustou diváků" se skrývá obvykle nějaké vysvětlení.
No právě o to jde, o to "nějaké". Podíl na trhu je nepochybně jistý měřitelný následek, ale z něho samotného nemůžeme dost dobře zjistit jaké příčiny a v jakém vzájemném poměru ho způsobily. Je jich hodně, příliš mnoho proměnných (kvalita obsahu, reklama, dostupnost, módnost, návaznost na jiné produkty, líbivost zpracování, jak velká je záměrně zvolená cílová skupina atd.). Když velká pekárna prodá víc rohlíků a malá pekárnička málo, tak to také vypoví pouze o tom, že lidé z nějakých důvodů víc kupují rohlíky z velké pekárny, ale jakých bez dalšího přesně nevíme (dostupnost zákazníkům v marketu, výrobní kapacita, investice do technologie, kvalita, balení, reklama, na jaké zákazníky se schválně orientujeme /všechny nebo jen část/ atd.). Prostě z nějakých.
Qualdezar: d20 nemusí být in. Zaleží na tom, jaký vzorek lidí si vybereme. Když jsem ještě chodil na RPGfórum, tak d20 byl málem něco jako underground, ne (nevím jak teď)? Nepíši to hořce, na tomto faktu konkrétně nic zlého nespatřuji, pohoda. V podstatě pokud bych trpěl syndrómem, že potřebuji být na straně "in" a "cool" věcí, tak jsem tam musel dávno konvertovat :) Ale to odbočuji: nedá se prostě říct, že d20 je vždy in, záleží k čemu (ke komu, k jaké skupině nebo podskupině hráčů) se to vztáhne.
Autorská citace #27
6.8.2007 14:34 - Argonantus
Andtom:
No jo, jenže abych začal zkoumat ty důvody, je třeba nejprve zjistit, že tomu tak skutečně je; napřed analýza, pak nějaké závěry. A totě smysl nějakých faktických statistik, zjištění a podobně. Protože na poli zábavy a umění jinak převládá čirá dojmologie ve stylu "je to skvělý/mizerný systém, protože mi to tak připadá."
Myslím - a tu je právě jádro pudla - že zjištění, že je to systém, který zaplavuje svět, a nebo naopak, že je to systém, který skoro nikdo nehraje, je v tomto směru zajímavé, které klade důmyslné otázky.
Autorská citace #28
7.8.2007 09:26 - andtom
Jakožto hráč D&D poněkud nabubřele leč pravdivě prohlašuji :), že podíl D&D na trhu pro mě není žádným důvodem k nafukování nebo pocitu "in", protože jsem si vědom jednak subjektivity hodnocení kvality, ale v neposlední řadě také rozdílných startovních čar a vytyčených cílů různých her a celkově komplexnosti příčin různého podílu na trhu.
Zrcadlově si z úplně stejných důvodů myslím, že kdo D&D nehraje nebo se mu líbí něco jiného by neměl být podílem D&D na trhu frustrován, neměl by podléhat pocitu odporu k D&D z důvodu tohoto tržního podílu.
Prostě statistika je to neutrální, jen si z ní příliš často lidé vyberou hloupý emocemi podbarvený závěr a na důmyslné otázky již nedojde.
Autorská citace #29
7.8.2007 10:10 - Argonantus
Andtom: No, proti blbým a dalekosáhlým závěrům z přesných čísel vskutku není obrany.
Já se jen zastal těch přesných čísel; někteří z nás je mají rádi.
Autorská citace #30
9.8.2007 14:33 - Alnag
Díky tomu, že jsem se dostal i ke starším datům z tého zdroje si teď můžete sledovat co já vím, třeba trendy... článek aktualizován o všechny měsíce, které byly zveřejněny. ;-)
Autorská citace #31
9.8.2007 14:35 - Dalcor
Zajímavá čísla
Autorská citace #32
10.8.2007 09:04 - Argonantus
No, dovolte poznámku naprostého laika; celý ten seznam mne jen podporuje v mé setrvalé víře v zásadní význam světa čili settingu, a miniámální význam systému.
Protože kdo chce hrát fantasy světy jakéhokoli druhu, od patentovaných, přes Středozemi až po cokoli jiného, vlastně jiný systém nepotřebuje a nemá důvod měnit to, s čím začal (obvykle nějaký druh DnD).
Výrazné postavení WoD je podle mne spjato s originálním upířím světem, který je zjevně přitažlivý pro leckoho a dostatečně bohatý, aby se mohl rozvíjet furt dál. Nebýt upíří módy, neštěkne po WoD ani pes.
Autorská citace #33
10.8.2007 09:36 - Dalcor
Argo - co víš o WOD?
Autorská citace #34
10.8.2007 09:37 - Rytíř
Argo: Uvidíme, jak se tato teorie osvědčí tváří v tvář chystané hře o moderních upírech v rámci d20.. Pokud jde vážně hlavně o prostředí a ne tak moc o systém, měla by klasický WoD asi záhy válcovat, díky přece jen většímu záběru d20 systému? ;)
Autorská citace #35
10.8.2007 09:45 - Argonantus
Dalcor:
Málo. Hrál jsem pár her na počítači, byl jsem u jedné session RPG (bylo to dost zajímavé), čtu si povídání na RPGF, které se týkají světa v Čechách (protože je to další alter ego mého světa, asi jako ten Jerson).
Můj dojem je veskrze příznivý; myslím, že ta věc má obrovský potenciál, kdyby to někdo dokázal využít.
Ovšem ježto mám jen jeden život, musel jsem si vybrat, a rozpracovávám jenom jeden alternativní vesmír...
Rytíř:
Nejsem si jist; ti, co to už začali hrát, obvykle systémy nemění. Silně pochybuju, že kdyby tě teď někdo začal tahat za rukáv a nabízel ti supr nový systém, že bys nechal plavat obry a balrogy a jal se všechno předělávat.
WoD se už zřejmě chytil; když upíři, tak WoD.
Autorská citace #36
10.8.2007 09:52 - Alnag
d20 WoD jednak nemá stejný setting jako klasické oWoD respektive současné nWoD a za druhé už teď, ještě než to vyšlo to fanoušci WoD strašně nenávidí, protože to samozřejmě není podle kánonu a užívá to zlou kostku. Ale tak uvidíme...
Autorská citace #37
10.8.2007 10:11 - Sosáček
Jasne, udelej ze vsech fanousku WoD fanatiky ;) (sarkasmus) WoD d20 nema s opravdovym wod nic moc spolecneho. ze vsech "hlavnich" druhu bytosti ktere muzete (ale obvykle nechcete ;) ) ve WoD potkat, a kteri maji vlastni pribeh o tom proc jsou, co jsou, a tak podobne (kazdy pribeh je jiny, mind you, a kazdy je tajeny/vykladany desitkami zpusobu/kvuli jeho interpretaci se vedou valky) udelali vseobimajici "vsichni jsou zli duchove zvenku (jak originalni) a TY proti nim musis BOJOVAT"
jo. musis proti nim bojovat. ne "zkoumat a zjistit co jsou zac" nebo "nebyt si jisty odkud vlastne prichazi tvoje vlastni schopnosti" nebo "zabyvat se otazkou jestli muzu nekoho jen tak zabit, protoze si ho (ani by ten clovek mel sanci neco zmenit) vybral nejakej prizrak zvenci". proste bojovat.
obecne, na spoustu lidi (vcetne mne) pusobi ty ukazky co MC pise na web jako "zmenili jsme vas tajemny a hororovy svet na netajemnou arenu ruznejch nadprirozenejch bytosti, super ne?". je to jako kdyz porovnam filmy Interview s upirem a Blade. ano, oba jsou to filmy o upirech, ale napln a kvalita je hodne jina.
To je ten rozdil alnagu. A ne "oni jsou zli a nenavidi d20".
Autorská citace #38
10.8.2007 10:36 - Alnag
Hrngz: Všimni si prosím, že jsem nemluvil o všech fanoušcích, i když uznávám, že to tak mohlo vyznít. Každopádně měl jsem na mysli ty, kteří do toho tepou od odkamžiku, kdy se dozvěděli, jaký to má systém a to ještě neviděli jedinou ukázku. Nic. A takových bylo fakt kvanta.
Ty zbylé závěry zřejmě plynou z toho, že k McWoD (ano, super zkratka) přistupuješ tak jako by to byl klasický WoD. Ale zkus prosím na klasické WoD chvíli zapomenout a brát to jako úplně samostatnou hru. Určitě uvidíš, že tam je spousta momentů, které se dají úspěšně rozvíjet.
Tak třeba mágové se mi zdají docela dilematicky zajímaví. Celé roky ses snažil kouzlit a byly to tak akorát salónní triky. A teď najednou máš skutečně moc! Není to super? Jasně, že jo. Jenže, vždycky to má nějaký hráček. Moc máš díky tomu, že do naší reality vtrhla nějaká banda a chce ji zničit. Budeš proti nim bojovat i když se tím třeba v konečném důsledku o svou moc připravíš? Budeš si užívat a nedbat na to, že svět třeba zanikne?
Taky zápas dvou duší v jednom těle (upíři) by mohl být napínavý, když se to dobře podá. Ten zbytek si moc neumím představit, ale to je tím, že jsem tu knihu ještě neviděl. Ukázky na net bohužel nepíše Monte Cook, ale nějaké hrozné ucho a skutečně místy působí hororově ale ne tak, jak by měly.
Nicméně nemyslím si, že by hra měla či musela produkovat nutně produkovat hru typu Blade. Ale nevím. Jenže neví to IMO nikdo (kromě pár týpků v Německu, co už si jí koupili) a tak se mi závěry tvořené jen na základě použitého systému zdají dost předčasné.
Připomíná mi to třeba kolující mýtus o Call of Cthulhu, tedy ten, že když hraješ CoC d20, tak jsi oproti klasickému systému od Chaosia děsně nabouchaný. Přitom je to přesně opačně, Chaosiové postavy jsou šíleně front-loaded a CoC d20 je mnohem smrtelnější. Jenže mýtus d20 kostky stejně zafungoval a obecné přesvědčení je takové jaké je (a to zejména u lidí, kteří nehráli ani jedno ani druhé). Opravdu si myslím, že v tomhle případě bych počkal až to vyjde a pak dělal nějaké zásadní soudy.
Autorská citace #39
10.8.2007 10:47 - Argonantus
Bzz, bzz, zase mi to připadá, že důležité bude vylepšení světa, příběhu, děje, situací, nikoli systém, neb se systémem nemá vaše kočkovanice nic společného, bzz, bzz, mne si nevšímejte...
Autorská citace #40
10.8.2007 10:51 - Rytíř
Argo: Ha, tak to mě neznáš :) já už to totiž párkrát udělal.. že jsem kvůli třpytivému pozlátku jiného, lepšího systému zahodil tuny práce ve starém a začal hrát nejen ten samý svět, ale tu samou postavu a dobrodružství v jiném systému... Takže já bych to klidně udělal. btw i teď to děláme, slovo dalo slovo a pravidla, co vlastně už byly hotový a jen se tak spokojeně leštily, skončily v koši a budujem zas nový... Nevím, skoro se bojím, zda to není jistá forma šílenství :))
Hrngz: jste si s Alnagem kvit, ty zas děláš z d20 verze bezduchou záležitost ve stylu Najdi & zabij! :) Což tam teda nevidím, dyk tam mj. v nástinech motivů přímo nabádá k tomu zjistit povahu věcí?
Jinak já svět WoD kapku poznal, i když ne přímo upíráky a vlkouše - přes půl roku sem hrál Mage... Samotná hra dobrý, ale ty příručky a matroše, to bylo moc. Moc intrikánské, až trapně tajuplné, neb nikdy vlastně nebylo možné odhalit, kdo za čím stojí a kdo co chce.. přišlo mi, že cílem je, aby to nevěděl ani vypravěč a mám pocit ani autor knih :) někomu se to možná líbí, mě to odrazovalo.
tak a teď s tebou budu souhlasit a řeknu, proč mě láká novej WoD - když upír, tak Kulhánek! "Intriky? Jestli mě budeš srát, prohodim tě touhle zdí, ty šmejde..." :)))) (pravda, zrovna tohle se dá líp udělat v mechanikách WoD než d20. Hmm. Tak nevim, nějak se mi to začíná míchat, co je vlastně práce settingu, a co systému a co je nejlepší..) :))
EDIT: hm, tak sem to zase jednou smolil až příliš dlouho, koukám.. :)
Autorská citace #41
10.8.2007 11:31 - Dalcor
A teď zase vystartuju já. Rytíři nWOD není žádnej kulhánek. naopak ve starém Wodu se hráli SUPERHUMANS. Ve starém wodu ty tlaky na hráče "nikdo tě nemá rád" moc nebyli, naopak lidskej potěr byl ještě větší geek než COM 1 v d20. A ano hrál jsem obojí. I jakž takž četl.
Autorská citace #42
10.8.2007 12:02 - Sosáček
Alnag: asi jo.
Rytir: no, priznam se, ze podobne jako dalcor si taky nepredstavuju wod jako kulhanka, a autori podle doprovodnych textu taky ne. v upirim demu (ukazove pribehy, super vecicka) rikaji "tohle je hra o osobni melancholii a ne akcni film, takze se v bojovych scenach mirnete".
Autorská citace #43
10.8.2007 12:09 - Dalcor
Na druhou stranu ale, milý Hrnečku, to jde taky tak :))
Autorská citace #44
10.8.2007 12:14 - Alnag
Já teda taky nevnímal WoD jako Kulhánka, ale zase chápu rytíře, nebo jiné lidi, kteří to tak vnímají. Ono přiznejme si, tak hra se tak hrát dá. Je velmi pravděpodobné, že ji tak tvůrci nezamýšleli, ale soudě dle různých narážek a vtípků ji tak možná část lidí hraje. Nemyslím si, že je na tom něco až tak špatného. Prostě každému co jeho jest.
Není důvod se kvůli tomu startovat a myslím si, že v pohodě můžeme všichni žít v míru a harmonii, každý si najde to své, hraje to tím způsobem, který mu vyhovuje a občas se o ten svůj pohled podělí na internetu. Když to nebudete brát dogmaticky, že je jen jedna správná cesta, jak se to dá dělat, svět bude mnohem klidnější místo.
EDIT: Dalcor byl rychlejší... já tady psal zas román. :-(
Autorská citace #45
10.8.2007 12:17 - Argonantus
Dokonce myslím, že síla dobrého světa je právě v tom, že se to dá pojmout mnoha způsoby. Jinak z toho těžko může být masová záležitost.
Autorská citace #46
10.8.2007 12:25 - andtom
Argo a nebojíš se hrát ve světě hodně ukotveném v reálné historii? Třeba že nejnovější výzkum odhalí něco, co je v rozporu s něčím klíčovým, co jsi nafabuloval. I když ono to riziko nějakého klíčového objevu co postaví věci na hlavu asi není moc velké, ale jeden nikdy neví. Jak by ses s tím vyrovnal? Rouboval jak to jen půjde do své hry nebo to nechal plavat?
Autorská citace #47
10.8.2007 12:30 - Sosáček
andtom: to mi pripada hodne jako hrat v koupenych hrach, ke kterym vydaji novou prirucku s necim co se ti nelibi. Proste to muzes ignorovat.
Autorská citace #48
10.8.2007 12:31 - Argonantus
Andtom:
No, můj svět je šoupnutý do fantasy od počátku; například je tam taková ta "low level" magie, jako na Ardě, nebo nestvůry(i když lidi drtivě převažují). Postavy už dějiny trochu odchýlily od normálu, takže historie je do jisté míry alternativní (což je skutečná historie de facto taky, ale nechci to zamotávat...)
Takže se nějakých objevů moc nebojím; a naopak bych měl tendenci to využít a zapojit, pokud to vypadá štěpně. Například Codex Gigas, kolem kterého vypukne za pár dní móda, už hraje v mém světě léta letoucí, a je to jasný artefakt značné ceny a různých podivností, jak se ostatně všichni mohou brzy přesvědčit...
Autorská citace #49
10.8.2007 12:41 - andtom
Aha. To mi připomělo starou PC RPG hru Darklands (na začátku nezapomenutelný ženský hlas řekne "Welcome to Darklands"), ta se odehrává v gotické Evropě šmrncnuté fantasy věcma. Já jsem právě takový opačný typ, že preferuji něco vymyšleného. Pravda, je v tom spousta reálií z naší skutečné historie, ale svět je vymyšlený. Nevím proč to tak je, přitom historii mám rád. Ale asi v tom nenacházím takovou atraktivitu, nevím. Nebo mi to příliš připomíná skutečnost, které se snažim při relaxaci hrou odpoutat (proto mě asi ani neberou vampýři v našem světě, ani postapokaliptické hry z reálného světa). Někdo holky, jiný vdolky :)
Autorská citace #50
10.8.2007 12:46 - Alnag
andtom píše:
Nebo mi to příliš připomíná skutečnost, které se snažim při relaxaci hrou odpoutat (proto mě asi ani neberou vampýři v našem světě, ani postapokaliptické hry z reálného světa).
V podstatě až na ty postapokalyptické věci bych se pod to mohl podepsat. Hrát v minulosti (zejména místní české nebo se prohánět uličkami Prahy jako upír mne kdoví proč nebaví). Dělalo mi to potíže i v Shadowrunu, když se měla hrát v Praze, tak jsem to položil. Seattle byl něco jiného, asi že je daleko a příliš o něm nevím...
Autorská citace #51
10.8.2007 12:52 - andtom
No zahrál bych si třeba ve starověkém Egyptě, neříkám že ne. V takových obdobích, které na mně subjektivně působí dobře. Tím myslím to, že mi vyvolávají příjemné pocity, Egypt mně fascinoval od dětství. Objektivně to byla jistě syrová doba, ale já se na to dívám přes jakési utopisticko-romantizující brýle nebo jak to nazvat a podprahovo mi to připomíná bezstarostnost mého dětství. Volbám co hrát myslím vládnou podvědomé pocity :)
Autorská citace #52
10.8.2007 13:03 - Argonantus
No, ona taková románská Praha má v sobě právě tu jistou míru odstupu, alternativnosti, čili jak to nazvat. Metro tam nejezdí, zubaře bych nikomu nepřál a celé to přejdete pěšky dost rychle. Ale sem tam zase prosvítá něco důvěrně známého. Most je jen kousek vedle toho dnešního, a pár zdí je totožných. Může si na ně kdokoli sáhnout. A zabitá NPC má skutečný hrob.
... ale to jsem se nějak zasnil a utekl od drsných čísel na trhu RPG.
Autorská citace #53
13.8.2007 16:05 - Alnag
Jenom poznamenám, že jsem přidal další dva zvěřejněném měsíce (leden 07 a listopad 06) a protože toho už bylo hodně, rozdělil to na roky 2006 a 2007. Jen pro fanatické účetní :-))
Autorská citace #54
14.12.2007 20:48 - Alnag
Přidány další měsíce až po září 2007 včetně. Je tam pěkně vidět ohlášení čtvrté edice (a propad prodeje D&D), nástup nových pravidel Star Wars a protože nemají zatím žádné doplňky i rychlé vyčerpání toho zájmu a tak. Zajímavé je, že se docela daří Shadowrunu...
Autorská citace #55
25.3.2008 06:27 - Fritzs
Alnag: Vono DnD se čtvrtou edicí zas na chvilu vyskočí, otázka jesi zase nespadne dolů...
Autorská citace #56
25.3.2008 08:34 - Alnag
Fritzs: Upínej k tomu svou naději :)
Autorská citace #57
25.3.2008 15:49 - Fritzs
Alnag: Já tím ale nemyslím, že se sníží podíl D20 na trhu... spíš se začnou víc prodávat ostatní D20 produkty (a spolu s nimi půjdou o trochu nahoru i ne D20 věci, jako třeba již zmiňovaný Shadowrun), samozřejmě jde hodně o to, jask moc dobře přijmou 4E součásní hráči DnD, nepřijde mi pravděpodobné, že by 4E měla nějakou naději přitáhnout k RPG výraznější množství nehráčů...
Autorská citace #58
25.3.2008 15:56 - Alnag
Fritzs: Nezlob se, ale tvoje představy mi přijdou nesmírně komické. Pleteš si svoje zbožná přání s realitou. DnD jakékoliv dosavadní edice bylo vždycky tím systémem, který přitáhl k RPG nejvýraznější množství nehráčů a nevidím důvod, proč by to mělo být v případě 4E nějak jinak.
Autorská citace #59
25.3.2008 16:55 - Dalcor
Bude nějaký update?
Autorská citace #60
25.3.2008 16:59 - Alnag
Dalcor: Vzhledem k tomu, že ten časopis přestal vycházet tiskem dost pochybuji. Maximálně výroční zpráva ICv2.
Autorská citace #61
26.3.2008 07:47 - Fritzs
Alang: Proč by to mělo být jinak...? WoW, Lineage 2 a vlastně libovolné další MMORPG... jesi je hlavní ambicí 4E přitáhnout k hraní MMORPGčkaře, tak je to IMHO předem odsouzený k nezdaru...
Autorská citace #62
26.3.2008 08:02 - Lotrando
Fritz: a kde jsi na tohle přišel? Využít popularity MMORPG možná.
Autorská citace #63
26.3.2008 08:42 - Alnag
Fritz: Já tě asi fakt nechápu. Ty vždycky vytáhneš nějaký prapodivný předpoklad bůh vi odkud (např. že ambicí 4E je přitáhnout k hraní hráče MMORPG) a ten dorazíš axiomatickým tvrzením (je předem odsouzená k nezdaru). Už tě napadlo, že neplatí ani to první ani to druhé?
Co je zjevné u 4E je snaha přitáhnout ke hře víc děvčat - Confessions of Part-Time Sorceress, ten pravidelný sloupek na stránkách, zvláštní fórum na Gleemaxu atd. Je v tomto ohledu odsouzeno k nezdaru? Kdo ví? Až doposud je to hra, která v tom měla hned po WoD největší úspěch a ta knížka je prý pro slečny "fakt dobrá".
Co je zjevné je snaha 4E přitáhnout nové lidi, ne nutně hráče MMORPG. Činí tak pomocí zjednodušení a méně "děsivých" pravidel, změnou designu, přidáním "fluffových prvků" i inspirací v MMORPG a jinde. Je kvůli tomu odsouzena k nezdaru? Kdo ví. Ale byla by nějaká jiná cesta lepší?
Autorská citace #64
27.3.2008 07:50 - Fritzs
Alnag: Kdybych znal lepší cestu, tak už na tom dělám...
Confession of part-time sorceress sem nečet, nicméně řek bych, že DnD v tom mělo po WoDu největší úspěch jenom proto, že se toho prodalo prostě nejvíc...
Navíc, kde bereš to, že se jedná o axiomatické tvrzení, IMHO značí in my humble opinion, takže je to jenom můj předpoklad, který mohu podložit jen tím jak MMORPGčkaři, které jsem měl možnost úpozorovat uvažují a kolik to toho vpálí času... jednoduše řečeno tolik, aby jim už na DnD nezbyl čas.
Autorská citace #65
27.3.2008 11:44 - Alnag
Fritzs: D&D se prodalo úplně nejvíc a pokud neexistuje nějaká "dramatická změna situačních faktorů" je velmi pravděpodobné, že ten trend bude pokračovat. Humble opinion sem nebo tam, když prohlásíš něco, co zase podle pro změnu podle mého nikoliv humble opinion stojí úplně na písku - např. "nepřijde mi pravděpodobné, že by 4E měla nějakou naději přitáhnout k RPG výraznější množství nehráčů" nebo "jesi je hlavní ambicí 4E přitáhnout k hraní MMORPGčkaře,..." tak je to skutečně s podivem.
Jestliže D&D se prodává úplně nejvíc a hraje ho řádově víc lidí než ostatní hry (a hraje ho zřejmě víc lidí než všechny ostatní RPG dohromady) pak je asi snadné nahlédnout, že tato nadpoloviční většina hráčů se musela zrekrutovat mimo hráčskou komunitu, tedy že je to D&D, které přitahuje výrazné množství nehráčů.
Stejně tak cílovou skupinou D&D dosud nebyli hráči počítačových her (protože průnik těchto dvou skupin je spíš malý) tedy proč by to mělo najednou být jinak?
Axiom je tvrzení, které není potřeba dokazovat, protože se domníváš, že je zřejmé. Je to říct D&D 4e se zaměří na hráče MMORPG (protože si to myslím), a hráči MMORPG nemají na papírová RPGčka čas (protože si to myslím a znám je) a proto je to odsouzené k nezdaru (samozřejmě jde jen o můj skromný názor). A když neplatí to zaměření na hráče MMORPG nebo neplatí to, že by hráči MMORPG neměli na RPGčka čas tak ten skromný názor je úplně o ničem. Stejně tak je to o ničem, pokud apriori vyloučíme možnost, že D&D by mohlo být pro hráče MMORPG atraktivnější než ona MMORPGčka a tak by je kvůli tomu omezili nebo je přestali hrát. A tak dále a tak dále. Smyslem tohoto mého výlevu je říct, že podle mého zcela neskromného názoru je názor založený na nepodložených domněnkách vcelku dost o ničem. Sorry za upřímnost.
Autorská citace #66
27.3.2008 13:16 - Quentin
Z nasich stabilnich 8 hracu, 5 hraje WoW, 2 diablo na battlenetu a 1 turnajove Dotu -> kdyz je hra dobra, tak si cas najdou
Autorská citace #67
27.3.2008 13:40 - Lotrando
Já jsem utekl od MMORPG k DnD a teď až vyjde Age of Conan se teším, jak to skloubím s mým masterováním d20 hry.
Mimochodem, nejlépe se v Everquestu2 hrálo s lidmi, co měli PnP rpg zkušenost a rozulěmi RP.
Autorská citace #68
7.12.2008 23:15 - Alnag
Tenhle článek jsem dlouho neupdatoval, protože zdroj, ze kterého jsem vycházel přestal existovat. Nicméně z pravidelné zprávy ICv2 vyplývá, že v posledním období jsou top5 RPG za srpen, září a říjen tyto:


