Pravidla

Vannax
1.5.2008 13:20
Ve světle diskuze, kterou tady zahájil Alef0, mi to nedalo a další díl Katovny jsem se rozhodl věnovat kontroverznímu tématu pádů, dopadů a zranění, která z toho plynou, v pravidlech D&D.
Autorská citace #21
4.5.2008 11:44 - Jerson
S tou vodou je to zajímavé - stačí pět metrů a můžete si vyrazit dech, při deseti už může občas dojít i na zlomeniny ...
ale jsou lidé, kteří pravidelně a opakovaně skáčou do přicházejích vln ze sedmdesáti metrů a pokud se fakt do té vlny trefí, tak se jim nic nestane - když se netrefí, obvykle narazí na dno.
Takže zrovna u vody by měl rozsah zranění dost záviset na schopnosti a začínat nulou.
Na druhou stranu - při jaké příležitosti řešíte pády? Když je někdo smeten do propasti, buď se zachytí na visícím kořeni, nebo dopadne do rorvodněné řeky jako Aragorn, a při pádech z vysokých domů přicházejí na scénu plachty aut a altánků. Všechny ostatní případy jsou střihnuté před dopadem, protože je jasné, jak dotyčný skončí.
Takže jestliže někdo uklouzne při šplhání, podle mě by měl dostat možnost se zachytit (a ta možnost bude téměř automatická). Jstliže někdo spadne z draka, tak ho chytí nějaký jiný pták nebo něco takového - a pokud ne (a nemá pod sebou moře a poblíž loď, tak prostě dát postavě sbohem a šáteček. Čekat na to, zda si hodím hodně nebo málo při pádu a podle toho si budu nebo nebudu nahazovat novou postavu mi přijde zbytečné zdržování - nebo vhodné opravdu pro ty, kteí raději skočí z okna než by se zdržovali chůzí po schodech.
Autorská citace #22
4.5.2008 16:21 - bigbythewise
Jerson píše:
Jestliže někdo spadne z draka, tak ho chytí nějaký jiný pták nebo něco takového - a pokud ne (a nemá pod sebou moře a poblíž loď, tak prostě dát postavě sbohem a šáteček. Čekat na to, zda si hodím hodně nebo málo při pádu a podle toho si budu nebo nebudu nahazovat novou postavu mi přijde zbytečné zdržování.
V high-level a epickych hrach bych klidne nahazoval, tam nevidim problem. Pokud by tedy postavy (takove, ktere si dokazi osedlat draky) shodou okolnosti nemely permanentni Feather Fall nebo podobne serepeticky. :P
Autorská citace #23
5.5.2008 07:23 - Jerson
To je asi na každém, já pravidelně používám smrt postavy náhodným pádem z výšky jako pitomý konec. Na druhou stranu nejhorší pád který jsem řešil bylo rozjeté auto dvacet metrů do rozvodněné řeky.
Autorská citace #24
5.5.2008 09:04 - Lotrando
Rytíř: z výšky přibližně 72m už jedno, jestli dopadneš na beton nebo vodní hladinu. Utrpěná zranení jsou smrtelná. Jestli oběť ještě chvíli žije a v konečném důsledku se utopí je asi jedno. Jen na okraj, podívejte se ze sedmi metrů dolů, třeba na skokanské věži v bazénu v Podolí (možná je jen 5ti metrová). Určitě se vám nebude chtít skákat. Ze sedmdesáti metrů pochybuju, že se někdo "trefí do vln", to je asi dost náhoda.
Autorská citace #25
5.5.2008 09:26 - Jerson
Lotrando, kdyby to bylo jendo, těžko bych o takových lidech viděl dokument, ve kterém jsou ty skoky nafilmované.
Je to podobné jako když si jinde na nohy uvážou liánu a skočí z věže tak, aby se hlavou dotkli země. Někdy neodhadnou délku nebo liána praskne, takže sem tam si někdo něco zlomí nebo zemře, ale stále se nade dost těch, kteří začali v sedmi letech na deseti metrech, skáčou každý rok a ve čtyřiceti skáčou ze čtyřiceti metrů - a žijou.
