RPG odborně

Vannax
9.2.2007 10:43
Filipika nad RPG inspirací
Určitě se všichni shodneme, že největším zdrojem inspirace pro hráče RPG je seriál Xena. A kdo tvrdí opak nebo říká, že to nesledoval, tak sprostě lže.
Tahle úchvatná princezna válečnice s dovednostmi McGyvera, ostrovtipem Kolomba a akčností party z Kobry 11, je prostě ideální představou pro hraní hrdinů v RPG. Ovšem nastává tady trochu problém do jakého historického období jí zařadit. Mnohé by napovídalo, že do období gotiky, někdy jsem měl i pocit, že do období ještě staršího. V seriálu se však objevilo několik drobných, takřka nepovšimnutelných detailů, které mi tuhle doměnku vyvrací.

Xena nosila minisukni z dokonale vydělané, navíc lesklé a barvené kůže. Vzhledem k technologiím, které se na zpracování kůže používaly ve středověku je zhola nemožné, aby si jí tu minisukni spíchnul nějaký krejčí z té doby. Pak by se to dalo vysvětlit ještě jako dar bohů. Pak ale nastává otázka, když by bohové takovou technologii znali už v té době, proč jí lidstvu nepředali dříve? Takže zase nic. Nabízí se tedy vysvětlení, že Xena přicestovala z budoucnosti. Tedy asi z doby konce 20. století, kdy se přesně tyhle technologie využívaly, k tomu mi však zase nesedí to, že k boji využívá zbraně daleko zaostalejší, než se ve 20. století používaly. Nakonec ještě zbývá jedna možnost, že Xena je mimozemšťan.

Zamysleme se prosím nad tímto mystériem.
Autorská citace #61
5.6.2007 11:29 - Argonantus
Tak jen průletově - hlásím se k těm, co Xenu nesledovali (viděl jsem asi půl hodiny doghromady, a spíš jsem toho litoval). Prakticky všechny fantasy hrdinky jsou hezčí, než Lucy Lawlesová (omlouvám se příznivcům), snad s výjimkou Trinity (která spíš patří do scifi). Když to tak vezmu - Beckinsale, Mila, Keira, Cate Blanchett, Liv Tyler, Miranda Otto, není co řešit, a to jsme ještě nevytáhli suverénní vítězku Michelle Pfeiffer (co Jestřábí - ale ta prapůvodní Kočičí žena...!)
Coby vzor RPG nebo bible... no promiňte... asi jsem si spletl lokál. Medvídek Pů je pro mne užitečnější vzor, i když uznávám, že s RPG souvisí dosti volně.
Coby období - tuším, že Alnag na to kápl - je to odštěpek Herkula (taky dost hrozného), takže ten zhulený Homér je asi nejpřesnější zařazení.
Coby výzbroj - no, vždyť říkám, autor byl zhulený.
Americká produkce - jinou už pomalu nesleduji a přestává mne zajímat. Na jedné straně spousta odpadu, ale na druhé straně také nejlepší věci. V oblasti fantasy není co řešit.
Autorská citace #62
5.6.2007 16:31 - Jerson
Wraiths - měl jsi namysli, abych předhodil (sem?) svou zápletku pro placatý svět? :-)
Autorská citace #63
5.6.2007 17:23 - Vannax
Argonantus: Když jsem zakládal tenhle okatě ironickej topik, tak jsem ani nečekal, že se do toho někdo takhle zhusta "opře" :o)
Jinak teda nesouhlas s tou Kate nebo (Cate?) Blanchett - ta je všechno jenom né hezčí než Lucy Lawless. Jestli si dobře vzpomenu, tak to byla právě ona, která hrála v Lord of the Rings takovou tu elfku z toho lesejka. Nějak mi vypadávají jména. Jo - Galadriel. Je to tak? Tak to je snad jediný, kam skutečně pasovala. Tu elfku vystihla dokonale: studená jak psí čumák, nezúčastněná, povýšená....nadřazenecká přehlíživost, kterou dovedně maskovala shovívavostí k ubohým hobitkům v nesnázích... jo jo, Galadriel se jí povedla, ale jinak je ta herečka vzhledově dost o ničem. A na Michel Pfeiffer se asi taky neshodnem.