  1. Dungeons and Dragons (Wizards of the Coast)
  2. Warhammer 40K: Dark Heresy (Fantasy Flight Games)
  3. World of Darkness (White Wolf)
  4. Shadowrun (Catalyst Lab Games)
  5. Pathfinder (Paizo Publishing)

Autorská citace #69
8.12.2008 12:49 - SEBastian_Chum
to sem docela divim tomu Shadowrunu... překvapuje mě že se neudržely Iron Kingdoms, ale to asi taky bylo jejich novinkovostí a saturací nabídky.

Warhammeru se samozřejmě vůbec nedivim, vzhledem k tradici jednoho z nejpromakanějších herních světů vůbec. A přihrává tomu samozřejmě i úspěch počítačové Dawn of War.

Takže první je už definitivně čtvrtá edice DnD?
Autorská citace #70
8.12.2008 13:57 - Jerson
Co to vlastně znamená top5? To njsou hry, které se nejvíc prodávají, nebo hrají, nebo nejvíc vydělávají?
Autorská citace #71
8.12.2008 14:06 - SEBastian_Chum
asi nejvíc prodávají co se týče podílu na trhu
Autorská citace #72
8.12.2008 16:30 - Alnag
Jerson: Jsou to hry, které se nejvíc prodávají. U ICv2 tu metodiku přesně neznám, u toho původního zdroje mám i zhruba představu, jak se to počítalo.

Seb: Ve skutečnosti, když se podíváš do toho článku ke kterému je diskuse, uvidíš, že Shadowrun se celkem vytrvale drží v top10. Mně spíš překvapuje ten Pathfinder...
Autorská citace #73
8.12.2008 16:36 - SEBastian_Chum
no tak jsem to myslel, že mě překvapuje že se Shadowrun drží tak vytrvale!!!!

v čem tě překvapuje Pathfinder?

a že je na prvním místě DnD znamená jen 4e nebo obecně všechno co prodává WotC pod tím názvem?
Autorská citace #74
8.12.2008 17:05 - Lotrando
Alnag: Pathfinderje celá značka? Asi to jo, jeden či dva tituly by jim asi tohle místo nevynesly.
Autorská citace #75
8.12.2008 17:45 - Alnag
Seb: Je to top5 RPG takže to znamená jen DnD 4e. Protože další DnD věci jsou DnD miniatures (to je jiná kategorie) a DnD novels (to je taky jiná kategorie a to se tam nepočítá).

Shadowrun se drží vytrvale už 4 edice. A to je docela výkon. Zase tolik her, které mají 3+ edic a vydávají doplňky není.

Lotrando: Máš pravdu. Na ty další věci jsem vůbec nepomyslel, ale asi to bude ono...
Autorská citace #76
8.12.2008 18:36 - SEBastian_Chum
ok alnagu dík!

úspěch shadowrunu mě zaráží... tuplem když museli změnit vydavatele. a úspěchu ani neodpovídají jejich production values... vedle DnD, WoD, Dark Heresy a Iron Kingdoms vypadá Shadowrun jako chudej příbuznej
Autorská citace #77
8.12.2008 18:45 - Alnag
S tím Shadowrunem je to na delší povídání. Wizkids se dostali do finančních problémů z jiných důvodů a Shadowrun už stejně dávno licencovali jinému "skutečnému vydavateli". Taky FASA měla nějaké "odvážné plány" pohořela, ale problém nebyl v Shadowrunu ani v jiných jejích klasických hrách.

Shadowrun je hitovka třeba v Německu a konec konců relativně dost i u nás. A nelze to přičítat jen tomu, že to je jedno z mála přeložených a vydaných RPG (to samozřejmě také), ale prostě má nějaké svoje kouzlo, ne že ne...

Iron Kindoms jsou fajn, stejně jako jiné hry d20 diaspory, ale jejich dlouhodobá stabilita se ukáže časem. Zatímco věci jako Call of Cthulhu, GURPS nebo z těch u nás neznámých RIFTS nebo Hero jsou prostě klasické stálice. A Shadowrun je IMO taky stálice. Nevím, jestli je to zrovna do top5, ale do top10 by to určitě dal spolehlivě...
Autorská citace #78
8.12.2008 19:28 - SEBastian_Chum
no Iron Kingdoms už viditelně umírají, nejenom jako RP ale i jako wargame... začíná se objevovat powercreep a privateer press to hrozně dojí.

dokážu si odůvodnit proč je shadowrun v prvních deseti... ale hrozně mě to překvapuje. systém není nic zvláštního a místy je překomplikovaný. svět je hrozná směska, s earthdawn už je to spíš vtip. počítačová hra i wargaming byly fiasko (zabil je setting, ne zpracování). novely jsou podivná rozměklá urban fantasy co se tváří drsně cool. prostě nechápu tu populatitu... myslim že je v tom hodně old school a dětské nostalgie, protože většinu těch věcí autoři nemůžou myslet vážně.
Autorská citace #79
8.12.2008 19:31 - Alnag
Seb píše:
dokážu si odůvodnit proč je shadowrun v prvních deseti... ale hrozně mě to překvapuje


Prostě si to přiznej. Jsou tam klišé - např. elfové - a boj :))
Autorská citace #80
8.12.2008 19:36 - SEBastian_Chum
urgh! :-)

a katany, kyberimplantáty, draci, monobiče, motorky, pankáči, firebally a dlouhý pláště...

bolí mě z toho hlava a zvedá se žaludek, ale možná bych si to zahrál...

až na ten systém teda
Autorská citace #81
8.12.2008 19:38 - Colombo
mně se shadowrun líbí

podle mého má mnohem víc co říct něž nějaké Wushu! A systém se mi zdá šťastnější než d20...
Autorská citace #82
8.12.2008 19:40 - Colombo
mimo to, shadowrun je cyberpunk
ony "fantasy" prvky v tom obstarává to slovo "punk"
Steampunk není "sci-fi", cyberpunk není "fantasy"
Autorská citace #83
8.12.2008 19:41 - Colombo
a proč se to lidem líbí? Protože se to může stát!(ostatně, to už za čtyři roky uvidíme, jestli nastane konec 5. a počátek 6. světa).
Autorská citace #84
8.12.2008 19:48 - SEBastian_Chum
Colombo to ti řekla žena ne?!

teda jestli jsem pochopil správně že zastáváš názor podle kterého v "cyberpunku" slovo "punk" přináší "fantasy prvky"...

a WUSHU není setting ale systém... takže ti řekne to co se rozhodneš rozebírat při hře

s d20 se to srovnává těžko, protože d20 je hrozně proměnlivá věc a uděláš si z ní cokoliv chceš velmi lehce... stačí vzít True20 a škrtnout traity co se ti žánrově nelíbí.

a samozřejmě že steampunk JE scifi... i blbá wikipedia ti řekne že "Steampunk is a subgenre of fantasy and speculative fiction" ...

Píše:
a proč se to lidem líbí? Protože se to může stát!(ostatně, to už za čtyři roky uvidíme, jestli nastane konec 5. a počátek 6. světa).


to jen ve čtvrté edici, podle starších edic už jsme v roce 2008 dávno tam.

Autorská citace #85
8.12.2008 20:03 - Colombo
SEBastian_Chum píše:

to jen ve čtvrté edici, podle starších edic už jsme v roce 2008 dávno tam.

to není v Shadowrunu, to je v Mayském kalendáři.

Wushu opravdu není setting. Ale problém je, že každý systém přináší svůj náhled na setting, jakousi část náladovosti. Svět podle jednoho systému bude probíhat jinak než svět podle druhého(tedy, pokud by to bylo čistě pravidlově).

Mi nejde o světy d20, mi nesedne D20!

viz uvozovky a celé přirovnání. Jde mi o to, že Shadowrun nelze tak lehce odbýt "Urban fantasy"(jelikož Urban fantasy, alspoň co vím, definuje naprosto něco jiného) tak i Steampunk nepopíšeš tak jednoduše, jako Sci-fi. Když napíšu Steampunk je sci-fi, tak ten, co zná jen sci-fi bude kulové vědět, co to teda ten steampunk je.
Autorská citace #86
8.12.2008 21:08 - SEBastian_Chum
Colombo:

aha:-)

ok, tak to sorry za kousavej post.

nechtěl jsem Shadowrun odbýt jako Urban fantasy... ale řekněme že je to cyberpunkové urban fantasy:-)




Autorská citace #87
8.12.2008 21:55 - Colombo
kousavý post?

ne, urban fantasy, tedy městské fantasy, podle mne vypadá jinak. Problém je, že toho je u nás ještě mnohem méně, než i steampunku(alspoň co jsem četl: proč nevyšel sborník české urban fantasy, nebo tak něco).
Autorská citace #88
8.12.2008 22:01 - SEBastian_Chum
myslel sem tu narážku na colombovu ženu:-)

vyšel - pod kočičími hlavami se to tušim menuje

no jak myslíš, ale urban fantasy je celkem jasně definovanej termín (high nebo typické fantasy prvky hozené do našeho světa, aby se s nimi vypořádal... přičemž ani jedna ze dvou součástí není té druhé nijak přizpůsobená)

Autorská citace #89
8.12.2008 22:33 - Colombo
hmm, to jsme nevěděli. My měli za to, že Urban fantasy se více-méně odehrává ve velkoměstě, v metropoli, s typickými sociálními prvky metropoli odpovídající.
Autorská citace #90
8.12.2008 22:37 - Colombo
Takhle, shadowrun má fantasy prvky, ano, to mu nikdo nebere. Ale fantasy prvky má i Magický realismus a nikdo ho do fantasy neřadí.
Autorská citace #91
8.12.2008 23:04 - Gurney
Mě spíš překvapuje ten Warhammer - fantasy WH bych chápal ale zrovna 40k?
Na druhou stranu - ta knížka je graficky tak super a s takovou spoustou fluffu že ji mám doma taky :) (ale stejně bych nečekal že se najde tolik mě podobných šílenců, pochopil bych to spíš třeba u Star Wars)

Shadowrun je taky super (nebo aspoň byl v třetí edici) ale mám pocit že spousta lidí ho zavrhla po tom, co viděla obálku a už nečetli dál (obrázky jsou fakt divný - já sem měl výhodu že ho znám z černobílých pdf překladů třetí edice a nějak zapracovala představiost). Jen ten systém by mohl být mnohem jednoušší.
Autorská citace #92
8.12.2008 23:10 - Alnag
Gurney: Říkáš teda, že je dobrá? Že bych na to teda mrknul. Mně Warhammer spíš odrazuje (ani nevím proč, asi že si to spojuju s těma figurkama), ale na druhou stranu si říkám, že by k tomu člověk měl přistupovat s otevřenou myslí...
Autorská citace #93
8.12.2008 23:18 - SEBastian_Chum
warhammer 40k tě odrazuje?! chlape to je hereze! HEREZE!

lidi vždyť je to jeden z nejvykrádanějších settingů! a míra vykrádání mluví o kvalitě...

geniální hry, pár geniálních knížek (Crossfire, Eisenhorn) a super komiksy...

RPG je husté fluffově, systém je hrozně old school

ale svět za to stojí, něco naprosto neuvěřitelnýho
Autorská citace #94
9.12.2008 00:11 - Colombo
neřekl bych, že míra vykrádání svěčí o kvalitě, spíše o profláknutosti, tedy míře podvědomí. A to může být dané pouze a jen mírou stravitelnosti.
Autorská citace #95
9.12.2008 00:54 - Gurney
Co si budem vykládat, klasický Warhammer vykrádá zároveň Tolkiena a učebnice dějepisu, všechno říznuto atmosférou z nějakého hodně drsného hororu. Podle mě jeden znejlepších fantasy settingů vůbec, na to že je to povětšinou americká záležitost tak toho z toho tak nesvítí a autoři většinou mají aspoň nějakou představu co je to středověk (občas jsem koukal co jsem se dočetl o historických epochách v Ravenloftu 3.5, a nad takovými Forgotteny ani nemám odvahu moc přemýšlet).

Naproti tomu 40k je dost "svůj", ne každému se asi zalíbí (proto mě tak překvapuje to druhý místo).
Autorská citace #96
9.12.2008 10:42 - SEBastian_Chum
Gurney: HEREZE!!! HEREZE!!!

fantasy warhammer je tolkien + schválně a docela pečlivě překrucovaná historie + hodně moc suchého britského a černého humoru s domíchaným monty pythonem + parodie britských subkultur a společenských vrstev + howard, lovecraft a ještě pár spisovatelů na dokořenění.

a americký to nejni ani trochu, na britském původu warhammeru si všichni hrozně zakládaj... takže to nejni "povětšinou americká záležitost", za to by tě upálili.

W40k akorát nahradil monty pythony a britskou společnost za britský undergroundový komiks a parodie filmových a SF klišé.

jo a warhammer 40k je slavnej a prolezlej uplně neuvěřitelně. dokonce se zmiňuje v různejch kurzech, designérskejch dokumentech a workshopech jako "svět, který není ani černo-bílý, ani černo-šedý, ale černo-černý"...

ve W40k se postavy nerozhodují mezi zlem a dobrem, nebo větším a menším zlem... ale mezi strašlivým neosobním zlem na straně jedné a dokonale zkaženém, nepochopitelném a ultimátním ZLEM na straně druhé...

prostě je to sranda
Autorská citace #97
29.8.2009 00:30 - Alnag
Aktualizoval jsem tenhle článek o nové údaje (za rok 2009 a 2008). Je toho méně (a méně přesně), ale lepší než nic. Vypadá to, že Warhammer 40k si udržel postavení a udělal z WoD dlouhodobě trojku...
Autorská citace #98
29.8.2009 10:27 - Sosáček
Jsem zvedavej jak to dopadne s warhammerrem 3. WH je dost oblibenej a pouzivaji model jako dnd (tedy je potreba milion doplnku).

Taky jsem zvedavej jestli se snaha delat CC hry rozsiri.

(BTW bojovej system Dark Herecy je vykradenej z Burning Empires)
Autorská citace #99
30.8.2009 21:39 - Gurney
Ta popularita WH40k mě nepřestává udivovat. Chápu že je to setting asi nejpopulárnější figurkový hry, ale převálcovat i tak zavedený věci jako WoD a Shadowrun?
30.8.2009 21:53 - Colombo
Protože je to mnohem profláklejší než Shaowrn a WoD. Obé znám jen kvůli tomu, že se o RPG zajímám, WH40K (jako značku) znám z nejrůznějších směrů už delší dobu.
30.8.2009 21:59 - Gurney
Colombo: Fajn a co z toho máš doma jako origoš a co z toho hraješ?

Což samozřejmě není směrodatné protože na českým trhu bude situace hodně jiná (Dračí doupě, jupíí :)
30.8.2009 22:02 - Sethi
Tak on ten setting sám o sobě je, řekněme, velmi lákavý. Ostatně, pokud bys myl ochoten brát /tg/ jako jakýs takýs ukazatel nějakého toho průřezu hráčskými zájmy, tak když člověk vyškrtá figurky, karty a porno a zaměří se čistě na RPG, tak takové DH tam má obrovské zastoupení, především co se fluffových debat týče.
30.8.2009 22:07 - Gurney
Sethi: Je, ale stejně, DH mám doma, ale většinu skupiny ukecám mnohem spíš na WoD nebo Shadowrun. Přece jenom WH40k je strašně specifickej setting a ne každýmu to sedne.

Zase platí poznámka o českým trhu.
30.8.2009 22:09 - Sosáček
Lakavy? Vzdyt je to mix monty pythonu, paranoji (he?) a startreku.

"hahaha, zabili jste tisic lidi, co udelate ted?"

hm, fakt me to nebere.
30.8.2009 22:12 - ShadoWWW
Skoro bych se vsadil, že pro 3Q/2009 bude v první pětce Pathfinder.
30.8.2009 22:29 - Gurney
Dopis z Ganymed píše:
Lakavy? Vzdyt je to mix monty pythonu, paranoji (he?) a startreku.

"hahaha, zabili jste tisic lidi, co udelate ted?"

hm, fakt me to nebere.

Typický příklad člověka co o WH 40k neví naprosto nic, jak vidno podle průzkumů tak na světové RPG scéně je jich zřejmě menšina.
30.8.2009 22:31 - Colombo
Gurney: odpověď je jednoduchá, origoš nemám naprosto nic. Ani DrD, ani Shadowrun atp. všecko je to zkopírované:D
30.8.2009 22:34 - Gurney
Colombo: To mě nepřekvapilo, u tebe by mě spíš zajímalo co vlastně hraješ.
30.8.2009 22:40 - Colombo
většinou stylově specifikované ne "just cool" světy v povětšinou volných pravidlových systémech

Nebo taky to, s čím souhlasí velmi chudý bank hráčů.
30.8.2009 22:40 - Sethi
Říkám, co vidím. Přijde mi poměrně pochopitelné, že když už se figurkář odtrhne od svého stolu 5x5 metrů a posouvání davů genestealerů o Xd6 palců a rozhodne se zahrát si nějaké to RPG, tak prvně možná sáhne po settingu, který je mu známý - a který třeba mně osobně přijde dost pěkně vystavěný. WoD ani SR za sebou jednoduše nemají základnu wargamingu.
30.8.2009 22:42 - Colombo
A spoustu knih v údajně dobré kvalitě. A dost počítačových her. A vlastní potraviny.
30.8.2009 22:45 - Sethi
A chytlavá hesla. A cultist-chan.

Cap-toor zat fo' kay-oosh!
31.8.2009 09:54 - Sosáček
Gurney píše:
Typický příklad člověka co o WH 40k neví naprosto nic, jak vidno podle průzkumů tak na světové RPG scéně je jich zřejmě menšina.

Snazis se rict, ze kdyz se nekomu neco hnusi, je to proto ze o tom nic nevi? Ze kdyby o tom clovek vedel vic tak se mu to bude libit?

Protipriklad: zjisti si vsechny podrobnosti sexu s ovcemi.

