Pravidla

Necromancer
21.2.2025 13:16
Autorská citace #1
21.2.2025 13:16 - LokiB
Ve formulacích bych se snažil vyhýbat neurčitým zájmenům ("nějaký", "nějak"). Svádí k tomu jednoduchost formulace, ale jejich nadužívání činí text ... vágním.

A ve skutečnosti se při troše snahy dá obejít zcela bez nich :)
Kdyby nic jiného, tak věta "Máš v sobě pevně zabudovaný morální kompas." je lepší než "Máš v sobě zabudovaný nějaký morální kompas". Jistěže je "nějaký", není to nutné psát. I když tak lidé mezi sebou často halabala mluví :)
Autorská citace #2
21.2.2025 17:59 - Fletcher 17
Souhlasím s LokiB to nějaký zní dost zvláštně. A připadá mi to trochu podobné asimárům a řek bych že to je takový protiklad drowů , což nemyslím nijak zle. Jinak za mě celkově super.
Autorská citace #3
23.2.2025 00:40 - Necromancer
Jo, hele. Neurčitá zájmena jsem zvolil proto, že jsem je považoval za méně... imperativní, restriktující. Ale asi máte pravdu, že to nebyl nejlépe zvolený přístup.

Podobnost s Aasimáry tam je dozajista, nicméně vycházel jsem z jiného zdroje inspirace - zatímco aasimárové jsou spíše angels-made-mortals, Světlí elfové jsou spíše mortals-made-angelic. Pokud to teda dává smysl...

Protiklad drowů (nebo ještě lépe, JaDkovských Krvavých elfů) je zajímavá myšlenka, se kterou jsem sice původně nepracoval, ale dává smysl.
Autorská citace #4
23.2.2025 01:47 - sirien
Protiklad Krvavých elfů - jakože elfové co psycho-upírsky vysávají emoce ostatních okolo sebe? :)
Autorská citace #5
23.2.2025 02:10 - Chyba
Jedna technická: Jak byly myšleny Jazyky? Elfové Z Rasy dostávají obecnou a elfí řeč. Tu u Rodu/podrasy je obecná a Nebesšina. Takže bylo plánem přidat Nebeskou nebo jí nahradit elfí.
V podstatě nepodstatný detail, ale vidět to jako ukázku produktu, který bych mohl koupit, tak je to určitý Red flag.

Jinak bych ještě poukázal na tu délku života (2x delší v nebi 2x kratší jinde) Při čtení a i u NPC to dokáže být dodání dramatu, ale u dlouhodobé hry u hráčské postavy to spíš dojde k odůvodňování, proč si krátí život na čtvrtinu (pokud se to rozhodneš respektovat). Na podobný problém teda narazíš i u Githyanki (Aspoň ve Forgotnech), ale když už píšu, tak to zmíním.

V textu máš Světlé elfy (od světlost) a u statistik Světelné (od světlo).
Autorská citace #6
23.2.2025 02:33 - Necromancer
Sirien: Ne, jakože místo dolů do Stínopádu se dostali nahoru do Nebe. Lisht/dark protiklady.

Chyba:
Tbh, tohle se ztratilo v překladu. Já jsem na to prve před dokončení článku úplně zapomněl a až když to měl Sirien zkorekturovaný mi došlo, že by to tam mělo být. Tak jsem mu písnul, ať to tam přidá (páč on už to měl zašufromaný nějakýma editorskýma heslama) a on to asi pochopil blbě (no offense, stává se to i nejlepším z nás XD). Měl to být Jazyk Navíc k těm, co mají elfové v základu.

Well, a to je špatně?

Světlí/Světelní je čistě chyba v korekci.
Autorská citace #7
23.2.2025 10:48 - Chyba
Necromancer píše:
Well, a to je špatně?

Ne, jen mi přišlo dobrý zmínit jaký může mýt podobná věc dopad na oblíbenost rasy/ dodržování flufu.
Je to jako když háč dojde s tím, že chce hrát tieflinga/drowa/..., ale nechce aby proti mě měli NPC předsudky. Když stigma odebereš, odebereš i část jejich podstaty co jim původní autor dal. Když si tu rasu někdo veme navzdory předsudkům a chce se tomu tématu víc věnovat tak respekt (respekt jak pro hráče tak PJ/PH protože myslet na tohle pokaždé v konverzaci a odehrávat je kumšt).
Autorská citace #8
23.2.2025 11:21 - sirien
Necromancer: já to pochopil :)

Nicméně stínopád není zlý ani špatný, prostě je. A jeho opakem je Vílí divočina (kde máš eladriny).

Jinak já sem u ras nikdy nebyl moc fanoušek symetrie, kdy pokud mám ohnivé trpaslíky tak musím mít i vodní / mrazivé trpaslíky a tito musí být jakože opak těch ohnivých. Vždycky mi přišlo že to worldbuildingu spíš ubírá a dělá to ty světy takové umělé a vlastně ne moc nápadité.
Autorská citace #9
23.2.2025 11:30 - Necromancer
Podlě mě to není nutně problém, protože kampaň ti zřídkakdy bude trvat déle na 400 let. Už jenom proto, že lidsky lifespan je 80 :D

Well, říkám. Mebudoval jsem je jako opak ke Drowům, ale je to možná paralela.
Autorská citace #10
23.2.2025 16:03 - Fletcher 17
Ten opak drowů jsem myslel tak že temní elfové uposlechli volání nižších sfér a světlý elfové zase těch vyšších.
Autorská citace #11
23.2.2025 16:13 - Chyba
Kdyby jsme chtěli být hnidopišťí, tak eladrianové jsou opakem Shadar-Kai. Neplést shadowfell (stínopád) s underdark (podtemno/temné říše).
Autorská citace #12
24.2.2025 09:31 - Necromancer
Chyba: Děkuji! =D
Ale je pravda, že JaDkovský Krvaví elfové jsou taky (částečně) Stínopádovští...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062768936157227 secREMOTE_IP: 18.97.14.83