Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
3.9.2019 09:04 - ShadoWWW
Podle wiki jsou keklíř a šejdíř synonyma.

Merlin píše:
Kejklíř u mne evokuje chlapíka s kuželkama nebo s balonkama

To jsou klasičtí žongléři. Kejklíři žonglují s ohněm (ohnivými koulemi, zapálenými dýkami apod.). Mimo to ale i polykají oheň apod. Jsou to "cirkusoví kouzelníci". Oproti žonglérům žonglují s nebezpečnými věcmi. Lidi na nich neudivuje to žonglérské řemeslo, ale ta nebezpečnost (Jak to udělal, aniž by se spálil???). Obklopuje je tajemná, magická aura.* Oproti klasickým pouťovým kouzelníkům se zas liší svým přístupem. Jejich hlavní schopností je mrštnost, hbitost, podobně jako třeba u akrobatů.

Mimochodem, já se s pojmem kejklíř poprvé setkal v pohádce Třetí princ.
Třetí princ píše:
Dívka od potulných kejklířů jí poradí, aby nechala uvařit jedinou rybu, kterou rybáři uloví v královském rybníce, vodu nechá vypít kobyle, rybí hlavu dá sníst psici, sama sní rybí maso a kosti dá zakopat do zahrady.


exi píše:
Moment, takže to není Mystický kejklíř, ale fakt jen Kejklíř?

Ano, protože slovo kejklíř v sobě už nese "kejkle", což je DnD obdoba "arcane", což je zdroj magie (aby tím bylo z toho názvu jasně patrné, že to není jen obyčejný šejdíř, ale kouzlící šejdíř).

Podle různých průzkumů, co jsem si dělal, tak hráči nikdy k "mystickému šejdíři" nepřivykli. Čistě z poetického hlediska. Každý ví, co dělá zloděj a každý ví, co dělá vrah. Mystický šejdíř??? Přiznávám, že kejklíř je už dnes docela archaické slovo, ale ty kejkle z toho snad půjdou vyčíst, je to jednoslovné pojmenování (což je super!) a i mladí lidé dají na první dobrou "je to něco s potulnými cirkusáky", což mi taky přijde super.

Podobně lidi přemýšlí o tulákovi jako povolání. Pro mnohé je stále archetypem tuláka Chaplin...



...a chtějí ten archetyp mít nazvaný "zloděj". Pak si ale člověk přečte Alnagovy názory na RPG F (které je momentálně offline, sorry) a musí s ním souhlasit, že klasický DrD/AD&D zloděj je jen část tuláckého archetypu a že kdo chce hrát zloděje, měl by hrát daný obor v rámci tuláka, ale ostatní obory/archetypy jsou už od klasického zloděje vzdálené (bard, vrah či momentálně kejklíř). Že tulák je prostě borec, co se toulá krajem a může to být vrah, minstrel, švihák, diplomat nebo klidně ten zloděj.

Kejklíř k tomu tulákovi IMHO sedne jak prdel na hrnec. Může to být klidně potulný cirkusák, ale obecně tulák, co předvádí roztodivné, kouzelné věci díky své obratnosti nebo obecně vytříbeným dovednostem (skillům). Víc než mág je to skiller. Obecně to evokuje kouzla, obratného, zručného borce (skillera) a potulný život.

------
*Dnes už ani ne, když lze za pár sekund na youtube zjistit, jak se polyká oheň, nebo jak se žongluje s ohněm, ale ve středověku to bylo čarodějnictví.
3.9.2019 09:21 - LokiB
ShadoWWW píše:
Pro mnohé je stále archetypem tuláka Chaplin...