Ne, vazne. WH je fajn setting na bezduchy vrazdeni, ale na rpg mi to nepripada moc vhodny.
31.8.2009 10:22 - Blaine
Dopis: Ver mi, ze DH neni o vyvrazdovani tisicu lidi. Settingove je to vyborne pro hororovou detektivku, system me moc nezaujal - ale to bude tim, ze kdyz jsem ho cetl (a zkousel hrat), tak uz jsem cekal na 4ed DnD.
Musis si uvedomit ze Dark Heresy z WH40k neni hra na marinaky, na imperialni straz a na orky. Ale na nizke akolyty imperialni inkvizice. Prehled career path ktere jsou spis takove kity pro skilly:
teticka wiki rika píše:
* Adept - A career path devoted to knowledge, logic, and analysis, though they are not very effective in combat and not always good in social interaction.
* Arbitrator - Members of the Adeptus Arbites, the elite Imperial Law upholding organisation, are effective both in investigative skills and combat.
* Assassin - These skilled killers excel in both combat and stealth skills
* Cleric - Clergymen of the Ecclesiarchy train in a wide range of abilities but excel at motivation and leadership
* Guardsman - Although this class usually brings to mind members of the Imperial Guard, it also applies to mercenaries and other soldiers; they are skilled warriors who can also operate vehicles
* Imperial Psyker - This class represents an individual with psychic powers, able to channel the warp to accomplish a wide variety of things.
* Scum - Criminals, outcasts, thieves, and other miscreants, this class has a variety of useful skills involving stealth, infiltration and social interaction with less honest members of Imperial society.
* Tech-Priest - Skilled with machines and technology, they are members of the Cult Mechanicus
* Adepta Sororitas - Commonly known as the Sisters of Battle, this career path was introduced in the Inquisitors Handbook and is recommended for veteran players due to the roleplaying challenges involved. While superficially similar to clerics, they are even more rigid in their mindset and can perform faith talents
31.8.2009 10:29 - Gurney
Sethi: Nj vzdávám se, taky to žeru :)

Dopis odkudkoli: Je mi úplně jedno co se ti líbí a co hnusí a neřeším to, co řeším je že meleš z cesty o něčem co vůbec neznáš.

Dopis z Ganymed píše:
WH je fajn setting na bezduchy vrazdeni, ale na rpg mi to nepripada moc vhodny.

Tímhle kecem s naprostým přehledem dokazuješ, že jsi možná tak hrál Dawn of War na PC a myslíš si že tím pádem dokonale znáš WH 40k, ale Dark Heresy o které se tu bavím já jsi neviděl ani z vlaku.
31.8.2009 18:50 - Aeris
Warhammer (40k) má proste nehorázne dobrý, silný a vôbec premakaný fluff, takže nech už niekto mechaniky/systém do***e akýmkoľvek spôsobom, priaznivcov bude mať stále.

ps: IMHO sú hororové a psychologické prvky vo WH lepšie než akýkoľvek WoD, ale ja som zaujatý :))

pps: For the glory of the Emperor!!!
11.11.2009 10:06 - Blaine
Nova cisla? Zajimave je vypadnuti Dark Heresy, ale asi uz potencialni zajemci nakoupili vsechno co chteli a ted cekali na Rogue Trader a ten se zacal prodavat az ted, uvidime, jak to bude v predvanocnim trhu s popularitou Rogue Tradera.
11.11.2009 10:07 - Nachtrose
Me prijde zajimave, jak za rok 2009 jsou 1., 3. a 5. misto stale stejne :-)
11.11.2009 11:09 - Lotrando
Hehe, to je docela hustý .)

Otázka je, co udělá Pathfinder teď. Na tom druhém a čtvrtém místě se podle všeho střídají nové tituly, dokud se náklad nevyprodá.
11.11.2009 17:34 - ShadoWWW
Osobně jsem tak trochu tipoval, že Pathfinder zkončí na 2.-3. místě. Taky si ale myslím, že s nástupem nové edice Warhammer Fantasy RolePlay půjde zase dolů (a Warhammer Fantasy RolePlay nahoru).
11.11.2009 20:41 - Gurney
Taky se koukám že Pathfinder boduje, jde o to jestli bude mít s to držet dlouhodobě krok s 4e.
11.11.2009 21:13 - tuleník
Pathfinder môže veľmi úspešne ťažiť s backward compatibility s 3ed a toho že pre ňu existuje neuveriteľná hromada materiálu. A nie je tam až tak cítiť ten super-hero feeling 4ed, čo sa občas nehodí.
11.11.2009 22:41 - Alnag
Tak ono jde taky o to, že to zdánlivé udržení kroku - tj. druhé místo - může být stále řádový rozdíl (myšleno o jeden řád). Podívejte se na čísla z doby, kdy máme i prodejnost v procentech...
31.10.2010 00:13 - Alnag
Přidal jsem údaje za poslední rok (a taky vyhrabaný Q4/2008). Je tam např. vidět, že Pathfinder dotáhl v posledním kvartálu D&D.
31.10.2010 00:23 - Gurney
Bezva, zrovna nedávno jsem prohlížel Rogue Tradera a říkal jsem si jak si vede.

Btw Warhammer Fantasy Roleplay reprezentuje čistě třetí edici nebo se v těch číslech můžou projevit i nějaké případné doprodeje 2e?
31.10.2010 00:28 - Alnag
Řekl bych, že 3e (soudě i dle nakladatele, který byl pro 2e myslím jiný). Ale co já vím...
31.10.2010 12:35 - Gurney
No pokud vím tak Warhammer odjakživa vydávali Fantasy Flight Games a druhá edice je stále dostupná např. přes Amazon, takže se nabízí otázka jak zásadně se v těch číslech projevuje doprodej 2e (která předpokládám už se od doby co vyšla 3e nevydává). Sice bych nečekal že by to byl nějaký zásadní podíl ale pár procent by to být mohlo (pokud tedy je v oněch číslech 2e skutečně započítána).

(Mimochodem jak bude čas projdu si na diskuzácích nějaké thready a reakcích fandů 1e a 2e na 3e WHFR; vzhledem k tomu jaké emoce u DnD budí drobnosti typu DC nastavená podle lvl (viz vedlejší diskuze) by mě fakt zajímalo jak se smiřují hráči starých systémově "grim'n'dark" edic (navíc 2e je vydaná relativně nedávno, tuším 2006) s novou edicí, která (aspoň pokud můžu soudit podle hry na srazu) je dost filmová a všechny ty opravdu nebezpečné a hnusné věci jsou spíš taková kulisa v pozadí než něco co by se doopravdy stalo některé PC.)
31.10.2010 12:41 - Alnag
Gurney: Já mám právě takový neodbytný pocit, že 2e Fantasy Flight jen pro někoho zprostředkovávali...

EDIT: Ano. Black Industries.
31.10.2010 13:11 - Gurney
Alnag: Aha, už to vidím. A BI pořád existuje? A pokud ano, tak pořád vydává druhou edici? (nevím jestli je to moje chyba ale nikde nemůžu najít žádné jejich funkční oficiální stránky)
31.10.2010 13:13 - Alnag
Gurney: Myslím, že ještě v průběhu 2e to nějak předali FFG a ti to ukončili... ani tehdy jsem těm komplikovaným licencčním a vydavatelským vztahům moc nerozuměl.

Přijde mi spíš zajímavé, jak zmizel ze scény World of Darkness (nebo Exalted).
31.10.2010 22:28 - sirien
Mě moc ne, vzhledem k tomu, že White wolf zkoupili CCP Games a prakticky ho rozpustili, když přetáhli takřka všechny jeho tvůrce na svoje comp games projekty, protože o WW stáli jen kvůli jejich kreativním týmům. Bez supportu, reklamy a hlavně zájmu se značka prostě vytratí... (za*** CCP)
1.11.2010 12:49 - Sosáček
Ale zas udelaji VtM online, zejo ;)
1.11.2010 12:54 - Blaine
sirien: no jo, to je tak, kdyz se mali Islandane cpou do RPG prumyslu v USA. Ale jasne to ukazuje, ze EVE je vydelacny byznys, ktery vynasi dost na to, aby si mohli CCP dovolit koupit tak zavedenou znacku jako je WW.
1.11.2010 13:57 - Colombo
Největší sranda byla, když po ekonomické krizi se ukázalo, že tahle firma je jediná islandská prosperující společnost:D
1.11.2010 15:04 - ozzKarr
Sheldon píše:
Spíše mi dělají starosti spojení typu prosperující Island
30.3.2013 16:52 - Alnag
Doplnil jsem data za rok 2012 (a také 2011, zdá se, že už jsem to neaktualizoval dlouho).

Dungeons & Dragons zřejmě dosáhly nových hlubin, když se propadly až na třetí místo, ale je potřeba připomenout, že k D&D už také prakticky nic nevychází a tohle jsou údaje o prodejích (tedy nikoliv o hranosti). Pathfinder si drží suverénně pozici jedničky a v na druhé místo proklouzly nové Star Wars of Fantasy Flight games.
30.3.2013 17:36 - Vojtěch
Jsem docela zvědav, jestli se do toho nějak promítne návrat PDF do prodeje.
5.4.2013 12:04 - alef0
V tej analyze v casopise vladla zhoda, ze Pathfinder vs D&D bolo jednoznacne vitazstvo toho prveho. To, ze je 4e z hladiska predajnosti na odchode, ma vyhodu: nebude tolko zmatku ak pride D&D Next. (pre obchodnika je dost blbe mat na sklade stare veci, ak uz vysla nova edicia).

Potesujuce je, ze takmer vsetci sa zhoduju na fakte, ze RPG trh rastie. Aj ked predajnosti papiera mozno stagnuju, PDFka a spol letia raketovym tempom.
7.8.2014 15:20 - ShadoWWW
Prodejnost Jaro 2014:
1. Pathfinder
2. Star Wars
3. Shadowrun
4. Fate Core
5. Numenera

(D&D 5e se promítne až do podzimních prodejů.)
7.8.2014 15:25 - ShadoWWW
alef0 píše:
Potesujuce je, ze takmer vsetci sa zhoduju na fakte, ze RPG trh rastie. Aj ked predajnosti papiera mozno stagnuju, PDFka a spol letia raketovym tempom.

Ehm. Celková prodejnost stolních RPG už od dob 3. edice D&D naopak dlouhodobě klesá. Mluvil o tom Mike Mearls v jednom rozhovoru. Překvapivá je až teď prodejnost 5e, kdy se její produkty dostaly dokonce mezi top 10 bestsellerů Amazonu, což se předtím nikdy žádnému RPG nepodařilo.
7.8.2014 15:57 - Colombo
Ugh? Shadowrun?
7.8.2014 16:59 - York
Colombo píše:
Ugh? Shadowrun?


If ya don't buy diz game, my troll friendz will find you, dude!

PS: Čemu se divíš, je to fakt dobrá hra. Že by mohla být ještě lepší, zvlášť systémově, na tom vcelku nic nemění.
7.8.2014 17:12 - Colombo
Dyť Shadowrun 5ed kritizují i fanoušci Shadowrunu. Kniha je to totálně odfláklá, hromada překlepů a chyb, inkonzistence pravidel atp., které i přes opravené vydání neustále přetrvávají.
7.8.2014 17:17 - ShadoWWW
Co vím, tak mimo páté edice vyšlo i nějaké výroční vydání Shadowrunu, tak možná i to má vliv. I D&D letos slaví výročí a i to má určitě velký vliv na jeho současné prodeje.
7.8.2014 17:25 - Colombo
Byl Year of the Shadowrun, vyšel SRR, DLC SRR: Dragonfall (který byl o mnoho lepší), chystá se SR:O.
7.8.2014 17:31 - York
Colombo píše:
Dyť Shadowrun 5ed kritizují i fanoušci Shadowrunu. Kniha je to totálně odfláklá, hromada překlepů a chyb, inkonzistence pravidel atp., které i přes opravené vydání neustále přetrvávají.


But the spirit prevails...
7.8.2014 19:16 - Sparkle
ShadoWWW píše:
Prodejnost Jaro 2014:
1. Pathfinder
2. Star Wars
3. Shadowrun
4. Fate Core
5. Numenera

(D&D 5e se promítne až do podzimních prodejů.)


Potvrzuju, že tohle zhruba sedí i u nás. (až na Drd2, který by bylo někde kolem 3. místa). A taky tipuju, že DnD 5e to bez problémů dá na první místo.
7.8.2014 19:50 - sirien
ale, koukám, že Fate se sympaticky drží v kurzu...

Colombo píše:
Dyť Shadowrun 5ed kritizují i fanoušci Shadowrunu.

Fanoušci Shadowrunu kritizujou všechno snad s výjimkou core rulebooku třetí edice (což nebylo nic jiného než naprosto gigantická errata druhé edice)

Stíny nejsou nikdy klidné, nemají to v povaze - kliďasové si dál tloustnou v kanclech megakorpů.

(mimochodem, Tvá stížnost ohledně problémů byla zaznamenána a předána k vyžízení kanceláři pana Johnsona. Exekuci stížnosti očekávej v době blízké...)
8.8.2014 01:20 - Vojtěch
Sparkle: jako vždy když je nová edice. Zajímavé bude srovnat PF core a 5E Core tak za dva tři roky v součtu a prodejnost dalších knih až bude každý mít core už doma. To bude ale záviset na kvalitě jejích doplňků...
26.10.2015 10:33 - Gurney
Pro doplnění čísel z roll20 a čtvrtletních průzkumů z icv2.com tady jsou aktuální čísla (resp. procenta) prodejů různých rpg. Je to čistě z jednoho obchodu z Kalifornského Concordu, takže se z toho nedají dělat nějaké velké závěry, ale i tak je zajímavý se podívat do jaké míry se liší čísla ze zmíněných průzkumů s prodeji v konkrétním obchodě.
Píše:

Pathfinder 34%
Dungeons & Dragons 32%
Other 6%
Star Wars 6%
Iron Kingdoms 3%
Evil Hat 3%
Shadowrun 3%
Frog God Game (PF/D&D)2%
Gale Force 9 (D&D Cards) 2%
Monte Cook Games 1%
Palladium Rifts 1%
Indy Press Revolution 1%
13th Age 1%
Open Design 1%
Green Ronin 1%
Eclipse Phase 0%*
Pure Steam Campaign (PF) 0%*
Goodman Games (D&D) 0%*
Giant in the Playground 0%*

*I assume this involves some rounding, and that the figures aren't actually zero.

(tabulku se mi fakt dělat nechce a graf z ENWorldu sem raději postovat nebudu - bez ohledu na to že je špatně udělanej, se mi nechce opět&už zas číst o tom jakej jsou pie charty zločin proti lidskosti)

(odkaz na EnWorld zde, konkrétní blogpost toho obchodu pak tady)
26.10.2015 11:05 - ShadoWWW
Je to počítáno na prodejnost v dolarech. Tzn. Pathfinder by měl prodávat celkově víc knih (D&D 5e produkty jsou dražší), ale D&D má výhodu, že revenue (příjem) dělá méně produkty.

Pathfinder si vede excelentně vzhledem k svému stáří. Když si vezmete, že Pathfinder už existuje 6 let a stále se výborně prodává. Vždyť i 3.5 edice vydržela jen 5 let a celkově s třetí jen 8.

Možná právě to stojí za úspěchem Pathfinderu. Že lidé se nebojí stále nakupovat nové příručky a nemají obavy, že možná už příští rok bude nová edice.

(V mém ideálním vysněném světě prodává D&D 5e Paizo. :-))
26.10.2015 12:23 - Vojtěch
PFRPG by se nechal v pohodě konvertovat do 5E IMO, ale myslím, že prodeje drží solidní settingové materiály (Realmsy myslím zmizí z pultů daleko větším fofrem) a občas nějaký ten osvěžující přídavek pravidel pro ty, co to zvládají mít ohrané (běžný smrtelník to myslím nedává).
27.10.2015 09:08 - ShadoWWW
Aktuální výsledky z Fantasy Grounds. Je vidět, že hry, které mají ve FG oficiální podporu (ruleset), mají ještě výraznější popularitu než hry bez podpory, ve srovnánní s grafy z Roll20, kde podporu nemá žádná hra.


27.10.2015 10:49 - Gurney
ShadoWWW píše:
Pathfinder si vede excelentně vzhledem k svému stáří. Když si vezmete, že Pathfinder už existuje 6 let a stále se výborně prodává. Vždyť i 3.5 edice vydržela jen 5 let a celkově s třetí jen 8.

Já bych to spíš podal tak, že třetí edice sice prošla menšíma úpravama a vystřídala vydavatele, ale jinak jede a jsou pro ni vydávány příručky téměř 14 let v kuse (menší proluka než ji převzalo Paizo). Což je mezi rpgčky fakt naprostý unikát a kdoví jestli se tohle někdy nějaké hře ještě podaří zopakovat.

ShadoWWW píše:
Aktuální výsledky z Fantasy Grounds

Ne že by to nebylo zajímavý, ale právě díky té podpoře jsou ty výsledky z FG nejmíň vypovídající.
27.10.2015 11:19 - ShadoWWW
Tak DrD 1.x tu bylo podporované 20 let. :-) (Prve hlavně přes časopisy jako Zlatý drak, Dech draka, Šavlozubá veverka a další* a později hlavně přes Tariu a Asterion.) Éra BECMI a AD&D vydržela 23 let. Uvidíme, jestli éra 3E + Pathfinder se dožije 25 let. Já bych si tipl, že klidně i jo.

---------
* Opravdu byla doba, kdy existovaly minimálně 3 komerční časopisy najednou? :-()
27.10.2015 13:34 - Gurney
Tak je pravda že když dáš dohromady AD&D 1 a 2, tak ti taky vyjde že fungovala nějakých... sedmnáct let? (1979 až po konečný pád TSR, to je někdy v půlce 90s). Basic D&D v různých mutacích (včetně BECMI) se tak různě objevovaly a zase zapadaly skrz celou existenci TSR (naposledy tuším Rules Cyclopedia někdy kolem r.91, ale možná to vyšlo ještě i někdy po tom), ale neřekl bych že bylo podporováno nějak významně (myslím po vydání AD&D) a rozhodně ne nějak kontinuelně, spíš tak nějak žilo ve stínu AD&D.

DrD - vlastně jo :)
27.10.2015 13:51 - sirien
**yaaaaaawwwwn**

oWoD - 13 let (3 edice se zpětnou kompatibilitou...)
GURPS - 29 let and still going (4 edice co jsou v podstatě jen errata a dílčí úpravy)
Fate - 12 let and still happily going (různé 3e byly jen silné rozšíření a 4e jen sjednotila 3e-čka)

(mám hledat dál mezi méně známýma, nebo vám to na vyvrácení toho "unikátního" DnD centrismu stačí?)
27.10.2015 14:35 - Vojtěch
BTW 3. edice exaltů pro kickstartery už byla vypuštěna ;)
27.10.2015 15:09 - sirien
Neni problém, všichni fanoušci dvojky zahlásej absolutky a útok třetí edice v klidu odignorujou :D
29.10.2015 07:37 - PetrH
ShadoWWW píše:
* Opravdu byla doba, kdy existovaly minimálně 3 komerční časopisy najednou? :-()

A to nepočítáš s nemessis a jejich počin vydávání třetích směru povolání např. a jiné doplňky drd
29.10.2015 12:38 - Gurney
sirien: jenže já myslím tím že "jede" to že má celou dobu oficiální podporu a vycházej pro ní nové (oficiální) věci. Což 3e měla kromě asi roku kdy ji pustilo WotC než ji Paizo zase vzkřísilo coby Pathfinder. A jedou normální hardcover příručky se vším všudy a slušný množství dobrodružství mezitím.

Třeba k oWoDu vyšly teď, po dlouhé době kdy White Wolf dělal věci pro nWoD a pak v pdstatě přestal existovat, 20th Anniversary core rulebooky; Steve Jackson Games mometálně ke GURPS vydává už jen časopis Pyramid (myslím že jen v elektronické podobě)... (kolem Evil Hat a jak moc vycházely věci k Fate se zas tak moc neorientuju, takže na tom může něco být)

Takže jako ano, ty hry určitě žijí mezi fanoušky, vydavatel na ně taky nezanevřel (nebo v případě Onyx Path je vzkřísil), ale přece jen D&D3... nevím jestli by se ti podařilo najít jiné rpg, které bylo nějakých sedm let nejrpodávanější vůbec, pak se na to první místo ještě jednou vrátilo (byť abych byl fér, docela mu nahrály okolnosti) a mezitím to byla celkem stabilní dvojka na trhu.
30.10.2015 15:19 - sirien
Gurney: No však.

oWoD se datuje od r. 91 (VtM)do r. 04 (nWoD) a v mezičase to mělo full support - nové hry, nové sourcebooky, adventures... zakončeno sérií apokalypsy, samozřejmě, která vyšla celá tiskem a to dokonce v hardcover. Krásných 13 let,

Pokud k tomu hodláš přihodit i to, co vychází dneska, dostaneš se ještě na víc, samozřejmě



Co se GURPS (a přeneseně Fate) týče - 1ed v r. 86, následující 3 edice jsou série kompatibilních celistvých errat. K tomu průběžná série her a sourcebooků a různé věci k tomu vychází dodneška, a to nejen Pyramid, ale i různá další PDFka a pokud vím, tak i občasné reprinty a tisková produkce stále nebyla oficiálně odstavena. 29 let nepřerušené a pokračující historie. Tomu tiskovému fetiši bych žádnou zvláštní váhu nedával, když se bavíme o tom, jak dlouho ta hra žije - to už mi působí tak trochu jako "aha, DnD to není, přihoďme si další požadavek aby to DnD bylo" (což stejně neni, protože ho beztak trumfuje to WoDčko s 13 let tiskové HC historie)

Co se prodejnosti týče... to už je zaprvé úplně jiné téma (mluvili jste o existenci a podpoře, ne o oblíbenosti) a zadruhé jsi to pokud vím byl i Ty, kdo na tohle téma neváhal kritizovat DrD že jeho prodejnost stojí jen na značce, která je ale daná jen tím, že bylo první na naprosto nenasyceném trhu. DnD je sice mnohem lepší hra, ale v mnoha směrech tatáž story.
30.10.2015 16:47 - ShadoWWW
Na WoD je z hlediska prodejnosti a podílu trhu zajímavé, že kdyby byla nějaká soutěž "Prodejnost RPG bez časového omezení", tak WoD hry by skončily na 2. místě daleko před Pathfinderem. V 80. a 90. letech to byla dvojka na trhu, ale dvojka tehdy a dnes je rozdíl, protože tehdy jen TSR mělo tržby $40 mil. ročně, což dnes nemá ani celý trh se stolními RPG dohromady (ten má dnes kolem $26 mil.).

