Jerson: Podle mě tím chtěl říc něco jako: herní svět, který je k dispozici, má pro různé skupiny lidí různě podstatné části. Nejsou totožné pro hráče, pro GMa, pro vydavatele. Tak třeba může dávat smysl na to při tvorbě herního světa může dávat pozor.
A pak je ta noticka na závěr:
Píše:
Konkrétněji, mohl bych, myslím, sepsat všechny materiály k nějakému prostředí - svět, rámec a situaci - a vydat je pod Creative Commons jen s vynechanou částí pro pravidla. Pak bych mohl napsat několik kapitol s pravidly (nebo, možná ještě líp, pozvat ostatní ať to udělají, pokud chtějí) a každé kapitole dát její vlastní licenci, což by mi umožniolo se moc netrápit Daggerheartovým OGL vs WotCčkovým co-to-zrovna-mají vs. Fatem vs. mým vlastním homebrew. (Ano, pokud mám zájem na ochraně svého duševního vlastnictví spíš než na otevření svých materiálů, tak se to trochu zkomplikuje, ale i tak to půjde vyjádřit s jasnou licencí.)
Tedy že ho láká přístup tvorbu světa pojmout nezávisle na herním systému, ten z toho lze vykostit ... a pak k tomu světu napsat implementace pro různé herní systémy.
Což je pro tvůrce herních světů myšlenka validní ... třeba v tom, jestli při tvorbě světa být rovnou zainvestovaní do konkrétního herního systému, proč, nebo jestli to jde jinak a dává to smysl.
To je pro mě aktuálně celkem relevantní myšlenka :)