Rojta: Pokud je to tak, jak píšeš, jsem rád, žes mě opravil. Přesto:
Rojta píše:
Protože s tím ten feat nemá nic společného. Ten feat dává proficiency na útoky beze zbraně. Ty mi teď tvrdíš, že mi ten feat dává něco, co už dávno mám, a to mi přijde trochu divné. Proč to tam tedy je - uniklo mi něco?
Rojta píše:
Každý útok BZ je s proficiency.Pro jistotu se zeptám na stránku, ať si to přečtu přímo z příručky.
Rojta píše:
1k4 je housrule opodstatněný útokem 1k4, který má třeba pes.
Mně to rozhodně dává smysl, přijde mi fajn, že to tak děláš a udělal bych to stejně. Jen říkám, že tím jdeš proti tabulce zbraní, kde se píše, že útok beze zbraně dává dmg 1.
Rojta píše:
- útok o podlahu není předpokládán vůbecNaopak, jsou předpokládány útoky čímkoli - pak se tomu říká improvizovaná zbraň a pokud to není hodně blízké nějaké zbrani (noha od stolu - club), tak to dává 1d4 (vtipné je, že i ta noha od stolu je přirovnaná ke zbrani, co dává 1d4 - celkem jasně z toho vyplývá, že za tuhle hranici se autorům moc nechtělo, aby mělo smysl nosit zbraně /krom monka, který místo zlata investuje úrovně/). Chápu, že na to máš jiný názor, a znovu říkám, že tak, jak to děláš Ty, se mi to líbí mnohem víc - jen je to bonus spíš Tebe, než těch pravidel.
Rojta píše:
ne všechno je v pravidlech pokryto a pravidla nejsou písmo svaté.
Jo, něco takového tam někde nejspíš je, dost hluboko zapadlé. Ale že by se tam mluvilo o ignoraci tabulky zbraní jsem si nevšiml. Lze porovnat např. s 13th Age, kde se přímo píše "there shouldn’t be any problem saying that the big spiked club your barbarian uses counts as a 1d10 weapon, or that the halfling fighter’s oversized carving knife counts as a 1d8 longsword." To je hned lepší, ačkoli i tak mi to pořád sklouzává do "útočím za X, Y dmg". Přemýšlím, jestli je to tím, že DnD souboje jsou prostě o ořezávání hpček.