Pravidla

Lotrando
7.9.2009 03:08
Tento text je volným překladem rolové hry, jejímž autorem je Clinton R. Nixon. Autor překladu si nečiní nárok na doslovnou přesnost.

Pro větší přehlednost je rozdělen na části. První se zabývá tvorbou postavy, další budou věnovány vyhodnocovacím mechanikám, a pravidlům pro rozvoj postavy.


Původní hru, dodatky a diskuzi najdete na adrese CRNGames
Slovenský překlad na Corvusově Warheartu

Obrázek je od hunterkiller.deviantart.com
Autorská citace #1
7.9.2009 03:08 - Felouen
A helemese, Omega! :D Tedy, až na pár menších drobností jako jsou ty Tajemství a Klíče.

Docela mě zajímá, jak ten systém bude fungovat v reálu, i když nevypadá to až tak špatně. Obzvláště mě pozastavila introdukce xpů a jejich převádění do postupových bodů. I když je pravda, že to asi je lepší než mít PB s vyššími čísly nebo s udělováním zlomků, jako třeba jedna desetina PB.
Autorská citace #2
7.9.2009 08:11 - Lotrando
Můžu slíbit víc než Omegu :), potažmo CPH, ačkoliv se to na první pohled může zdát podobné. Cílem ovšem není konkurovat jinému systému, ale představit tento. Ten text je poměrně starý, přeložil jsem to kdysi pro naše potřeby a napadlo mě, že by byla škoda to nechat ležet ladem v počítači.
Autorská citace #3
7.9.2009 08:35 - Sosáček
No, moc jako omega to neni, protoze postava bude uspesnejsi ve vecech ktere umi, kdezto u omegy na tom jake si zvolis dovednosti v zasade nezalezi (aspon u posledni revize o ktere vim).

Nemyslim si, ze tomu ten preklad dela dobrou sluzbu -- Vigor, Endure, Reason jsou slova maji atmosferu, kdezto ta pouziva tady moc ne, hm.

Bude dalsi dil? Jsem zvedavej na to, jak popises bringing down the pain.
Autorská citace #4
7.9.2009 08:48 - Sosáček
Jinak, ty klice z toho delaji hru s hodne jinou atmosferou nez byva normalni fantasy (atmosferou o kterou hraci v mem okoli moc nestoji, teda), pac "klic neopetovane lasky" dela jinou hru nez "power attack".
Autorská citace #5
7.9.2009 09:05 - Lotrando
Ty překlady jsou výsledkem nějaké dohody, ještě z dob kdy jsem to konzultoval na rpgf. Navíc přesto, že i mě lépe zní anglický originál, na angličtinou nevládnoucího čtenáře to stejný dojem nedělá.

Budou celkem čtyři díly, pracovně Postavy, Vyhodnocování, BDtP, Křupavé kousky (tajemství a klíče). Setting nepřekládám, protože bez toho abych ho hrál to jaksi nemá moc cenu. Pravda ovšem je, že je hodně specifický. A také autorsky chráněný, což systém není. Ten je pod CC licencí.
Autorská citace #6
7.9.2009 09:45 - Felouen
Dopis z Ganymed píše:
No, moc jako omega to neni, protoze postava bude uspesnejsi ve vecech ktere umi, kdezto u omegy na tom jake si zvolis dovednosti v zasade nezalezi (aspon u posledni revize o ktere vim).

Hrubý rámec jak tato hra funguje se CPH podobá hodně a jak jsem již poukázala, jsou věci jako to na co ukazuješ ty, v čem se liší. :)

Jinak, překládání je docela těžké a podle mě je ten překlad docela kvalitní.

Dopis z Ganymed píše:
Jinak, ty klice z toho delaji hru s hodne jinou atmosferou nez byva normalni fantasy (atmosferou o kterou hraci v mem okoli moc nestoji, teda), pac "klic neopetovane lasky" dela jinou hru nez "power attack".

