Pravidla

Shako
27.10.2011 21:57
Originální RPG
Zaujalo mě to v diskuzi o DrDII nebo možná v některé z poddiskuzi k recenzím o DrDII. Máte doma originální příručky RPG, které zrovna hrajete? Nebo někdo z vaší skupiny? A stalo se vám někdy, že jste si první příručky někde stáhli a pak jste se stejně rozhodli si ji koupit?

Koupili jste si někdy orginální RPG, které hrajete, až po stažení ilegalní verze a zahraní?

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
Ano, všechny příručky.kladné body1
Ano, většinu příruček jsem si stejně koupil.kladné body19
Tak půl na půl.kladné body13
Spíš ne, kupuji si příručky málokdy.kladné body5
Ne.kladné body1
Jiné. (napište do diskuze)kladné body3
Autorská citace #1
27.10.2011 22:02 - sirien
někdy, některé. Záleží jak často danou hru hrajeme, pokud často, pak většinou někdo pořídí fyzickou knížku.

ano. Postahovaného toho mám hromady, zdaleka ne všechno jsem četl a dokonce jsem některé věci ani pořádně neprolítnul, nicméně několik příruček které mě zaujali jsem si pořídil. Případně je pořídil někdo jiný z okolí, obvykle mezi námi příručky tak různě kolují.
Autorská citace #2
27.10.2011 22:47 - Shako
Pozoruji takový trend v naší skupině. Začali jsme o DrD 1.5/1.6, kde příručku měl snad každý svoji (jen různé verze), takže nikdo neuvažoval, že by kupoval nějaké nové příručky. Ale v posledních letech se příručky jen množí. Největší nárůst má zatím World of Darkness. Zahráli jsme upirátěnou verzi Vampire: The Masquerade. Pak někdo stáhnul nWoD a prohlásil, že to taky nevypadá tak špatně. A dneska máme ve skupině dva corebooky, upíry, vlkodlaky a mágy - a řešíme, co budeme hrát dřív.:)
Autorská citace #3
27.10.2011 23:20 - sirien
Jestli máte Upíry, Vlkodlaky a Mágy tak to je jasná volba - Huntery :D
Autorská citace #4
28.10.2011 03:19 - Sparkle
Já knížky nechci kupovat, páč se každý rok stěhujem a tak se snažíme redukovat fyzické předměty v bytě na nezbytné minimum. Když si sosnu RPG a líbí se mi, nejradši bych tam viděla možnost poslat dárcovskou sms nebo tak něco.
Autorská citace #5
28.10.2011 09:04 - sirien
Dárcovská SMS do USA by Tě asi přišla dost draho, zkamaraď se s PayPalem ;) (strašná věc, co ho mám tak skutečně přispívám na různé free-věci co používám (Miranda, Wikipedia)... je to najednou tak děsivě snadné, pár kliknutí a příspěvek je na požadovaném místě :D )
Autorská citace #6
28.10.2011 09:13 - crowen
Hlasoval som za Ine - jedine, co som si stiahol, a nekupil, bolo DnD 3e, 4e, a WFRP 2e a 3e. Ostatne RPG, co mam, som nakupil cca 15 nWoD knih, Legend of 5 Rings, The One Ring, Cold City, Hot War, Mouseguard, Cthulhu, Cthulhu Brittanica, DrD 1.5, DrD2 a hromadu dalsich. Zvycajne mi na rozhodnutie o kupe/nekupe staci precitat niekolko roznych recenzii na webe + stiahnut is demo/lite a mam celkom dobry obraz o tom, ci kupim, alebo nie.
Autorská citace #7
28.10.2011 09:18 - Noldo2
Za mě - mám všechny hlavní Rulebooky, např. v nWoD Rulebook, Vampire a Huntery, a když nějakou příručku skutečně potřebuji na hru, tak si jí koupím. Ale ty haldy sourcebooků, které potřebuji jednou za rok a to jen dvě stránky z toho, tak to ne-e.
Autorská citace #8
28.10.2011 09:18 - Vojtěch
Já si kupuji to co se mi líbí. Nataháno toho mám hodně, ale některé věci, co se mi líbily jsem si i koupil v PDFku. Třeba přes Drive Thru RPG, nebo Paizo. S tabletem se to pak čte celkem fajnově (teď už se nemusím ani balancovat s noťasem na klíně).
Autorská citace #9
28.10.2011 09:20 - Noldo2
To je vlastně fakt, na to jsem zapomněl - z DriveThruRPG mam taky tak 5-10 příruček.
Autorská citace #10
28.10.2011 09:39 - wlkeR
Když mě přestalo bavit hrát D&D 3E podle Kostky, koupil jsem si příručky ;)
Nee, když něco hraju, chci k tomu mít základ po ruce. A počítač po ruce není.
Autorská citace #11
28.10.2011 10:21 - Vojtěch
Souhlas že papír je pořád papír, ale třeba doplňkové settingové knížky, které čte člověk hlavně pro inspiraci už zase mít v papírové formě tolik nepotřebuji... nemáte někdo k prodeji něco¨z pozdějších Eberronůůůůů :'(
Autorská citace #12
28.10.2011 10:31 - alef0
Kopu pravidiel som najprv hral, potom stiahol a potom kúpil. Ale na D&D sme prešli potom, čo sme si kúpili PHB, lebo sa mi nechcelo tlačiť tie tony strán na papier.