A teď kvízová otázka: Jak TSR mohlo s takovou tržbou prodělávat?
2.11.2015 12:33 - Gurney
sirien píše:
oWoD se datuje od r. 91 (VtM)do r. 04 (nWoD) a v mezičase to mělo full support - nové hry, nové sourcebooky, adventures... zakončeno sérií apokalypsy, samozřejmě, která vyšla celá tiskem a to dokonce v hardcover. Krásných 13 let,

ok, já měl z nějakého důvodu za to, že oWoD skončil v r. 1999. Hmm tak jo, jsem trochu DnD-centrickej :)

ShadoWWW píše:
Na WoD je z hlediska prodejnosti a podílu trhu zajímavé, že kdyby byla nějaká soutěž "Prodejnost RPG bez časového omezení", tak WoD hry by skončily na 2. místě daleko před Pathfinderem.

To jo, ale když do toho započítáš i D&D 3e... protože i když mě za to fanoušci PF možná roztrhají, pro mě je to prakticky stejná hra, co změnila vydavatele.

ShadoWWW píše:
tehdy jen TSR mělo tržby $40 mil. ročně, což dnes nemá ani celý trh se stolními RPG dohromady (ten má dnes kolem $26 mil.

Jenže z TSR se postupem času stalo gigantické vydavatelství - měli asi tak milion wargames, deskovek i karetních her, vydávali fantasy romány (ty z D&D světů, ale i spoustu nesouvisejících), převzali docela legandární SF/F časopis Amazing Stories... D&D a další dnes už zapomenutá RPG ani nebyly hlavním zdrojem příjmů.
31.1.2016 20:02 - Gurney
Jedna věc, kterou jsem zapoměl linknout když byla poněkud aktuálnější (tj asi tři týdny zpátky - nejhranější hry dle profilů lidí na Roll20
Píše:
The Orr Group (who produce the Roll20 virtual tabletop platform) has just sent along its latest quarterly statistics which look at what folks have been playing over the last three months. The group reports that "Once again, 5th Edition is widening the gap as the most popular DnD option. 4th Edition activity decreased slightly, but the biggest change is that 3.5 Edition players seem to be migrating to 5e. This is a continuation of a shift we noticed in Q3, so it will be interesting to see if the trend continues in 2016." The statistics below are from Quarter 4 2015.

Some other analysis provided by The Orr Group:
  • Stars Without Number continues to climb the charts, hopping over FATE since Q3.
  • We were also interested to see that, despite the big news that Paradox Interactive bought White Wolf from CCP in November, this hasn’t affected World of Darkness game activity on Roll20.
  • The latest season of Yogsquest by popular steamers Yogscast caused activity to double since Q3.
  • Increases in Smaller Games: We’ve also added new titles to the report, which were pulled from the Other Games umbrella section when we noticed an increase in activity. The recent release of the Fantasy AGE ruleset saw a nice pop of players, and Fallout 4’s popularity led to more people playing the Fallout RPG.
  • Increase in Non-English Games: We recently implemented Transifex to improve the accessibility of games and character sheets for non-English users. We were thrilled to see that, as a result, there’s been an increase in foreign-language games. We noticed in Q3 that players were using character sheets for two particular games, Le Donjon de Naheulbeuk and Das Schwarze Auge, so we added them to the report. This is an ongoing process and we’ll keep looking for ways to bring games to international players.


(podrobnosti a pokračování žebříčku zde)
31.1.2016 20:30 - ShadoWWW
Zajímavé, že Fate je porážen hrami jako WoD, GURPS, a dokonce i SwN a DW. Je pro to nějaké hlubší vysvětlení?

O přecházení hráčů z PF na 5e už jsem slyšel. I to, že prý Paizu dělá větší vrásky otevření Forgotten Realms v rámci DMs Guild než herní mechanismy.
31.1.2016 20:36 - York
ShadoWWW píše:
Je pro to nějaké hlubší vysvětlení?


Fate je víc společenská než stolní hra, nemáš tam žádné složité staty, featy, bonusy, počítání s vysokými čísly, atd. Dost lidí, co hraje Fate online, imho použije prostě nějaký videochat, než aby zkoumalo (relativně) složitý web, který nepřináší žádné zásadní výhody.
31.1.2016 20:47 - ShadoWWW
Ale právě Roll20 má plugin pro Google Hangouts, kde můžeš hrát přes videochat. A i ve Fate máš pořád fatové kostky, které jsou v rámci Roll20 jednodušší v online hře než házení před kamerou na stole. Co vím, tak ve Fantasy Grounds byl Fate svého času relativně hodně oblíbený (a to je program pro větší geeky než Roll20).
31.1.2016 20:51 - York
Pak je tu samozřejmě ještě zcela prozaická varianta, že víc hráčů chce hrát ty jiné hry než Fate ;-)
31.1.2016 21:18 - A15
D&D 5E 11991 her hraje 16897 hráčů? To jako 1,5 hráče na hru? To si dost GM hraje samo.
31.1.2016 21:41 - sirien
ShadoWWW: York to docela vystih. Kdybych měl jít hrát Fate, tak asi taky nehledám nějakej online systém a prostě zapnu hangouts.

Jediné, co by se MOŽNÁ hodilo by byl systém, co mi umí udělat zobrazení aspektů na stole - problém je, že to je něco, co si každá skupina dělá dost podle svého jak co do intenzity a pečlivosti tak co do "user interface", takže systém, co tohle spravuje, by musel bejt hodně pružnej a nevim jestli by to vůbec bylo user friendly, protože se Ti do toho začnou plést věci jako zóny a aspekty zón atp.

Nakonec bych asi skončil s tím, že bych vzal nějaký Hangouts a otevřel bych si v něm sdílené malování - nebo ještě líp bych otevřel MS Paint a nasdílel bych svůj monitor.


Každopádně prostě mi nepřijde, že by online hraní bylo na Fate nějak extra lákavá alternativa, takže možná, že ho prostě hraje míň lidí a má prostě jen nadprůměrně aktivní komunitu a možná, že jeho hráči prostě o online hraní (na sledovaných platformách) nestojí, protože nemá moc přidané hodnoty. (a kostky si může hodit každej sám doma)
31.1.2016 21:41 - sirien
A15: ne, to jakože mnoho hráčů hraje v několika hrách paralelně nebo hrají hru jen na pár sezení a pak začnou hrát jinou, což se v systému "za dané období" zobrazí jako několik různých her :)
14.3.2016 11:08 - Gurney
Průzkum ICv2 z podzimu 2015. Je to spíš odhad, ale společně se statistikami Roll20 je to jeden z mála veřejně dostupných údajů o trhu s rpgčky.
Píše:
Icv2's latest tabletop gaming survey (for Fall 2015) is in, and Dungeons & Dragons has maintained its top spot on the chart with Pathfinder and Star Wars following behind. Great news for Green Ronin Publishing is that two of their games, Dragon Age and Fantasy Age separately make up the 4th and 5th spots, spurred on by endorsements from Wil Wheaton and his Titansgrave web show for the game. The usual disclaimer applies (before the thread turns into a lengthy list of people saying it) - this is a survey based on interviews of retailers, distributors, and manufacturers, and isn't a report of actual sales figures.

1. Dungeons & Dragons (WotC)
2. Pathfinder (Paizo)
3. Star Wars (FFG)
4. Dragon Age (Green Ronin)
5. Fantasy Age (Green Ronin)

There hasn't been any change in the top three positions (D&D, Pathfinder, Star Wars) in the last year. Pathfinder held the top spot for three years from 2011 until 2014, before D&D regained its position in 2014.
14.3.2016 11:23 - Vojtěch
Dragon Age a Fantasy age uvedeno samostatně? Při tom je to stejný systém. To je jako by uváděly zvlášť Forgotten Realms a Dark Sun. Doufám, že D&D je jen 5E ne vše dohromady.
14.3.2016 11:55 - ShadoWWW
Forgotten Realms a Dark Sun v této statistice nenajdeš, protože spadají pod jednu hru (D&D). Tato statistika se zabývá jednotlivými hrami. Neřeší, jestli některé z těch her mají stejný systém. Ale jsem si skoro jistý, že i kdyby se spojily, tak na třetí Star Wars nedosáhnou. (Co jsem viděl nějaká absolutní čísla, tak ten rozdíl mezi jednotlivými příčkami se směrem nahoru rapidně zvětšuje.) Popularitě Dragon Age a Fantasy Age hodně pomohla šou Wila Wheatona.
14.3.2016 12:23 - Vojtěch
Jistě že, ale stejné je to s Titan's Grave a Dragon Age. Je to ta samá hra na jiném settingu. Nevidím moc důvod to rozdělovat, když D&D je spojené. Když už statistika, tak herdek stejný přístup.
14.3.2016 12:39 - ShadoWWW
Tuto statistiku dělají obchodníci, ne herní designéři. A ti berou jen názvy dle faktur. Když je u nějaké knihy (např. Curse of Strahd) deklarováné "Supplement for D&D", ve statistice to vrznou pod D&D. Když tam nic takového není, berou to jako samostatný titul. Deklarace titulů dělá (imho) vydavatel (i když distributor to může nějak pokazit).
22.4.2016 20:19 - ShadoWWW
Dle nejnovějšího Roll20 reportu za 1. čtvrtletí 2016 si D&D 5e polepšilo o 4% a je se svými 35,44% jasným lídrem. Pathfinder a D&D 3.5 a 4e si trochu pohoršily. Polepšily si Star Wars Systems, WoD, Mouse Guard (ten šel dokonce za poslední čtvrtletí na dvojnásobek! Na 0,13%.), malé indie hry jako All Flesh Must Be Eaten či Paranoia, neanglické hry (zejména brazilská Tormenta a francouzské Chroniques Oubliées) i nové KickStarterové hry jako Tavern Tales.

Podrobnější výsledky zde.
2.8.2016 12:24 - ShadoWWW
A máme tu statistiky ICv2.

Top 5 RPG - jaro 2016:
1. Dungeons and Dragons (Wizards of the Coast)
2. Pathfinder (Paizo)
3. Star Wars (Fantasy Flight Games)
4. Shadowrun (Catalyst Game Labs)
5. Fantasy/Dragon Age (Green Ronin)

Prodeje RPG narostly v Severní Americe v roce 2015 na 35 milionů dolarů, což je 40% nárůst oproti roku 2014 (kdy to bylo 25 milionů dolarů). Pro srovnání: prodeje sběratelských karet v roce 2015 byly 650 milionů dolarů.
2.8.2016 14:49 - sirien
SR a DragonAge se pořád držej? Interesting...
2.8.2016 15:11 - Vojtěch
Otázka by měla znít, kdo by je vystřídal...
2.8.2016 16:02 - ShadoWWW
Tak třeba v Německu je ta nová edice SR hodně oblíbená, možná víc než DnD 5e (možná je to i tím, že ho na rozdíl od DnD mají přeložené).

Fantasy/Dragon Age je v USA posledních pár měsíců mnohem populárnější než AW a jeho klony. Zajímavé je, že hodně fanoušků Fantasy Age jsou právě bývalí hráči Dungeon Worldu.
2.8.2016 17:15 - Element_Lead
chudak 13th age az nekde dole :(
2.8.2016 17:20 - York
SR je hodně úspěšný jenak proto, že je to hodně zajímavý a dobře zpracovaný svět, ale hlavně proto, že týpci, co vlastní práva, z toho teď velice cíleně a velice úspěšně dělají franchise. Vzniklo několik počítačových her (celkem dobrých, podle lidí, co je hráli), rozjeli velkou marketingovou kampaň a ve výsledku je to strašně znát.

Pátá edice jsou nejspíš nejhorší Shadowrunová pravidla ever (nehrál jsem podle nich, ani jsem je nečetl, mám to jen z druhé ruky, ale rozhodně to není ojedinělý názor) a přitom popularita Shadowrunu stále roste.
2.8.2016 18:04 - LokiB
ad 13th age ... nechci tvrdit, ze jsem expert na marketing, jen mi prijde, ze uz tim nazvem si moc v propagaci nepomohli ...
a SR opravdu v posledni dobe zaziva dost oziveni v souvislosti s novymi PC hrami, ktere to mnoha lidem pripomenuly a nove oslovily. jak dlouho jim to vydrzi ...
2.8.2016 18:07 - ShadoWWW
Máte nějaké odkazy na ty nové PC hry ze světa SR?
2.8.2016 19:12 - Element_Lead
LokiB píše:
ad 13th age ... nechci tvrdit, ze jsem expert na marketing, jen mi prijde, ze uz tim nazvem si moc v propagaci nepomohli ...
co je na nem spatne?

me jednu dobu prislo, ze 13th age docela zdatne souperi s 5e, ale je fakt, ze uz to bude nejakej rok zpet :)
2.8.2016 21:59 - Vojtěch
13th s 5e nesoupeřil do oblíbenosti snad nikdy. Tady se probíral, ale Pelgrane na tuhle ligu popagačně IMO nemá a chrlení materiálu by taky nedal. Já osobně jsem za to celkem rád, protože kvalita jejich doplňků mi vyhovuje tak jak je.
2.8.2016 23:15 - Colombo
York: Jo, jenže popularita značky "Shadowrun" roste, nevztahoval bych to přímo na RPG.

ShadoWWW: Dobré jsou v podstatě jen Shadowrun Returns: Dragonfall a Shadowrun Returns: Hong Kong. Shadowrun Returns (ten první) je slabší a ta Shadowrun: Boston Chronicles taky (ta je multiplayer, ale... ale...)

J, shadowrun je super, škoda jen, že ty pravidla nestojí za moc. Ta nová společnost (něco labs) je obecně kritizována ne jen pro mechanickou stránku pravidel, ale i pro technickou úpravu.
2.8.2016 23:18 - Colombo
York: Divné, tady doporučují 5 edici jako nejlepší pravidla:
https://www.reddit.com/r/Shadowrun/comments/2gdctn/which_shadowrun_edition_to_start_with/
2.8.2016 23:26 - Sparkle
Numenéra nějak úplně chcípla mi přijde. U nás v krámě se snad neprodal ani jeden kus za poslední rok.
3.8.2016 00:36 - Vojtěch
Základní pravidla u nás asi už mají všichni co je chtěli a teď se asi jen rochníme ve weird settingu... na hraní se asi dá dost blbě skupinka dohromady. Jinak doplňky vychází, Strange doplňky vychází, Cypher systém doplňky vychází...
3.8.2016 02:38 - LokiB
Sparkle: mě Numenéra zaujala, ale ve skupině lidem ten setting nesedl vůbec laděním (mimozemské scifi), takže nebyla ani chuť zkoušet). S Cypher jsem si dělal naděje, že by mohl zaujmout.

Element_Lead : co je na něm špatně? hmm, tak jako pocitově. přijde mi, že ve srovnání s názvy jako je "Shadowrun", "Pathfinder" či "Dungeons & Dragons" to může jednak některé neznalé a nenativní english speakery odradit, protože si pod tím představí ve zkratce něco přímo spojeného s 13. stoletím.
A taky tomu chybí velké písmeno na začátku :) takže některým lidem unikne i to, že je to vlastně název.
3.8.2016 11:00 - York
Colombo píše:
York: Divné, tady doporučují 5 edici jako nejlepší pravidla:
https://www.reddit.com/r/Shadowrun/comments/2gdctn/which_shadowrun_edition_to_start_


Standardní edition wars. U každé edice se vždycky najde někdo, komu fakt sedla a bude ji obhajovat.
3.8.2016 11:42 - Colombo
York: Vůbec nevím, proč si to psal.
14.8.2016 15:48 - ShadoWWW
Mike Mearls potvrdil, že počet kusů PHB 5e už se prodalo víc než PHB 3e, 3.5 a 4e (jednotlivě, ne dohromady) a že to dělá z páté edice nejúspěšnější edici od dob druhé edice.

Gary Ray z Black Diamond Games v Kalifornii, který před pěti lety jako první mluvil veřejně o tom, že D&D je na tom špatně a že Pathfinder je na tom z hlediska prodejů minimálně stejně dobře, tak teď mluví o tom, že Pathfinder zažívá krušné období a jeho prodeje jsou na ústupu, a to i u core příruček. Nedaří se mu získávat nové hráče; přesto je jeho hráčská základna stále velká a loajální.
14.8.2016 16:05 - sirien
ShadoWWW píše:
Mike Mearls potvrdil, že počet kusů PHB 5e už se prodalo víc než

Celkově nebo za období?

ShadoWWW píše:
Pathfinder zažívá krušné období

Rulebooky nebo celá paleta vč. Adventure Path?
14.8.2016 16:34 - LokiB
ShadoWWW: no jo, přeci jen PF je tu dýl a kdo chtěl, ten má ... urvat nové hráče bude pro současné PF obtížnější a obtížnější. otázka je, jestli ti současní loajální mají potenciál to uživit, a co s nimi bude, přijde-li PF 2
14.8.2016 17:23 - ShadoWWW
Celkově. Doslova řekl

Píše:
5e lifetime PHB sales > 3, 3.5, 4 lifetime.(individually, not combined)


Edit: Psaní na mobilu je příšerné
14.8.2016 21:27 - Colombo
Nevím kde to napsat, ale Catalyst Lab připravují osekanou verzi Shadowrunu jako Shadowrun: Anarchy, což by měla být zjednodušená pravidla, méně crunchy.
16.8.2016 23:07 - ShadoWWW
Vyšly čtvrtletní statistiky pro Roll20. Za druhé čtvrtletí první D&D 5e vzrostlo o 4.14% na 51.05%, druhý Pathfinder šel o necelé procento dolů na 34,03%.
4.10.2016 08:57 - ShadoWWW
Jsou tu nové výsledky, jaké hry se aktuálně hrají přes Fantasy Grounds.

Pořadí:
1. D&D 5E 180,492 (57%)
2. Pathfinder 39,499 (13%)
3. D&D 3.5 20,555 (7%)
4. Savage Worlds 19,192 (6%)
5. D&D 4E 8,308 (3%)

Grafy:

9.2.2017 10:12 - Gurney
Nové výsledky používanosti různých her na roll20:
Píše:
The Orr Groups Latest Stats: D&D Up 2%; Pathfinder Holds Steady; Apocalypse World & Star Wars Gain Ground
It's that time again - the latest game system usage stats from The Orr Group, who produce the popular Roll20 virtual tabletop software. This set of figures is for Quarter 4, 2017, and shows no real surprises - D&D 5th Edition remains in the lead by a strong margin, and some trends have coincided with big movies or video games, such as Rogue One and a Pokemon thing. D&D 5E has increased by over 2% again this quarter, with Pathfinder maintaining its position. Apocalypse World has increased again, as have some foreign language games.



As always, data is pulled from Roll20 profiles, specifically the "Enjoys Playing" and "Seeks Group For" fields (for players) and My Campaigns (for game numbers); because players can list multiple games, figures can exceed 100%. They explain how it works here. As always, here's the data - make of it as little or as much as you wish!


(ENWorld)
9.2.2017 18:09 - PetrH
Jsem v depresi:) zadny lone wolf:))
10.2.2017 00:45 - Vojtěch
Má vůbec nějakou Roll20 variantu?
17.3.2017 11:01 - Gurney
ENWorld píše:
A few days ago, ICv2 released its latest set of quarterly figures for for hobby channel sales of tabletop roleplaying games. As always, these figures are based on interviews with retailers, distributors, and manufacturers. The latest figures are for Fall 2016. No big surprises - the top four didn't change, while #5 switched from Green Ronin's Fantasy/Dragon Age to Call of Cthulhu 7th Edition. The hobby game market as a whole grew yet again in 2016, by about 10%, with the hobby being regarded as "now-mainstream" (that's hobby games as a whole - board, card, miniature, dice, and roleplaying games).

1) Dungeons and Dragons (Wizards of the Coast)
2) Pathfinder (Paizo)
3) Star Wars (Fantasy Flight Games)
4) Shadowrun (Catalyst Game Labs)
5) Call of Cthulu 7th Edition (Chaosium)

(zde)
11.7.2017 17:44 - ShadoWWW
Vyšla nová data pro Fantasy Grounds za druhé čtvrtletí 2017. Čekalo se, že Pathfinder posílí, protože FG získal oficiální licenci na všechny produkty a začal je nabízet ve svém obchodu podobně jako produkty DnD 5E.

Nic se ale nestalo. :-/ DnD 5E zůstává stále na prvním místě a posílilo z 57% na 60%, Pathfinder má stále stejných 12% a Savage Worlds se stále drží na svých 6% jako třetí nejhranější hra na FG.

11.7.2017 17:51 - LokiB
ShadoWWW: neviděl jsi někde upřesnění, jaké jsou případně podmínky pro započtení dané hry? Musí být trvale aktvině hraná, nebo stačí jednou? je tam nějaký přepočet na množství hráčů resp. odehraných hodin?
11.7.2017 18:05 - ShadoWWW
Je to přepočet z počtu zapnutých hostování dané hry PJem. Takže když třeba danou hru hostuješ v daném čtvrtletí 6x, tak se započítá jako 6 spuštění.
12.7.2017 07:33 - ShadoWWW
Ono to může vypadat, že se nic moc neděje, ale celkový počet her DnD 5E vzrostl za rok o 54.7% a PF o 44.7%. Trh s RPG je sice minitrh oproti Magicu nebo počítačovým hrám, ale ten trend je pozitivní.

Kdybych to měl srovnat: V Česku se RPGčka nikdy nebudou prodávat v milionech kusů tak jako ve světě, ale pokud by to narostlo do desetitisíců tak jako v devadesátkách, byl by to skvělý trend.
27.7.2017 17:14 - ShadoWWW
AiME je dle ICv2 aktuálně čtvrtou nejprodávanější hrou na hrdiny!
Žebříček:
1. DnD 5E (WotC)
2. Pathfinder (Paizo)
3. Star Wars (FFG)
4. Adventures in Middle Earth (Cubicle 7)
5. Shadowrun (Catalyst Game Labs)

Co je zajímavé, že dle ICv2 i Roll20 a Fantasy Grounds si DnD 5E ukrajuje stále větší procentuelní podíl v prodejnosti i hranosti vůči ostatním hrám, ale absolutní čísla rostou všem sledovaným RPGčkům. (Jinými slovy, od vydání DnD 5E stále více lidí kupuje a hraje RPGčka, jen 5E má ještě mnohem rychlejší růst než ostatní hry.)
16.3.2018 06:28 - ShadoWWW
Opět trocha čísel. ICv2 řebříček Q4 2017:

1. DnD 5E (WotC)
2. Starfinder (Paizo)
3. Pathfinder (Paizo)
4. Star Wars (Fantasy Flight Games)
5. Star Trek Adventures (Modiphius Entertainment)

Celý trh s hobby hrami narost za čtvrtletí o 5%, a to zejména díky deskovkám a RPG. Naopak CCG jsou na poklesu.