Autorská citace #64
5.6.2007 17:52 - Rytíř
Teda jak si někdo nemůže vzpomenout na jméno Paní Galadriel... to nechápu :)) Blanchet tam sedla dokonale, souhlas. Skvěle sedí i na vznešenější anglické dámy. Asi je dobrá herečka (já to moc nepoznám), ale že by to byla krasavice nesmírná.. to mam taky jiné favoritky. :) Akorát, že je, ostuda ostudná, neznám jménem.. :( Vždycky mi totiž záleží nejen na vzhledu, ale i podání a taky tématu filmu... Nejlepší fór je, že si teď za žádnou cenu nedokážu vybavit film, kde by nějaká taková favoritka hrála :)))
Leda tak v Mumii ta potřeštěná archeoložka anebo v Pátém elementu ta co hrála pátý element :) (Mila Jovovich, že?) To jsou - v těch filmech - krásný holky a krásně do příběhu sedí..
Autorská citace #65
5.6.2007 18:26 - Argonantus
Rytíř:
Á, Rachel Weisz, zapomněl jsem. A ještě bych sem měl dát pro Jersona Jenifer Connely. Milu jsem nezapomněl; ten element nebo Johanka se prostě zapomenout nedá.
Vannax: Teď zpětně přiznávám, že se mi tam promítl dojem z toho, že některé ty osoby dokonce i umí hrát (ne všechny), což je třeba u Cate Blanchett dost zásadní; viděl jsem ji hrát už nejméně pět úplně rozdílných lidí. Tvůj popis Galadriel dokazuje, že se to dokonale povedlo; a překvapuje mne, že tě taková pěkně záhrobní krása nezaujala.
Jinak fajn veselé téma, kde o nic nejde.
Autorská citace #66
5.6.2007 18:40 - Alek
No tak ona se u hereček ta krása těžko posuzuje, je to film od filmu. Např. zmiňovaná Liv Tyler je jinak ve filmech docela pěkná, ale v Pánu prstenů z ní nemohli vytvořit nic vzdálenějšího oné princezně večernici. Nebo skvělá Jennifer Connelly v Čistý duši, nádherná, skvělá herečka. Ale v posledním filmu Little Children je z ní hotová škaredka i v porovnání s Kate Winslet. ;)
No jinak Lucy Lawless je opravdu příšerná. Michele Pfeiffer je co se týče inspirace jasná vítězka, jak už pravil Argonantus.
EDIT: A, tak s Connelly jsem byl nakonec pomalejší, koukam. ;) S Weisz souhlasim, a přihodil bych i Keiru Knightley (sic s Pirátama pořád hubne, už by neměli radši točit další díly).
Autorská citace #67
5.6.2007 18:51 - Vannax
No jo, to hodnotíme dvě různý měřítka. Vzhled herečky a její inspirativnost při ztvárňování rolí.
Když je to tedy takhle, tak:
Vzhled: 1. místo - Leonor Valera (Blade II, Cleopatra r.1999)
Inspirace: 1. místo - Mila Jovovich (Fifth Element)
Autorská citace #68
6.6.2007 10:15 - Argonantus
S Leonor Valerou mne Vanax docela zmátl; dokonce i google v Čechách toho moc nenašel (okolo dvacítky odkazů). Takže fakt nevím.
Michelle mne dostala s těmi kočkami v druhém Batmanovi. To byla tak úžasná scéna, že se hned tak nevidí.
Keiru už jsem taky chválil. Jestli umí hrát, v tom dosud nemám úplně jasno; ani vážná role v té Austenové mi to nevyjasnila. Při tom dnes hraje prakticky všude.
Jsem dost skeptický stran Hale Berry, Salmy Hayekové nebo Sharon Stoneové, kolem kterých se nadělá plno kraválu a celkem zbytečně.
Autorská citace #69
6.6.2007 10:50 - Jerson
Mno, když je řeč o catwoman, asi nejsi sám, Argonante, koho to dostalo - pokud vím, od té doby jsou populární i latexové kočičí oblečky :-) Jednu hráčku takového založení mám i v družině, v první části kampaně chtěla prostě černou uniformu - pak jsem z ní dostal, že černá latexová kombinéza by byla ještě lepší, tak jsem přidal nepřátele (tedy nepřítelkyně) v takovém oblečku, i když tedy bez kočičích uší.
Jinak zmíněné slečny většinou jménem neznám, vím jen jesli se mi v té které roli líbily hodně nebo prostě normálka.
Jinak jsem už zjistil, která kousek filmu je pro mě naprosto nejinspirativnější - prvních pět minut Sky Captain a Svět zítřka (a taky druhá část názvu. "Svět zítřka" je prostě dokonalý název, kdyby to nebylo vykrádání, tak stejně nazvu celou kampaň.)