Ale mám aj zriedkavé perly, čo som kúpil a ešte nehral: napr. Montségur 1244. A PDF Tarie.
Autorská citace #13
28.10.2011 11:33 - sirien
Hlasoval sem 50/50, ale sem na tom dost podobně jako Noldo2
Autorská citace #14
28.10.2011 13:57 - Sosáček
Kupuju si rpg o kterych si myslim, ze o jsou umelecky dila a ke kterym nemam moralni vyhrady.
Autorská citace #15
28.10.2011 14:11 - Alnag
Já si kupuji všechno, co lze sehnat a z čeho používám alespoň 10% obsahu (pročež Wizardí splatbooky z kterých si vyberu jedno brnění nekupuji). Některé věci bych si koupil rád, ale jsou prakticky nesehnatelé (nebo s +200% přirážkou). Snažím se nekupovat si RPG "do sbírky", ale skutečně věci, které hraji nebo se chystám hrát v horizontu jednoho roku. (Ne vždycky se mi to daří... pak je většinou dávám pryč.)
Autorská citace #16
28.10.2011 14:25 - Gurney
Vždy příručku stáhnu a prohlédnu než si ji koupím (nicméně obyvkle z nedostatku času "netestuji"), není-li možnost stáhnout, obvykle se nedonutím ke koupi zajíce v pytli. Obvykle na doporučení někoho jiného si stahuju rpgčka jen tak na prohlédnutí a občas se mi nějaké tak zalíbí, že ho prostě musím mít. Vše co co hraju pravidelně (tedy vlastně vše co jsem hrál víc než tak jednou nebo dvakrát) mám nakoupeno.

Lite verze mi obvykle neřeknou mi dost o tom, jestli je to věc kterou chci nebo ne.
Autorská citace #17
28.10.2011 14:37 - Elgard
Taky mám většinu, co hraju, koupenou - nebaví mě listovat pdfkem nebo tištěnou kopií, pěkná knížka se dá jen těžko nahradit - většinou mám koupené všechno, co při hře potřebuju, nebo to mám na seznamu věcí ke koupení.
Doplňkové knížky má většinou jeden člověk ve skupině, jinak, podobně jako Alnag, nemám potřebu kupovat knížky, které jsou vydané jen proto, aby se splnil ediční plán a peníze se točily - jeden pěkný feat na knížku za její koupi nestojí.
Autorská citace #18
28.10.2011 14:46 - Nachtrose
Za casu, kdy jeste nebyl dostupny internet a ja mel aminentni zajem hrat RPG, jsem kupoval DrD temer vsechno. 1.5 i 1.6, PPZ, PPP, PPE i svet, 12 sosek Almiru i nejake moduly k Asterionu. Byl jsem clenem hexaedru a skoupil cele rocniky Dechu Draka nekolik let pozpatku. Ale v podstate jsem nehral. Pak prislo DrD+ a skoncilo to podobne, totiz ze mam v policce vsechny svazky ( ale tu uz jenom edici A ). Cokoli dalsiho mam stazeno. Vetsinou vse, co se k tomu dalo najit a kdyz se u nas DnD4e uchytilo a hrajeme to vicemene pravidelne, tak jsem zacal doobjednavat knizky a doplnky. Uvazoval jsem taky nad Huntery, ale ti se nejak nechytli, tak jsem si aspon na Dalavu poridil dve sady kosticek.
Autorská citace #19
28.10.2011 16:17 - sirien
Nachtrose píše:
Za casu, kdy jeste nebyl dostupny internet a ja mel aminentni zajem hrat RPG, jsem kupoval DrD temer vsechno. 1.5 i 1.6, PPZ, PPP, PPE i svet, 12 sosek Almiru i nejake moduly k Asterionu. Byl jsem clenem hexaedru a skoupil cele rocniky Dechu Draka nekolik let pozpatku. Ale v podstate jsem nehral. Pak prislo DrD+ a skoncilo to podobne, totiz ze mam v policce vsechny svazky