Kromě toho když na beton je lepší dopadnout naplacato, to máš o něco větší šanci (tedy z nižší výšky), zatímco do vody je lepší padnout svisle, pokud je dost hluboká. Když to zkusíš obráceně, dopadneš v obou případech špatně.
A s "trefením do vln" je to asi stejná náhoda jako s délkou liány - netrefíš se a zlomíš si ruce, třeba. Nebo máš smůlu a zlomíš si vaz. Nebo je holt vody víc a i když se netrefíš, nic se ti nestane.
To že já bych neskočil ani z pěti metrů je věc úplně jiná - nejsem člen kmene a nezávisí na tom můj úspěch u dívek. Kdyby byly skoky něco jako maturita a vlastní auto dohromady, tak taky skočím (: )
Autorská citace #26
5.5.2008 10:42 - Lotrando
Jerson: sedmdesátiletí skáčou ze sedmdesáti metrů?
píše:
ale jsou lidé, kteří pravidelně a opakovaně skáčou do přicházejích vln ze sedmdesáti metrů a pokud se fakt do té vlny trefí, tak se jim nic nestane
Nebo skáčou z těch 40 metrů max? Mě to přijde, že se tu dost zobecňuje a čísla se tak nějak zvětšují pro větší efekt. Jestli skáčou ze 40 metrů, věřím že to odnesou jen zlomeninou, při větší smůle ztratí vědomí a utopí se. Na těch sedmdesát fakt nevěřím, snad kdyby skákali z nějakého konkrétního, geograficky známého místa, jehož výška je ověřitelná.
Já jednou skákal v rámci plaveckého výcviku na VŠ z těch pěti metrů, a opakovat si to nebudu :)
Autorská citace #27
5.5.2008 10:58 - Jerson
Lotrando, to nevím, ale jen ti nejstarší mají právo skákat z největší výšky. Čtyřicet metrů je maximální výška bambusové věže, kterou jsou schopni (nebo ochotni) postavit - i tak je to docela dost.
Jinak u těch skoků do vody mi přišlo, že výška je spíše podhodnocená, letěl dolů asi čtyři sekundy. Zkusím najít nějaké informace.
Autorská citace #28
5.5.2008 14:19 - wraiths
ja se priznam ze jsem videl na Eurosportu nejaky zavody ve skoku ze skaly do pribojovych vln. normalni hloubka byla 5m a s vlnou mnohem vic. ale vejsku si nepamatuji ale urcite to nebylo 70m. dle me to bylo asi 40. a ty indose jsem videl videl. kazdej si upletl lijanu( sam) a brali to jako zkouzku dospelosti. mam za to ze to bylo na pocest kondora...jejich postvatnyho ptaka. a tam si pamatuji 40m.
Lotrando: ja v pohode skacu z 8m do vody. takze podolska vez(5m) mi nedela problem. :-)
Autorská citace #29
11.1.2015 16:35 - Gurney
Jen tak mimochodem, po dlouhých letech k tomuhle tématu - někde jsem četl, že "správně podle Gygaxe" je ta "rozšířená"/"kumulativní" verze zranění za pád, ale pak se to v rámci AD&D nějak ztratilo "v překladu" a od té doby se o tom vedly diskuze na mmoho desítek stran.

Což nic moc nemění na to, že smrti pádem z výšky jsou pro potřeby RPG poněkud antiklimatické...
Autorská citace #30
11.1.2015 17:01 - sirien
Gurney: To vykládej Imperátorovi
Autorská citace #31
16.1.2015 08:15 - Merlin
ve Voidu můžeš padat třeba z druhé galaxie a přežiješ :)...sice tím vyhubíš všechny dinosaury, ale ty přežiješ :)
Autorská citace #32
16.1.2015 09:00 - Vojtěch
Ale co když jsi sám dinosaur?
Autorská citace #33
16.1.2015 10:30 - Merlin
Teorie voidovského paradoxu

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.079060077667236 secREMOTE_IP: 44.213.80.174