RPG odborně

sirien
19.4.2023 15:35
Autorská citace #1
19.4.2023 15:35 - LokiB
Tak musím říc, že si některé dobové okolnosti pamatuju trochu jinak.
Tím neříkám, že moje vzpomínky jsou správné, jen že jsem to tehdy (a to jsem se o ADND v době před vznikem 3E tehdy celkem zajímal) vnímal jinak.

Tedy zejména část:

Píše:
Od doby, co TSR neustále všechny okolo žalovali, byla tvůrčí komunita k tvorbě pro DnD krajně zdrženlivá a podezřívavá a nikdo neměl chuť pouštět se do tvorby pro DnD s tím, že si to Wizardi (nebo Hasbro) za rok nebo dva rozmyslí a všechna práce a snaha (a finanční investice) půjdou k čertu.

To "nikdo neměl chuť" je v mých vzpomínkách nadsazené tvrzení.

A pak si také pamatuju trochu jinak přechod z 3E an 3.5E.
Ale tam je fakt, že jako hráč a ne autor jsem nevnímal změny v "licencích", ale hlavně to, že 3E byla v mnoha ohledech "zabugovaná" a změny, které přinesla 3.5E byly v podstatě nutné.
Ne, že by 3E bylo nehratelné, ale hráče to dost štvalo.
Autorská citace #2
19.4.2023 19:42 - sirien
Já si až do "pozdější" 5e nepamatuju nic, protože i když jsem v době mnoha těchto událostí už byl opodál, tak sem DnD nevěnoval takřka žádnou pozornost - tzn. celý článek je rekonstruovaný ze zdrojů, které jsem k věci našel.

Snažil jsem se přitom upřednostňovat primární zdroje (tj. dohledané záznamy popř. výpovědi přímých účastníků událostí, jako Ryan Dancey). Na jednu stranu jsem je (narozdíl od jiných nejmenovaných RPG archeologů...) i tak bral s rezervou (dvacet let je dlouhá doba, paměť a tendenční bias dělají svoje - např. některá Ryanova tvrzení o záměrech OGL popř. fungování/potřebnosti Product identity mi přijdou trochu retro-idealizovaná), na stranu druhou je ale možná že jsem se v rámci stručnosti a čtivosti dopustil místy určité dramatizace (např. v možná ne úplně formálně přesných kvantifikátorech typu "všichni" nebo "nikdo" :D ).

Každopádně ale zrovna tahle pasáž by měla sedět - řeč totiž není o "tvorbě pro DnD" v obecném smyslu nějaké tvorby bokem s pomrkáváním k DnD, ale o explicitním využití těch nově vytvářených licencí kdy se k DnD přihlásíš úplně a ofiko. Tehdejší atmosféra byla taková, že to Wizardy vedlo k obavám o odmítnutí těch licencí a proto si vyjednali licenční tvorbu od třetích stran ještě před vydáním těch licencí, aby ty licence šly ven rovnou s už hotovými licencovanými produkty od známých studií aby sloužily jako doklad důvěryhodnosti těch licencí. Zrovna tohle sem převzal přímo ze vzpomínek/vyprávění Ryana Danceyho osobně.

Přechod z 3e na 3.5e - jo, z hráčskýho pohledu asi 3.5e měla point, to jsem nijak moc víc nestudoval. Historická pointa k OGL je hlavně slíbená, ale nedodržená kompatibilita a s tím spojená rána pro licenční tvůrce plus následné chování Wizardům k partnerům i produktu.
Autorská citace #3
21.4.2023 22:50 - Čindi
Krásný článek. Děkuji
Autorská citace #4
26.4.2023 11:02 - sirien
WotC násilně (!) šikanuje týpka za unboxing Magic kartiček které neměl dostat

Wizardi fakt nevědí kdy se svejma průserama přestat - ještě chvíli a založim jim tu na to separátní téma :D

TLDW: Týpek si objednal balíček kartiček 1 (aktuálně v prodeji). Někdo jinej to podělal a poslal mu balíček kartiček 2 (navazující, do prodeje měl jít až v budoucnu). Týpek udělal unboxing. Wizardi na něj poslali partu vymahačů (! - doslova Pinkertony) co mu u něj doma (nejspíš převážně právně, ale přesto) vyhrožovala a kartičky z něj vynutili a zabavili mu je (ne, nemaj na to právo, že mu dodali budoucí produkt je jejich vlastní fuck-up). Týpek je YouTuber, takže hádejte, čim příběh pokračuje.