jj, přesně tak (až na Dech draka teda). Musím říct že při pohledu zpátky bych si dal pár facek :) Jenže tehdy sem neměl internet... nebo aspoň ne tak snadno dostupnej. S Pluskem jsem se zařekl, že si už nic dalšího od Altaru nekoupím, protože místo zbytečnýho +ka sem mohl mít další knížku WoD a ještě by mi zbylo na pár originálních WW kostiček. Výjimku sem udělal jen u SS, protože sem chtěl podpořit Errica a Altar byl víceméně jen distributor a zpětně trochu lituju že sem si nekoupil SotE, protože to bych si i zahrál... no, jestli ho někdy budu skutečně hrát nebo jinak používat tak Ecthelionům slibuju že si ho někde seženu.

Každopádně jsem dlouhodobě přešel na strategii nejprve stáhnout, potom koupit - po těch penězích co mi skončily v DrD a doplňcích (ono to není tak moc, ale tehdy to pro mě bylo mnohem víc a dneska bych zase byl schopnej propálit mnohem větší prachy... ještě teď když se dívám na ty blbý kostičky z Essenu tak vidim tu hromadu Eur co v nich zařvala a to mám doma kostiček dost) jsem se prostě rozhodl že chci vědět co kupuju a pokud se to nakladateli nelíbí, tak má v dnešní době smůlu (kromě čehož by měl být rád, protože druhá varianta pro mě je nekoupím si to vůbec, fuck off - šance že si to koupí někdo z mého okolí, já si to pučim a pak prohlédnu... no, stáhnout je prostě tisíckrát snazší a pravděpodobnější)
Autorská citace #20
28.10.2011 17:10 - Night of Triumphatorr
Mám doma kupu věcí co jsem stáhnul, prolistoval a smazal. K WoD mám nakoupené věechny core booky a něco (asi 7) doplňkových knih, které používám. U jiných her (DnD4e, Pathfinder, Shadowrun 2e a 4e) mám základ originální a něco málo v pdf (hlavně teda dobrodružství).
S českých věcí mám tuším všechny (i když Asterionské "nesehnatelné" věci jsem prodal dál). Za ty podařené považuji jen Střepy snů a Příběhy impéria.
Autorská citace #21
28.10.2011 17:18 - Bajo
Ja jsem hlasoval pro půl na půl. To co hraji mám obvykle originál, nebo jako koupené a vytištěné pdf. Až na pár vyjímek z minulosti a těžko sehnatelné oldschool moduly (které plánuji časem asi z ebay), kvůli tomu to půl na půl. Měl jsem toho doma celkem dost (sběratelská mánie), ale nakonec jsem si nechal jen co hraji, nebo jsem hrál a možná ještě někdy budu: WoD, VtM, Over the Edge + 2 moduly, Sorcerer, Příběhy Impéria, Střepy Snů :-), Roanoke, Swords and Wizardry, Vornheim, a DnD 3e + Greyhawk Setting.

Zpravidla kupuji až po vyzkoušení nebo prozkoumání upirátěné verze. Ale když se mi to líbí natolik, že to reálně budu hrát, nemám s kupováním problém, pokud je to rozumně dostupné.
Autorská citace #22
28.10.2011 17:26 - chrochta
Koupené mám skoro všechno, pár věcí jsem "poctivě" upirátil; jinak PDF vs. papír to je půl napůl, dávám přednost papíru (uživatelsky mnohem lepší), ale PDF je rychleji doma a pár věcí se dá jinak jen obtížně sehnat (a knihy v kroužkové vazbě se mnohem lépe maskují mezi "nezávadným" čtivem).
Autorská citace #23
28.10.2011 17:31 - sirien
Bajo píše:
nebo prozkoumání upirátěné verze.