Předně je fascinující, že tu máme po dlouhé době RPGčko ze světa Star Treku a hned se probojovalo na 5. místo, to je úžasný úspěch! Zaujalo mě, že Starfinder předstihl Pathfinder. Hned jsem se proto díval, jak si PF vede na Roll20.




Ve stejném období Roll20 oslavilo 3 miliony uživatelů (za rok nárůst o 50%)! Hraní přes internet je evidentně oblíbené. Schválně, tipli byste si, že se DnD 5E hraje víc přes net, nebo u stolu? Uvidíte dále. Z grafu ale jasně plyne, že Pathfinder dlouhodobě stále ztrácí, zatímco 5E stále zažívá masivní růst. To je silný důvod pro druhou edici PF.

Wizardi na GAMA (Game Manufacturers Association) před pár dny oznámili zajímavé statistiky týkající se roku 2017.

  • Pátá edice zažila nejlepší prodeje ve svém životním cyklu
  • Ale co víc: 2017 byl pro D&D z hlediska prodejů nejúspěšnější rok za celou historii D&D!!!
  • Za hlavní faktor růstu je označováno streamování: 9 milionů Američanů sleduje streamované hraní D&D
  • 8,6 milionů Američanů hrálo v roce 2017 D&D
  • Xanatar's Guide to Everything byl nejprodávanější příručkou DnD v historii
Z toho plyne, že D&D se přece jen stále více hraje u stolu než přes net, ale počet diváků streamovaného hraní už dosahuje zhruba počtu hráčů. Fascinující. A fascinující taky je, že rok 2017 byl "zlatým věkem DnD", dokonce úspěšnějším než 80. léta.
16.3.2018 07:20 - sirien
ShadoWWW píše:
Z grafu ale jasně plyne

Ne... Ztrácí na 5e, sama o sobě podle grafu roste.

Píše:
počet diváků streamovaného hraní už dosahuje zhruba počtu hráčů

Tak určitě kvalitnější zábava než reality show...
16.3.2018 09:18 - Vojtěch
Z grafu plyne, že přibývá her na roll 20. Pathfinder neztrácí, spíš se tak nějak drží na stejné úrovni, nebo mírně posiluje. Zároveň to ale ukazuje, že vydání 5E nebylo pro Pathfinder nějaká mocná rána a že koexistují celkem v pohodě. Projekty Modiphius jsou docela dlouho celkem zajímavé.
16.3.2018 11:56 - LokiB
My třeba Roll20 používáme, když je některý z hráčů mimo lokaci a připojuje se vzdáleně, tak abychom si trackovali jeh hody, případně nějaké osobní poznámky od/k GM.
Skoro rok jsme ho používali minimálně a teď zase půl roku v podstatě pokaždé.
Tak by mě ze statistik Roll20 celkem zajímalo, co vlastně znamená, že tam mají "aktivní hru".
Na svém účtu Roll20 mám založených asi 5 kampaní, živá z toho je ale jen jedna. I když se občas k těm ostatním z nostalgie nebo omylem zaloguju :)

Streamování hraní ... některé má slušnou úroveň, neplatí to asi všeobecně. Jestli není kvalita zábavy subjektivní, tak co už :). Zkoušel jsem kouknout na streamované hraní (dvě různé skupiny, jedna od Mercera a druhá od toho pankáče, jo vlastně ještě kousek s vin dieselem, ale není to zábava pro mě. Nebavilo mě to. Podobně jako někdo nechápe, proč lidi sledují v televizi fotbal.
Rád si o jejich kampani nebo některých jejich zážitcích přečtu nebo zkouknu video, ale přímo koukat na to, jak hrají, je dost mimo mě. Možná to někdo bere jako inspiraci pro svoje hraní a zlepšování se, ale ani tak mě to nebavilo.
bezesporu ale streamování jako takové hraní RPG zpopularizovalo nebývale. v dnešní home-video-době je to mocný propagační nástroj.
16.3.2018 14:49 - Thalion
sirien píše:

Tak určitě kvalitnější zábava než reality show...

nějaký doporučený stream by nebyl prosím?
16.3.2018 14:56 - kin
Thalion: zkus Aqusitions Incorporated. Vede to Chris Perkins z Wizardů a hrají na PAXech.
Většinu najdeš na YB a je to sranda. Já se u toho fakt upřímně zasměji (jsem celkově fanda stand-upů a tohle je trochu podobné) a nachytám inspiraci :)
Tady je třeba jejich "seriál" > 10 kratších dílů navazujících na sebe.
Pak mají právě přenosy z PAXů (většinou i v kostýmu a vymazleným 3d terénem atd.), které mají kolem 2-3 hodin, to už určitě dohledáš když tě to zaujme :)
16.3.2018 15:01 - ShadoWWW
Mě bavila série Force Grey, což je něco jako Critical Role, ale přišlo mi to lepší. CR má několikahodinové streamy, což je pro mě nesledovatelné. FG to měla sestříhané na půlhodiny, což bylo velmi příjemné.

Nejvíc mě baví podcast Turncloaks. Je to sice jen audio stream, ne video, ale baví mě zdaleka víc než jakýkoli video stream.

A pak mě baví i český stream Strangers & Dungeons.

P.S. Ty PAXy, to je lahůdka, na každý další díl se vždycky těším jako malej Jarda a schválně zůstávám vzhůru do noci a koukám to v přímém přenosu.
16.3.2018 15:17 - ShadoWWW
Wizardi pro svůj twitchový kanál udělali už i rozvrh hodin (časy jsou udávány v Pacific Time).

16.3.2018 18:16 - Thalion
Moc díky všem.
21.3.2018 09:09 - Mildar
ShadoWWW píše:
Mě bavila série Force Grey
Ten Force grey je dle Storm King's Thunder, ze? ja na to schvalne nekoukal abych si v budoucnu nevyspoiloval pribeh
21.3.2018 09:47 - ShadoWWW
jo, je, ale moc se tam nespoiluje. Něco jako bys jel dobrodružství z Adventurers League, co souvisí s knižním dobrodružstvím jen tématem.
21.3.2018 12:59 - Mildar
Jako ze si to Matt predelal, nebo ze se jen pohybuji v tom svete ale delaj si tam vlastni dobrodruzstvi?
21.3.2018 13:21 - ShadoWWW
Pohybují se v tom světě a v té době (v těch reáliích), potkají třeba i některé stejné cizí postavy, co hráčské postavy, ale mají vlastní dobrodružství po vlastní ose.
31.10.2018 15:46 - ShadoWWW
Chris Cocks pro GeekWire řekl, že:
1) D&D posílilo prodeje v roce 2018 oproti roku 2017 minimálně o 30%.
2) Crossovery s MtG, jako je nový DnD modul Guildmaster's Guide to Ravnica, budou pokračovat.
3) Vidí velký potenciál v "digitální budoucnosti".
31.10.2018 15:53 - sirien
ShadoWWW píše:
1) D&D posílilo prodeje v roce 2018 oproti roku 2017 minimálně o 30%.

Co to znamená - že se prodalo o 30% víc základní triády (pentiády nebo co to dneska u 5e s jejich Basic Rules a Beginners Boxem atd. je) nebo že se všech DnD 5e knížek dohromady (tj. i Vola, Xanathara, adventures...) prodalo o 30% víc?
31.10.2018 16:18 - ShadoWWW
Myslím, že všech dohromady.

Basic Rules jsou ty zdarma v pdf a na webu.
31.10.2018 16:28 - ShadoWWW
Ono je to odlišné od dřívějších edic, kdy nejplodnější rok byl vždy ten, kdy vyšla nová edice či poloedice s novými core příručkami a v kalendáři si už zatrhávali další datum pro další edici.

Hasbro, WotC i konkurence s napětím čekají, kdy přijde ten rok zlomu pro 5E.
10.7.2019 05:39 - ShadoWWW
WotC se vyjádřili pro Bloomberg:

  • DnD hraje ročně 40 milionů lidí.
  • 9 milionů lidí sledovalo v roce 2017 DnD na Twitchi.
  • Za rok 2017 vzrostly prodeje o 41% a za rok 2018 o dalších 53%.
10.7.2019 06:13 - Jerson
To jako že více než 10% populace USA (alespoň jednou ročně?) hraje DnD? Nebo do toho čísla nějak zahrnují celý svět?
10.7.2019 06:21 - Colombo
Píše:
To meet the rising D&D demand, some professional DMs now train other professionals. Rory Philstrom, a pastor with the Evangelical Lutheran Church in America, based in Bloomington, Minn., is also a self-described “semi-professional” DM. His website features a photoshopped image of Jesus holding a D-20 die and reads: “As baptized children of God, we can do all things through Christ who strengthens us. One of those things happens to be: play Dungeons & Dragons like a boss.” He hosts a four-day retreat, Pastors and Dragons ($440 to $675, depending on your lodging preference), at which you’ll learn how to use D&D as a tool to explore Christian teachings and enhance the work of your ministry. He’s also run an eight-session campaign for his confirmation class, and his church hosts a game night twice a month. “It’s been a blast,” he says.

Uh, oh. Zajímavý zlom z "Its dark magic and dangerous for children!"
10.7.2019 07:27 - ShadoWWW
Jerson: To je celosvětově. Ano, překlady 5E se teprve rozjíždějí, takže to jsou hlavně anglofonní země jako USA, Kanada, UK a Austrálie/Nový Zéland (s velikostním zastoupením v tomto pořadí).

Ale nedivil bych se, kdyby půlka z toho (pravděpodobně i víc) spadala pod USA. Tam je to teď fenomén.

Když se podíváš, že hlavními produkty letoška jsou tři (!) starter sety - Stranger Things Starter Kit, Rick and Morty vs. Dungeons & Dragons a D&D Essentials Kit - které všechny masově míří na pulty hypermarketů a třetí zmiňovaný má dokonce exkluzivitu v Targetu* plus hlavní letošní vydané dobrodružství je prequel k Baldur's Gate 3, tak bych se vůbec nedivil, kdyby následoval další strmý vzestup.

Colombo: Jo, Profi DM je teď taky nový fenomén. :-/

---------
* Ve většině Target obchodů je EK totálně vyprodaný a mluví se o tom, že Target si už u Wizardů zadal vývoj dalších krabicovek, co budou na EK navazovat.
10.7.2019 07:53 - LokiB
ShadoWWW píše:
Profi DM je teď taky nový fenomén. :-/


Zahlížíte na to zbytečně. Na každého profi připadne hodně tisíc neprofi a to se hned tak nezmění.
10.7.2019 08:13 - Jerson
ShadoWWW píše:
To je celosvětově. Ano, překlady 5E se teprve rozjíždějí, takže to jsou hlavně anglofonní země jako USA, Kanada, UK a Austrálie/Nový Zéland (s velikostním zastoupením v tomto pořadí).

To je dohromady pořád něco okolo 400 miliónů lidí, a tedy by to znamenalo, že fakt jeden z deseti obyvatel anglofonních zemí je hráčem DnD, ať už tuhle kategorii definujeme jakkoliv - a to včetně kojenců a důchodců.

Ta definice hráče DnD by mě velmi zajímala, protože mi to přijde jako neuvěřitelně vysoké číslo.
10.7.2019 08:17 - ShadoWWW
Definice DnD hráče v tomto podání je člověk, co si aspoň jednou v tom roce zahrál DnD. Něco jako podobné výroční ankety tady na Kostce nebo RPG F, akorát v mnohem větším měřítku a přes jiné metodiky.
10.7.2019 08:37 - Corny
ShadoWWW píše:


Docela by mě zajímalo, jak se ten průzkum dělá. Jestli se do toho nezapočítají i ti lidi, co řeknou že "hrajou DnD", byť hrají úplně něco jiného (ve stylu "Všechno RPG je dračák")

LokiB píše:
Na každého profi připadne hodně tisíc neprofi a to se hned tak nezmění.


Musím říct, že mám za sebe pocit, že to je jedině dobře...
10.7.2019 08:50 - LokiB
Corny píše:
Musím říct, že mám za sebe pocit, že to je jedině dobře...


Za sebe musím říc, že mám pocit, že je to úplně jedno. Nikdo nemůže přinutit toho, kdo nechce, aby hrál s profi DMem. takže ty, kterým to nevyhovuje, to nijak neovlivní.
A jestli přirozeným vývojem dostanou přes čumák ti, kteří by chtěli řídit a doporučovat, jak mají hrát druzí ... pak jedině dobře :)

Jerson píše:
To je dohromady pořád něco okolo 400 miliónů lidí, a tedy by to znamenalo, že fakt jeden z deseti obyvatel anglofonních zemí je hráčem DnD, ať už tuhle kategorii definujeme jakkoliv - a to včetně kojenců a důchodců.


Ta statistika bohužel nesděluje, kolik z toho tvoří anglofonní země. Jestli to je víc jak polovina. Kdyby to byla například polovina, tak to znamená, že jednou za rok vyzkoušelo DnD 5% populace včetně kojenců a lidí v kómatu. To zas není tak moc, ne? každopádně mezi 5 a 10 procenty to může být a to je ok. Penetrace zajímavá, ale stále to třeba za sledováním baseballu nebo amerického fotbalu bude zásadně zaostávat (ten bude aspoň jednou za rok sledovat kolik? 50%?)
Finále SuperBowlu sleduje každý třetí američan :)

K tomu, až bude DnD hrát pravidelně každý měsíc 5% populace, to je stále ještě dost velký krok pro lidstvo ...
10.7.2019 09:28 - ShadoWWW
Prodeje DnD 5E v anglofonních zemích dělají určitě víc jak 90% prodejů. Wizardy dlouhodobě zajímá jen trh USA (ten zejména) + Kanada + UK.

Mearls kdysi psal, že v USA se prodávalo 90% produkce DnD 3.5, proto Hasbro nemělo zájem o překlady 5E v Evropě i zbytku světa (a v Německu toho využilo Paizo).
10.7.2019 10:14 - Corny
LokiB: Já spíš moc nemusím ty související věci, začne-li být relativně normální, že GM za svou "práci" dostává zaplaceno. Ono to na můj vkus až moc telegrafuje, že GM to má oproti hráčům hrozně těžký, a tak se mu musí platit a že už to z jeho strany vlastně není o zábavě ale o práci. Což moc nemusím, protože sám za sebe považuji tyhle sklony k tomu, že GM vlastně "trpí a je to upracovaný chudáček" za docela nezdravý stereotyp.

Samozřejmě si dovedu plně představit situace, kdy má placený GM jakž takž smysl, ale nevím, jestli bych byl fanda toho, kdyby se to nějak rozšiřovalo či normalizovalo. Ostatně dle mého není moc důvod, proč by měl být profiGM a ne třeba profiHráč.
10.7.2019 10:24 - LokiB
Corny píše:
začne-li být relativně normální, že GM za svou "práci" dostává zaplaceno. Ono to na můj vkus až moc telegrafuje, že GM to má oproti hráčům hrozně těžký, a tak se mu musí platit a že už to z jeho strany vlastně není o zábavě ale o práci. Což moc nemusím, protože sám za sebe považuji tyhle sklony k tomu, že GM vlastně "trpí a je to upracovaný chudáček" za docela nezdravý stereotyp.


Třeba jsou i GMové, kteří hledají hráče a platí jim, aby s nimi hráli. Jestli ne ... pak tu asi nějaký rozdíl v pozici GMa a hráče bude :) Je to věc poptávky a nabídky. To přesně to telegrafuje ... že je větší poptávka po GMech než po hráčích.

Na rozdíl od plánování v komunismu, kde rádoby moudré hlavy určily, co si lidé chtějí kupovat a podle toho pak plánovaly výrobu, tak dnešní společnost (doufám), preferuje, že lidé poptávají to, co chtějí a z druhé strany jim to jiní lidé nabízejí. Ale je pravda, že na tento přístup už dnes "moderní levicoví politici" začínají koukat nevraživě a raději by zas diktovali, co se bude vyrábět a co se bude kupovat. To není můj šálek čaje, jakkoli se míchat do toho, za co jiní chtějí utrácet svoje peníze a co za to od koho dostávají.

Jestli je nebo není GM upracovaný chudáček, to je asi věc každé skupiny. Moje zkušenost je, že množství investovaného času (a práce) mezi GM a hráčem je asi tak 83:1. Přičemž GM to dělá převážně i pro svou vlastní zábavu.
Pochopitelně, jinde to mohou mít jinak.

Corny píše:
ale nevím, jestli bych byl fanda toho, kdyby se to nějak rozšiřovalo či normalizovalo


Ovšem tvůj vliv na to je poměrně marginální, že? :) já bych řekl, že naštěstí ;)
Pochopitelně plně doufám, že tě nikdy nikdo nebude nutit s placeným GMem hrát!
10.7.2019 10:33 - Corny
LokiB píše:
Moje zkušenost je, že množství investovaného času (a práce) mezi GM a hráčem je asi tak 83:1. Přičemž GM to dělá převážně i pro svou vlastní zábavu.


Já netvrdím, že bych chtěl ovlivňovat, po čem je nabídka nebo poptávka, ale že pokud by o něčem takovém poptávka byla, pravděpodobně by s tím byly i spojené ukazatele, které jsou dle mého spíš špatné. Ostatně to, že je větší poptávka po GM může být právě vlivem toho, že se hráčům méně chce dělat GM, což může být právě důsledkem toho, že jsou GM pod nedůvodným tlakem do hry investovat neúměrně víc času a energie. Pokud to někdo dělá, protože chce, fajn; pokud to ale dělá, protože myslí, že musí a ubíjí se tím, tak už je to špatný. Ale to už je debata zase na jinam...
10.7.2019 10:46 - Jerson
LokiB píše:
Moje zkušenost je, že množství investovaného času (a práce) mezi GM a hráčem je asi tak 83:1. Přičemž GM to dělá převážně i pro svou vlastní zábavu.
Pochopitelně, jinde to mohou mít jinak.

Hezké použití Barneyho konstanty, chválím tě :-)

Každopádně ne_úplný_dostatek (ne-přebytek) GMmů považuju za naprosto nepopiratelnou realitu běžného RPG hraní, a podle toho se nejspíše bude řídit i případné placení za hru.
10.7.2019 11:11 - LokiB
Corny píše:
Ostatně to, že je větší poptávka po GM může být právě vlivem toho, že se hráčům méně chce dělat GM, což může být právě důsledkem toho, že jsou GM pod nedůvodným tlakem do hry investovat neúměrně víc času a energie


Aby člověk dělal GMa, bavilo ho to, a bavilo to i jeho hráče, vyžaduje určitý výčet dovedností a osobnostních charakteristik, které má jen menší procento lidí, kteří se chtějí bavit u RPG. To je podle mě dané a nezmění se.

Ano, určitě jsou nástroje jak práci GM usnadnit, jak umožnit více lidem být GMy. Ale ten nepoměr zde bude vždy. Rozporovat asymetričnost postavení hráče a DM v DND (a z toho plynoucí důsledky například v té nabídce a poptávce) podle mě nemá cenu.
10.7.2019 11:43 - York
Corny píše:
Já spíš moc nemusím ty související věci, začne-li být relativně normální, že GM za svou "práci" dostává zaplaceno.


Obávám se, že tohle je nevyhnutelné u čehokoliv aspoň trochu populárního. V naší společnosti holt můžeš mít veřejný kohoutek s pitnou vodou a hned vedle toho krám, kde si můžeš koupit pitnou vodu v pet lahvích. Když se najde někdo, kdo je ty lahve ochoten koupit, určitě se najde i někdo, kdo je bude prodávat.

A mimochodem, profesionální GMové (a hráči) jsou všichni streameři a youtubeři, i když to tak třeba nevypadá. Jakmile dostávají aspoň nějaký zisk (byť zanedbatelný a nepřímo přes reklamy), je to profesionální činnost.


LokiB píše:
lidé poptávají to, co chtějí


Lidi poptávají to, o čem je někdo přesvědčí*, že chtějí.

* Mediální masáž, reklama, you name it...
10.7.2019 11:51 - Corny
LokiB: Zrovna u DnD je to bohužel poměrně zažité (praotec Gygax by asi nejraději, aby všichni GM věděli i čísla bot všech NPC v širém kraji a z hlavy dokázali odrecitovat všechny random tabulky), byť si nemyslím, že to je úplně nezbytné. Každopádně ano, zrovna DnD je daleko víc prep heavy než celá řada jiných her. Jen je vhodné mít na paměti, že to není platné vždy a všude a pro všechny a že pokud GM třeba nevyhovuje sáhodlouhá příprava (která je často i docela nadbytečná), může hrát třeba Dungeon World, který jde hrát prakticky bez přípravy.
10.7.2019 11:53 - ShadoWWW
No třeba ten nový DnD Essentials Kit je schválně stavěný tak, aby se dal hrát 1:1 (1 PJ, 1 hráč), tedy například jen sourozenci nebo manželé, a taky hodně epizodně. Díky tomu odpadá nutnost shánět a pravidelně organizovat celou skupinu.
10.7.2019 12:07 - sirien
Colombo píše:
Uh, oh. Zajímavý zlom z "Its dark magic and dangerous for children!"

Ne každej Američan je/byl cvok. A to ani mezi věřícími.

Tracy Hickman - původní tvůrce a autor Dragonlance - je sám pastor.
10.7.2019 12:26 - LokiB
York píše:
Lidi poptávají to, o čem je někdo přesvědčí*, že chtějí.


Takže lidé poptávají GMy, protože je o tom přesvědčila reklamní masírka při sledování Twitche? Možné to je.
Ale jasně, že to pro některé produkty a služby funguje. Obecné tvrzení je ... obecné.

ShadoWWW píše:
No třeba ten nový DnD Essentials Kit je schválně stavěný tak, aby se dal hrát 1:1 (1 PJ, 1 hráč), tedy například jen sourozenci nebo manželé, a taky hodně epizodně. Díky tomu odpadá nutnost shánět a pravidelně organizovat celou skupinu.


no ano, ale stále ještě někdo z nich GMa dělat musí. Možná by oba rádi hráli jako hráči.

