Pravidla

Autorská citace #61
26.8.2026 15:48 - Loddfafni
Ahoj, díky moc za překlad.

Na straně 34 je tabulka Chaotické rysy, která se asi má jmenovat jinak a nemá mít v sobě položky Hlubinština a Nebeština.

Na straně 96 je na konci popisu schopnosti Zvířecí podoba kus popisu následující schopnosti Divoký společník.
Autorská citace #62
27.8.2026 00:29 - Chyba
Když si stáhneš z odkazu Příručka hráče (průběžné opravy), Tak tam tu chybu ze str.34 už neuvidíš.
Edit: A plno dalších taky
Autorská citace #63
27.8.2026 11:28 - Loddfafni
Díky, říkal jsem si že to už někdo nejspíš opravil
Autorská citace #64
2.9.2026 09:47 - Lethrendis
Co se týče překladu, přes léto jsem začal více používat AI ke kontrolám překlepů, konzistence a tak. PHB2024 prošla rukama 5 korektorů a AI našla asi 1000 překlepů, chybných shod, nekonzistencí a podobných. Tak jsem to všechno poopravoval a taky trochu vyleštil a ve výsledku mě Chyba musel proklít do desátého kolene.

Překlad DMG2024 už prošel dvěma lidskými korekturami a AI našla podobný počet chybek. Pokud ale někdy bude vysázen česky, snad to sazeči předám v hotovějším stavu.

Právě finišuju překlad MonsterManualu2024, hotové to bude do týdne dvou. Tam to bude ale trochu jinak: protože k smrti nerad překládám statbloky, asi z toho nevytvořím ucelený překlad. Ve Foundry, na které se soustředím hlavně, mi je přeloží překlad systému, kde tyhle rámce jsou. Já tak vlastně potřebuju překládat jen popisné texty nestvůr a ty schopnosti/akce/rysy, co nejsou již přeloženy přes položky. Takže pro Foundry to bude komplet, kdyby z toho chtěl někdo vytvořit český souvislý text, bude to ještě dost práce. Kterou dělat nehodlám.

Až budu mít ve Foundry přeložené komplet všechny tři knihy, zpětně podle nich vytvořím i překlad SRD5.2, to bude už jen mechanická skládanka pro AI. Jedu to takhle obráceně, protože SRD je výtahem ze všech tří knih.

Publikuju pak jeden překladový modul k free stažení pro všechny, kdo mají triádu koupenou ve Foundry (a dost možná bude fungovat i na tu přenesenou z DnDBeyond přes Importer). A pak druhý překladový modul pro SRD, to je přístupné už instalací systému DnD ve Foundry. Takže pro všechny.
Autorská citace #65
2.9.2026 10:02 - Lethrendis
Ale k jinému tématu: v listopadu vyjde DnD WoW. Na to se docela těším a překlad okamžitě šel do čela mého todo seznamu. A protože se těším, bude to hotové do Vánoc :D

Už jsem si začal dělat průzkum. Mám dilema. Přemýšlím nad překladovým klíčem. Hlavně nad ustálenými názvy. U slov typu Ferelas bez anglického významu je to jasné = nepřekládat. Pak jsou tu ale názvy jako, dejme tomu, Sunken Temple, Stonetalon Mountains, kde by to přeložit šlo, Kamenospáry třeba. Asi by nebyl problém vytvořit dobré české překlady k většině originálních názvů. Ale má to smysl? Lze logicky předpokládat, že čtenáři budou hlavně hráči WoW a ti používají angločechiš hatmatilku. názvy lokací a tak vždy eng.

To samé je u některých titulů typu Lich King, Banshee Queen, Warchief. Česky by to bylo třeba Král kostějů, nebo podel překladu W3 "Král ličů". Bleh, říkal by to tak někdo? Asi ne.

Teoreticky bych mohl nechat všechny nepřeložené a nechávat je třeba kurzívou. Anebo nějaká jiná řešení? Moc se mi nelíbí možnost něco překládat a něco ne. Nemám rád nahodilost.

Existuje překlad původní hry a i další české fan překlady WoWka. U nich je problém, že jsou nahodilé. Anebo překládají i takové věci, jako je třeba Ashenvale = Jasanový háj. Meh.