Co koukám na anketu a čtu diskusi tak by se spíš hodilo říct "marketingové verse" :D
Ono když tohle budou praktikovat všichni (stáhnout a pak koupit, když se líbí) tak to podle mě bude mít i docela pozitivní vliv na kvalitu tvorby - firmy si pak víc rozmyslí vydávat píčoviny nebo odfláklosti s tim že to fanové stejně zkoupí.
Autorská citace #24
28.10.2011 17:55 - Colombo
Sirien: malé firmy jo, ty velké zatlačí na vlády:P
Autorská citace #25
28.10.2011 18:00 - Alnag
sirien píše:
tak to podle mě bude mít i docela pozitivní vliv na kvalitu tvorby


Obávám se, že tenhle utopistický pohled na svět a "informovaného racionálně se rozhodujícího spotřebitele, který ovlivňuje trh" nesdílím. :)

BTW: Snažím se tu vychovávat ostatní ke slušnosti, jsem si jistý, že bez výrazu "píčoviny" by ses ve svém vyjádření jistě obešel.
Autorská citace #26
28.10.2011 19:27 - sirien
Colombo píše:
Sirien: malé firmy jo, ty velké zatlačí na vlády:P

Jako že to dodneska mělo hrozně velkej efekt :P
Autorská citace #27
28.10.2011 19:58 - Nachtrose
sirien píše:
Jako že to dodneska mělo hrozně velkej efekt :P


No uz jsou prvni vlastovky ve forme smlouvy, co umoznuje kontrolovat obsah NTB ( a mozna i dalsich zarizeni ) na legalnost na hranicich nekterych zemi.
Autorská citace #28
28.10.2011 20:29 - Sosáček
sirien píše:
Jako že to dodneska mělo hrozně velkej efekt :P

Tys asi neslysel o ACTA, co?
Autorská citace #29
28.10.2011 21:14 - sirien
Oranžový Traktor píše:
Tys asi neslysel o ACTA, co?

To byla ta smlouva co neprošla zásluhou pirátských europoslanců? Její dosavadní osud poměrně dobře demonstruje mou pointu, děkuji za zmínění.
Autorská citace #30
28.10.2011 21:21 - Sosáček
Píše:
The United States, Australia, Canada, Japan, Morocco, New Zealand, Singapore, and South Korea signed the Anti-Counterfeiting Trade Agreement on Saturday, an accord targeting intellectual property piracy.

The European Union, Mexico and Switzerland—the only other governments participating in the accord’s creation—did not sign the deal at a ceremony in Japan but "confirmed their continuing strong support for and preparations to sign the agreement as soon as practical," the parties said in a joint statement.

Mozna by sis mel zjistit aktualni informace, nez budes delat chytryho. Nebudes pak vypadat tak moc jako Sirien.

EDIT: http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/10/us-signs-international-anti-piracy-accord.ars
Autorská citace #31
28.10.2011 21:30 - chrochta
to Oranžový Traktor: Tedy nikdy?
Autorská citace #32
28.10.2011 21:33 - Alnag
Možná jsem paranoidní, ale mám takový pocit, že se nám to tu zase začíná stáčet do osobní roviny. Sosáčku, do ležících se nekope. Stačí faktografické sdělení, že sirien nemá pravdu bez nutnosti to ještě dál rozebírat a náběhu do osobních invektiv. Děkuji.
Autorská citace #33
28.10.2011 21:58 - Sosáček
chrochta píše:
to Oranžový Traktor: Tedy nikdy?

To sice muze splnit podminku "as soon as practical" ale nemam vuci nekterym castem EU takovou duveru, jakou by naznacovalo kdybych si to myslel.

Alnag píše:
Sosáčku, do ležících se nekope.

Ono je ale hloupe, kdyz je nekdo zaroven lezici a premoudrele samoliby. Ale mas samozrejme pravdu, zamyslim se nad sebou a tak.
Autorská citace #34
28.10.2011 22:28 - Nachtrose
Oranžový Traktor píše:
and South Korea


A to mi v praci vyhrozuji cestou do jizni koreje. Jak pronesu notas a telefon? o.O
Autorská citace #35
28.10.2011 22:29 - Vojtěch
Prázdný / s legálními věcmi?
Autorská citace #36
28.10.2011 22:32 - Nachtrose
Prazdny je mi k nicemu a legalni tam mam akorat system :-D
Autorská citace #37
29.10.2011 02:21 - Vojtěch
A zbytek na SD kartě. Jsou maličké, celkem levné, postradatelné, se slušnou kapacitou a počítač by mohl zůstat majiteli.

Ať žije špionážní akce.
Autorská citace #38
2.11.2011 00:02 - Shako
Diky za reakce. Uvazoval jsem, zda do ankety jeste nedat moznost neco jako "mam vsechno corebook, ktere hraju".. ale nejak se mi pak nepovedlo dohodnout se se systemem.