V originále byla ta postava "tramp".
Každý si sebou nese asociace a historii pojmů, jak se s nimi setkal. Mně třeba "švihák" (lázeňský) strašně nesedí k postavě v DnD, zejvně se to někomu líbí.
To vysvětlení, že kejklíř už v sobě obsahuje kejkle a to je obdoba arcane, pro mě neobstojí. Že když to tam někdo hodně chce vidět, tak si to tam odargumentuje, je fakt. Ale kdyby to bylo dvojslovné, třeba Tajemný / mystický kejklíř, tak to bude srozumitelnější více lidem (protože v kejklích tu magii rozhodně neuvidí všichni - když jsem se zeptal v práci 8 lidí, co jim asociuje kejklíř, tak tam žádný z nich nic magického či tajuplného neviděl).
3.9.2019 09:28 - Jezus
LokiB píše:
Ale kdyby to bylo dvojslovné, třeba Tajemný / mystický kejklíř, tak to bude srozumitelnější více lidem


Souhlasím. Takhle dvojslovně to prostě pokryje těžkou většinu lidí (hlavně mladých s malou slovní zásobou, voe) a bude na první pohled jasné, že má postava něco dočinění se "skutečnou magií", ne že dělá jen pouťové triky.

Na druhou stranu musím říci, že Shadowww si toho kejklíře hezky obhájil. Za mě určitě kejklíř mnohem lepší volba než šejdíř (zní mi to líp, navíc to neasociuje podvody v pravém slova smyslu, což mě osobně šejdíř jo). Takže chápu, že to přídavné "tajemný/mystický" považuje za pleonasmus, ale myslím, že by bylo lepší tuhle úlitbu masám prostě udělat a být raději "delší ve vyjádření", ale zase na první dobrou čitelný.
V normální řeči se to stejně zjednoduší na jednoduše "kejklíře".
3.9.2019 09:36 - ShadoWWW
Jo, je to pro mě něco jako "kouzelný mág". Ale nahodil jsem do záhlaví anketu. Vox populi, vox Dei.
3.9.2019 11:15 - malkav
ShadoWWW: S tvým příměrem naprosto souhlasím. I s tím, že jednoslovné označení je prostě fajn. Bohužel jsme ale v silné menšině :D
Mimochodem mě pojem "mystický" evokuje něco s okultismem apod. Asi proto se mi tam to slovo prostě nelíbí.
3.9.2019 12:03 - Jezus
malkav: Ale vždyť jo, ne? Okultismus = magie a "mystický kejklíř" dělá kejkle i s magií. Kde je problém?

Nicméně musím přiznat, že když to teď tak jako obracím v ústech... tak mystický kejklíř, jakkoli výstižný, vážně začíná znít trochu nadbytečně. Že bych nakonec přeci jen změnil názor? :-)
3.9.2019 12:20 - York
Háček je, že trickster není kejklíř. Ono to k tomu sice svádí, protože kejklíř dělá (cirkusové) triky, ale trickster je šejdíř nebo podvodník, nikoliv eskamotér. Je to odvozené z fráze "to trick somebody", nikoliv "to perform tricks".
3.9.2019 13:13 - Jezus
To je sice pravda, ale popis toho povolání a jeho schopnosti se nějakých větších podvodů než "triků" moc netýkají (opravte mě, prosím, jestli se pletu). Takže nepřekládáme čistě formálně termín, ale i jeho hlavní význam pro hru.

Navíc když předvádím "trik", tak jím zpravidla někoho klamu. To že to "ví" a podstupuje dobrovolně jen mění morální rozměr, ale pointa toho, že "performed trick tricks somebody" zůstává.
3.9.2019 13:20 - ShadoWWW
York píše:
Háček je, že trickster není kejklíř. Ono to k tomu sice svádí, protože kejklíř dělá (cirkusové) triky, ale trickster je šejdíř nebo podvodník, nikoliv eskamotér. Je to odvozené z fráze "to trick somebody", nikoliv "to perform tricks".

Etymologicky máš pravdu, ale problém je v tom, že ten obor nefunguje jako podvodník, ale právě jako trikař, nebo ještě lépe jako zloděj, co ke svým cílům využívá kouzla a magii. Líbí se mi, že jeho mágova ruka má několik vlastností navíc nad rámec klasické mágovy ruky, co mají ostatní kouzlící povolání.