To jo, i když zatím si pod těmi Klíči představuji spíše takové to munchkinování, kde si hráč vybere takové Klíče, aby je pořád mohl používat a tím získávat XP. Proto se někdy se zájmem podívám, jak se vede tuto hru vést bez toho, aniž by k tomuto došlo - což nejspíš nebude těžké, stejně jako hraní normálních nePG/M her u jiných pravidel. Jenom si to teď nedokážu přesně představit. :)

-Like, WOW! Nedokázala jsem si představit, jaký typ hry by se měl hrát pod těmito pravidly (horor, DnD like, detektivka atd.), tak jsem se podívala na ofík stránky a to jsem koukala co tam je napsané : Romantic sword-and-sorcery! COŽE?

Like, wow once again. .... zatím jsem ještě o žádném romantickém RPG neslyšela, co si vzpomínám, navíc fantasy k tomu. Tak tohle zní hodně hustě, obzvláště název toho předpřipraveného dobrodružství, Rat Moon Rising. Romance s krysami a měsícem, fíha.

Nechcete si někdo zahrát? :D
Autorská citace #7
7.9.2009 09:56 - Lotrando
Ratkini jsou hratelná rasa z doprovodného settingu.

Rat Moon Rising je pak demo, které se celé vejde na půl stránky s tím, že potřebuješ ještě deníky postav, což je vždy další stránka. No a jestli je to jiné? Hodně moc.

My jsme v tom odehrály konec jedné kampaně, která původně začala v GURPs, ale pravidla prostě nevyhovovala. Takže jsme uprostřed přešli a dohráli podle SotY a nebylo to marné, i když jsme to pojali dost partyzánsky.
Autorská citace #8
7.9.2009 09:59 - Nachtrose
Mozna se na to na srazu najde chvilka. Minimalne ze zvedavosti bych do toho sel. Nebo se aspon koukal.
Autorská citace #9
7.9.2009 10:05 - Sosáček
Hej, krysy moc ne, krysy jsou proste krysy.

Ale goblini a elfove jsou vtipnejsi.

Nerikam ze bych to prelozil lip, nebo ze to jde, ale Reason znamena rozum, premysleni toho rozumovyho a logickyho druhu, reknes "hej, mej rozum" a tak. Endure je sice vydrzet neco, ale vydrzet tim stylem ze zatnes zuby a nic nereknes prestoze do tebe nekdo boda nozem, proste kde stamina muze byt normalni vydrz, endure znamena ze jdes dal a je to spis otazka vule a bolesti. Vigor neni jenom fyzicka sila ale raznost, energie, sila kterou vidis na prvni pohled a nema moc spolecnyho se svalama. Proste v originale i ten popis ty postavy ma nejakej emocionalni naboj kterej sedi k cely hre.
Autorská citace #10
7.9.2009 10:28 - Sosáček
Jinak, munchkinovat s klicema urcite muzes. Otazkou je, jestli tim nahodou nevytvoris dobrou hru ;) Divej

Key of Vengeance
Your character has a hatred for a particular organization, person, or even species or culture. Gain 1 XP every time your character hurts a member of that group or a lackey of that person. Gain 2 XP every time your character strikes a minor blow at that group or person (killing a member of the organization or one of the person's lackeys, disrupting their life, destroying their property). Gain 5 XP every time your character strikes a major blow at that group or person. Buyoff: Let your enemy go.


Munchkinovat s timhle klicem znamena co? Hrajes postavu ktera se hrozne moc chce pomstit, a udela pro to kde co, ohrozi sebe sama a tak dal.

Key of Renown
"You must be the worst assassin I've ever heard of." "But you have heard of me." You gain 1 XP whenever you see to it that your name and deeds are known, by bragging about them or making sure there are witnesses. You gain 2 XP whenever you put yourself at risk to do something unnecessary or foolish that will add to your reputation. You gain 5 XP whenever you risk your life to take credit for your actions (bragging that you were the one who killed the Duke's son, for example.). Buyoff: Give someone else credit for an action that would increase your renown.