Kazdopadne je prijemne videt, ze to pirateni, az tak moc neskodi produkci. Jina otazka je, co by se stalo, kdyby piratit neslo - kdo by, co kupoval.
Autorská citace #39
2.11.2011 06:03 - Vojtěch
Já bych asi hrál do teď 3.5, a měl jen core 4E, protože mě tolik nezaujala, abych ji hrál pravidelně.
Autorská citace #40
2.11.2011 10:17 - alef0
Pirátenie až tak neškodí produkcii veľkých firiem :-)

Malých autorov to môže demotivovať. Viď John Wick a jeho výbuch. Odporúčam diskusiu pod tým, je tam človek, ktorý tvrdí, že intelektuálne vlastníctvo neexistuje :-)
Autorská citace #41
2.11.2011 10:33 - Shako
alef0 píše:
Viď John Wick a jeho výbuch.

Koukam jen na tucne pismo, ktere na me vyskoci pri otevreni stranky a uz nevim, jeslti to chci cist dal, natoz nejaky flame pod timto vylevem.
Autorská citace #42
2.11.2011 10:36 - Alnag
alef0 píše:
Malých autorov to môže demotivovať. Viď John Wick a jeho výbuch. Odporúčam diskusiu pod tým, je tam človek, ktorý tvrdí, že intelektuálne vlastníctvo neexistuje :-)


Mám obrovský pocit dejá vu, ale mám ho dnes od rána a ne jen v této souvislosti, takže to bude globální chyba v matrixu. Každopádně, bych to interpretoval asi jinak, než ty. John Wick je primadona a exhibicionista. Upozorňuje na sebe všemožnými způsoby a tohle je jen jeden z nich. Podle mého soudu svou demotivovanost jenom hraje.
Autorská citace #43
2.11.2011 10:44 - Sosáček
Tak je to malej autor. Potrebuje publicitu aby zbohatl.
Autorská citace #44
2.11.2011 11:44 - Gurney
alef0 píše:
John Wick a jeho výbuch

Wick si těmahle kecama snaží tak akorát udělat reklamu. A když budou současní indie autoři demotivovaní, holt je zastoupí nějací jiní, motivovanější.
Autorská citace #45
2.11.2011 12:27 - alef0
Píše:
Koukam jen na tucne pismo, ktere na me vyskoci pri otevreni stranky a uz nevim, jeslti to chci cist dal, natoz nejaky flame pod timto vylevem.

O ten veľký font predsa ide. Čítať to nie je povinné.

A samozrejme, že je to reklama, ja som si hneď kúpil Wilderness of Mirrors :-) Lebo som si uvedomil, že som to hral toľkokrát, že si tých $5 zaslúži. (Wick radostne produkuje ďalšie hry, minimálne dve sú v progrese.)

Jedna z poínt jeho výkriku bola tá, ktorá sa tiahne inými žánrami, že aj keby niektoré veci stáli $1, tak si ich ľudia radšej ukradnú než by mali zaplatiť.

Druhá bola, že niektorí ľudia si myslia, že to, čo je nehmatateľné a kopírovateľné, má byť zadarmo.
Autorská citace #46
2.11.2011 12:47 - Quentin
Alef0: Já neřikám, že maj bejt zadarmo. Spíš nestojí za ty prachy a za tu námahu, když většinu věcí jen prolistuješ a možná jednou či dvakrát zahraješ. Třeba dnd jsem si koupil, přestože jsem měl doma kradený pdf, protože jsem věděl, že to budu hrát pravidelně, a protože jsem se nemusel srát s žádnym zahraničnim eshopem, ale pěkne jsem si pro to došel do krámu cestou z práce.

Až vyjde nějaká hra, která mi vydrží stejně dlouho jako dnd, tak se taky nebudu cukat a zaplatim klidně zase pár tisíc. Pokud ovšem nevyjde prvně kradený pdf, tak mě nebude mít jak přesvědčit :)

Za mě tedy: Když máš kvalitní produkt, tak nejsou nascanovaný pdf ztráta, ale reklama. Když máš nekvalitní produkt, tak se nemůžeš divit, že si to nikdo nekoupí.
Autorská citace #47
2.11.2011 12:50 - Alnag
Alef píše:
A samozrejme, že je to reklama


V tom případě nechápu, proč jsi to tu předtím inzeroval jako příklad demotivace.
Autorská citace #48
2.11.2011 12:55 - alef0
Takto: Analogický pocit som mal, keď som tvoril jednu nonRPG vec za peniaze a niekto ma na tom odrbal. (A efekt, že ,,veď si robím reklamu" mi v tom nepomáhal, reklamu si viem vygenerovať cez produkty určené na reklamu.)

Presnejšie som mal povedať, že reklama v duchu "kúpte si moje produkty a dajte mi za ne peniaze" sa nevylučuje s frustráciou "ja tu robím a peniaze nemám."

