Dneska představili
Warlocka. Těch změn je hodně, obecně bych řekl, že to směřuje k daleko větší modularitě, variabilitě, širšímu seznamu kouzel, možnostem získat více invokací, na nižších úrovních atd.
Po poslechu jsem si uvědomil, jaký z toho mám pocit ... ten zásadní pocit v pozadí je, jako by se snažili udělat Class-Level systém co možná nejméně "zadrátovaný", co nejméně class-level :) Heslem je "dejme hráčům co nejvíce volitelných a zajímavých featur, až jim z toho jebne".
Na začátku hráč oDND/ADND 2E rozhodoval, jestli chce válečníka, kouzelníka nebo zloděje, a to bylo tak nějak v principu vše. A postavy toho, co se schopností týče, uměly opravdu opravdu málo ... některé skoro nic.
A teď s pomocí subclass, návalu volitelných možností (jako jsou právě třeba invokace, featy) (o multiclassu nemluvě) mají hráči stovky a stovky kombinací, jak si postavu nakombit i v rámci jednoho classu.
To byl vlastně pocit už u Fightera - máme sice v 5E nemálo možností, jak si válečníky odlišit, ale jak toho udělat ještě víc ... Weapon Mastery properties je další level jak si říc, jakým způsobem chci s postavou bojovat.
Jako poslechněte si to video bez předsudků... nepřijde vám, jako když vábí hráče na čím dál větší a sladší lízátko? :) Mně se úplně dělala chuť zahrát si zase warlocka ...