RPG odborně

Alnag
28.12.2009 13:53
Napsal Robin D. Laws

Předem upozorňuji, tohle je těžké čtení!
Autorská citace #1
28.12.2009 13:53 - sirien
Tak těžké čtení to zas není, nicméně je zajímavé spíše pro teoretiky. Osobně mi přijde, že tam není nic až tak nového, co bych neznal z jiných Lawsových prací, ale je zajímavé si to přečíst takhle pohromadě.

Trochu nesouhlasím s tou tezí o malé výpovědní hodnotě pravidel, protože určité systémy předem nabízejí podporu určitých žánrů. Ale určitě říkají méně, než volba prostředí.
Autorská citace #2
28.12.2009 14:54 - pipux
Jak vzniká žánr? -- je žánr sumou všech příběhů, zážitků, pocitů, které pod stejnou "jmenovkou" daný člověk shlédl (v komixech, v TV, v kině, v knížkách ...)?

Alnag píše:
Když přislíbíte žánr příběhu, ale dodáte něco zcela jiného, většina publika se po takové zkušenosti bude cítit podvedená.

Dvě možné situace:
A) Přislíbím žánr "A", dodám příběh "b"
B) Přislíbím žánr "A", dodám příběh "a"

Jak rozdílných reakcí se mi v obou případech dostane od hráčů?
Jinými slovy, co přesně se děje v hráčově "metapreview", kdy je mu prezentován žánr? Vytvoří si snad nějaký "mentální filtr", skrz který má prožívat zážitky ze hry?

Alnag píše:
Pokud žánr doporučuje určité specifické prvky struktury nebo dokonce celé scény může dojít ke kolizi mezi žánrovými očekáváními a našimi hráčskými preferencemi.

Nevím. Ale žádný žánr (pokud není natvrdo definovaný) se hry neúčastní - účastní se pouze vypravěč a hráči.
Takže bych spíš řekl, že může dojít ke kolizi mezi subjektivním vymezením žánru vypravěče a hráče.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.067070007324219 secREMOTE_IP: 54.84.65.73