Je tu dôležitá poznámka: jemu peniaze dám radšej než abstraktnému korporátnemu molochovi.
Autorská citace #49
2.11.2011 14:08 - sirien
SIRIENŮV PRŮLET ALEF0VOU DISKUSÍ PRO LÍNÉ
výběr zajímavých momentů



alef0 píše:
je tam človek, ktorý tvrdí, že intelektuálne vlastníctvo neexistuje

Existuje, ale nemělo by. Jestli chceš, pošli mi do PM e-mail a já Ti pošlu velice zajímavý článek kde to je poměrně podrobně rozebrané.

A mimochodem ten týpek co tam tvrdí že intelektuální vlastnictví neexistuje tam zároveň píše že za ty hry zaplatil a velmi hezky to zdůvodňuje. Pro líné mezi námi:

Ivan S. Pasarin píše:
John, I love your games. I feel sorry that you are not making as much money as you wish with your business. Whenever I want one of your games I pay for it, but not for the reasons you give us here. Let me explain: there is not such a thing as "intellectual property", and here I do not care about what the law says, I am talking from a conceptual point of view. Now, stay with me some more lines. Let's assume that we acknowledge the right to private property (which is a rather special "right", that I won't discuss here). Under such right I can own, for example, a teapot. If I give you my teapot, freely or in exchange for something, I stop having it and now you have a teapot. But ideas, information, are not like physical objects. If I have an idea and I give to you, now both of us have the idea. I haven't lost anything. Furthermore, ideas, information, are the more powerful the more people share them. By giving my idea to people, far from losing it, I instead empower it. Pretending by law that information is the same as physical objects is a conceit from control-freak merchants. I'm sorry that the base of your business model stands upon such foolish laws.

Why do I pay for your games, then? Obviously, not because I respect your "intellectual property" claims, but because I respect your labor. I rather have you expending your time on keep having great ideas and writing them down for us than wasting your life on any other crappy meaningless job. So, I do not pay you because of any fake ownership over any idea, but because I think we need people creating the kind of ideas you create, and that people also need food. But this is a personal decision of mine. As receiver, re-creator and transmitter of information, it is my personal assessment of the value of your ideas. A personal decisión that should not be enforced by any law. Empathy betters law.


Mimochodem, v další diskusi tam dobře vyjebe s týpkem který tvrdí že "kdo nic nestvořil nemá právo mluvit o soukromém vlastnictví" (což při hlubším rozboru dává asi tak stejný smysl jako že "kdo nebyl okraden nemá právo mluvit o kradení" přípraně "do koho nikdo nevrazil na silnici a nezměnil mu auto na krabičku od sirek nemá nárok mluvit o dopravních předpisech), nacož ten slavný John Wick reaguje jak připitomělá hysterická holčička co potřebuje pár facek, protože jí rodiče příliš rozmazlovali.

Velmi vtipné pak taky je když tam Wickovi omlátí o hlavu původ a skutečný účel autorského zákona (který původně pochází ze zákonů cenzurních, to už tam bohužel nezmiňuje)

Mimochodem, nejzajímavější na tom je, že I.S. Parasin tam v té diskusi celou dobu vysvětluje, proč za ty hry zaplatil - to je prostě geniální. Ten týpek mu prostě řiká "hej, já za to zaplatil, ale ne kvůli nějakému zkriplenému právnímu systému udržovanému korporátním lobby, kdysi vzniklému na zakázku z cenzurních zákonů ve prospěch vydavatelů a nikoliv autorů, ale protože si vážím Tvojí práce a přijde mi hodnotná" - a Wick se vztaká jak malý děcko, protože dotyčný týpek který vysvětluje, proč by se Wickovi mělo za hry platit, používá jiné důvody, než by se Wickovi líbily. To fakt nemá chybu.

Už dlouho mě tak nelákalo nahodit uTorrent a projít si Pirate Bay ne protože bych si něco chtěl přečíst, ale jen demonstrativně jednomu pitomci na vztek.

Cartimandua tam má také docela trefnou poznámku co se týče toho proč autorovi platit (a také to nemá nic moc společného s nějakým právním paskvilem)

Tohle je taky hustá poznámka :)
reverancepavane píše:
While there is no such thing as intellectual property law, there definitely are intellectual property lawyers

Zbytek jeho postu je také více než zajímavej

Zajímavé také je, jak valná většina těch co s Wickem souhlasí ve svých postech tak nebo onak ukazují poměrně značnou neznalost problematiky.
Autorská citace #50
2.11.2011 14:17 - Sosáček
Tukan je proti intelektualnimu vlastnictvi. Zajimave.