Schopnosti a kouzla atd. bych překládal.

Na tomhle serveru je dost překladatelů, co si o tom myslíte?
Autorská citace #66
2.9.2026 10:14 - sirien
Určitě překládat.

Bez ohledu na počet lidí co volají hlasitě po čengliš, těm kterým by se to fakt líbilo číst je málo a ten produkt se dostane k dost lidem co předlohu ani neznají - o tom jak debilně vypadají anglická slova v českém textu esteticky nemluvě (všechno vyzkoušeno za tebe hrdinnými průzkumníky z Kroniky velké pouště).

A divil by ses lidí co používají české termíny je fakt hodně - ne v místní bublině, ale na akcích nebo v nějakých lokálních bublinách kam se občas dostanu jich potkávám dost.

(příště možná začni AI korekcema než na to pustíš lidi :D)
Autorská citace #67
2.9.2026 10:40 - York
Lethrendis: Jaký AIčko používáš na ty korektury?
Autorská citace #68
2.9.2026 10:45 - York
sirien píše:
Bez ohledu na počet lidí co volají hlasitě po čengliš, těm kterým by se to fakt líbilo číst je málo a ten produkt se dostane k dost lidem co předlohu ani neznají

Zrovna v případě WoWka bych si nebyl tak jistej. WoW, co já vím, nikdy přeložený do češtiny nebylo, takže 100% hráčů ho zná v angličtině. A podstatná část z nich neumí anglicky, takže ti oceněj překlad, ale s překladama ve stylu "král kostějů" nebo "Jasanový háj" budou zápasit a absolutně nebudou tušit, co to sakra znamená.
Autorská citace #69
2.9.2026 10:45 - Lethrendis
Sirien: Ještě před rokem byla AI (pravda, platím si to teprve letos) dost neužitečná a nekonzistentní i na korektury. Jo a lidi jsou pořád dost užiteční na překladový klíč.

York: ChatGPT Plus
Autorská citace #70
2.9.2026 10:50 - Lethrendis
Normálně bych souhlasil, že překládat všechno. Ale bublina WoWkařů je tak obrovská, že asi převýší DnDčkáře WoWkem nedotčené. Vzhledem k překryvu těchto skupin je dokonce možné, že jich bude minimum, to už bude víc WoWkařů, co nikdy nehráli ttrpg.

Sám jsem to hrál roky a překládat třeba Lich Kinga je mi prostě proti srsti.
Autorská citace #71
2.9.2026 10:54 - York
.. Nebudou tušit, co to znamená, právě proto, že neuměj anlicky, takže bez slovníku ani nedokážou zpětně rozklíčovat, co tím překladatel sakra myslel.

(Ale zrovna "král ličů" je z tohohle pohledu v pohodě.)
Autorská citace #72
2.9.2026 11:00 - Lethrendis
York: Byl poloofiko překlad strategií (poloofiko = byl přikládám k tuzemským kopiím hry, ale ní od Blizzardu). Ten je nekonzistentní. Takže třeba Mrazivý smutek ano, pak patvar Král ličů a pak nepřeložený Northrend vedle sebe. A existuje fan databáze a pokusy postupně přeložit celé WoWko, ta je docela rozsáhlá.

Ale jak říkáš: průměrný český hráč WoWka texty odklikává, protože anglicky rozumí špatně/vůbec. Naučí se odposlechem názvy v eng. A když řekneš takovému českému hráči, že je něco ve Felwoodu, je mu to okamžitě jasné. Kdybych napsal, že je to ve Zkaženém lese (třeba), tak bude mimo.
Autorská citace #73
2.9.2026 11:07 - Lethrendis
Určité východisko by bylo překládat a do závorky eng. Možná jen napoprvé, nebo pořád.