Hráči u stolu zpravidla neřeší, jak to slovo vystihuje originální etymologii, ale jak vystihuje to, co dělá (v tomto případě schopnosti toho oboru).
3.9.2019 13:37 - Sadako
Kchm, etymologicky, když už.
3.9.2019 13:38 - ShadoWWW
Nj, překlep.
3.9.2019 14:52 - Merlin
To už bys mohl napsat i "eskamotér"
3.9.2019 15:30 - York
ShadoWWW píše:
Etymologicky máš pravdu, ale problém je v tom, že ten obor nefunguje jako podvodník, ale právě jako trikař, nebo ještě lépe jako zloděj, co ke svým cílům využívá kouzla a magii. Líbí se mi, že jeho mágova ruka má několik vlastností navíc nad rámec klasické mágovy ruky, co mají ostatní kouzlící povolání.

Hráči u stolu zpravidla neřeší, jak to slovo vystihuje originální etymologii, ale jak vystihuje to, co dělá (v tomto případě schopnosti toho oboru).


Je fakt, že jako volnej překlad je to docela dobrý.
3.9.2019 15:47 - ShadoWWW
Stejný problém jsem řešil u Battle Mastera, kde jsem ho přeložil volně jako Taktik. Vtipný bylo, když pak Mike Mearls v jednom videu mluvil o tom, že název Battle Master se jim moc nepovedl, protože nevystihuje dost dobře, co ten obor dělá, a kdyby mohl vrátit čas, tak by to býval pojmenoval Tactician. :-)
3.9.2019 15:54 - Jezus
Škoda, že nečetli DrD+, mohl to být kondotiér :-)
3.9.2019 15:55 - ShadoWWW
Z toho by měli prču teenageři. :D
3.9.2019 16:10 - Vojtěch
Jezus: Nebyl kondotiér spíš přes velení většímu celku, tedy komplexní poskytnutí armádní služby, než jen velitel menší skupinky, jako jsou archetypy v 5e?
3.9.2019 17:04 - Kamach
Tak jsem si splnil občanskou povinnost a demokraticky odvolil svou... polovinou hlasu.


wikiHow - Jak s myšlenkami upřímnými křišťálově čistou anketu vytvořiti, sorry jako

1) Jakožto zastánce jednoslovného překladu nabídneme jednu jedinou verzi překladu podporující jednoslovnost - V jednotě je síla!
2) Dvouslovnou opozici naopak rozředíme do více vzájemně si (uměle) konkurujících skupin - Rozděl a panuj!
3) Asymetricky znemožníme jasnou interpretaci motivací a požadavků (jen a pouze) naší opozice spojením dvou vzájemně nezávislých otázek do jedné ankety (Chcete aby tam zůstalo "Mystický"? Máte raději slovo "šejdíř" nebo "kejklíř"?) - Statistická data nikdy nelžou!
4) Spočítáme si, že lehce zvítězíme i s minoritní podporou jednoslovného překladu. Stačí, když počet našich hlasů bude o 1 větší, než kterékoliv z opozičních dvouslovných frakcí. Jejich součet je irelevantní. "Mystický" je ze hry i v případě, že jej bude podporovat celkem více voličů.
5) Spojíme své ruce dlaněmi k sobě a zahájíme tření.

Btw. ShadoWWWe, neber to jako ňáké jedovaté rýpání; naopak, já takové cheaty dokážu náležitě ocenit ;)
3.9.2019 20:44 - LokiB
Vojtěch: nemusel nutně .... třeba slavný kondotiér Pippo z Ozory byl vlastně "nájemný velitel" ... armádu dodal ten, kdo platil, Pippo jí velel :)
Obecně se tak trochu jako kondotiér bere ten, kdo v cizině válčí za prachy.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098499059677124 secREMOTE_IP: 44.205.5.65