Corny píše:
Jen je vhodné mít na paměti, že to není platné vždy a všude a pro všechny a že pokud GM třeba nevyhovuje sáhodlouhá příprava (která je často i docela nadbytečná), může hrát třeba Dungeon World, který jde hrát prakticky bez přípravy.


proto se tu také bavíme nad čísly o DnD, jejich Twitchích a jejich profi DMech :)
10.7.2019 12:44 - Jerson
ShadoWWW píše:
No třeba ten nový DnD Essentials Kit je schválně stavěný tak, aby se dal hrát 1:1 (1 PJ, 1 hráč), tedy například jen sourozenci nebo manželé, a taky hodně epizodně. Díky tomu odpadá nutnost shánět a pravidelně organizovat celou skupinu.

To je docela zajímavý přístup.
10.7.2019 13:00 - York
Když bude hodně lidí hrát 1vs1, tak bude potřeba ještě víc GMů než teď... Ale možná jich zase díky tomu bude víc.
10.7.2019 13:19 - ShadoWWW
Nevím jak u vás, ale u nás chtěl na začátku dělat PJe každý. Až poté, co se ukázalo, jak hrozný je to maraton (v DrD 1.5), tak PJové postupně odpadávali. Takže u úplně začínající hráčů by neměl být problém s 1:1 modelem.
10.7.2019 13:19 - Quentin
Jak je možné, že se ta situace s vypravěčema časem nelepší? Nové hry jako třeba Blades in the Dark už po tobě moc práce nechtějí.

U nás vedu hru já (SWN), Bára (13thage), Vojta (dnd5e) a v záloze (čti: chtěli by vést hru, ale není volný slot) máme Charlieho (Fate) a Tobiase (dnd4e). A to v rámci devítičlenné skupiny. Očekával bych podobný nebo trošku horší poměr vypravěčů na hráče všude.

Můj odhad je, že na nedostatku GMů má velký díl ten defaultní herní styl, kdy je DM zodpovědný za celou hru včetně "příběhu" (viz vedlejší téma o podvádění).
10.7.2019 13:21 - ShadoWWW
Quentin: Koukám, že u vás je problém opačný. Vy nemáte problém s množstvím PJů, ale hráčů. ;-)
10.7.2019 13:25 - Jezus
Já ve dvou takhle hrával dračák s kámošem v dětství docela často :-)

Jeden na jednoho nutnost předherní přípravy až tolik nestáhne, i když zjednoduší samotnou hru (vyhodnocovaní). Možná ale udělá vyprávění víc osobnější (kolem hlavní postavy), takže zjednoduší některé zápletky...

I tak si ale myslím, že se k podobnému hraní hodí daleko více jiné (víc vyprávěcí) systémy. Těm ovšem rozšiřování DnD umetá cestu, takže opět win win situace :-)
10.7.2019 13:26 - sirien
Quentin: Blades in the Dark (a další co máš namysli) nejsou entry product. Ve skutečnosti to jsou hry které jsou nejspíš vyhledávány již existujícími GMy (nebo lidmi kterým nevadí GMovat), takže ačkoliv skutečně kladou na GM nižší nároky než je běžné v tradičním designu, popř. obsahují rady, jak si život velmi zjednodušit (např. Fate), tak počet GMů v komunitě neovlivní. Minimálně ne přímo a v krátkodobém výhledu - dlouhodobě vliv samozřejmě mít mohou a nejspíš i budou, ale chvíli to potrvá a nejspíš to nepůjde nalinkovat přímo (bude to spíš obecná změna paradigmatu GMování která GMování víc otevře, než abys řekl "a z téhle jedné hry přišli GMové")
10.7.2019 13:31 - Jarik
U nás je ten graf takový mixnutý.
Já mám 1+5hráčů. Honza má stav 1+4. A Jerson 1+9.
S tím, že jen asi 2 jedinci jsou ve všech skupinách (z vypravěčů jen 1). Jinak je to častěji 2 skupiny.
Celkově asi 11 lidí.
10.7.2019 13:32 - Jezus
Quentin: Však právě, je to jednoznačně systémem (DnD má/mělo na lecco tabulky) a defaultně se tváří (tvářilo) jako veliká simulace, nad kteroužto dohlíží PJ.

Jiné systémy (a styly) z Vypravěče snímají velký díl práce i zodpovědnosti za příběh, ale ty nejsou tak masově rozšířené.

Navíc i v těch streamech (znám jich ovšem jen pár), je vidět, jak GM prakticky "vede" hru a ostatní se spíš jen baví a částečně mu to rozbíjí přepálenými akcemi/reakcemi :-)

Přidej si k tomu, že většina lidí jde hrát s tím, že si chce odpočinout a bavit se, což ale pro ně znamená "místo filmu si sednu s váma, tak a GM, bav mě" :-)

Uporoznění: Text pracuje s nadsázkou jako s výrazovou formou.
10.7.2019 13:36 - Jerson
ShadoWWW píše:
Nevím jak u vás, ale u nás chtěl na začátku dělat PJe každý.

Tohle si musím někam zarámovat, abych si zapamatoval, že i takové skupiny byly.

Quentin píše:
Jak je možné, že se ta situace s vypravěčema časem nelepší? Nové hry jako třeba Blades in the Dark už po tobě moc práce nechtějí.

Protože lidé nejčastěji znají Dračák a DnD, takže mají v povědomí, že je toho na GMmovi naloženo strašně moc a nechtějí to dělat. Navíc i ti kteří rádi vedou hru si vedle toho dost často chtějí zahrát postavy, k čemuž nemají až tolik příležitostí, takže mají postavově-herní absťáky, občas nemají chuť vést hru, čímž se zvyšuje poptávka po GMmech a vzniká kruh.

Podle mě by byl ideální stav, kdyby ve skupině šesti hráčů mohli všichni vést hru ve stejném settingu a po jednom až třech herních sezeních by se střídali, přičemž všichni by hráli stejné postavy. Ve výsledku by všichni hráli postavu v 5/6 herního času ve stejném settingu, znali by postavy spoluhráčů jak z pohledu GMma, tak z pohledu postav, měli by s nimi vytvořené vztahy svých postav a zároveň i různých NPC, a hlavně 5/6 dějových linek by pro každého z nich mohlo být překvapivých.

Mít na pět hráčů pět preferovaných herních systémů, i když možná jen dva (nebo tři?) odlišné settingy je velká a podle mě zbytečná překážka do začátku.

Jarik píše:
A Jerson 1+9.

1+13, kteří chtějí hrát. 1+17, když bych započítal i ty, kteří řekli, že chtějí hrát, ale zatím(?) nemohli.
Na to, že jsem měl před rokem 1+1,5 je to docela slušný posun. :-)
10.7.2019 13:41 - Jezus
Jerson píše:
Navíc i ti kteří rádi vedou hru si vedle toho dost často chtějí zahrát postavy, k čemuž nemají až tolik příležitostí, takže mají postavově-herní absťáky, občas nemají chuť vést hru,

Podepisuji :-)

U mě absťák po "klidném" hraní postavy nastupuje cca po půl roce pravidelného "PJování".

Na druhé straně zhruba stejnou dobu mi trvá, než mi to začne chybět a začnou mě zase napadat (a bavit rozvíjet) zápletky. Takže mě by stačilo, aby mě někdo střídal co půl roku :-)
10.7.2019 13:45 - Quentin
Jerson píše:
Podle mě by byl ideální stav, kdyby ve skupině šesti hráčů mohli všichni vést hru ve stejném settingu a po jednom až třech herních sezeních by se střídali, přičemž všichni by hráli stejné postavy. Ve výsledku by všichni hráli postavu v 5/6 herního času ve stejném settingu, znali by postavy spoluhráčů jak z pohledu GMma, tak z pohledu postav, měli by s nimi vytvořené vztahy svých postav a zároveň i různých NPC, a hlavně 5/6 dějových linek by pro každého z nich mohlo být překvapivých.

Tohle zní cool :)

My to děláme tak, že hrajeme víc kampaní naráz a scházíme se v průměru 2x týdně. Každý DM má "kontrolu" nad svou hrou, ale nemusí se moc stresovat, že by se kvůli špatnému sezení rozpadla skupina nebo tak něco. Navíc ty hry déle vydrží, než se vypotřebuje inspirace, ohrajou postavy nebo omrzí systém. Namísto 30ti sezení v jedné kampani máme 10 ve třech.

(minimálně ten "problém," že si chtějí i GMové zahrát, se tím řeší)
10.7.2019 13:51 - Jerson
Omrzí systém? Takové věci se stávají i u lepších systémů? :-)
Hraní 2× týdně je stav, ke kterému se už těžko dostanu, ani kdybych se snažil vnutit se do skupin ke kamarádům. Jsem rád, když se mi podaří hrát 2× měsíčně, a to ještě ne jen na RPG.

Každopádně po hovorech s různými lidmi musím ocenit systém oddělených misí, kdy se nemusím stresovat, zda na další sezení budou moct všichni hráči, kteří byli na předchozím. Co jsem poslouchal jiné GMmy, tak s tím docela dost bojujou, zvlášť o prázdninách.
10.7.2019 14:08 - Quentin
Jerson píše:
Omrzí systém? Takové věci se stávají i u lepších systémů? :-)

My rozhodně nehrajeme jen dobré systémy :D
10.7.2019 14:10 - Aegnor
Jerson píše:
Omrzí systém? Takové věci se stávají i u lepších systémů? :-)

Tak pokud hraješ dle toho systému*, tak podle mě není nic divného na tom, že se ten systém po nějaké době ohraje a pak máš chuť zahrát něco jiného.

*Myšleno oproti situaci, kdy si ohneš systém a pravidla tak, abys v něm mohl hrát úplně ten stejný styl příběhů, jako hraješ vždycky.
10.7.2019 14:17 - LokiB
ShadoWWW píše:
Jak je možné, že se ta situace s vypravěčema časem nelepší? Nové hry jako třeba Blades in the Dark už po tobě moc práce nechtějí.


a dokážeš specifikovat, kterou práci třeba Blades z GMa sejmou, která ho jinak v DnD zatěžuje?
Mně třeba aktuálně nejvíc práce v roli GM zabírá:
0) příprava hlavních kampaní (několika) v daném settingu
a) přemýšlení nad možnými dalšími vedlejšími příběhy v sandboxovém světě
b) rozpracovávání sandboxového světa, jeho struktury, diskuse o tom s hráči, sbírání zpqtných vazeb, společné rozmýšlení
c) sbírání dobových podkladů (je to alternativní historie), takže dohledávání reálií, osob, míst, osudů, ... jejich zakomponování do hry, případné jejich twistování pro potřeby příběhu či světa
d) kreslení mapek, shánění obrázků, atd.
e) rozmýšlení možností v rámci konkrétních encounterů v příběhu
f) diskuse s hráči nad jejich otázkami v mimoherním čase

Budu toho dělat méně proto, že to není v jiných pravidlech třeba dělat, nebo proto že to za mě udělají hráči?
10.7.2019 14:31 - LokiB
Jerson píše:
Podle mě by byl ideální stav, kdyby ve skupině šesti hráčů mohli všichni vést hru ve stejném settingu a po jednom až třech herních sezeních by se střídali, přičemž všichni by hráli stejné postavy. Ve výsledku by všichni hráli postavu v 5/6 herního času ve stejném settingu, znali by postavy spoluhráčů jak z pohledu GMma, tak z pohledu postav, měli by s nimi vytvořené vztahy svých postav a zároveň i různých NPC, a hlavně 5/6 dějových linek by pro každého z nich mohlo být překvapivých.


Vida, jak jsou predstavy o idealnu odlisne :)
Mne by zas jako idealni prislo, kdybychom byli dva GMove u jedne hry, protoze to dava dalsi moznosti a dimenzi pri hre, ktere single GM proste neda ... komunikace, vice NPC, odlisne vedeni ruznych postav, snazsi odehravani nekterych encounteru atd.

o hrani v jednom settingu vice GM v tom slozeni, cos psal, jsme kdysi uvazovali, ale nesli jsme do toho. jsme moc rozdilni a navzajem jsme meli pocit, ze by to neladilo a byl by to amorfni pelmel bez nejakeho zajimaveho rukopisu.
10.7.2019 14:36 - Aegnor
Loki:
0) - tohle Blades odstraňují tím, že GM má za cíl "play to find out what happens".
a) - již předvytvořený setting, jednotlivé frakce mají nějaké cíle, existují nějaké vazby mezi PC a NPC. Navíc náhodné tabulky pro generování akcí/lokací/lidí/cokoliv. Velké zjednodušení.
b) - tohle je něco, co probíhá společně s hráči, takže to asi úplně neberu jako "čistě GM práci".
c) - podklady jsou v příručce, předpřipravený setting. Odpadá.
d) - Opravdu to ta hra vyžaduje, nebo je to něco, co tě při přípravě baví? Obrázky Blades pomáhají, ale je i spousta zajímavých obrázků v knize. Nějaké hrubé mapky asi taky pomůžou, ale na nějaké přesné mapy na čtverečkovaným papíře ta hra není úplně dělaná.
e) - chápu to správně jako uvažování "Tak, hráči můžou udělat tohle, tohle, tohle a tohle. Takže to může skončit takhle, nebo takhle, nebo takhle. A když vymyslí něco jinýho, tak to domyslím na místě."?
f) - Princip "nevymýšlej toho moc, pokud na něco přijde řeč, tak to klidně nech definovat hráče" docela odstraňuje tohle dotazování "hele, můžu tohle? A můžu tohle? A co vím o ...? A jaký je názor téhle frakce na tohle ...?"

Snad jsem ty tvé body pochopil správně.
10.7.2019 15:11 - LokiB
Aegnor: ok, chápu. takto položeno se mi moc nechce hrát Blades jako GM, protože většinou mě neláká hrát předpřipravený setting :) ale ono to asi není jediná možnost.

Ale rozumím, že kdo chce, tomu to v tomto zásadně pomůže. Ostatně jako kterýkoli jiný setting v jiném herním systému. Předpřipravených settingů jsou stovky, to není tak moc věc pravidel.

Aegnor píše:
0) - tohle Blades odstraňují tím, že GM má za cíl "play to find out what happens".


Ok, beru. Ani to není pro mě.


To, co jsem uváděl mě baví, proto to dělám, nikdo mě k tomu nenutí. Jen sumarizuju, co mi na roli GMa zabírá hlavně čas, a přemýšlím nad tím, jak jiná zmíněná a vychválená pravidla pomohou. Zatím z toho, cos uvedl, mi to nepřišlo ... ok, seberou mi agendu, která mě baví, resp. mi nabídnou předpřipravený setting, který hrát většinou nechci :)

Takhle jsem si to usnadnění práce GM oproti třeba DnD ve Forgotten Realms nepředstavoval :)
10.7.2019 15:31 - Quentin
LokiB: Hrál jsem Blades jen 4 sezení, než nás odlákalo něco jiného, ale nepřipravoval jsem vůbec nic. Chodil jsem na hru stejně jako hráči.
10.7.2019 15:35 - LokiB
Quentin píše:
Hrál jsem Blades jen 4 sezení, než nás odlákalo něco jiného, ale nepřipravoval jsem vůbec nic. Chodil jsem na hru stejně jako hráči.


A je to proto, že prostě ta hra nepředpokládá, že si GM bude vymýšlet něco vlastního, jede se "společný příběh",který vzniká až při hře?
10.7.2019 15:37 - sirien
LokiB píše:
Ok, beru. Ani to není pro mě.

Já nevim - když si vezmu kolik věcí historicky "nebylo pro mě" a dneska je mám v repertoáru jako běžné nebo i oblíbené techniky - a když vidim, jak někteří okolo nadšeně nedají dopustit na věci, které dřív odmítali - tak sem k podobným výrokům poněkud skeptickej.

Ono to totiž v praxi vypadá o dost jinak, než bys možná myslel. I v Blades jako GM pořád připravuješ příběh co do nějaké zápletky a tématu - tenhle princip jen odstraňuje potřebu vymýšlet se s každým detailem další navazující přípravy protože zajišťuje, že ta příprava není třeba - vždycky se něco stane a systém Ti je schopný říct co a kam to má vést. V podstatě ten systém je celej designovanej k tomu aby brutálně podporoval improvizaci, což efektivně způsobuje, že si jako GM v klídku řídíš "makro" a o "mikro" se nestaráš, protože to se prostě už nějak stane ve hře.

Příklad - sám si jako GM vymyslíš, že nějakej Templeton chce nějaké étery se vzpomínkami které jsou zavřené ve sklepě univerzity spolu s nějakými dalšími (souvisejícími) cennostmi, které chce někdo jiný, kdo najme postavy, aby to všechno získaly. To je nějaký makro pohled který tvoří zápletku a základní obsah a do budoucna pak bude generovat další dění v herní kronice (např. fakt dopálenýho Templetona...) Co už neřešíš je mapa podzemí, konkrétní staty Templetonových poskoků, zabezpečení univerzity proti 10 různým možným vektorům útoku, pro které se hráči mohou rozhodnout (od magie přes stealth až po social bullshiting) - tam už to je play to find out. Hráči se pro něco rozhodnou, systém Ti řekne jak to instantně zapracovat, nějak to dopadne, systém Ti řekne jak to může pokračovat, hráči se s tím nějak srovnají, příběh skončí, zůstane herní obsah, z toho postavíš další "makro" dění do další session.

V praxi to znamená, že z GMingu odpadne 80-90% "práce" a zbyde tam většina toho "vypravěčského fun stuff" co souvisí s tvorbou příběhů a zápletek a řízením gradace a příběhových oblouků atd.
10.7.2019 15:38 - Jezus
LokiB píše:
ok, seberou mi agendu, která mě baví, resp. mi nabídnou předpřipravený setting, který hrát většinou nechci :)

Takhle jsem si to usnadnění práce GM oproti třeba DnD ve Forgotten Realms nepředstavoval :)


Pak je teda otázka, co by sis teda představoval :-)
10.7.2019 16:01 - Quentin
Sirien: +1!

LokiB píše:
A je to proto, že prostě ta hra nepředpokládá, že si GM bude vymýšlet něco vlastního, jede se "společný příběh",který vzniká až při hře?

Jako DM to můžeš přetlačit, nerozbije se to, ale dá se to hrát tak, že necháš všechno vygenerovat hráče během hry. Nemusíš pak mít žádnou svoji zápletku.
10.7.2019 16:17 - Šaman
sirien píše:
V podstatě ten systém je celej designovanej k tomu aby brutálně podporoval improvizaci, což efektivně způsobuje, že si jako GM v klídku řídíš "makro" a o "mikro" se nestaráš, protože to se prostě už nějak stane ve hře.

Wau, asi si o tom budu muset zjistit víc, protože právě to mikro je moje slabé místo. Rád řeším zápletky, atmosféru, dopady na svět, ale s tím kdo na hráče vyskočí za dalším rohem mám problém. Resp. nemám to rozmyšlené, takže záleží na mém aktuálním rozpoložení jak zajímavé protivníky zrovna nasadím, nebo jestli to bude jen šeď.
10.7.2019 16:18 - LokiB
sirien píše:
Hráči se pro něco rozhodnou, systém Ti řekne jak to instantně zapracovat, nějak to dopadne, systém Ti řekne jak to může pokračovat, hráči se s tím nějak srovnají, příběh skončí, zůstane herní obsah, z toho postavíš další "makro" dění do další session.


Tohle je trochu obecný popis ... co si představit pod tím "systém mi řekne, jak to instantně zpracovat"? jak vypadá takový výstup? stejně tak jako vypadá to, že mi systém řekne, jak by to mohlo pokračovat?

Z one-shot hraní jakožto hráč v Blades jsme k ničemu z toho nepřičuchl, takže nevím, co si pod tím představit.
10.7.2019 16:32 - sirien
Šaman píše:
asi si o tom budu muset zjistit víc

Blades in the Dark v Kostce

(nicméně ten článek logicky obsahuje jen popis nástrojů, nikoliv všechny rady k tomu jak ty nástroje správně používat, kterými je narvaná ta x-set stránková příručka...)


Loki: se takhle "od stolu" trochu blbě popisuje. V zásadě tam sou dva hlavní nástroje které spolu interagují a to jsou vyhodnocení akcí (efekt, pozice) a přenesení děje do hodinového zápisu (tj. různé count-downs, naplnění mise, výdrž nepřátel...) Pokud obojí používáš tak jak se to používat má (tj. systematicky tam fakt přenášíš všechno co má ve hře význam) tak Ti systém skrz různé hodiny trackuje dění a jeho vyšponovanost a jendotlivé akce ti říkají jak se naplnil záměr hráče popř. v jaké míře nastala rizika - jejich přenost do hodin ti pak ukáže, co se nejspíš může nebo nemůže dít dál.

Tj. místo toho abys jako GM držel celou dramatickou linku a gradaci sám a zpracovával jí manuálně, tak jí řídíš prostřednictvím systémových nástrojů. Tj. místo toho aby sis třeba řekl "tohle je střežené místo" a pak neustále při všem dění v hlavě udržoval a vyhodnocoval jak se to co se stalo promítlo do případného vzburcování stráží tak řekneš "sou tu 4-kové hodiny alarmu a jejich posun je defaultní sázka pro rizika akcí". U jedné věci se to až tak moc neprojeví, ale když si takhle "odložíš" 5 prvků co danou scénu tvoří (obecný alarm, proniknutí dovnitř do budovy, míra odporu strážných...) tak zjistíš, že najednou máš dost volné ruce na vymýšlení a dělání spousty jiných věcí a že najednou nepotřebuješ zdaleka tolik přípravy.
11.7.2019 08:11 - Corny
Jako backer a velmi spokojený vlastník BitD special edition schvaluji cokoliv spojeného s touhle hrou :D
But srsly, podle mě stojí za to si to přečíst už jen proto, že je v tom spoustu hodně dobrých nápadů a přístupů k některým věcem (jako třeba plánování, flashbacky, gear,...), které můžou leckoho, i GM, inspirovat, i kdyby tu hru vysloveně hrát nechtěl (asi stejně, jako by si dle mého měl každý přečíst Dungeon World už jen kvůli tomu, jak ta hra popisuje roli GM a lze z ní vyčíst tuna poznatků o tom, jak být dobrým gamemasterem).

Mimochodem, Band of Blades vypadá hodně šťavnatě...
11.7.2019 09:06 - Ultramarine
Blades in the Dark,Band of Blades... verim, ze ty systemy jsou skvely, ale ty nazvy jim vymysli ctrnactiletej synovec?
11.7.2019 09:26 - Quentin
Doomguy: Blades in the Dark perfektně tématicky odpovídá tomu, co budete hrát. Blades značí edgy/deadly zloděje a Dark značí nejen kriminální podsvětí ale i věčně temný Duskwall, kde se hra odehrává.