Lze předpokládat, že tyhle překlady budou hlavně v té části knihy, která bude popisovat lore. V pravidlových kapitolách toho bude minimum. Takže budou třeba Plaguelandy zmíněny v celé knize jen párkrát relativně blízko u sebe, to unese ty závorky.
Autorská citace #74
2.9.2026 11:24 - Gergon
Jakto že nebylo WoW přeloženo do češtiny? A co asi 20 knih, které jsou oficiálně přeložené do češtiny a vydané? Včetně kronik historie od počátku věku toho světa až k poslednímu datadisku? To je asi to co by chtělo brát v úvahu v první řadě a řídit se tímto oficiálním českým překladem tohoto světa.
Autorská citace #75
2.9.2026 11:25 - Gergon
Jen pro info Lich king je tam přeložený jako Král lichů.
Autorská citace #76
2.9.2026 11:30 - Lethrendis
Pravda, na knížky jsem zapomněl, a to jsem jich i pár četl. Studna věčnosti byla dobrá, co si pamatuju. A co si vzpomínám, tak i tam se používaly některé eng názvy, třeba Ashenvale.
Autorská citace #77
2.9.2026 11:33 - sirien
Leth: popravdě jakkoliv by to bylo cool, ve skutečnosti dost pochybuju ze se na dnd produkt podívá větší množství non-dnd lidí jen kvůli brandu. Pár samozřejmě jo, ale reálně to tak nefunguje (viz třeba Mouse Guard, StarGate RPG, star wars rpg... List goes on and on. Kdyby to takhle fungovalo tak je rpg dávno mainstream)

Závorky sou spíš nanic. Poznámka pod čarou u prvního výskytu popř prvního v kapitole nebo u řídkých termínu vždycky je rozumnější ale zase to víc zasáhne Layout.

Gergon: jako někdo kdo byl first hand u některých podobných brand věcí tě můžu ujistit že nějaká kompatibilita mezi jednotlivými překlady v ČR nikoho nesere a je to děsivý bordel obvykle - a to i pokud za tím stojí jen jeden vydavatel.
Autorská citace #78
2.9.2026 11:35 - sirien
Add: to už bych spíš dal třeba na začátek překladový klíč těch důležitých termínů
Autorská citace #79
2.9.2026 11:48 - Lethrendis
Sirien: Mno... můj instinkt naznačuje něco jiného. WoWkařů jsou po světě miliony. Jsou to navíc lidé zvyklí nakupovat různé reklamní blbiny, virtuální tokeny do hry a tak. Myslím, že to půjde na dračku a tu knížku budou kupovat i lidi, co nikdy DnD nehráli a nikdy hrát ani nebudou. Třeba jen proto, aby dostali doprovodné odměny do videohry. WoW myslím přitáhne víc kupujících jen kvůli brandu, než dejme tomu současná Arcana Unleashed přitáhne ke koupi DnDčkařů.

DnD Beyond hlásí po pár týdnech a tři měsíce před vydáním vyprodání evropských zásob sběratelské edice DnDWoW a prý je to proto, že má cool obal a dostaneš k tomu ingamne věci a figurku murloka. Tolik k síle WoWka.

Jaká je situace na poli českých čtenářů a konzumentů českých amatérských překladů, to fakt nevím.
Autorská citace #80
2.9.2026 11:52 - Gergon
A to já nemyslím knihy typu Studna věčnosti co vycházely před dvaceti lety (těch bylo 15), ale v posledních deseti letech vyšlo kromě zmíněných kronik 10 nových knih od Fantomprintu, takže jde o poměrně novou záležitost, vychází to pravidelně pomalu každý rok a předpokládám že tam ustálený překladový klíč je a že tyto oficiální překlady bude znát většina WoW fanoušků a tedy logicky cílová skupina dané příručky.
To že nekompatibilita někoho nesere neznamená, že držet se oficiálních překladů minimálně nikoho nenaštve, protože to má důvod a že to ušetří desítky hodin přemýšlení překladatele jak některé termíny přeložit, protože ta práce už je hotová.
A zrovna já patřím k lidem, které to sere, když existují oficiální vydané české knihy s ofiko překladem a někdo překládá něco dalšího a tyto zdroje ignoruje. Zrovna třeba k Forgotten realms už je přes 30 vydaných knih s jednotným překladovým klíčem a když tady někdo překládá některou z příruček nebo nějaké dobrodružství a není schopen se toho držet, tak mě to štve a totálně to pro mě shazuje kvalitu toho překladu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.057132005691528 secREMOTE_IP: 18.97.14.91