Jinak ze autori rpgcek a tak, jsou pro intelektualni vlastnictvi v jeho stavajici podobe nikoho neprekvapi, ale alefe cekal jsem neco jinyho od cloveka co vi a zna co je svobodny software.
Autorská citace #52
2.11.2011 14:28 - Alnag
Sirien: Měl bys mít víc rozumu, než to otočit směrem k politické diskuzi, která a) tu není dovolená; b) je to jistojistá záruka flamu. Díky, že nebudete tímto směrem pokračovat.
Autorská citace #53
2.11.2011 15:57 - Ebon Hand
Pokud se na to podívám za sebe. Mám originální pravidla 2e, koupil jsem je od Pjotra kdysi dávno při mém příchodu na rpgf a doteď je tahám s sebou na session. Mám hromadu pdf k 2e, ale koukal jsem do nich jen párkrát kdysi dávno. Myslím, že mám pdf novějších verzí, ale koukal jsem jen do MM kvůli obrázkům. Mám pravidla k Warhammeru, ale prohlížel jsem si jen obrázky. Mám vytisknuté původní CPH, to bylo volně šířené, celé jsem jej přečetl.
Asi nejsem ten správný příklad do diskuze.
Autorská citace #54
2.11.2011 16:00 - Gurney
QuentinW píše:
Až vyjde nějaká hra, která mi vydrží stejně dlouho jako dnd, tak se taky nebudu cukat a zaplatim klidně zase pár tisíc. Pokud ovšem nevyjde prvně kradený pdf, tak mě nebude mít jak přesvědčit

Přesně tohle si myslím taky.

Reklama je btw trošku něco jiného, sice mě upozorní na to, že takové rpgčko existuje, ale nepomůže mi když se chci podívat jak knížka uvnitř vypadá, jaký je systém a (případně) mi neumožní si tu hru vyzkoušet a nadchnout se do ní.
Autorská citace #55
2.11.2011 21:36 - sirien
Záleží jak která reklama. Spousta automobilek nabízí testovací jízdy, podobně Wizardi dělaj spolu s fanoušky DnD Day, když vycházela edice WoD tak White wold udělal volně šiřitelná dema - do všech míst kde bylo WoD dodal vytištěný brožurky které obsahovaly předpřipravené postavy, vzorový příběh, spoustu poznámek k tomu jak ho vést a výcuc všech k této hře potřebných pravidel.
Autorská citace #56
2.11.2011 21:53 - Jarik
Mozna jsem fakt divnej, ale je par lidi, kterym rad zaplatim jejich schopnosti.
Nekterym protoze jsou to dobri tvurci (Jerson), jinym pro jejich znalosti v oboru (Alnag, Sirien), a nekterym pro jejich zpusob propagace (Almi, Beltar).
Kdyz nejsem zrovna s love na stiru, tak temhle lidem rad zaplatim veceri, utratu v hospode, apod.
Dovedu si jejich praci, kterou vynalozili na mne (na zabavu, kterou mi dali, apod.) vyrovnat treba 1-2 tisicum.

A ted si rikam. Kolik je nas takovych. jsem sam? jsme dva? nebo je nas sto?
Pokud je nas 100, kteri jsme ochotni za rozumny produkt zaplatiti 1000,- (i kdyby to bylo jen 50 str., ale ucelovych - toto cislo uvadim s ohledem na Jersonovo CPH, ... ktere jsem zazil i na 4 str.,... a presto bych tu 1000,- dal rad), tak bych asi dnes postupoval takto.

Napisi RPG (mozna minimalistickou, mozna hloupe opsanou, mozna nicim NOVOU), pak s ni zajedu na par akci Dalava-KOSTKA, Sraz RPG-F, GAMECON (mozna jeden slot, kdyz najdu cas, a predtim zaujmu Siriena).
Tohle mozna udelam 2-3 roky po sobe. Kdyz to bude dobre, tak at mi lidi prinesou lahev medoviny (si klidne reknu, at mam zpetnou vazbu), kterou s nimi vypiji.
Pak to dam verejne na web jako free-verzi (lite), a reknu... ze komu se to libi, a chce abych to vydal, at mi neprinese medovinu, ale 100+ ,-
Budu stale vydavat nejaky doplnkovy material (ziskam si svoje ovecky, ktere doplnky chteji). [to mi monza bude trvat tak 7 let]
A pak... Pak vydam oficialni verzi.

Mozna Vam 10 let prijde jako moc dlouha doba. Ale na pruzkumy nemam vic casu. Je to pro mne zabava, takze se tim nehodlam zivit (ale prizivovat klidne).
A jak to dopadne?