Za mě dost dobrý název. A cool zní taky.

---

A Band of Blades zní legračně, protože je to hack a snaží se udržet aspoň kousek původního názvu. Něco jako hacky Dungeon Worldu :D (Dungeon planet, Funnel World etc.)
5.10.2019 19:56 - ShadoWWW
Proč je D&D opět tak populární? - Wizardi v tomto videu mimo jiné odhalují prodeje a aktivní počet hráčů (dle jejich průzkumů) z posledních let.
5.10.2019 22:20 - sirien
Bohové jak já tenhle formát nesnášim - tři hodnotný informace sdělený za 10 vteřin každá a 1154 vteřin opakujících se bezobsažnejch keců náhodnejch opakujících se celebrit.

To jediný co vás na tom videu zajímá najdete na 3:45 - 4:15.
10.3.2020 11:25 - ShadoWWW
Q4 2019
1. Dungeons & Dragons (WotC)
2. Pathfinder (Paizo)
3. Shadowrun 6E (Catalyst Game Labs)
4. Star Wars (FFG)
5. Alien (Free League)

Shadowrun 6E boduje! Pokud vás, stejně jako mě, překvapilo probojování neznámé hry od neznámého švédského studia do elitní pětky, tak vězte, že teď o Free League asi bude hodně slyšet, protože uzavřeli smlouvu se Sophisticated Games a od léta převzali licenci na The One Ring a Adventures in Middle-Earth.
10.3.2020 11:49 - Gurney
Tak Free League není zas tak neznámé a je o nich slyšet minimálně od té doby, co se jejich Mutant Year Zero dočkal zpracování jako pc rpgčko, nemluvě o jejich dalších docela známých hrách jako Coriolis a Tales from the Loop. Konečně Forbidden Lands, co už snad brzy vyjdou v češtině, je taky jejich rpg.
10.3.2020 21:57 - ShadoWWW
Mea culpa. Tales from the Loop a Fobidden Lands znám poměrně dobře. Jen jsem nějak neznal jejich vydavatele. :)
10.3.2020 22:03 - Lethrendis
Mě překvapil a potěšil ten SR6. Potvrzuje mi to můj dojem, že lidé, kteří to fakt hrají, jsou s hrou daleko spokojenější (z mé vlastní zkušenosti i z pročítání SR fóra) než ti, co to nehrají a jen štěkají na Redditu :)
10.3.2020 23:06 - Gurney
Nutno dodat, že ten seznam nemá příliš velkou výpovědní hodnotu, co se kvality a spokojenosti týká. Pro velké značky typu Warhammer, Star Wars, Vampire/World of Darkness a Shadowrun by bylo spíš neobvyklé, pokud se mezi těmi prvními pěti (prakticky na 3. až 5. místě) vůbec neobjevily.
10.3.2020 23:57 - Lethrendis
Tak jasně, že to není totéž. Ale stejně mám radost, že se hra, kterou někteří tolik zatracovali, asi dobře prodává.
11.3.2020 00:03 - sirien
Lethrendis: tak prodává. Ale je otázka jestli to je hrou nebo značkou. DnD 4e se taky dobře prodávala, přitom jí komunit nikdy pořádně nepřijala, hateuje jí dodnes a dlouhodobě málem stála WotC pozici market leadera (kterou si tak tak udrželi jen tim, že 4e na poslední chvíli, ale přecejen včas pohřbili).
11.3.2020 00:16 - Lethrendis
Uvidíme, zatím je SR6 na trhu půl roku. Ale co mohu soudit z SR fóra, tam diskutující hráči celkově přijali 6E poměrně vlídně, i přes ty bugy, které to mělo.

Je kuriózní, že stejně jako u DnD, i u SR byla největší katastrofou 4E. To se snad ale tentokrát neopakuje.
11.3.2020 01:04 - York
Lethrendis píše:
i u SR byla největší katastrofou 4E


?
11.3.2020 02:33 - Colombo
Píše:
Je kuriózní, že stejně jako u DnD, i u SR byla největší katastrofou 4E. To se snad ale tentokrát neopakuje.

Ale 4E nebyla největší katastrofou pro SR.

4 edice v mnohém systém překopala, sjednotila pravidla a pokračovala v trendu, který nastolila 3E. Některé oblíbené featury byly odstraněny (dice source pool, který můžeš používat na různé věci, magie byla sjednocena pod jednotné mechaniky), najednou máš všudypřítomnou wifi... ale zejména 20th century edice se považuje za jedny z nejlepších SR pravidel.

Navíc si v tu dobu měl ty dvě SR PC hry, Shadowrun Returns (a datadisky/sequely/standalone) a SR: Boston něco, co tak nějak zkrachlo. Byl i jednotný web pro všechno SR, ale společnosti na tom nějak nedokázali (nebo nechtěli) společně pracovat, tak to krachlo.

Nějak v tu dobu ale začaly prosakovat ty finanční problémy, neschopnost platit kvalitní zaměstnance, což se ukázalo na kvalitně některých rozšiřujících příruček (Sourcebooků? Splatbooků? Jak se tomu říká?).

To se pak drasticky ukázalo na 5E, která byla místy nedomyšlená, korektura byla příšerná (nehledě na organizaci příručky) a nevím, že by se ony rozšiřující příručky nějak dobře hodnotili. SR: Anarchy taky nebyla extrémně dobře přijatá, ačkoliv hráči už delší dobu volali po nějakých jednodušších pravidlech.

Korektury 5E byly jen slabou náplastí a propracovanější fanovské korektury a bugfixy se ignorovaly. Hromada lidí z komunity odešla, jiní odešli s 6E. 6E byla taková katastrofa, že komunity, které byly zapsány na oficiální promo a měli streamovat... od toho raději upustili jak se jim do ruky dostal konečný produkt, který nebyl o moc lepší než ten betatest co dostali na začátku. Bugfixy a output od betatesterů byl ignorován, což pak mělo za následek, že SR6 dostal nějak 1 hvězdu na DriveThru a hromada lidí z komunity odešla.

Jakmile ti lidi, co by kritizovali něco odejdou... samozřejmě, že to co zbyde je jen echo-chamber, která produkt "přijala".
11.3.2020 07:27 - Lethrendis
Do tohohle jsem nechtěl zabřednout, ale budiž: Já netvrdím, že byla 4E nějak extrémně špatná hra. Ale říkám, že v té době byl nalomen brand.

Ve skutečnosti byla vlastně 4E dost přelomová, protože zavedla věci, na kterých stavěla jak 5E, tak i dnes 6E. Tak jako si byly hodně podobné 2E a 3E, jsou si podobné 4E až 6E.
Já hrál všechny edice vyjma právě 4E a co mohu soudit, tak současná podoba hry je lepší a zajímavější než ty staré. Hraju teď aktivně 6E a je to fajn. Hraje se to líp, než se hrála 5E, a ta se mi zase hrála líp než ty staré edice. Jsem tedy v zásadě spokojen.

Co se bohužel v té době stalo, že došlo k obrovské osobní roztržce mezi autory a na ně navázanými skupinami lidí. Padaly tam žaloby na zpronevěry a tak. Od té doby má současný tvůrčí team zaryté hatery.

Ano, Hardy a spol dělají diletantské chyby, kterými těmhle lidem nahrávají - u 6E to byla snaha vydat hru co nejdříve, což se projevilo produkční nekvalitou. Bohužel.

Nicméně tyto chyby jsou řešeny, v tuto chvíli řekl bych tak z 90%, a budou dozajista vyřešeny všechny. To samozřejmě nezabrání komukoliv, aby na nové edice SR dál plival.

Je to vždycky jako přes kopírák: "Miluju SR, ale současná podoba hry je tak špatná, že to nemůžu hrát..."

Coby aktivnímu hráči, který ty pravidla opravdu četl, mi to přijde směšné.
11.3.2020 07:46 - Corny
U SR mi připadá taky jako docela podstatný element to, že plno lidí má hodně rádo ten svět (třeba právě z docela kvalitních PC her), který je u téhle značky hodně prominentní a tak jsou ochotni ta pravidla nějak přežít, i když by o nich jako takových třeba až takové valné mínění neměli.

Mě by třeba popravdě zajímalo, kolik lidí z těch čísel tu hru (a nejen SR) hraje "as written" a kolik z nich ji hraje v hodně nahackované a nahouserulované podobě.
11.3.2020 07:56 - Lethrendis
Vzhledem k tomu, že v tomhle vláknu je to těžký off-topic, odpovím vedle.
14.8.2020 11:35 - ShadoWWW
ICv2 žebříček nejprodávanějších her Q1 2020
1 Dungeons & Dragons Wizards of the Coast
2 Pathfinder Paizo
3 5E-Compatible Various
4 Starfinder Paizo
5 Cyberpunk R. Talsorian

5E-Compatible je nová kategorie sdružující produkty třetích stran kompatibilní s D&D 5e, zejména od Goodman Games, Kobold Press a Nord Game.
14.8.2020 23:29 - efram
Jak to tak čtu tak se DnD prodává jen pro to, že holt značka. ne snad pro to, že ten systém je dobrej, dá se s ním pěkně a jednoduše hrát. Vlastně to ty lidi ani nebaví, ale tak když už je to ta "největší značka tak to kupujou. Říkali to na kostce prej.
14.8.2020 23:32 - Aegnor
Konečně jsi prozřel a vidíš pravdu?
15.8.2020 08:44 - efram
Aegnor
A co si Kefalín představujete pod tím pojme pravda?

Zajímavé je, že se na třetím místě umístila kategorie 5E-Compatible Various, ta setrvačnost lidí je fakt děsná :)
15.8.2020 14:10 - Xyel
efram píše:
Jak to tak čtu tak se DnD prodává jen pro to, že holt značka. ne snad pro to, že ten systém je dobrej, dá se s ním pěkně a jednoduše hrát. Vlastně to ty lidi ani nebaví, ale tak když už je to ta "největší značka tak to kupujou. Říkali to na kostce prej.

A jaks na tohle přišel?

Protože já pozoruji opak - 5E je skvělý herní systém, a tak do něj stávající hráči tahají nové lidi + systém je natolik úspěšný, že další firmy k němu dělají extra produkty (čímž ho fakticky dále vylepšují), a to natolik že mají vlastní kategorii a 3. nejprodávanější.
15.8.2020 14:20 - efram
Xyel

otázka by měla směrovat na někoho jiného
15.8.2020 14:35 - sirien
Efram se snaží o jízlivost a jakože chytré narážky v rámci svého křížového tažení proti svému utkvělému bludu, že tu lidi nemají rádi DnD, protože si ho občas dovolí nevidět úplně dokonalé.

Tohle jsme si už několikrát vyzkoušeli, že nemá smysl zkoušet řešit. Nechte ho bejt ať se realizuje a posuneme se zase dál.
15.8.2020 14:56 - Aegnor
Jako mně v tom pořadí překvapil ten Cyberpunk ... nemá o tom někdo nějaké větší info?
15.8.2020 15:09 - exi
Aegnor Pravděpodobně kombinace podzimního releasu plných pravidel Cyberpunk Red (zatím mají jenom Starter Set, ale je kompatibilní s původníma pravidlama Cyberpunk 2020, takže nejspíš narostl prodej i těch) a listopadovýho releasu Cyberpunku 2077.

Edit: Koukám, že je to za první kvartál, ale jak CPR, tak CP2077 měly původně vyjít na jaře, takže to platí i tak.
Čili spekulace - lidi z natěšenosti na CP2077 houfně nakupovali CPR a původní příručky k CP2020.
15.8.2020 15:19 - LokiB
Ten samotnej zebricek bez cisel je o nicem. Prodalo se 100 kusu, nebo 100.000 kusu? Jake jsou rozdily v prodejich?
Skoda ze je to jen top 5, me by vic zajimalo top 20. Ale nenasel jsem.
15.8.2020 15:23 - York
Stolní RPGčko nemusí bejt skvělý na to, aby se dobře prodávalo, stačí, když není úplně strašný.

• Obrovskou roli hraje network effect - čím víc lidí to hraje, tím větší to má hodnotu pro další hráče.

• Stolní RPGčka jsou neuvěřitelně modovatelná - do tý míry, že prakticky každá skupina má nějaký houserules. Tohle se u jinejch produktů neděje, třeba filmy si doma moc lidí neupravuje.
15.8.2020 15:45 - Corny
York: Tak on obecně sám podíl na trhu o kvalitě produktu ale vůbec nic nevypovídá.
15.8.2020 16:06 - efram
sirien

Blud? Přečti si, jak se zde zdůvodňuje úspěch DND 5E :) a pak můžeš zase napsat nějakou svou předpojatost. O validním zhodnocení tu nemůže být ani řeč.

add.. ano nechte mě být a circlejerkujte si tu dal :)
15.8.2020 16:34 - Log 1=0
Mohl bys odkázat na nějaké konkrétní zdůvodnění v duchu toho tvého prohlášení?
Od někoho jiného než Jersona, samozřejmě, protože navzdory tvému přesvědčení, Jerson není oficiální mluvčí d20.cz ani nic podobného, ale jen jeden z mnoha uživatelů. Takže pro nějaké obecné tvrzení, jako například to, co předkládáš, jistě nebudeš mít problém předložit víc než jednoho konkrétního uživatele, který jej zastává.
15.8.2020 16:45 - LokiB
Log: a tak ze tu zaznely v ruznych diskusich hejty na DnD od vicero lidi, kterym nevyhovuje, to si vybavuju taky :) a byli to lide zde celkem aktivni.
DnD je velky system, vyzkousel ho skoro kazdy, takze se proti nemu snaze vymezuje nez proti obskurnim systémum, ktere znaji jen jejich skalni fandove a nedaji na ne dopustit.
15.8.2020 17:01 - efram
Log 1=0

Přesně jak píše LokiB, není potřeba to rozvádět. Za úspěchem DND (konkrétně 5e) je jen marketing, komunita (to se tu píše zhusta - upozadují se další skutečnosti). Nicméně ta pravidla jsou prostě fajn.
15.8.2020 17:02 - Corny
LokiB: Tak ono stačí napsat i takový relativně neutrální stanovisko jako "DnD je na můj vkus moc GMcentrické, tak preferuji jiné systémy" a efram si to přeloží jako "DnD je největší odpad" a je schopný se o tom týden hádat.
Stejně tak je pravda, že plno lidí DnD kritizuje (třeba já s ním mám taky dost problémů), ale to, že DnD není úplně dokonalý, je nejen prostě fakt (docela pochopitelně vzhledem k tomu, co je DnD zač a jak se vyvýjí), ale hlavně je to hodně daleko od toho odsuzovat DnD jako největší fail pod sluncem.

Což každopádně nic moc nemění na tom, že úspěšnost systému neznačí jeho kvalitu, stejně jako to, že je systém kvalitní, ještě neznamená, že bude úspěšný či že se bude skvěle prodávat. To neznamená, že si DnD ty prodeje alespoň z části nezaslouží, ale taky to neznamená, že jen proto, že ho kupuje nejvíc lidí, tak je to nejdokonalejší systém na trhu.
15.8.2020 17:10 - efram
Corny

tohle rozhodne není pravda, v te diskusi jsem dokladal jakými způsoby lze hru vést a jak to je popsáno v příručce. Nicméně to by museli někteří číst.
15.8.2020 17:18 - malkav
Corny: Neznamená to, že je nejdokonalejší, ale tak nějak to naznačuje, že vyhovuje největšímu množství lidí. Marketing určitě dost pomáhá, na druhou stranu bych ho zase nepřeceňoval. Do určité míry to dokládá i sirienův příspěvek, kde zmiňuje neúspěch 4E, kterému tedy nejspíš ani ten marketing nepomohl ;)
15.8.2020 17:22 - LokiB
Corny: nerad bych se pouštěl do sporu, co je to "kvalitní systém"... ono je asi snazší poznat shitózní systém, nefunkční systém; na druhou stranu kvalitní systém ... jakmile začneš srovnávat systémy co do kvality, tak v tom budou strašně lítat osobní preference (třeba k tomu, jaké styly hry hra umožňuje, generuje, podporuje, ...).
Takže je to pak spíš o dohadování.

Ale asi by mě teď nějak neuráželo, kdyby někdo tvrdil, že DND 5E je nejkvalitnější systém dneška, a i proto ho hraje nejvíce lidí. Že to není moje volba, na tomhle konstatování nic nemění :)
15.8.2020 18:43 - Corny
malkav píše:
že vyhovuje největšímu množství lidí.

To ve finále taky vůbec nemusí být pravda.
15.8.2020 18:55 - malkav
Corny: Ano, celé to nemusí být pravda, nemusí to být přesné, může to být vymyšlené a úmyslně zkreslené ... ale pokud jsou to nějaká, řekněme ofiko nezávislá data (nevím), pak by asi nebylo od věci je brát v potaz. Protože pokoušet se o nějaké objektivní hodnocení na základě vlastního pocitu, protože se ti ten výsledek prostě nezdá, je rozhodně horší ;)

Mimochodem cituješ jen druhou polovinu mé věty, která bez té první části vyznívá zkresleně.
15.8.2020 22:04 - Corny
malkav: Kdo říkal, že je neberu v potaz? (Stejně tak nikdo neřekl, že jde o úmyslně zkreslené či vymyšlené statistiky) Ale to, že hodně lidí kupuje DnD (což já nijak nezpochybňuju, nijak nepolemizuji o důvěryhodnosti těch čísel) znamená jen a pouze to, že hodně lidí kupuje DnD. Bez jakýchkoliv dalších informací z toho nejde dovozovat nic o tom, jestli je to dobrý systém, jestli je to špatný systém, jestli má dobrý nebo špatný marketing... Pocity do toho nikdo netahá, právě naopak. Pointa je v tom, že pozice čehokoliv na trhu může být způsobena spoustou dalších faktorů vedle marketingu, povědomí, dostupnosti, ceny, kvality atd. Vyvozovat tak například to, že jakákoliv kritika DnD je nesmyslná, když jej kupuje nejvíc lidí, je zkrátka zcela nepodložená (a v pravdě nijak nesouvisející) interpretace těch informací.

A cituji jen druhou polovinu té věty, protože ta je důležitá a s tou dle výše uvedeného nesouhlasím. Popravdě ani nevidím, jak to cokoliv zkresluje.

LokiB: Já ani neříkám, jestli DnD je nebo není kvalitní systém. Do toho se vůbec nepouštím. Říkám jen, že podíl na trhu o kvalitě (ani nekvalitě) v konečném důsledku nic nevypovídá.

Efram: Vzhledem k tomu, jaký poměr byl lidí, co se shodli na tom, že nemáš pravdu vůči těm, co byli na "tvé straně" mám docela jasno v tom, kdo má s tím čtením problém.
16.8.2020 08:14 - ShadoWWW
Corny píše:
to, že hodně lidí kupuje DnD znamená jen a pouze to, že hodně lidí kupuje DnD

Ani ne. Podle jiných průzkumů je tam jasná korelace s počtem aktivních hráčů. Tj. lidé je nekupují jen sběratelsky "do knihovničky".
16.8.2020 09:42 - efram
Corny

souhlasné stanovisko lidi co spolu jezdi na srazy (uzavřena bublinka) znamená jen a pouze to, že ti lidé se shodnou. Bez jakýchkoliv dalších informací z toho nejde dovozovat nic o tom, jestli je jejich názor validní, jestli jiný názor je tím pádem špatný...

Corny píše:
Vyvozovat tak například to, že jakákoliv kritika DnD je nesmyslná, když jej kupuje nejvíc lidí, je zkrátka zcela nepodložená (a v pravdě nijak nesouvisející) interpretace těch informací.


Tohle tu někdo tvrdí? Pokud tím narážíš na mě, tak já říkám opak. Dovozovat, že za úspěchem DnD je jen marketing (komunita etc.) a další věci je prostě krátkozraké. Ten systém lidem vyhovuje a to má své důvody.
16.8.2020 11:37 - sirien
Fakt ho v tom blábolení musíte podporovat?
17.7.2021 12:33 - ShadoWWW
Podle ICv2 vzrostl RPG trh z 80 mil. dolarů v roce 2019 na 105 mil. dolarů v roce 2020. Největší podíl na tom má DnD, které vzrostlo o 33%.

Hobby market dosáhl v roce 2020 jako celek 2 mld dolarů. RPGčka mají nejrychlejší růstový trend.
17.7.2021 19:24 - Lethrendis
Když už jsme u toho, tu je Orr report za první kvartál.
17.7.2021 20:13 - LokiB
Škoda tam těch 14% nekategorizovaných :( to dost kazí přehled, když je to druhá nejčetnější skupina.
17.7.2021 20:23 - Lethrendis
To jsou ti, kteří při zakládání své hry nevybrali systém. Takže směs hlavně lenochů, co zapomněli něco zaškrtnout, protože to nepotřebují, různé homebrew atd.

Ve skutečnosti se těch 14 % pravděpodobně opět rozdělí mezi ten zbytek ostatních her, takže hlavně pro DnD.
17.7.2021 22:19 - ShadoWWW
Když byl na 2. místě dlouhodobě Pathfinder, tak to všichni hrozně prožívali. Teď už je poměrně dlouho na 2. místě CoC, navíc si vede o dost líp než PF, nemluvě o PF2, a všichni to jen mlčky přehlíží.
17.7.2021 22:31 - Corny
Jako... jestli se ti chce tu pořád dokola rozjíždět tu samou debatu o vypovídací hodnotě takových žebříčků, tak si posluš :D
17.7.2021 23:48 - strucky
Corny píše:
Jako... jestli se ti chce tu pořád dokola rozjíždět tu samou debatu o vypovídací hodnotě takových žebříčků, tak si posluš :D

A vyřešili jste při těch debatách nějakou spolehlivější vypovídací hodnotu? Nerejpu (možná trochu jo), jen se ptám, protože tu nepročítám všechno. :-)
17.7.2021 23:52 - LokiB
Lethrendis píše:
Ve skutečnosti se těch 14 % pravděpodobně opět rozdělí mezi ten zbytek ostatních her, takže hlavně pro DnD.


No, na to, že to nemáš jak doložit, je to odvážné tvrzení :)

ShadoWWW píše:
na 2. místě CoC, navíc si vede o dost líp než PF, nemluvě o PF2, a všichni to jen mlčky přehlíží.


