Pravidla

Autorská citace #81
2.9.2026 12:02 - Lethrendis
Tak to já do změny v minulosti používaného termínu klidně jdu, pokud se mi nelíbí a mám pocit, že mám lepší :)
Autorská citace #82
2.9.2026 12:07 - Gergon
Tak ono "lepší" je často velmi subjektivní názor a málokdy se to setká s nadšením fanoušků daného díla, pokud už jsou některé termíny zažité.
Ale mě je to relativně jedno, já si příručku pořídím v angličtině, jen jsem reagoval na to, že oficiální české překlady existují (a ne málo a ne zastaralé) - jestli je překladatel použije nebo ne, je už na něm.
Autorská citace #83
2.9.2026 12:26 - Lethrendis
Tak právě nechávám agenta dohledat české překlady WoW a podle všeho je to tak, jak psal Sirien. Je to dost nahodilé. Pokud je Gergon fandou Warcraftu vyžadujícím konzistenci, bude asi permanentně naštvaný :)

Místopisné názvy i jména se většinou nechávají eng, kromě pár výjimek, které mi přijdou nahodilé. A něco mi přijde jako docela prasácký mezitvar, třeba Redridgské hory. Ale nepřekládat místa mi přijde nakonec docela fajn.

Ale docela mě to uklidnilo, nic mi nebude bránit udělat to po vlastním citu.
Autorská citace #84
2.9.2026 12:29 - Gergon
Tak nemůžeš nechat Ai hledat v různých obdobích a různých fanouškovských překladech her, které nemají oficiální překlad, já jsem říkal že by bylo rozumné použít překlady oficiální z poslední doby z jednoho nakladatelství, které jsou už nějak ustálené a ne z období kdy vycházel překlad knih nezávisle na překladu Warcraftu 3 a podobně. Použil bych fakt překlad z Kronik, maximálně doplněné o knihy od Fantomprintu ale ty nové, ne ty staré. To by fungovat mohlo. A já naštvaný nebudu, protože jak jsem říkal - já si to pořídím v angličtině a budu spokojený =)
Autorská citace #85
2.9.2026 12:32 - Lethrendis
Já ho nechal prohledávat knížky, ne fan věci. A jak píšu, je to jeden velký chaos. U poloviny termínů našel (v knížkách) přeložené i nepřeložené. Dokonce práci, která české překlady řeší. A stížnosti na překlad Stormwindu :)
Autorská citace #86
2.9.2026 13:33 - Šaman
Lethrendis píše:
Stonetalon Mountains, kde by to přeložit šlo, Kamenospáry třeba

Těžkě dilema, nezávidím ti ho, vážně.
Ale jen poznámka k těm složeninám - u nás se to většinou rozepisuje do více slov, takže Hory kamenných spárů.
Také nemáme Mrazosmutek, ale Mrazivý smutek. Čímž se zas trochu ztrácí údernost, ale složeniny prostě v češtině nezní dobře. Už od dob Nosočistopleny.
Autorská citace #87
2.9.2026 15:12 - Chyba
Hlavně potřebujem kladivo z houby.
Autorská citace #88
2.9.2026 15:50 - Lethrendis
Jojo, to kdyby nebylo, bylo by to na houby
Autorská citace #89
2.9.2026 16:22 - sirien
Lethrendis píše:
můj instinkt naznačuje něco jiného. WoWkařů jsou po světě miliony.

Totéž se říkalo když kdysi vyšla SWSE. Kdyť ty lidi kupují dokonce i knížky...
Totéž jsem slyšel nadšeně od kamarádů když vyšla ofiko StarGate d20. Vč toho jak přece kupují merch a uniformy...
Totéž jsem slyšel u Dragon Age - kdyť to sou gameři a kupujou kolem toho všechny DL a další blbosti...

...a pak lidem došlo že ani ta Baldurs gate sama nikoho moc nepřivedla ani k DnD a říkat se to přestalo. U Avatar RPG a Mouse guardu už všichni věděli že to k rpg nikoho nepřivede, že to sou jen produkty pro průnik mezi fanoušky brandu a RPG hráči.

Wow má velké prodeje ne kvůli fanouškům wow, ale prostě protože má hodně fanoušků mezi už existujícími hráči rpg

Pokud tomu věříš u MMO, tak jen opakuješ nadějný omyl ze kterého už ostatní dávno vystřízlivěli. Bohužel.
Autorská citace #90
2.9.2026 16:59 - Lethrendis
Hele, to jsi trochu otočil, co jsem říkal. Zda to nějak výrazně přivede nové hráče k DnD... krčím rameny. Wizardi to tak prezentují, ale spíš to imho přivede hráče jiných systémů k DnD5.5. Třeba právě SW v příštím roce, nebo třeba Vampýrů.