Autorská citace #70
6.6.2007 13:24 - Alnag
Hm... latexové oblečky... no zrovna Michelle Pfeiffer nemusím, ale Kate Beckinsale v Underworldu byla nezapomenutelná! Zvlášť v druhém dílu teda...
Autorská citace #71
6.6.2007 13:37 - wraiths
no ja latexovy oblecky teda vubec nemusim,ale M. Pfeiffer je gut myslim skoro v kazde roli.
Jerson: ano presne tak to jsme mel na mysli. ten placatej svet. sice jsme myslil ze to bude nejaky "protosacky" svet plny psi energii. ale myslim ze ta "placicka" je zajimavejsi. :-)
Autorská citace #72
6.6.2007 13:56 - Jerson
Wraiths - OK, budeš druhý, kdo to uslyší (spolu s ostatními).
Takže máme placatý svět, který jsem popsal jinde. V tom světě žijí kruhové bytosti, které mají různé vlastnosti. Jednou z těch vlastností je, že čím jsou "moudřejší", tedy čím víc informací mají v sobě, tím jsou větší, a tím hůř se pohybují.
A teď zápletka (docela klasická): Jeden kruh, který rád uvažuje nad světem se rozhodl zjistit, jak vypadá svět jinde, třeba jestli náhodou není uzavřený v 3D kruhu (tedy v kouli), nebo jestli někde neexistuje prostorový uzel s více než čtyřmi spojnicemi, jestli někde není kruh, který tohle všechno už ví - prostě cokoliv zajímavého.
Proto osloví pár menších kruhů poblíž sebe, kterým dá úkol jít a objevovat svět. Každému z nich dá část svých informací, aby byli pohyblivější a operativnější. Jedne bude třeba "kruholog" (= biolog), druhý "čárolog" (fyzik), třetí "navigátor", čtvrtý "velitel", pátý "pozorovatel" ... atd.
Poté se kruhy vydají na cestu - nutně musí spolupracovat, protože jsou omezeni fyzikou světa, takže musí získávat informace, ale zároveň nesmí příliš vyrůst, protože pak by se nemohli vrátit.
Mám promyšleno, s čím vším by se mohli setkat, včetně fyzického nebepečí (kruhy sice nemůžou napadnout jiné kruhy, ale vhodnou manipulací jim můžou znepříjemnit život nebo je zbavit informací a uvěznit ...)
Vcelku klasická objevitelská zápletka okořeněná dobrodružstvím a hlavně spoluprácí. Oproti jiným světům má tento výhodu v tom, že hráči nemusí na začátku vědět o okolním světě prakticky nic, protože jejich postavy to také neví.
Autorská citace #73
6.6.2007 14:07 - wraiths
Jerson : hmm to je slozity az je to jednoduchy :-)) a dost zajimavy uz mas na to hrace...
Autorská citace #74
6.6.2007 14:28 - Argonantus
V kruhovém světě jsou pouze poměrně unifikované kruhové slečny... což je jistá vada.
Stran latexu mi bylo nedobře rozuměno; ta scéna mne zaujala zejména PŘED tím, než si ušila ten latexový nesmysl (i když tím šitím to končí).
Autorská citace #75
6.6.2007 14:33 - Jerson
Wraiths - ne, jediný kdo se přihlásil je Treven, jinak to nikdo nechtěl hrát. Osobně si myslím, že v RPG se dá hrát opravdu cokoliv, co si hráči dovedou představit, a jednou bych se nechtěl omezovat na humanoidní nebo skorohumanoidní postavy. Když je RPG, kde hraješ loutky, ať na špejli z papíru, nebo maňásky, nebo marionety, proč by se v RPG nedalo hrát tohle?
Argonantus - ano, veškeré rozdíly mezi kruhy jsou ve veliskoti a obsahu myšlenek. Navenek by se jeden domníval, že jsou všichni lidé stejní. Eh, pardon - všechny kruhy stejné :-)
Kterou scénu máš namysli? To jak zmagoří, posprejuje šatník a začne šít?
Autorská citace #76
6.6.2007 14:54 - Argonantus
Jerson:
Jo, ale nejlepší je to od vypadnutí z okna a těch koček. V té chvíli se ze mne definitivně stal Burtonista.
Autorská citace #77
6.6.2007 15:36 - Jerson
Hm, tak to jsem nějak nepobral, co je na té scéně nebo Michalle tak zásadního :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089305877685547 secREMOTE_IP: 3.85.63.190