A to tě překvapuje? CoC s DND nijak nesoupeří, tak proč by to měl někdo prožívat?
18.7.2021 01:25 - Lethrendis
LokiB: Jen odhad, ale připadá mi nejpravděpodobnější. Bude to kupa lidí, kteří hrajou nějaký vlastní homebrew, ještě pravděpodobněji hack nějaké klidně známé hry, ale pro svou hru nepotřebují žádné další pomůcky. Nebo dokonce ani nevědí, že by jim to mohlo pomoct, nebo že by to mohli potřebovat, takových bude taky dost.

---

Jinak výhodou Orr reportu je ta masovost. Osm milionů účtů už je tolik, že se z toho fakt něco vyvozovat dá. Takže ano, jsou to jen lidi na internetu a konkrétně na Roll20, ale doufat, že mainstream u reálných stolů je nějak významně jiný, to mi přijde jako zoufalé popírání.

Dohadovat se, co je nejlepší/nejkvalitnější hra je zábavné, ale ve své podstatě marné, protože to je čistě věc názoru. Na druhou stranu oblíbenost a hranost, to jsou zjistitelná empirická data, byť samozřejmě obtížně. Počítání prodaných kopií her vydavatelů nebo počty založených her na Rollu může napovědět. A i když nikdy nedostaneme přesná čísla, trendy se z toho dají číst docela dobře.
18.7.2021 01:46 - Corny
Mimochodem je třeba dobrý brát v úvahu i to, že napříč různými systémy se dramaticky liší, jak moc je té či oné hře Roll20 nebo ostatně jakákoliv podobná služba prospěšná. Přidaná hodnota (tj. třeba i ochota tu službu používat) při hraní DnD bude u Roll20 dost jinde, než při hraní Fate.
18.7.2021 02:12 - LokiB
Lethrendis píše:
Jen odhad, ale připadá mi nejpravděpodobnější


můžeš mít pravdu. netvářím se, že mám nějaká lepší data. je tu ale možnost, že zastoupení nebude stejné. proč? ... volba Systému může být pro hráče některých systémů pocitově "důležitější" než pro jiné. takže zatímco (například) hráči DND budou ve větší míře políčko "Playing" vyplňovat (v očekávání nějaké systémové podpory od systému, například), tak možná hráči Fate na to budou více kašlat, protože o tu systémovou podporu jim tolik nejde.

Což souvisí s tím, co píše Corny.
Že jsou Savage Worlds populárnější než Fate dle statistik může být také důsledek tohoto zkreslení (SW mají na roll20 celkem masivní podporu a je to jeden ze systémů, kterému roll20 dost pomáhá automatizací sheetu, maker, hodů a příslušných výpočtů)
18.7.2021 13:09 - Lethrendis
Zkreslení tam bude spousta a někdy to ani nedává smysl, dám příklad: V reportu za 4. kvartál 2020 byl SR uveden jako rostoucí (vystoupal o 12 % na to necelé půl procento, co si i teď drží). SR6 přitom neměl dva roky od svého uvedení podporu na Roll20 (je to ostuda, nakladatel to úplně nechal na fanoušcích). Letos na jaře nadšenci konečně podporu pro SR6 vyrobili. (Mně to je fuk, já z toho stejně skoro nic nevyužívám.) Podle Lokiho/Cornyho logického argumentu by to nicméně mělo růstu počtu hráčů nahrát. Nicméně SR v novém reportu přestal růst. Proč? :D

Můj názor je, že to prostě podléhá kolísání a zkreslování ze všech stran. A u všech her. Ve výsledku je to u všech a tím pádem odpovídající.

A ještě jednu poznámku: Pokud má nějaká hra z osmi milionů účtů půl procenta, je to asi 40 000 her. (Plus další u reálných stolů.) To je dost na to, aby si na tom nějaký malý nakladatel udělal živnost. Viz CGL, na jejich fóru autoři SR v debatě házeli zhruba odpovídající čísla (prý prodávají až pro 80 až 100 tisíc hráčů), jsou s tím spokojeni a stačí to k jejich prosperitě.
18.7.2021 13:34 - ShadoWWW
Jednu dobu jsem nejrůznější RPG reporty studoval dost do hloubky a souhlasím s tím, co píše Lethrendis. Souhlasí to s mými znalostmi. Taky souhlasím s tím, že Orr report je natolik velký, že dost dobře odráží i offlinr scénu, u které nebudou nijak dramatické rozdíly, i když parciální být mohou. Zvlášť v dnešní covidové době. Navíc v USA je dnes VTT scéna větší než domácí hraní ve sklepech.
18.7.2021 21:30 - sirien
VTT jsou dobrý jen pro rules heavy hry, zatímco pro rules light jsou mnohdy až silně kontraproduktivní, což podobné statistiky brutálně zkresluje. Třeba na AW nebo Fate VTT rozhodně nechci - chci kvalitní videocall a sem tam sdílený whiteboard. U her jako Blades to mám tak půl na půl. Podobné prodeje můžou být u mnoha her ovlivněné třeba prodejním modelem - Fate je třeba volně ke stažení.
18.7.2021 21:34 - Colombo
Lethrendis píše:
Můj názor je, že to prostě podléhá kolísání a zkreslování ze všech stran. A u všech her. Ve výsledku je to u všech a tím pádem odpovídající.

Takhle reprezentativní vzorky fakt nefungují.
18.7.2021 21:39 - KDolecek
Jak říká Sirien. V podobném rozdělení to mám při oneshotech a hrách na 3-6 sezení za posledního půl roku. Na velkou část her, žádné VTT nepoužíváme.
18.7.2021 23:30 - ShadoWWW
Prúměrný Amík vezme Roll20 na Fate nebo AW stejně jako na DnD.
18.7.2021 23:31 - Lethrendis
Sirien: Nemyslím si. Tak příklad mé skupiny: Hrajeme v Rollu už přes rok SR6 - ten neměl žádnou podporu, takže to stále používáme pouze jako základ pro mapu a nějaké posouvání figurek, abychom zhruba věděli, kde kdo stojí. SR je rules heavy jako prase, jistě uznáš. Pak je tu Fate, u toho Roll používáme... jako základ pro mapu a nějaké posouvání figurek, abychom zhruba věděli, kde kdo stojí.

Pointa je v tom, že VTT může pomoci hrám jako DnD nebo SR. Anebo také ne. A stejně tak naprosto nebrání hraní her jako Fate, tam bez problémů zafunguje jako ten whiteboard.

Doleček: Až na to, že Orr report není žádný reprezentativní vzorek. Je to výčet všech založených her. Bez nějakého odhadování. Takže ať už oblibu/neoblibu jakýchkoliv her na Rollu ovlivňuje (tady jsem použil slovo "zkresluje" asi nepřesně) cokoliv, výsledek se prostě ukáže.
18.7.2021 23:47 - LokiB
Leth: jen založených ne, jen které mají aspoň něco v daném Q odehráno.
19.7.2021 00:56 - sirien
ShadoWWW: ne, nevezme. Stačí se podívat na rozdíl v herním přístupu těch komunit.

Leth: když tak jste zvyklí hrát tak možná, ale pro nemalou část hráčů jsou VTT na rules light hry prostě překombený a víc překáží a zdržují (a odvádí pozornost) než co jinýho. Tzn ne, VTT se svojí netrivialitou mnoha hráčům fakt nenahradí whiteboard.
19.7.2021 07:06 - Jerson
Lidé, kteří roll20 používají na hraní DnD nebo jiných her a jsou na něj zvyklí ho velmi pravděpodobně použijí i při náhodném hraní Fate nebo AW, pokud by se k němu náhodou dostali, a zaškrtnou ho i v nějakém průzkumu. Nicméně pokud někdo hraje Fate nebo AW (nebo jiný systém) jako hlavní a roll20 nepotřebuje, tak ho nepoužije.

Tedy toto
Lethrendis píše:
Takže ano, jsou to jen lidi na internetu a konkrétně na Roll20, ale doufat, že mainstream u reálných stolů je nějak významně jiný, to mi přijde jako zoufalé popírání.

není pravda a žádný analytik hodný tohoto označení by podobně zkreslující úvahu neměl dělat.
19.7.2021 07:57 - Corny
Já v tomhle asi můžu soudit hlavně sebe (ostatně...u ostatních to vždycky budou spíš spekulace), ale třeba byť mě se Roll20 vždy docela líbilo a přišlo mi docela jednoduché a uživatelsky dobré, tak pokud bych teď zakládal online hru v čemkoliv, co nepotřebuje podrobnější herní plán, tak bych Roll20 prostě nepoužil. A to i přesto, že hry jako Blades mají na Roll20 podporu, interaktivní deníky atd., protože zkrátka nemám pocit, že to stojí za to, protože bych pro 95% funkcí té aplikace neměl využití (popravdě bych spíš měl pocit, že mi tam zavazí, protože by mě to motivovalo do toho víc kreslit plánky a poslední dobou mi u her mapky spíše překáží).
19.7.2021 09:06 - KDolecek
Lethrendis: nerozumím, co se snažíš říct. Orr není reprezentativní vzorek pro přehled o hratelnosti TTRPG, protože na základě původu dat, prostě opomíjí nebo podceňuje některé hry/systémy. Alespoň to aktuálně tvrdím já i další.

Orr dává data jen a pouze o hratelnosti v rámci Roll20. Dokonce ani v rámci VTT celkově ta data nemusí být dostatečně přesná.
21.7.2021 19:18 - ShadoWWW
ICv2 dnes zveřejnila nejprodávanější hry 1. čtvrtletí 2021:

Position​: Game (Publisher)​
1​: Dungeons & Dragons (WotC)
2​: Cyberpunk (R. Talsorian)
3​: Pathfinder (Paizo)
4​: Alien (Free League)
5​: 5E Compatible (Various)
21.7.2021 20:05 - Markus
Srovnej s prodejností na DriveThru.
8.8.2023 19:33 - ShadoWWW
Mám tu tabulku, která ukazuje celkové prodeje DnD 5E produktů z amerických řetězců (Target, Walmart, Barnes & Noble atd.). Nezahrnuje prodeje na Amazonu, v nezávislých speciálkách a v zahraničí. Předpokládá se, že celková čísla ze všech prodejních kanálů mohou být zhruba dvonásobná (nebo jen o něco málo víc než dvojnásobná).

Jde o celkové prodeje od roku 2014, tedy od začátku páté edice.

8.8.2023 19:33 - ShadoWWW
Že je PHB nejprodávanější a Starter Set je na druhém místě, to mě nepřekvapilo. Ale překvapilo mě, že DMG porazil MM.

Ale pak jsem se nad tím zamyslel... a vlastně to dává smysl. Většina dlouhodobě hrajících skupin si pořídila DnD Beyond a na něm má všechny nestvůry se statistikami, které se tam dají pohodlně a rychle vyhledat na pár tapnutí. Něco jako na SRD 5E tady na Kostce. Ale DMG si chcete pročíst, a to na monitoru není tak pohodlné jako si číst krásně ilustrovanou knížku.


Je to jen vršek tabulky DnD prodejů, a teď koukám, že tam jsou asi i ostatní edice. Vidím PHB 3.5E s 141 681 ks a MM 3.5E s 81 146 ks. DnD 4E je asi někde hodně dole. To pak chápu, že 5E je fakt úspěšná, když PHB 5E má 1 563 586 ks má a MM 5E má 780 019 ks.
8.8.2023 19:40 - York
Překvapilo mě, že DMG a MM se prodává zhruba polovina oproti PH. Když sečtu PH a Starter set (má starter set svůj bestiář?), tak je to zhruba třetina. Buď je mnohem víc GMů, než bych čekal, nebo si to kupuje i spousta neGMů.

V obrácenym směru mě překvapilo, že nejprodávanějšího dobrodružství se prodala jen desetina oproti PH.
8.8.2023 19:54 - ShadoWWW
Starter Set má svůj bestiář na konci sešitu s dobrodružstvím. Nemusí to být tím, že je to tolik GMů, ale možná tím, že hráči spíš než PHB kupují PHB na DDB, kde si pak může snadnou dělat karty postav, kde jim to vyplňuje ty věci z PHB samo. Kdoví, ale tomu druhému bych se nedivil (z vlastní zkušenosti, jak hráči používali DDB).
8.8.2023 23:14 - sirien
Ve skutečnosti si spousta hráčů koupi celou základní triádu prostě protože mají pocit že to je komplet sada hry a chtějí ji mít doma celou (čisté herně - a k tomu přidejte RPG sběratele). Zároveň je nesmyslně propadat představě že je někdo jen GM (nebo hráč) nebo že jim je napořád.
9.8.2023 04:48 - Jerson
Mně by spíše zajímala čísla, z kolika kupců pravidel se stanou příležitostní a z kolika pravidelní hráči. Počet prodaných kusů o počtu hráčů moc neříká.
9.8.2023 08:54 - Gergon
To neříká, protože třeba v naší družině máme jedny pravidla ale hraje nás šest =)
9.8.2023 09:35 - LokiB
Jerson: to je takový hezký případ, kdy tě zajímá něco úplně jiného, než k čemu komentář připojujueš. Jakože ten zdroj dat, ze kterého čerpá ShadoWWW, má nějaká tvrdá čísla o prodejích. Je (doufám) jasné, že ten samý zdroj nemůže mít měkká čísla o tom, co pak hráči s těmi zakoupenými knížkami dělají. Podobně nemá ani čísla o tom, jestli se kupujícím ty knížky líbily.
9.8.2023 13:08 - sirien
Ve skutečnosti tahle úroveň skepse nedává smysl, mezi počtem prodaných pravidel a počtem hráčů je minimálně od určitého množství prodejů nutně nějaká nejspíš vcelku pevná vazba. Že jí neznáme přesně je věc druhá, dá se asi odhadnout - otázka je poměr mezi hráči bez pravidel a zákazníky co nehrají - imo to bude nějaký násobek kde koeficient bude v řádu nižších jednotek.
9.8.2023 13:12 - LokiB
sirien: a to z toho fakt dokážeš poznat, na co se ptal Jerson, kolik z toho jsou příležitostní a kolik pravidelní hráči? Protože on se neptal na počet hráčů, ale na jejich rozložení co se četnosti hraní týče.
9.8.2023 13:29 - sirien
Loki: tak to bude prakticky konstantní koeficient - again neznám ho ale dá se odhadnout - z nějakých průzkumů co teda nemají k téhle otázce dokonalou validitu a z nějakých dalších zkušeností... Bych tipnul tak třetinu pravidelných. Záleží samozřejmě jak pravidelnost definuješ.

Podle tohodle průzkumu to je cca 1,5:1:1 mezi zkusili : příležitostně : pravidelně (again, záleží kde definuješ čáru mezi občasně a pravidelně), což ve vztahu k lidem co koupí pravidla naznačuje že sem ještě dost skeptik a ten poměr bude spíš 1:1 než mnou tipnutý 2:1 (protože lidi co to jednou zkusili zjevně nejspíš nejsou zákazníci co by koupili pravidla).


EDIT: sorry, když tam přistoupíte přes Bing tak to ten graf ukáže bez problémů.
64 nikdy
11 méně než 1 ročně
5 cca 1 ročně
6 1x za pár měsíců
4 1x měsíčně
4 několikrát za měsíc
5 týdně nebo častěji
1 denně

EDIT2: sou to procenta sem na mobilu. Počet respondentů nevidím, metodologii taky ne (ale tipuju online survey mezi nějakou stálou základnou respondentů url podobné dotazníky)

EDIT3: Bing tvrdí že to mělo 1200 respondentů náhodně vybraných z panelu několika milionů a chyba měření je 3 procenta. ALE šlo jen o dospělé - ze zkušenosti všichni víme že množství hráčů i četnost hraní pod 18 je vyšší než nad 18.
9.8.2023 14:01 - ShadoWWW
Třeba u těch knížek kampaní nedává smysl, aby si je kupoval někdo jiný než pravidelný hráč (Vypravěč). A tím pravidelný myslím to, že hraje víc jak jednou měsíčně. Protože při hraní jednou měsíčně ti i Ztracený důl ze Starter Setu vydrží na rok, jedna knížka kampaně pak na tři až pět let. Plus pokud přistoupíme na premisu, že pravidelní hráči hrají spíš vlastní kampaně než ty vydávané, pak ti vyjde, že pravidelných hráčů může být podobně jako prodejů třeba Xanathara, který taky budou kupovat častí pravidelní hráči, protože těm málo častým vydrží PHB.

A pak jsou tu samozřejmě sběratelé. Ti budou nějakou podmnožinou těch, co si koupili všechny knížky. :-) A pak budou ti, co si kupují vždy a pouze core pravidla, když vyjde nová edice. Ti budou nějakou výsečí rozdílu mezi nákupy PHB a Xanathara.
9.8.2023 14:06 - LokiB
ShadoWWW píše:
Třeba u těch knížek kampaní nedává smysl, aby si je kupoval někdo jiný než pravidelný hráč


Jakože nejsou nebo je zanedbatelně málo hráčů, kteří to kupují "jé, to bych si jednou rád zahrál" ... ale pak na to vzhledem k četnostem her ani nedojde?
No jak myslíte.

V tomhle případě mám za to, že si každý obhájí jakékoli číslo řekne, protože "logické zdůvodnění" může být o hodně odlišných poměrů. Jakmile do toho vstoupí "ze zkušenosti víme", tak ta heuristická část výpočtu už je tak velká, že zbytek může být cokoli :)
9.8.2023 15:02 - sirien
Loki: stranou toho že i "ze zkušenosti víme" jakkoliv je nepřesné a široké pořád dává nějaké byť rozmáchlé mantinely, tak sem ti citoval výzkum na 1200 respondentech od profi agentury - víc už by bylo jedině Peer reviewed paper (nebo samozřejmě metastudie, ale zkusme zůstat v realitě) a to jako fakt netuším kde sehnat na tohle téma, takže moc nevím co víc bys ještě chtěl? Když vezmeš ten výzkum jako kotvu pro další úvahy tak se octneš na dost pevnější půdě i s těmi dalšími úvahami.

EDIT:na druhou stranu, ty čísla od ShadoWWWa neobsahují Amazon, což je teda dost díra v datech.
9.8.2023 15:15 - ShadoWWW
Psal jsem, že Amazon tam není. Podle odhadů těch amerických řetězců, kdyby tam byl i Amazon + nezávislé speciálky, tak by ta čísla byla dvakrát až 2,5krát větší. Nicméně poměry by byly nejspíš stejné.
9.8.2023 15:21 - York
V Amazonu nejspíš jo, ale ve speciálkách to může vypadat výrazně jinak.
9.8.2023 15:25 - sirien
Výrazně jinak to může vypadat i na tom Amazonu (základní knížky vidim jako potenciálně o dost častější dárek, než dobrodružství např. - což na Amazonu může hrát nemalou roli).
9.8.2023 15:41 - LokiB
sirien: o tom právě mluvím "výrazně jinak" si to každý zargumentuje, jak chce.
já tvoje čísla nezpochybňuju, podložil sis je. ale když pak přijde někdo jiný a řekne "mně to ze zkušenosti přijde jinak, protože ...", tak to stejně nerozštípnete.

Ok, moje nedůvěra v tyhle průzkumu je dána i tím, že mám (nepracovní) historii se statistickým úřadem, agenturami na výzkum veřejného mínění a sběrem dat. Jsem tedy ztracený případ.
9.8.2023 16:48 - ShadoWWW
York píše:
ve speciálkách to může vypadat výrazně jinak.

V těch seznamech ale jsou i speciálky. Jen ale takový, co jsou v rámci řetězců typu Barnes & Nobles apod. Mimo ty řetězce existují v Americe nezávislé speciálky, typicky jde o obchůdek, co si založil nějaký bývalý hráč Magicu nebo DnD. Nedá se přesně určit, kolik toho prodávají, protože svá data nikam nereportují (ty řetězcovité speciálky reportují svá čísla do rozvojového programu Bits and Mortar, případně ICv2). Dá se ale předpokládat, že americké obchody mají docela dobrou představu, kolik toho kdo z konkurence prodává, i když ne takovou, aby se jejich přesná čísla dala zanést do této tabulky.
10.8.2023 07:53 - Jerson
LokiB píše:
to je takový hezký případ, kdy tě zajímá něco úplně jiného, než k čemu komentář připojujueš

Šlo mi o to, že ShadoWWW ukáže čísla o prodejích a následně mluví o "většině hrajících skupin".

Z prodejů Monopolů (u nás Dostihů a sázek) to v 80. letech taky mohlo vypadat, že jde o velmi hranou hru, ale přitom o 30 let později se ukázalo, že se líbila jen 15% hráčů a 60% ji nenávidělo, po jedné až několika málo hrách ji uklidili do skříně a už nikdy nevytáhli.

Není to moc srovnatelné, ale i dneska hodně her kupují lidé proto, že se jim líbí, ale k hraní se nedostanou buď nikdy, nebo jednou a tím to skončí. Přičemž to platí nejen pro deskovky, ale i hry na Steamu, a dokonce i o různém specializovaném domácím nářadí, malých kuchyňských spotřebičích a podobně. Tak nevím, proč by to zrovna u DnD mělo být jinak.
10.8.2023 09:46 - LokiB
Jerson: do záznamu ... jen letos jsem viděl 3 rodiny, které opakovaně Dostihy a sázky s dětmi hrály :) já jsem tu hru třeba také jako děcko částečně nenáviděl, když jsem prohrával :D, ale hráli jsme ji poměrně často ... ono taky co jiného, když nic nebylo. Přeci jen na Klouboučku Hop! jsme už byli moc staří :D

sirien dodal čísla z průzkumů, které (snad) mají šanci ti na tvé otázky v doplnění k ShadoWWWovým číslům odpovědět.
Moje důvěra v ně je sice malá (obor RPG her je dost roztříštěný a nejednotný na to, abych měl v podobné průzkumy a jejich vypovídací schopnost důvěru), ale pro toho, kdo daným průzkumům věří, z toho požadovaná čísla nějak lézt mohou. Stejně nic lepšího neseženeš, protože narozdíl od Steamu není jak objektivně měřit "čas strávený ve hře" :)
3.11.2023 15:58 - sirien
Píše:
Monopoly v nedávné době opět zaznamenaly růst a získaly zpět titul nejprodávanější deskové hry

Faith_in_humanity--

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.3752019405365 secREMOTE_IP: 3.90.205.166