Co jsem tak pročítal fórka, tak to někteří WoWkaři chtějí koupit a vůbec to nebudou hrát. Čistě proto, že dostanou drahého mounta do hry a k tomu funny povídání o jejich světě.

Ostatně WoWko se nepokouší prorazit na ttrpg scénu poprvé, byl tu pokus Blizzardu vytvořit pravidla na základě 3.5 edice (mám ty pravidla někde zahrabaná, nebyla moc dobrá) a vznikl také velký fan projekt převodu dnd5e. Ani jedno není ofiko od Wizardů a v obou případech to trpělo tím, že se příliš pokoušeli přenést WoWko, jak je, na papír. Tohle je ofiko a výsledek má být DnD kompatibilní se zbytkem 5.5.

Ale to také odbíhám: Pointou toho předchozího bylo, že DnDčkářů, co neznají WoW bude asi mnohem míň než WoWkařů, co neznají DnD. A že má tedy smysl nesnažit se překládat všechno, protože jádro čtenářů to bude mít naučené v eng. Což ostatně potvrzuje i ten průzkum překladů knížek. Pro Gergona: mnohé vyšly u plynulých pár letech. A tam názvy, jména překládají jen výjimečně.
Autorská citace #91
2.9.2026 17:04 - Bakly
Prosím, už znovu nevkládat anglické názvy do českého textu. Díky za Kroniku Velké pouště a její bohatý svět. Ale to proložení anglických slov je tam jak pěst na oko a narušuje to prožitek z četby.
Autorská citace #92
2.9.2026 18:34 - sirien
Lethrendis píše:
Co jsem tak pročítal fórka, tak to někteří WoWkaři chtějí koupit a vůbec to nebudou hrát.

Velká část z nich to nebude ani číst

(...říkám jako někdo kdo má v knihovně do Rivers of London sbírky ofiko Rivers of London RPG, který sem jako RPGčkař otevřel jen jednou abych jako design nerd zběžně mrknul na implementaci RoL magickýho systému z knížek - a od tý doby mám větší aspoň pročtení když ne přečtení jako položku #348 na seznamu - jsou dobré šance že do konce mýho života se nezvládne přehoupnout přes #100. A to sem o hodně víc než random RoL čtenář - nejenže mám doma celou (přečtenou) knižní sérii, ale i (přečtený) povídkový sborníky a komplet komiksy a čet sem i bonusový web minipovídky - doslova všechno, co kdekoliv jakkoliv vyšlo. Kromě toho pitomýho RPGčka. ...jakože , když to tak řeknu, takže nějakej non-RPGčkař...)

Ono to docela odpovídá i tomu kolik lidí má v knihovně RPGčka co nikdy nečetli, jen by někdy chtěli (natož aby je hráli, toho se velká část co pozoruju po čase smírně vzdá pro vlastní duševní klid).

Jakože nedělej si moc naděje - lidi co to budou reálně číst budou z drtivý většiny stávající DnDčkaři, přinejlepšim non-DnD RPGčkaři.