Kdyz to fakt vyjde, tak budu jako Jerson. 10 let tvoril funkcni RPG, a myslim, ze kazda epocha vyvoje CPH si nasla sve lidi. Sve oblibence. Lidi, kteri to dilo mohli sami dal tlacit.

Nemam potrebu nekomu pochebovat. A ti z Vas, kdo mne znaji, vi, ze neumim dekovat.
Presto chci rici nasledujici:
JERSONE, dekuji. A propo. Kdykoliv budes chtit, a ja budu moci, tak te pohostim.
Autorská citace #57
3.11.2011 02:41 - Shako
Ebon: Kazdy je spravny priklad.

Jarik: Zajimava uvaha... ale jak sam rikas na zbohatnuti to nebude a u volne siritelneho rpg, ani neni, co piratit. Zajimala me spis navaznost "upiratil jsem dobre rpg (o kterem jsem se presvedcil, ze je vazne dobre), ktere jsem si pak koupil...".
Autorská citace #58
23.3.2012 11:03 - Magor
Krom inspirativni soucebooku z D4 a D3 3,5 kupuji origos,ale az po ozkouseni stahnutych verzi.Davam ale prednsot ceskym a prelozenym verzim ruznych her.AJ sice ted uz jazkz takz zvladam,ale porad mi to premysli v cestine a tak hlavne z uspory casu davam prednost rodnemu jazyku.Tenhle clanek me donutil k tomu abych si zvazil na vaze kolik toho sebou taham kdyz se stehuju a je toho rovnych 68 kilo origosu a dalsich 15,5 kilo mych rucne psanych dodatku a uprav...ktere nejsem schopen prepsat do kompa.Takze starej perinak se pomalu plni a to nemluvim o knihach ktere mi za koupeni stoji.
Autorská citace #59
26.4.2014 11:51 - Element_Lead
Co se tyce rpg, tak mam nekde drd 1,6, ktery jsem dostal asi na narozeniny. Drd+, do kterych me navezla moje stara skupina a ktery jsou snad jedinny penize v zivote, ktery lituju ze jsem vyhodil za cokoliv. (Vcetne pripadu, kdy jsem si nevsiml, ze mi v kramu blbe vratili a odesel jsem o petikilo lehci). Strepy snu, kdy jsem si rikal, ze bych mel podporit ceskou rpg scenu. Nikdy jsem to nehral a libi se mi jen ilustrace. Az se otevre literarni kavarna prez ulici, tak jim to tam omylem zapomenu.

To byl zlom, od ktereho jsem se rozhodl, ze jakoukoli knihu (ne jen rpg) nejdriv stahnu a prectu v praci jako pdf nebo ji posloucham v praci jako mp3. Kdyz se mi kniha libila, tak si ji koupim a zalozim do knihovnicky. Asi docela vycurany system, ale vzhledem k velikosti me knihovnicky a faktu, ze v naproste vetsine pripadu nectu nic 2x a kupuju to jen z principu, mi to snad knizni bohove prominou. No a kdyz se mi kniha nelibi , tak ji stejne nedoctu, soubor smazu a tim to hasne. Zadni dalsi zajici v pytli. (A nic dalsiho ceskyho).
Autorská citace #60
26.4.2014 12:23 - Vojtěch
A není to škoda? Třeba takové Příběhy Impéria, nebo Kouzlem a mečem nejsou tak špatné snad...
Autorská citace #61
16.3.2016 13:15 - ShadoWWW
Máte někdo to nové vydání The One Ring s podnázvem Roleplaying Game? Je teď s 20% slevou (ale jen do dneška). Mám tu starší verzi s podtitulem Aventurers over the Edge of the Wild, tak by mě zajímalo, čím se ta nová verze liší a jestli se vyplatí do ní jít.
Autorská citace #62
16.3.2016 15:38 - yoyotzin
Mám, ale nijak jsem to nestudovalm takže Ti v podstatě nepomůžu :).Snad jen, kdyby jsi chtěl nahlédnout, tak nějak přeposlat.
Autorská citace #63
18.3.2016 10:32 - IrenicusIsMyFather
Dobrý anketa. Musím se přiznat. Ano, něco jsem napirátil, ale jen ze dvou důvodu:
nedostatek naší kupní síly způsobuje, že většina systémů se k nám ani nedostane, a přeci jenom nechci kupovat zajíce v pytli. Ale když už jsem se na některém systému zasekl a byl u nás dostupný, koupil jsem ho. Přeci jenom je nejlepší otevřít rulebook než se patlat s PDF a jinými formáty.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11904692649841 secREMOTE_IP: 44.213.80.203