Nicméně - víte, jak se vždycky dělaly ty vtipy, že samozřejmě, že můžete změnit pravidla [vložte své oblíbené RPG], protože [vložte svého oblíbeného vydavatele] za váma nepošle partu ninjů, aby vám vysvětlila vaše omyly? Well, tak u DnD to radši nedělejte, protože Wizardi za váma pošlou Pinkertony.

(Pro ty co nevědí - Pinkerton je slavná Americká bezpečnostní agentura s historií až někam do divokýho západu. Přes občasnou glorifikaci je známá především jako parta legálních násilnejch vymahačů pro soukromý firmy a boháče.)
Autorská citace #5
26.4.2023 17:11 - strucky
Jo, kdo hrál Red Dead 2, ten ví o Pinkertonech svoje. :⁠-⁠D Solidní kalibr kvůli nějakým kartičkám. Wizardi jsou čím dál víc mimo realitu.
Autorská citace #6
27.4.2023 07:37 - Chyba
Autorská citace #7
27.4.2023 07:58 - malkav
Aniž bych chtěl obhajovat postup, tak z jejich pohledu jde o únik obchodního tajemství. A když to vezmu s nadsázkou, díky takové aféře dost výrazně zapracovali na propagaci toho Youtubera ... kdo jiný by, po uklidnění situace a po opadnutí šoku z takové návštěvy, mohl vyprávět o tom, že měl co do činění s Pinkertonovými :)

Jinak souhlas, že je to od Wizardů dost přestřelené a nějak se jim jejich vlastní PR dost sype. Mimochodem by mě tedy zajímalo, jak se neveřejný produkt, který má být v prodeji až bůh ví kdy, může vůbec dostat do skladu e-shopu?
Autorská citace #8
27.4.2023 08:01 - Gergon
To bůh ví kdy mělo být asi dva tři týdny později, takže proč neposlat celou zásilku najednou. To by mě až tak netrápilo.
Autorská citace #9
27.4.2023 09:52 - RoVan
Malkav: Jednoduše, většina releasů jsou celosvětové, takže se skladům a obchodům posílají předčasně, aby v datu releasu je opravdu všichni měli. Prodejci a distributoři jsou vázani tím, že je nesmí otevírat a k zákazníkovi se nesmí dostat dřív, než ve stanoveném datu (s výjímkou pre-release eventů).
Ttakové leaky se dějí u všech TCG a nejčastěji jde o odcizené packy ze skladů, ale teda nikdo z toho nedělá takovou kovbojku jako WotC.
Autorská citace #10
27.4.2023 12:31 - cyrasil
malkav píše:
A když to vezmu s nadsázkou, díky takové aféře dost výrazně zapracovali na propagaci toho Youtubera ... kdo jiný by, po uklidnění situace a po opadnutí šoku z takové návštěvy, mohl vyprávět o tom, že měl co do činění s Pinkertonovými :)

Sorry ale, tohle je naprosto dementni post i s nadsazkou.
Autorská citace #11
1.5.2023 18:14 - cyrasil
Tohle si tu jen tak odlozim:
https://investor.hasbro.com/news-releases/news-release-details/hasbro-recognized-one-worlds-most-ethical-companies-11th

Edit: po zbeznem googleni: a) podle vseho je to "pay-to-win" cena b) ta zpravicka je sice 2022, ale letos si ji koupili zase (odkaz na seznam letosnich "vitezu" je v te zpravicce).
Autorská citace #12
1.5.2023 18:45 - sirien
Protože bejt oceněnej za etičnost spolu s Apple, to přesně chceš :D Doufám, že si nikdo nemyslel, že by jakýkoliv podobný ocenění byly cokoliv jinýho než snadno hacknutelnej marketingovej trik :)
Autorská citace #13
2.5.2023 09:15 - Jerson
A nechtějí si koupit i cenu za fér přístup k zákazníkům? Nebo nějaký podobný bullshit?

Ale vážně - v settingu SR by už nějaký pan Jones najímal runnery a likvidaci nejvyššího korporátního vedení, nebo alespoň na "Vysvětlení nežádoucích přístupů k zákazníkům."

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075571060180664 secREMOTE_IP: 34.228.52.21