Minchkinovat s timhle klicem znamena, ze chces slavu tak moc, ze tim sobe a ostatnim delas problemy, jako typickej romanovej hrdina. Klic neopetovane lasky kterej zminuju neni na wiki, jenom v knizce, ale funguje dost podobne.
Autorská citace #11
7.9.2009 10:35 - Felouen
Jop, právě jsem se dívala na ty Klíče a Tajemství a došlo mi, že se naopak budou dost hodit pro dobré RP. :D
Autorská citace #12
7.9.2009 10:44 - Sosáček
Coz mi pripomina darek, tsio. Ze bych udelal darek na srazu?
Autorská citace #13
7.9.2009 10:45 - Lotrando
rozdíl oproti obvyklé hře je v tom, že se hraje méně kooperativně v takovém tom DnD stylu, kooperuje se spíš na úrovni vytváření příběhu, zatímco postavy si mohou jít docela po krku. Ne však nutně a systém je takový, aby se situace gradovala a šlo ustoupit. Do jisté míry to ale vyžaduje o hodně jiný přístup k hraní a daleko víc záleží na přípravě postavy než třeba na vypravěči.
Autorská citace #14
7.9.2009 18:13 - Jerson
Koukám, že i tvorba postav je podobně konvergentní záležitost jako jiné části RPG. I když to zase není moc na škodu.
Autorská citace #15
7.9.2009 23:18 - Lotrando
níže

no vidíš, klikám po woknech a co se nestane
Autorská citace #16
7.9.2009 23:33 - Sethi
To vypadá jako misfire =)

Hlubokomyslná diskuse o prohlížečích se děje o dveře vedle...
Autorská citace #17
8.9.2009 13:21 - Corvus
len tak mimochodom, komplet preklad Solar Systemu (co je systemova cast hry The Shadow of Yesterday) je tu. teda ak vam nevadi slovencina.
Autorská citace #18
8.9.2009 13:30 - alef0
Korigoval a sadzal som slovensky preklad Solar Systemu (co je systemova cast Shadows of the Yesterday). Chcem sa spytat, ci je slovencina prekazkou v rozsireni, alebo ste jednoducho o tom nevedeli.

Ak je (co dokazem pochopit), nebude potom vhodne dodrziavat prekladovy kluc, o ktorom bezali viacere debaty? [podla mna neprekaza, ak je jeden produkt v oboch prekladoch, ale urcite potesi, ak sa veci nazyvaju rovnako.]

Alebo je ten preklad uz hotovy a zverejnujes ho?
Autorská citace #19
8.9.2009 13:48 - Lotrando
super, já věděl o corvusově překladu, ale popravde jsem nenašel víc než staré vlákno na rpgf.

Jinak tenhle překlad je starší než corvusův, tuším že podzim 2007 a byl vytvořen pro účely naší hry, takže je asi i stručnější. Co se týče slovenčiny, tak mě neva, ale čeština je prostě mateřský jazyk.

překladový klíč jsem po nějakou dobu sledoval, co vzniklo později už asi bude jinak.
Autorská citace #20
8.9.2009 13:54 - alef0
Samozrejme, ze chapem matersky jazyk, ako som pisal. Chapem to spravne tak, ze sa ti nechce do zjednocovania, kedze to povazujes za uzavrete?
Autorská citace #21
8.9.2009 13:56 - Lotrando
že bych to jako upravil a ty vysázel v čj?

uvažovat by se o tom dalo.
Autorská citace #22
8.9.2009 13:59 - alef0
Hlavne ujednotil prekladovy kluc, sadzba by sa spravila (tu by som sa ti ponukol ako layoutovac - podla mna spokojne mozeme vyrecyklovat slovensky dizajn).
Autorská citace #23
8.9.2009 19:16 - bonhart
Ty klíče a tajemství vypadají pěkně, akorát je tam chybička:

"Uspějete v polovině pokusů, popravdě ve třech ze dvou pokusů."
Nebo je to nejaký druh humoru?
Autorská citace #24
8.9.2009 21:20 - alef0
To chce byt zrejme v troch z piatich:

Slovenský preklad Solar Systemu píše:
Až postava, ktorá je spôsobilá (1), môže príslušnú schopnosť používať plnohodnotne, pretože uspeje viac než v troch z piatich pokusov.
Autorská citace #25
8.9.2009 21:22 - Lotrando
bonhart: no vidíš, a kolik lidí už to četlo :)

edit:

opravil jsem to. otcem myšlenky byly dvě třetiny

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.091141939163208 secREMOTE_IP: 54.144.233.198