Vyřešil bych to fakt tim že bych dal na začátek knížky překladovej klíč.
Autorská citace #93
2.9.2026 18:34 - Gergon
Já vím že vyšly v uplynulých letech mám to na poličce metr od sebe všechno koupené komplet =) já neříkal - překládat - já říkal držet se toho jak to je v ofiko vydaných zdrojích z posledních let - ať už to tam přeložené je nebo není.
A je rozdíl nepřekládat některá anglická jména a nebo cpát do českého textu anglické herní termíny.
Protože pokud někdy otevřu knihu nebo pdf a tam bude Sylvanas Větroběžkyně, tak to okamžitě zavírám a nebo mažu z počítače =)
Autorská citace #94
2.9.2026 18:38 - Gergon
Pro fajnšmekry a fanoušky českého prznění anglických jmen by to také mohla být Větroběhna. =)
A pokud tu jsou nějaký zastánci přechylování ženských jmen - z čehož mi je také často špatně, tak by to měla být dokonce Sylvanas Větroběhnová. Což už snad neexistuje někdo kdo by tvrdil, že to je lepší než nechat anglický originál, ne?
Autorská citace #95
2.9.2026 18:43 - Gergon
Ohledně spojování slov, tak je to v češtině obtížné aby to znělo dobře, ale když se to povede, tak je to rozhodně lepší než rozdělování - v knihách Dragonlance je skvělé číst Ostromeč, Zlatoluna a Řekyvan na rozdíl od české verze animovaného filmu kde z nich udělali Zlatou lunu a Říční vítr. To než z něj dělat Říční vítr, to bych byl radši kdyby to taky nechali v originále jako Riverwind.
Autorská citace #96
2.9.2026 18:55 - Lethrendis
Oh... Větroběhnová je ještě lepší než moje preferovaná Větroběhavá!! :DDDD
Autorská citace #97
2.9.2026 19:00 - Lethrendis
Ale vážně: při tomhle dnešním kolečku jsem to rozmýšlel a asi to budu z většiny nechávat a překládat jen někde něco, když to bude tradiční či fakt dobře znít. I proto, že to tak evidentně dělají i profíci. Můžu názvy a jména dávat kurzívou a pokud teda přeložím, tak do závorky originál. Takže po citu a nahodile, což jinak nemám moc rád.

Ale užitečné to bylo na utřídění myšlenek.
Autorská citace #98
2.9.2026 19:12 - Lethrendis
sirien píše:
Jakože nedělej si moc naděje - lidi co to budou reálně číst budou z drtivý většiny stávající DnDčkaři, přinejlepšim non-DnD RPGčkaři.

Krčím rameny. Vědět to jistě, tak kupuju akcie Hasbra. Jim jde evidentně o napodobení úspěchu beyond strategie v MtG. Tam jsou rekordní prodeje, většina nových kupců to ale kupuje jako artefakt svého oblíbeného lore a nehrají to. Jestli to bude mít podobný efekt, částečný, nebo žádný i DnD, to netuším.

Je to ale každopádně frontální útok na systémy těch současných ttrpg, které třeba SW či Vampýry obhospodařují. Na fórech se pak šeptá o Harry Potterovi a jiných IP. Ostatně Ayoub se ani netají tím, že chce, aby bylo DnD synonymem pro ttrpg a vstupním systémem pro všechny hráče, nejlépe i finálním.
Autorská citace #99
2.9.2026 19:16 - sirien
Lethrendis píše:
I proto, že to tak evidentně dělají i profíci.

LOL.
Tak prosimtě "profíky" co dělaj překlady tohodle typu literatury sem osobně viděl udělat vtipy typu "potlačující oheň" - a to ne v knížce ale v oficiální lokalizaci Dragonage hry* - a taky sme tyhle "profíky" viděli dělat věci jako legendární rytíře Jedi s lehkými šavlemi.
Nedělej si žádný iluze o tom, kdo tuhle mizerně placenou práci odvádí - a kolik snahy do toho vkládá.

* suppressive fire, kdyby to někoho moc trápilo - ne, naštěstí tam na management pozici byl někdo kdo výjimečně nebyl tupej a ten překlad poslal užšímu kroužku komunitních testerů - ehm, nám - na proofing; potom co se k němu jeho kolega vrátil s popisem toho celoodpoledního (...a to sme co pamatuju ani neopustili tvorbu postavy a tutorialy a ani sme tu hru nespustili...) nonstop výtlemu co sme tam měli nad každou druhou položkou zatímco sme hráli drinking game "kdo tipne správně co to mělo být v originálu jako první" tak tenhle placenej - a co vim už zaplacenej - překlad skončil na nejtemnějšim dně digitální skartovačky. Mám matné tušení že se ke mě pak doneslo že kvůli hořícím deadlines se nakonec použil fan-sourced komunitní překlad, což jestli je pravda asi bylo nejlepší jak to mohlo skončit...
2.9.2026 19:49 - Gergon
Pokud bych měl brát vážně ty ostřílené názory jak by se to správně mělo dělat - překládat anglická jména do češtiny (Windrunner - Větroběžec) že se nemají slova spojovat, protože se to v češtině nedělá (Windrunner - Běžec větru) a že se ženská jména mají přechylovat, tak se skutečně dostáváme ke jménu Sylvanas Běžco větrová / Běžec větrová? To mi tady fakt chce někdo tvrdit že tohle je správně a že se to tak má dělat a že to je lepší varianta a že takhle má být přeložená příručka WoW? To snad ne =)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062205076217651 secREMOTE_IP: 18.97.14.91