Koukám ty máš místy problém nejen s tím, že zbytečně zobecňuješ cizí výroky, ale i s pochopením jejich významu, viď? :3 Nikdo tě nenutil nám nic věřit ;) Naopak. Podobně jako v jakékoliv diskuzi tohohle formátu to bude ve finále primárně o tom, že si jako čtenář na základě svého zhodnocení obsahu a diskutujících uděláš obrázek a rozhodneš se, jestli jim to věříš nebo ne. Nebo snad když si sednete se známými v hospodě a oni ti řeknou, že ráno bylo náledí a tak se málem při cestě do práce vybourali, tak na ně hned vyštěkneš, že žádné náledí určitě nebylo a ať ti ukážou znalecký posudek a výpis z meteostanice? Jestli jo, tak s tebou musí být sranda na večírcích.
Jinak když už u ostatních tak vehementně pod praporem WotC zpochybňuješ jejich erudice, tak by bylo přinejmenším fér vyčíslit ty své. Ono prolítávat casual diskuzemi a na všechny házet řeči o "dojmologiích", podrývat jejich zkušenosti a odbornost, může víceméně kdekdo, ale bez toho aby se sám o něco opřel to má poměrně zoufalou výpovědní hodnotu.
Nebo, možná ještě lépe, by bylo fajn v takovýchto diskuzích, které z principu nejsou diskuzemi akademickými a odbornými, ale prostě casual pokecem a úvahami na úrovni toho, když se sejdeme někde v čajovně nebo u piva, tak nějak 'optimisticky' předpokládat, že ostatní minimálně z části ví, o čem mluví, pokud sám nemám důvody si myslet opak. A pokud je mám, tak je rovnou přednesu (tj. ne jen prostě z principu všechny osočovat z dojmologie, aniž bych sám měl nějakou oporu). Ono by to té kultuře i atmosféře diskuze trochu přispělo. Samozřejmě, až se budeme bavit na nějaké vyšší akademické úrovni, což ale není úplně tenhle prostor (ale samozřejmě proč ne, klidně si ho tu někde založ), tak to může vypadat jinak.
Ale věř si čemu chceš, pochopitelně. Třeba se v tom skutečně nějak víc orientuješ, máš ta čísla, praxi v oboru a dost zkušeností na to aby jsi si vyhodnotil, že i přes tyhle toxické business praktiky mají tyhle společnosti zisk. Osobně nevěřím, že ho mají větší než kdyby se naopak vůči komunitě chovali vstřícně, protože takové chování prokazatelně motivuje nové lidi do koníčku a dělá z nich zákazníky, zatímco toxické chování ne. Ale tržní prostředí je tak nepřehledné a "vlny Materiálního kontinua" tak zrádné, že pravda může být dost dobře na obou stranách a jednoznačně a transparentně to moc říct nejde. Ultimátně můžeme zcela jednoznačně mluvit jen za sebe a třeba já v aktuálním klimatu kolem Warhammeru zcela kategoricky odmítám kupovat jakýkoliv produkt přímo od GW, byť to IP mám hodně rád a fan-made projekty mě do toho, abych se zákazníkem stal, hodně motivovaly, dokud je GW svými politikami nezadupal do hlíny. A v tom fandomu se pohybuji cca 15 let a dost hluboko, abych viděl ty pohyby a nálady fanoušků a že stejně jako já je na tom celá řada dalších lidí včetně tvůrců, influencerů atd. A to jsou věci, které z žádných statistik stejně rozumně nevyčteš, ani kdyby jsi ta čísla měl (zejména napříč časem, protože ony ty korporace můžou mít v dlouhodobém horizontu tak jako tak zisk na základě spousty jiných faktorů a dost dobře vám nikdo nepoví, jestli je větší nebo menší, než kdyby se v minulosti nechovali jako hovada).
Anyway, má pointa je spíš v tom, že obecné kvalitě diskuze přispěje, pokud se vůči sobě budeme chovat alespoň s tím minimálním vzájemným respektem spočívajícím v tom, že se zbytečně nepodrýváme a věříme si, alespoň v rozumných mezích. Ostatně si myslím, že tu je průměrná kvalita diskuzujících dramaticky vyšší (a ano, do toho zahrnuju i tebe) než třeba na RPGF, takže snad není nutné automaticky předpokládat, že když tu někdo něco vysloví, že to je hned bullshit, když to neozdrojuje (třeba když mi řekneš, že se nějak víc pohybuješ v tržním prostředí nebo v ekonomii, tak já nemám důvod ti to nevěřit a nepotřebuju vidět tvůj výuční list). A nepřekrucování cizích výroků by taky bylo fajn, just sayin'.